ВИДОВІ ТА СОРТОВІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МОРФОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ГІРЧИЦІ В УМОВАХ ЛІВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Анотація
У статті проаналізовано видові та сортові особливості формування морфологічних параметрів гірчиці в умовах північно-східного Лісостепу України. Предмет дослідження: морфологічні параметри (висота, площа листкової поверхні) сортів гірчиці білої, гірчиці сизої та гірчиці чорної, метеорологічні фактори (температурний режим та опади), індивідуальна продуктивність. Експериментальні дослідження проводилися в польових умовах навчально-науково-виробничого комплексу (ННВК) Сумського НАУ впродовж 2020−2022 рр. Ґрунт дослідної ділянки – чорнозем типовий середньогумусовий. Площа облікової ділянки – 15 м2. Повторність досліду – трикратна. Варіанти в повтореннях закладалися рандомізованим методом. Сівбу проводили сівалкою Клен-1,5 С. Норма висіву насіння – 1,5 млн/га. Спосіб сівби рядковий 15 см. Встановлено, що серед досліджуваних видів більші значення морфологічних параметрів отримали у сортів гірчиці чорної (середнє по групі значення – 137,8 см), меншими показниками відрізнялась біла – (136,2 см) та сиза (135,8 см). Досліджування за висотою варіювали від найвищої: Романтика (155,0 см); Талісман (147,1 см); Ослава (146,6 см); Ретро (145,7 см), Біла принцеса (143,9 см). Дисперсійний аналіз виявив, що на висоту рослин впливали в більшій мірі сортові особливості – 58 %. Фактор «Погода» впливав на 32 %. Більшу площу листкової поверхні формували рослини сортів гірчиці білої (38,2 тис. м/га). Нижчі значення отримали на посівах гірчиці сарептської (34,7 тис. м2/га) та гірчиці чорної (31,7 тис. м2/га). В розрізі сортів цей показник змінювався: Біла принцеса – 40,9 тис. м2/га; Ослава – 39,6 тис. м2/га; Запоріжанка – 38,2 тис. м2/га; Талісман та Феліція – 37,9 тис. м2/га; Пріма – 37,8 тис. м2/га. Дисперсійний аналіз підтвердив максимальний вплив на площу асиміляційної поверхні видових та сортових особливостей (88 %). Фактор «погодні умови» вплинув на 9 %, інші фактори – лише на 3 %. Максимальну індивідуальну продуктивність отримано у гірчиці білої – 1,21 г в середньому. Серед ярих форм по мірі зниження показника продуктивності сорти: Біла принцеса – 1,32 г; Ослава – 1,25 г; Запоріжанка та Феліція – 1,2 г; Талісман та Пріма – 1,18 г. Суттєвий недобір індивідуальної продуктивності спостерігали у сортів гірчиці Росава – 0,98 г; Вікторія – 0,95 г; Чорнява – 0,93 г. Середні значення маси насіння з однієї рослини отримано у сортів: Росава – 1,0 г; Софія – 1,04 г; Деметра та Підпечерецька – 1,13 г; Ретро – 1,15 г. Таким чином, слід відзначити позитивний вплив видових та сортових особливостей на реалізацію біологічного потенціалу рослин гірчиці, що підтверджено істотним варіюванням показників висоти, площі листкової поверхні та індивідуальної продуктивності.
Посилання
2. Arkhypenko, F. M., Sliusar, S. M. & Oksymets, O. L. (2006). Hirchytsia bila – kultura shyrokoho diapazonu vykorystannia [White mustard is white is a culture of wide range of the use]. Ahronom, 3, 26–28 (in Ukrainian).
3. Bilsborrow, P.E., Evans, E.J. & Zhao, F.J. (1993). The influence of spring nitrogen on yield, yield components and glucosinolate content of autumn sown oil seed rape. Journal of Agricultural Science, 120, 219–224. doi: 10.1017/S0021859600074268.
4. Butenko, S. O. & Tszia, Pei Pei. (2022) Vplyv rehuliatoriv rostu roslyn na yakist nasinnia hirchytsi v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy [The influence of plant growth regulators on the quality of mustard seeds in the conditions of the northeastern forest-steppe of Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 124, 10–18 (in Ukrainian). doi : 10.32851/2226-0099.2022.124.2
5. Chaika, T. О., Korotkova, I. V. & Krykunova, V. Y. (2022). Ecologization of the agricultural production: technology of the mustard and Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl wheat cultivation according to organic standards in the Forest-Steppe of Ukraine. Engineering of nature management, 1(23), 7–18. doi: 10.37700/enm.2022.1(23). 7‒18 (in Ukrainian).
