ВПЛИВ ЛАБОРАТОРНОЇ СХОЖОСТІ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ПОСІВНІ ЯКОСТІ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ В УМОВАХ ПІВНІЧНО-СХІДНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Анотація
В статті наведено результати дослідження щодо визначення закономірностей формування продуктивності посіву пшениці озимої та посівної якості насіння залежно від різної лабораторної схожості насіннєвого матеріалу. Встановлено, що використання насіннєвого матеріалу із різною лабораторною схожістю впливало на повноту появи сходів пшениці озимої – коливання по варіантах дослідження було від 90 до 92 %. Дещо вищі показники були на варіанті із висівом насіння з 85 % схожістю – 92 % при цьому густота рослин складала 413 шт/м2. Проведений облік густоти рослин пшениці озимої на період збирання показав, що даний показник був вищим на контрольному варіанті зі стандартною лабораторною схожістю 92 % густота продуктивного стеблостою склала 704 шт/м2 за коефіцієнта кущення 1,72. За роки досліджень індивідуальна продуктивність рослин пшениці озимої сорту Достаток значно варіювала під впливом факторів, що були поставленні на вивчення. Більшу кількість зерен у колосі сформували рослини на варіанті із лабораторною схожістю 85 % - 43,7 шт./колос. Більш ваговите зерно (маса 1000 зерен) було отримано на контрольному варіанті з лабораторною схожістю 92 % – 43,7 г. Аналіз даних врожайності дозволив виявити зворотну лінійну залежність врожайності зерна від лабораторної схожості висіяного насіння, при цьому коефіцієнт детермінації склав 0,99. Встановлено, що сівба насінням пшениці озимої зі стандартною схожістю 92% дозволяє, в середньому за трирічними даними, сформувати врожайність зерна на рівні 7,41 т/га, що на 0,03 т/га більше у порівнянні із варіантом де висівали насіння з лабораторною схожістю 85 % і 0,07 т/га – зі схожістю 80 %. Слід вказати на той факт, що різниця між врожайністю на досліджуваних варіантах була не суттєвою. Вивчався вплив висіву насіння із різною лабораторною схожістю на посівні якості зібраного врожаю після його очистки. Характер зміни лабораторної схожості зібраного зерна за результатами аналізу був аналогічний енергії проростання. Слід зауважити, що на всіх варіантах дослідження схожість зібраного зерна була вище стандартної 92 %.
Посилання
2. Müller, D., Jungandreas, A., Koch, F., & Schierhorn, F. (2016) Impact of Climate Change on Wheat Production in Ukraine. Agricultural Policy Report. Kyiv, 41.
3. Lebíd,' Ê. M., &Shevchenko, M. S. (2008) Scientific foundations and evaluation of the effectiveness of grain production in Ukraine. Dnípropetrovs'k: Ínstitut zernovogo gospodarstva, 33–34, 3–7.
4. Poperelja, F., Chervonis, M., & Lytvynenko, M. (2003) Strategy for the cultivation and use of Ukrainian wheat in market conditions. Prypozycija, 5, 10–13.
5. Gyrka, A. D. (2016) Features of realization the productivity potential of winter and spring wheat varieties in northern steppe of Ukraine. Bjuleten' Instytutu sil's'kogo go spodarstva stepovoi' zony NAAN Ukrai'ny, 11, 27–30.
6. Tsyliuryk, A. I., Tkalich, Yu. I., Masliiov, S. V., & Kozechko, V. I. (2017) Impact of mulch tillage and fertilization on growth and development of winter wheat plants in clean fallow in Northern Steppe of Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology, 7(4), 511–516. doi: 10.15421/2017_153.
7. Shaporyns'ka, N. M. (2005) Productivity and quality of grain and seeds of winter soft and durum wheat varieties depending on growing conditions in the south of Ukraine: Avtoref. dys... kand. s.- g. nauk: 06.01.09. Hersons'kyj derzh. agrarnyj un-t. Herson. 16.
8. DSTU 2240-93. Agricultural seeds. Varietal and sowing qualities. Tehnichni umovy. K.: Derzhstandart Ukrai'ny, 1994, 73.
9. Romanenko, O. L., Rybka, V. S., Kompanijec', V. O., & Kulyk, A. O. (2009) Agrobiological and economic issues of growing modern varieties of winter wheat in the southern Steppe of Ukraine. Bjul. In-tu s. g. step. zony NAANU, 37. 10. Netis, I. T. (2004). Winter wheat in the Steppe zone. Ajlant, Herson, 95.
