ВПЛИВ УМОВ ФОРМУВАННЯ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ НА ТРИВАЛІСТЬ ЙОГО ЗБЕРІГАННЯ

Ключові слова: вологість, схожість, енергія проростання, сховище герметична тара

Анотація

У статті наведено результати досліджень впливу умов формування насіння пшениці озимої на тривалість його зберігання. Визначено, що насіння сорту Богдана, вирощене на зрошуваних землях, мало перевагу в збереженні показників життєздатності порівняно з насінням, яке вирощували без зрошення. Досліджено, що схожість насіння, вирощеного в умовах зрошення при зберіганні у кліматичній камері в герметичній тарі підвищувалась на 3 %. Виявлено, що насіння з вологістю 13,3–13,5 %, незалежно від умов зрошення, яке зберігалось у сховищі в негерметичній тарі, вже на третій рік повністю втратило життєздатність. Водночас, за зберігання насіння з вологістю 7,4 % в герметичній тарі, незалежно від умов зрошення, втрата якості насіння була значно меншою. Досліджено, що вирішальним фактором зберігання насіння була його вологість. За вологості насіння 13,3–13,5 %, вирощеного без поливу, навіть в спеціальній камері в негерметичній тарі, спостерігали зниження енергії проростання на 11 %, схожості на 9 %, а за зберігання такого насіння в сховищі втрати цих показників сягали, відповідно – 67 та 64 %. Визначено, що за умови зберігання насіння без зрошення, зниження повітряно-сухої маси 100 проростків та корінців зростає, порівняно з насінням, вирощеним в умовах зрошення. Повітряно-суха маса 100 шт. паростків за зберігання в герметичній тарі в камері насіння і вирощеного без поливу, достовірно зменшувалася на 0,03 г, а корінців – на 0,05 г, тоді як у насіння, вирощеного в умовах зрошення, ці показники збільшилися на 0,02 та 0,07 г, відповідно. Таким чином досліджено, що насіння, вирощене в умовах зрошення, краще зберігає свою життєздатність, ніж насіння, вирощене без зрошення як в герметичній, так і в негерметичній тарі. За вирощування насіння цінних селекційних зразків доцільно максимально створювати сприятливі умови для росту і розвитку рослин, щоб отримати високоякісне насіння, яке спроможне зберігати якість упродовж тривалого періоду зберігання. Таке насіння краще зберігати в герметичній тарі.