6. Chekhov, A. V. & Zhernova, N. P. (2009) Tekhnolohichni aspekty vyroshchuvannia hirchytsi biloi v umovakh pivdennoho Stepu Ukrainy [Technological aspects of growing white mustard in the conditions of the southern Steppe of Ukraine] Naukovo-tekhn. biul. IOK UAAN., 14, 156–200 (in Ukrainian).
7. Derevianskyi, V. P., Lishchuk, O. A. & Kovalchuk, N. V. (2014). Formuvannia produktyvnosti sortiv hirchytsi biloi zalezhno vid ahrotekhnichnykh pryiomiv vyroshchuvannia [Formation of productivity of white mustard varieties depending on agrotechnical methods of cultivation]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu, 1(1), 31–39 (in Ukrainian).
8. Derzhavnyi Reiestr sortiv roslyn prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini. Ministerstvo ahrarnoi polityky Ukrainy, Derzhavna sluzhba z okhorony prav na sorty roslyn (Vytiah stanom na 13.04.2022 roku) [State Register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine]. Vydannia ofitsiine. Kyiv, 2022, 223 (in Ukrainian).
9. Dhaliwal, S., Sharma, V., Shukla, A. K., Verma, V., Sandhu, P. S., Behera, S. K. & Hossain, A. (2021). Interactive Effects of Foliar Application of Zinc, Iron and Nitrogen on Productivity and Nutritional Quality of Indian Mustard (Brassica juncea L.). Agronomy, 11(11), 2333. doi : 10.32851/2226-0099.2021.121.6
10. Hoichuk, A. F., Kopytko, P. H. & Hrytsaienko, Z. M. (2003). Biolohichni ta ahroekolohichni osnovy pidvyshchennia produktyvnosti silskohospodarskykh kultur [Biological and agroecological bases of increasing the productivity of agricultural crops]. Biolohichni nauky i problemy roslynnytstva: zb. nauk. prats UDAU, Uman, 5–14 (in Ukrainian).
11. Jham, G. N., Moser, B. R., Shah, S. N., Holser, R. A., Dhingra, O. D,. Vaughn, S. F., Berhow, M. A., Winkler-Moser, J. K., Isbell, T. A. & Holloway, R. K. (2009). Wild brazilian mustard (Brassica Juncea l.) seed oil methyl esters as biodiesel fuel. Journal of the American Oil Chemists' Society, 86, 917–926. doi: 10.1007/s11746-009-1431-2.
12. Kolosok, V. H. & Butenko, S. O. (2023). Vydovi osoblyvosti formuvannia yakosti nasinnia hirchytsi v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy [Type and varietal features of mustard seed quality formation under the conditions of the Northeastern Forest-Steppe of Ukraine] Visnyk Sumskoho NAU, 1(51), 64–71 (in Ukrainian). doi: 10.32782/agrobio.2023.1.8
13. Kozina, T. V. (2015) Pokaznyky yakosti nasinnia hirchytsi biloi zalezhno vid strokiv sivby, norm vysivu ta obrobky posiviv rehuliatorom rostu «Vermybiomah» [Indicators of the quality of white mustard seeds depending on the timing of sowing, sowing rates and treatment of crops with growth regulator "Vermibiomag"]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu, 1, 168–174 (in Ukrainian).
14. Kurbatova, T. & Khlyap, H. (2015). State and economic prospects of developing potential of non-renewable and renewable energy resources in Ukraine. Renewable & sustainable energy reviews, 217–226 (in Ukrainian).
15. Kuzmenko, O. R., Bielka, O. V. & Haidash, Ye. V. (2021). Naukovo-tekhnichna diialnist instytutu oliinykh kultur NAAN shchodo zabezpechennia innovatsiinoho rozvytku ahrarnoho sektoru Ukrainy. [Scientific and technical activities of the Oil Crops Institute of the National Academy of Sciences to ensure the innovative development of the agricultural sector of Ukraine]. Scientific & Technical Bulletin of the Institute of Oilseed Crops NAAS, 31. (in Ukrainian). doi: 10.36710/ioc-2021-31-15
16. Kyryliuk, V. P., Tymoshchuk, T. M., & Kalchuk, M. M. (2019). Urozhainist hirchytsi biloi zalezhno vid system osnovnoho obrobitku gruntu ta udobrennia [The yield of white mustard depends on the main tillage and fertilization systems] Naukovi horyzonty, (2), 27–33. doi: 10.332491/2663-2144-2019-75-2-27-33 (in Ukrainian).
