ВПЛИВ СПОСОБІВ СІВБИ НА ТРИВАЛІСТЬ ОКРЕМИХ МІЖФАЗНИХ ПЕРІОДІВ ТА ВЕГЕТАЦІЙНОГО ПЕРІОДУ КУКУРУДЗИ
Анотація
У статті досліджено вплив способів сівби на тривалість окремих частин та в цілому вегетаційного періоду за роками проведення досліджень у гібридів кукурудзи різних груп стиглості. В дослідженнях використовували польовий, лабораторний, статистичний методи. Для аналізування взято два фактори: фактор А гібриди кукурудзи різних груп стиглості (СИ Талісман (ФАО 200), СИ Фотон (ФАО 260), НК Термо (ФАО 330), СИ Зефір (ФАО 430)) та фактор В спосіб сівби (70 см (контроль); 20,3×76,2 см; 20,3×91,4 см; 20,3×96,5 см). Проведеними дослідженнями не встановлений вплив способів сівби досліджуваних гібридів кукурудзи на тривалість вегетаційного періоду та окремих його частин. Тривалість періоду «сівба-сходи» коливалась в межах 7–11 діб, «сходи-8 листків» – 33–40 діб, «8 листків-цвітіння волотей» – 17–26 діб, «цвітіння волотей-повна стиглість зерна» – 49–62 доби, «сходи-повна стиглість зерна» – 99–128 діб. Тривалість вегетаційного періоду та окремих періодів вегетації у досліджуваних гібридів кукурудзи не залежали від різних способів сівби, а в більшій мірі відзначалися біологічними особливостями та групою стиглості гібриду. Тривалість періоду «сходи-8 листків кукурудзи» не залежно від способів сівби становила для гібриду СИ Талісман – 36 та 33 доби, СИ Фотон (ФАО 260) – 36 та 34 доби, НК Термо (ФАО 330) – 38 та 36 діб, СИ Зефір (ФАО 430) – 40 та 37 діб, відповідно в 2021 та 2022 роках. У гібриду кукурудзи СИ Талісман період «8 листків-цвітіння волотей» становив 18 та 17 діб, СИ Фотон (ФАО 260) – 19 та 19 діб, НК Термо (ФАО 330) – 23 та 21 доба, СИ Зефір (ФАО 430) – 26 та 23 доби, відповідно в 2021 та 2022 роках. Тривалість періоду «цвітіння волотей-повна стиглість зерна» у середньопізнього гібриду СИ Зефір (ФАО 430) зросла на 11 діб порівняно із ранньостиглим гібридом СИ Талісман (ФАО 200). Найбільша тривалість періоду «сходи-повна стиглість зерна» відмічена у середньопізнього гібриду СИ Зефір (ФАО 430) – 128 та 120 діб, а найменша у ранньостиглого гібриду СИ Талісман (ФАО 200) – 105 та 99 діб, відповідно в 2021 та 2022 році.
Посилання
2. Chernobai, L. (2020). FAO kukurudzy: na shcho vplyvaie ta yak obyraty [FAO corn: what influences and how to choose]. Propozytsiia. №1. Access mode: https://propozitsiya.com/ua/fao-kukurudzy-na-shcho-vplyvaye-ta-yak-obyraty (in Ukrainian)
3. Kaletnik, H.M., Palamarchuk, V.D., Honcharuk, I.V., Yemchyk, T.V. & Telekalo, N.V. (2021). Perspektyvy vykorystannia kukurudzy dlia enerhoefektyvnoho ta ekolohobezpechnoho rozvytku silskykh terytorii: monohrafiia [Prospects for the use of corn for energy efficient and environmentally friendly development of rural areas: a monograph]. FOP Kushnir Yu. V., Vinnytsia. 260 (in Ukrainian)
4. Kokovikhin, S.V., Piliarskyi, V.H. & Piliarska, O.O. (2015). Rist i rozvytok roslyn kukurudzy na diliankakh hibrydyzatsii v umovakh zroshennia pivdnia Ukrainy [Growth and development of maize plants in hybridization plots under irrigation conditions in southern Ukraine]. Zroshuvane zemlerobstvo: zbirnyk naukovykh prats, 63, 95-97 (in Ukrainian)
5. Kovalenko, O.A., Palamarchuk, V.D. & Krychkovskyi, V.Y. (2022). Erbe der europäischen wissenschaft wirtschaft, management, erziehungswissenschaften, psychologie, landwirtschaft, kunstgeschichte heritage of european science economics, management, education, psychology, agriculture, art history. «Maize as a source of starch and bioethanol: conditions and cultivation elements. Monographic series «European Science». Karlsruhe 2022, Book 9, Part 2, 95–119.