Посилання

1. 17 Wang, R., Liu L., Guo, Y., He, X., & Lu, Q. (2020). Effects of deterioration and mildewing on the quality of wheat seeds with different moisture contents during storage. RSC advances, 10(25), 14581–14594. doi: 10.1039/D0RA00542H
2. Afzal, I., Kamran, M., Basra, S. M. A., Khan, S. H. U., Mahmood, A., Farooq, M., & Tan, D. K. (2020) Harvesting and post-harvest management approaches for preserving cottonseed quality. Ind. Crop. Prod., 155, 112842. doi: 10.1016/j.indcrop.2020.112842
3. Alan, O., Kanturer D., Powell, A. A., & Ilbi, H. (2022) Growing season climate affects phenological development, seed yield and seed quality of dill (Anethum graveolens). Seed Science and Technology, 50(1), 11–20. doi: 10.15258/sst.2022.50.1.02
4. Bandura, V. M., & Fialkovska, L. V. (2022). Tekhnolohiia zberihannia nasinnia zernovykh kultur [Technology for storing grain seeds]. Naukovyi visnyk Tavriiskoho derzhavnoho ahrotekhnolohichnoho universytetu: elektronne naukove fakhove vydannia/TDATU. TDATU, Melitopol, 12 (3) (in Ukrainian)
5. Buhaiov, V. V. (2012). Dynamika skhozhosti nasinnia zlakovykh bahatorichnykh trav u protsesi zberihannia [Dynamics of germination of seeds of cereal perennial grasses during storage]. Kormy i kormovyrobnytstvo, (74), 36–40. (in Ukrainian)
6. Cappelli, A., Cini, E., Lorini, C., Oliva, N., & Bonaccorsi, G. (2020) Insects as food: A review on risks assessments of Tenebrionidae and Gryllidae in relation to a first machines and plants development. Food Control, 108, 106877. doi: 10.1016/j.foodcont.2019.106877
7. Cappelli, A., Guerrini, L., Parenti, A., Palladino, G., & Cini, E. (2020) Effects of wheat tempering and stone rotational speed on particle size, dough rheology and bread characteristics for a stone-milled weak flour. J. Cereal Sci., 91, 102879.doi: 10.1016/j.jcs.2019.102879
8. Dryha, V. V., Kravchenko, Yu., & Doronin, V. (2020) Yakist nasinnia prosa prutopodibnoho (Panicumv virgatum L.) zalezhno vid stroku yoho zberihannia [Quality of pearl millet (Panicum virgatum L.) seeds depending on their storage period]. «Innovatsiini tekhnolohii v ahronomii, zemleustroi, lisovomu ta sadovo-parkovomu hospodarstvi»: materialy mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii. Bilotserkivskyi NAU, 13-15 (in Ukrainian).
9. Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007) Statystychnyi analiz ahronomichnykh doslidnykh danykh v paketi STATISTICA 6 [Statistical analysis of agronomic research data in STATISTICA 6.]. Metodychni vkazivky. Kyiv, 55 (in Ukrainian).
10. Fisher, R. A. (2006) Statistical methods for research workers. New Delhi: Cosmo Publications, 354.
11. Gebeyehu, B. (2020). Review on: Effect of seed storage period and storage environment on seed quality. International Journal of Applied Agricultural Sciences, 6(6), 185–190. doi: 10.11648/j.ijaas.20200606.14
12. Heroldová, M., & Tkadlec, E. (2011) Harvesting behaviour of three central European rodents: Identifying the rodent pest in cereals. Crop. Prot., 30, 82–84. doi: 10.1016/j.cropro.2010.09.02
13. Jasem, M., & Burduk, T. (1988) Die Vitalitat von Zuckerrubensaatgut mit verschiede¬nen Alter. Qualitathatgut. Prod. Ertragsbechfluss Hall (Saale), 3, 563–572.
14. Khal, M., & Krauss N. (1988) Langzeitlagerung von Zuckerrubensaatgut nach Saatgutbehandlung. [Long-term storage of sugar beet seeds after seed treatment] Qualitatssatgut-Prod/Ertragsbechfluss. Hall. (Saale), 3, 592–599. (in German)
15. Kindruk, M. O., & Selivanov, A. M. (1999) Henofond instytutu i yak yoho krashche zberehty [The Institute's gene pool and how best to preserve it]. Zbirnyk naukovykh prats selektsiino-henetychnoho instytutu, 1 (41), 83-88 (in Ukrainian).
16. Kyrpa, M. Ya., & Pashchenko, N. O. (2011). Oznaky ta pokaznyky yakosti nasinnia hibrydiv kukurudzy [Characteristics and quality indicators of maize hybrid seeds]. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva, (40), 14–19 (in Ukrainian).
17. MacMillan, K. P., & Gulden, R. H. (2020) Effect of seeding date, environment and cultivar on soybean seed yield, yield components, and seed quality in the Northern Great Plains. Agronomy journal, 112(3), 1666–1678. doi: 10.1002/agj2.20185