17. Li, Y. (2015) Cultivation techniques of mustard in autumn and winter. Fujian Agricultural Science and Technology, 41–42. doi: 10.1007/BF00292139
18. Lys, N. M., Tkachuk, N. L. & Ivaniuk, R. S. (2016). Produktyvnist hirchytsi chornoi zalezhno vid zastosuvannia bakterialnykh preparativ. [Productivity of black mustard depending on the use of bacterial preparations]. Peredhirne ta hirske zemlerobstvo i tvarynnytstvo, (59), 114–120 (in Ukrainian).
19. Mazur, V. O., Protsiv, P. B., Hamalii, S. M. & Popovych, Yu. V. (2009) Hirchytsia [Mustard]. Symfoniia-forte, Ivano-Frankivsk, 88 (in Ukrainian).
20. Melnyk, A. V., Zherdetska, S. V., Ali, S., Romanko, Y. O., Makarchuk, A.V. & Akuaku, J. (2015). State and prospects for growing oil crops in Ukraine under the conditions of climate change. Science and World, 1(10), 113–116 (in Ukrainian).
21. Melnyk, T. I., Ali, Sh. & Kolosok, V. H. (2020). Yakist nasinnia hirchytsi biloi zalezhno vid sortu ta norm vysivu v umovakh pivnichno-skhidnoho Lisostepu Ukrainy [The quality of white mustard seeds according to the variety and seeding rates under the conditions of the Northeastern Forest-steppe of Ukraine]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 113, 92–97 (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2020.113.13
22. Melnyk, A. V., Zherdetskaya, S. V., Ali, Sh. & Shabir, G. (2019). Agro-biological features of growing the brown mustard under the conditions of left-bank forest-stepp of Ukraine. AgroFor International Jornal, 4, 1, 93–12 (in Ukrainian).
23. Osyk, N.S. Shvedov, Y.V., Shyshkov, H.Z. & Kalenov, P. A. (2000). Osobennosty khymycheskoho sostava semian y masla horchytsі sareptskoi [Peculiarities of the chemical composition of mustard seeds and oil]. Yzvestyia vuzov. Pyshchevaia tekhnolohyia, 4, 20–23 (in Ukrainian).
24. Poliakov, O. & Zhuravel, V. (2009) Perspektyvy vyroshchuvannia hirchytsi [Prospects of mustard cultivation]. Propozytsiia, 2, 54–56 (in Ukrainian).
25. Poliakov, O. I., Vakhnenko, S. V. & Vendel, V. V. (2016) Vplyv zastosuvannia mineralnykh dobryv na formuvannia vrozhainosti ta vykhodu zhyru hirchytsi yaroi za riznykh norm vysivu [The influence of the application of mineral fertilizers on the formation of yield and fat yield of spring mustard under different sowing rates]: zbirnyk tez mizhnarodnoi naukovoi internet-konferentsii (1 lystopada 2016 r.). ShShchL NAAN, Zaporizhzhia, 112–114 (in Ukrainian).
26. Poliakov, O. I., Vakhnenko, S. V., Nikitenko, O. V. & Vendel, V. V. (2016). Osoblyvosti formuvannia produktyvnosti hirchytsi yaroi pid vplyvom mineralnykh dobryv za riznykh norm vysivu [Features formation of productivity of spring mustard under under the influence of mineral fertilizers at different rates sowing]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu oliinykh kultur NAAN, 23, 155–161 (in Ukrainian).
27. Polyvanyi, S. V. & Holunova, L. A. (2020). Anatomichni osoblyvosti budovy lystkovoho aparatu roslyn hirchytsi biloi za dii stymuliatoriv rostu [Anatomical peculiarities of leaf apparatus structure of white mustard under the action of growth regulators]. Biolohiia ta ekolohiia, 1–2, 6, 48–50 (in Ukrainian).
28. Rozhkov, A. O., Chyhryn, O. V., Voropai, Yu. V. & Olkhovskyi, D. Ye. (2018). Urozhainist i posivni yakosti hirchytsi biloi zalezhno vid obrobky nasinnia fiziolohichno aktyvnymy preparatamy [Yield and sowing qualities of white mustard depending on seed treatment with physiologically active drugs]. Selektsiia i nasinnytstvo, (113), 208–217 (in Ukrainian). doi: 10.30835/2413-7510.2018.134381
29. Saiko, V. F. & Vyshnevskyi, V. S. (2015). Vplyv elementiv tekhnolohii na formuvannia produktyvnosti hirchytsi biloi sortu Etalon [The influence of elements of technology on the formation of productivity of Etalon white mustard]. Zbirnyk naukovykh prats Natsionalnoho naukovoho tsentru Instytut zemlerobstva NAAN, 4, 72–78 (in Ukrainian).