6. Lebid, Ye. M., Tsykov, V. S. & Pashchenko, Yu. M. (2008). Metodyka provedennia polovykh doslidiv z kukurudzoiu [Methodology of field experiments with corn]. Dnipropetrovsk. 27 (in Ukrainian)
7. Liubar, V. (2015). Orhanohenez kukurudzy yak tekhnolohichna skladova [Corn organogenesis as a technological component]. Zerno, 3(108), 98-102. (in Ukrainian)
8. Mazur, V.A., Palamarchuk, V.D., Polishchuk, I.S. & Palamarchuk, O.D. (2017). Novitni ahrotekhnolohii u roslynnytstvi [The latest agricultural technologies in crop production]. FOP Rohalska I.O., Vinnytsia, 588 (in Ukrainian)
9. Palamarchuk, V. D. & Kolisnyk, O. M. (2022). Suchasna tekhnolohiia vyroshchuvannia kukurudzy dlia enerhoefektyvnoho ta ekolohobezpechnoho rozvytku silskykh terytorii: monohrafiia. [Modern technology of corn cultivation for energy-efficient and environmentally friendly development of rural areas: monograph]. Druk LLC, Vinnytsia, 372 (in Ukrainian)
10. Palamarchuk, V. D., Krychkovskyi, V.Iu., Rudska, N.O. & Kolisnyk, O. M. (2023). Novitni tekhnolohii vyroshchuvannia ovochevykh kultur ta kukurudzy za vykorystannia dyhestatu biohazovykh stantsii: monohrafiia [The latest technologies for growing vegetables and corn using digestate from biogas plants: a monograph]. Drukarnia «Druk», Vinnytsia, 296 (in Ukrainian)
11. Palamarchuk, V.D., Didur, I.M., Kolisnyk, O.M. & Aleksieiev, O.O. (2020). Aspekty suchasnoi tekhnolohii vyroshchuvannia vysokokrokhmalnoi kukurudzy v umovakh Lisostepu pravoberezhnoho: monohrafiia [Aspects of modern technology of high-starch maize cultivation in the right-bank forest-steppe: monograph]. TOV Druk, Vinnytsia, 536 (in Ukrainian)
12. Palamarchuk V.D. & Kovalenko O.A. (2019). Tryvalist okremykh mizhfaznykh ta vehetatsiinoho periodiv hibrydiv kukurudzy zalezhno vid strokiv sivby [Duration of individual interphase and vegetation periods of maize hybrids depending on sowing dates]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 106. 119–127 (in Ukrainian)
13. Palamarchuk, V. D., Mazur, O.V., Shevchenko, N.V. & Mazur, O.V. (2021). Elementy struktury vrozhaiu hibrydiv kukurudzy zalezhno vid vnesennia biolohichnykh preparativ v umovakh Lisostepu pravoberezhnoho [Elements of the yield structure of maize hybrids depending on the introduction of biological preparations in the right-bank forest-steppe]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo. 4 (23). 244–252. (in Ukrainian)
14. Ushkarenko, V.O., Nikishenko, V.L., Holoborodko, S.P. & Kokovikhin, S.V. (2009). Dyspersiinyi i koreliatsiinyi analiz rezultativ polovykh doslidiv: monohrafiia [Analysis of variance and correlation of the results of field experiments: a monograph]. Ailant, Kherson. 372 (in Ukrainian)
15. Ushkarenko, V.O., Vozhehova, R.A., Holoborodko, S.P. & Kokovikhin, S.V. (2014). Metodyka polovoho doslidu (Zroshuvane zemlerobstvo) [Field experiment methodology (Irrigated agriculture)]. Hrin D.S., Kherson. 448 (in Ukrainian)
16. Vovkodav, V. V. (2001). Metodyka derzhavnoho sortovyprobuvannia silskohospodarskykh kultur. Vyp. 2. Zernovi, krupiani ta zernobobovi kultury [Methodology of state variety testing of agricultural crops]. Alefa, Kyiv. 64 (in Ukrainian)