18. Moncini, L., Simone, G., Romi, M., Cai, G., Guerriero, G., Whittaker, A., Benedettelli, S., & Berni, R. (2020) Controlled nitrogen atmosphere for the preservation of functional molecules during silos storage: A case study using old Italian wheat cultivars. J. Stored Prod. Res., 88, 101638. doi: 10.1016/j.jspr.2020.101638
19. Musiienko, A. A., Doronin, V. A., Dihtiar, N. H., & Bidulia, K. H. (1994) Vplyv volohosti nasinnia tsukrovykh buriakiv na intensyvnist yoho starinnia [Influence of sugar beet seed moisture content on the intensity of its aging]. Vysnovky naukovo – doslidnykh robit za 1993 rik. K.: ITsB UAAN, 49–52 (in Ukrainian).
20. Nithya, U., Chelladurai, V., Jayas, D. S., & White, N. D. G. (2011) Safe storage guidelines for durum wheat. Journal of Stored Products Research, 47 (4), 328–333. doi: 10.1016/j.jspr.2011.05.005
21. Novytska, N. V. (2019) Modyfikatsiinyi vplyv na yakist ta dovhovichnist nasinnia polovykh kultur [Modification effect on the quality and durability of field crop seeds]. Roslynnytstvo ta gruntoznavstvo, 10 (3), 12–19 (in Ukrainian). doi: 10.31548/agr2019.03.012
22. Novytska, N. V. (2019) Posivni yakosti nasinnia nutu pry zberihanni EX-SITY [Sowing quality of chickpea seeds stored in EX-SITY]. Naukovi horyzonty, 2 (75), 39–43 (in Ukrainian). doi: 10.332491/2663-2144-2019-75-2-39-43
23. Pankova, O. V., Puzik, V., & Lysychenko, M. L. (2021). Vplyv elektromahnitnoho vyprominiuvannia na roslyny [Effects of electromagnetic radiation on plants]: monohrafiia. Kharkiv : TOV «Planeta-Print», 159 (in Ukrainian).
24. Pinzino, C., Capocchi, A., Galleschi, L., Saviozzi, F., Nanni, B., & Zandomeneghi, M. (1999) Aging, free radicals, and antioxidants in wheat seeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47 (4), 1333–1339. doi: 10.1021/jf980876d
25. Podpriatov, H. I., & Yashchuk, N. O. (2011) Zmina posivnykh yakostei zerna pshenytsi ozymoi riznykh sortiv zalezhno vid yoho volohosti v protsesi zberihannia [Changes in sowing qualities of winter wheat grain of different varieties depending on its moisture content during storage]. Naukovi dopovidi NUBiP, 4 (26) (in Ukrainian). Аccess mode: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_4/11pgi.pdf
26. Ruzhytska, O. M., & Shvets, H. A. (2002). Skhozhist nasinnia pshenytsi ta vmist u nomu tiubarbhhurat reaktyvnykh rechovyn zashtuchnoho starinnia [Germination of wheat seeds and the content of artificially aged reactive substances in them]. Visnyk Odeskoho natsionalnoho universytetu. Biolohiia, 7(1), 47–53 (in Ukrainian).
27. Saeed, M. F., Jamal, A., Ahmad, I., Ali, S., Shah, G. M., Husnain, S. K., Farooq, A. & Wang, J. (2020). Storage conditions deteriorate cotton and wheat seeds quality: an assessment of farmers’ awareness in Pakistan. Agronomy, 10(9), 1246.
28. Singh, R. P., Prasad, P. V. V., & Reddy, K. R. (2013). Impacts of changing climate and climate variability on seed production and seed industry. Advances in Agronomy, 118, 49–110. doi: 10.1016/B978-0-12-405942-9.00002-5
29. Soroka, I. A., Kyrpa, M. Ya., Bazilieva, Yu. S., & Loi, O. Yu. (2018). Biolohichna dovhovichnist i hospodarska prydatnist nasinnia zernovykh kultur zalezhno vid obrobky ta zberihannia [Biological durability and economic suitability of cereal seeds depending on treatment and storage]. Zernovi kultury, 2 (1), 29–37 (in Ukrainian).
30. Yeshchenko, V. O., Kopytko, P. H., Kostohryz, P. V., & Opryshko, V. P. (2014) Osnovy naukovykh doslidzhen [Fundamentals of scientific research]. PP «TD «Edelveis i K», Vinnytsia, 332 (in Ukrainian).
31. Zadorozhna, O. O., Shyianova, T. P., & Skorokhodov, M. Iu. (2020) Zberihannia nasinnia pshenytsi tverdoi (TRITICUM DURUM DESF.) u kontrolovanykh umovakh [Storage of durum wheat (TRITICUM DURUM DESF.) seeds undercontrolled conditions]. Henetychni resursy roslyn, 26, 105–115 (in Ukrainian). doi: 10.36814/pgr. 2020.26.10.
Опубліковано
2023-12-27
Як цитувати
Поліщук, В. В., & Коновалов, Д. В. (2023). ВПЛИВ УМОВ ФОРМУВАННЯ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ НА ТРИВАЛІСТЬ ЙОГО ЗБЕРІГАННЯ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Агрономія і біологія, 53(3), 59-64. https://doi.org/10.32782/agrobio.2023.3.8