11. Vozhegova, R., Zajec', S., & Kovalenko, A. (2013). Practice shows that little moisture in the South Steppe zone can be compensated by placing winter wheat over black fallow. Zerno i hlib, 4, 36‒38.
12. Silveira, G. D., Carvalho F.I.F.D., Oliveira, A.C.D., Valério, I.P., Benin, G., Ribeiro, G., Crestani M., Luche, H.D.S., & Silva, J.A.G.D. (2010) Efeito da densidade de semeadura e potencial de afilhamento sobre a adaptabilidade e estabilidade em trigo. Bragantia, 69(1), 63‒70.
13. Geleta, T. (2017) Vliyaniye normy vyseva i metoda poseva na kachestvo semyan sortov myagkoy pshenitsy (Triticum Aestivum L.) v rayone Khoro, zapadnaya Efiopiya. Malaziyskiy zhurnal meditsinskikh i biologicheskikh issledovaniy, 4(2), 117–128. doi: 10.18034/mjmbr.v4i2.436.
14. Abati, J., Brzezinski, C. R., Zucareli, C., Foloni, J. S. S., & Henning, F. A. (2018) Growth and yield of wheat in response to seed vigor and sowing densities. Revista Caatinga, 31(4), 891–899. doi: 10.1590/1983-21252018v31n411rc.
15. Tavares, L.C.V., Foloni, J.S.S., Bassoi, M.C., & Prete, C.E.C. (2014). Genótipos de trigo em diferentes densidades de semeadura. Pesquisa Agropecuária Tropical, 44(2), 166‒174.
16. Finch-Savage, W. E., & Bassel, G. W. (2016) Seed vigour and crop establishment: extending performance beyond adaptation. Journal of Experimental Botany, 67(3), 567‒591.
17. Scheeren, B. R., Peske, S. T., Schuch, L. O. B., & Barros, A.C.A. (2010) Qualidade fisiológica e produtividade de sementes de soja. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, 32(3), 35‒41.
18. Petter, F. A., Silva, J. A. D., Zuffo, A. M., Andrade, F. R., Pacheco, L. P., & Almeida, F. A. D. (2016). Elevada densidade de semeadura aumenta a produtividade da soja? Respostas da radiação fotossinteticamente ativa. Bragantia, 75(2), 173‒183.
19. Van Der Meulen, A., & Chauhan, B. S. (2017) A review of weed management in wheat using crop competition. Crop Protection, 95, 38-44, doi: 10.1016/j.cropro.2016.08.004/
20. Abati, J., Brzezinski, C. R., Foloni, J. S., Zucareli, C., Bassoi, M. C., & Henning, F. A. (2017) Seedling emergence and yield performance of wheat cultivars depending on seed vigor and sowing density. Journal of Seed Science, 39(1), 58‒65.
21. Methodical instructions for conducting field research and studying the technology of growing grain crops. (2001). Chabany : Instytut zemlerobstva UAAN, 22.
22. Dospehov, B. A. (1985). Field experiment technique (with the basics of statistical processing of research results). 5-e yzd., dop. y pererab. M. : Agropromyzdat, 351.
23. DSTU 4138-2002. Agricultural seeds. Terms and Definitions. Derzhstandart Ukrai'ny, Kyiv, 2003, 173.
24. Avdonina N. S. (2003). The value of the absolute weight of seeds in the size and quality of the wheat crop. Zbirnyk naukovyh prac' MNDIP im. M. V. Remesla, 56‒61.
25. Donec', M. M. (2007). Seed breeding with the basics of breeding: a tutorial. Agrarna nauka, Kyiv, 337.
26. Strona, Y. G. General seed science of field crops. M. : Kolos, 1966. 464.
27. Kyrpa, N. Ja. (2011). A moment before sowing (about seed quality). Zerno, 3, 106‒109.
28. Carolina Pereira Cardoso, José Henrique Bizzarri Bazzo, Jéssica de Lucena Marinho, Claudemir Zucareli (2021) Effect of seed vigor and sowing densities on the yield and physiological potential of wheat seeds. Journal of Seed Science, 43, e202143002, 1–11. doi: 10.1590/2317-1545v43241586.