30. Shabbir, G. (2021). The performance of oilseeds of the Brassicaceae family depending on the application of fertilizers under the conditions of the northeastern Forest Steppe of Ukraine. Thesis for a Candidate Degree in Agricultural Sciences (PhD): Specialty 06.01.09 Crop Production. Sumy National Agrarian University, Ministry of Education and Science of Ukraine, Sumy, 23.
31. Singh, R. K., Singh, R. P. & Singh M. (2013). Weed management in rapeseed-mustard – a review. Agricultural Reviews, 34, 36–49. doi: 10.22271/chemi.2020.v8.i6o.10897
32. Tetereshchenko, N. M. & Shapran, V. S. (2017). Tekhnolohichni zasady vyroshchuvannia hirchytsi biloi v umovakh nestiikoho zvolozhennia Pravoberezhnoho Lisostepu [Technological principles of growing white mustard in conditions of unstable moisture in the Right Bank Forest Steppe]. Zbirnyk naukovykh prats Natsionalnoho naukovoho tsentru Instytut zemlerobstva NAAN, 2, 97–107 (in Ukrainian).
33. Teteruk, O. O. & Feshchenko, V. P. (2018). Mozhlyvist vyroshchuvannia oliinykh kultur na radioaktyvno zabrudnenykh terytoriiakh [The possibility of growing oil crops on radioactively contaminated territories]. Visnyk Natsionalnoho universytetu vodnoho hospodarstva ta pryrodokorystuvannia. Silskohospodarski nauky, 1, 84–91 (in Ukrainian).
34. Tsarenko, O. M., Zlobin, Yu. A., Skliar, V. H. & Panchenko, S. M. (2000). Kompiuterni metody v silskomu hospodarstvi ta biolohii. navch. posibnyk, [Computer methods in agriculture and biology]. Universytetska knyha, Sumy, 203 (in Ukrainian).
35. Volkodava, V. V. (2001). Metodyka derzhavnoho sortovyprobuvannia silskohospodarskykh kultur [Methodology of state variety testing of agricultural crops]. Red., K., II. (in Ukrainian).
36. Vyshnivskyi, P. S. & Vyshnevskyi, V. S. (2015). Vplyv rivnia udobrennia ta pozakorenevoho pidzhyvlennia na formuvannia produktyvnosti riznykh vydiv hirchytsi [The influence of the level of fertilization and foliar feeding on the formation of productivity of different types of mustard]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu oliinykh kultur NAAN, (22), 99–109 (in Ukrainian).
37. Zhatov, O. H., Kalenska, S. M., Trotsenko, V. I. Melnyk, A. V., Trotsenko, V. I., Melnyk, T. I., Zhatova, G. O., Nagornyj, V. I. & Butenko, A. O. (2013). Tekhnichni kultury. Praktykum: navchalnyi posibnyk [Technical cultures. Workshop: study guide]. Sumy: VTD «Universytetska knyha», 284 (in Ukrainian).
38. Zherdetska, S. V. & Danilchenko, S. O. (2016) Suchasnyi sortovyi asortyment hirchytsi sareptskoi [A modern varietal assortment of yellow mustard]: materialy naukovo-praktychnoi konferentsii vykladachiv, aspirantiv ta studentiv Sumskoho NAU (Sumy, 20–24 kvitnia). Sumy, 312 (in Ukrainian).
39. Zhuikov, O. H. (2013). Ahroekolohichne obgruntuvannia zaluchennia hirchytsi biloi do nezroshuvanykh sivozmin sukhoho Stepu [Agroecological substantiation of the involvement of white mustard in non-irrigated crop rotations of the dry Steppe]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 83, 44–51 (in Ukrainian).
40. Zhuikov, O. H., & Khodos, T. A. (2021). Formuvannia kompleksu biometrychnykh, strukturnykh i produktyvnykh pokaznykiv hirchytsi sareptskoi zalezhno vid normy vysivu ta rivnia biolohizatsii tekhnolohii vyroshchuvannia kultury v umovakh Pivdennoho Stepu [Formation of a complex of biometric, structural and productive indicators of Sarepta mustard depending on the sowing rate and the level of biologization of the technology of growing crops in the Southern Steppe]. Ahrarni innovatsii, (10), 46–50 (in Ukrainian). doi: 10.32848/agrar.innov.2021.10.8
41. Zhuikov, O. H. & Khodos, T. A. (2021). Hirchytsia v strukturi zhyrooliinoho kompleksu Ukrainy: povnopravna alternatyva chy" Chuzhyi sered svoikh"(Ohliadova) [Mustard in the structure of the fat-oil complex of Ukraine: a full-fledged alternative or "A stranger among its own"]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 121, 48–52 (in Ukrainian). doi: 10.32851/2226-0099.2021.121.6