EFFICIENCY OF GROWING PIGS USED IN COMPOUND FEED ZINC OXIDE AND AMOXYCILIN

Keywords: piglets, rearing, amoxicillin, zinc oxide, growth, feed conversion

Abstract

Digestive disorders of unknown etiology are common in piglets during the first two weeks after weaning. The root cause of this problem is the stress on the body of piglets. Effective methods of combating digestive disorders during this period are the correct selection of antibiotics and the introduction of zinc oxide in the feed. The effectiveness of amoxicillin and zinc oxide in compound feeds for weaning piglets after weaning was studied. Experimental studies were conducted on groups of local young pigs in the in-dustrial complex of PJSC "Agroindustrial Company". Complex introduction to the composition of feed in the period of growth of zinc oxide in the amount of 1.5 kg per 1 ton in the period of 49-63 days and amoxicillin in the amount of 0.5 kg per 1 ton in the period of 30-48 days and 0.2 kg per 1 ton in the period of 49-62 days helps to increase the intensity of growth of young animals and improves feed conversion and safety of piglets. The average live weight of piglets in the experimental group exceeded the control group by 0.8 kg and amounted to 33.53 kg. A similar difference in favor of the animals of the experimental group is observed in terms of absolute and average daily gains. According to the preservation indicator, the advantage in favor of the recommended scheme of cultivation using zinc oxide and amoskycillin was 3.4%. The use of this system of feeding piglets after weaning is economically viable, because it will increase both the growth rate of young animals during the rearing period and improve feed conversion.

References

1. Викторов П.И., Менькин В.К. Методика и организация зоотехнических опытов. М.: Агропромиздат, 2001. 112 с.
2. Дурст Л., Виттман М. Кормление сельсъкохозяйственных животных / Под ред.ИМ. Ибатуллина, Г.В. Проваторова: пер. с немецкого. Винница: Нова Книга, 2003. 384 с.
3. Куян Н. Качественного комбикорма без кормовых добавок не существует. Ефективні корми та годівля. 2011. № 1. С. 6–8.
4. Лихач В. Я., Лихач А. В. Технологічні інновації у свинарстві. К.: ФОП Ямчинський О. В., 2020. 291 с.
5. Меркурьева Е.К. Биометрия в животноводстве. М.: Колос, 1984. 311 с.
6. Михалко О.Г. Сучасний стан та шляхи розвитку свинарства в світі та Україні. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво», 2021, Вип. 3(46), С. 61-78. http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/9537/1/6.pdf
7. Норми, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: Довідник / Г.В. Проваторов, В.І. Ладика, Л.В. Бондарчук, В.О. Проваторова, В.О. Опара. Суми, 2007. 357 с.
8. Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин: навчальний посібник [Ібатуллін І.І., Мельник Ю.Ф., Отченашко В.В.,та ін.];під ред. академіка НААН України І.І. Ібатулліна. – К.: 2015. 422 с.
9. Проваторов Г.В., Проваторова В.О. Годівля сільськогосподарських тварин: Підручник. Суми: ВТД „Університетська книга”, 2004. 510 с.
10. Свинарство: Монографія/за ред. В. М. Волощука. К.: Аграр. наука, 2014. 592 с.
11. Сучасні методики досліджень у свинарстві. Полтава, 2005. 228 с.
12. Шастак Е. Цинк в кормлении свиней. Взаимодейсвие с фитатом и фитазой. Комбикорма. №10. 2015. С 63-64.
13. Шпетный Н.Б., Михалко А.Г. Интенсивность роста, сохранность и конверсия корма поросятами летом при содержании их в станках с разным типом пола // Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства : матер. XXI Межд. науч.-практ. конф. Горки, 2018. Ч. 1. С.108-116.
14. Юлевич О. І., Лихач А. В., Дехтяр Ю. Ф. Оцінка залежності показників росту підсисних та відлучених поросят від складу раціонів. Науковий бюлетень ІТ УААН. Харків, 2016. Вип. 115. С. 258–263.
15. Andretta, I., C. Pomar , J. Rivest, J. Pomar , and J. Radünz. 2016. Precision feeding can significantly reduce lysine in-take and nitrogen excretion without compromising the performance of growing pigs. Animal10:1137–1147. doi:10.1017/S1751731115003067
16. Strid Eriksson, I., H. Elmquist, S. Stern, and T. Nybrant. 2005. Environmental systems analysis of pig production - the impact of feed choice (12 pp). Int. J. Life Cycle Assess.10(2):143–154. doi: 10.1065/lca2004.06.160
Published
2022-01-06
How to Cite
Opara, V. O., Popsui, V. V., Korzh, O. V., & Romanchenko, M. Y. (2022). EFFICIENCY OF GROWING PIGS USED IN COMPOUND FEED ZINC OXIDE AND AMOXYCILIN. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, (4 (47), 108-113. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.18