ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ПРИ ЧИСТОПОРОДНОМУ РОЗВЕДЕННІ ТА СХРЕЩУВАННІ

Ключові слова: порода, схрещування, велика біла порода, полтавська м’ясна порода, ландрас, забійні якості, довжина напівтуші, товщина шпику

Анотація

В статті розглянуто результати вивчення відгодівельних, забійних і м’ясо-сальних показників при чистопородному розведенні великої білої породи та її помісей з кнурами полтавської м’ясної породи та ландрас. В якості контрольної групи була вибрана велика біла порода (ВБхВБ – І група), в якості дослідних – помісі від поєднання велика біла х полтавська м’ясна (ВБхПМ – ІІ група) та велика біла х ландрас (ВБхЛ – ІІІ група). На основі показників приросту живої маси встановлено, що інтенсивність росту молодняка свиней значною мірою визначається його породністю. Протягом усього досліду за показниками приросту живої маси помісний молодняк ВБхПМ та ВБхЛ перевищував чистопородних ровесників. Найбільш скороспілими виявились помісні тварини. Молодняк поєднання ВБхПМ відгодівельних кондицій в 100 кг досягав на 11 днів раніше, ніж тварини контрольної групи. Крім того, вони перевищували чистопородний молодняк за приростом живої маси на 7,9% при зниженні витрат кормів на 1кг приросту на 0,27 корм.од., або на 5,5%. Схрещування свиноматок з кнурами полтавської м’ясної породи і породи ландрас порівняно з чистопородним розведенням сприяло підвищенню виходу м’яса в тушах відповідно на 5,36-8,38%. Істотної різниці за вмістом кісток у тушах між тваринами окремих піддослідних груп не спостерігалось. При вивченні топографії осалювання туш між помісними і чистопородними тваринами виявлено відмінності за товщиною шпику. У помісей товщина шпику на рівні 6-7-го грудних хребців на 5,4-6,1 мм менша, ніж у чистопородних тварин. Вміст м’яса в окості помісних свиней становив відповідно 75,46 і 75,55%, або на 5,24 і 5,33% більше, ніж у тушах чистопородних тварин. Вихід м’яса з поперекової частини у свиней цих груп становив 64,48 і 63,15%, або на 5,83 і 4,50% більше, ніж у тварин контрольної групи. У досліджуваних свиней всіх груп спостерігалась зворотна залежність між товщиною шпику і абсолютною та відносною масою м’язової тканини в туші.

Посилання

1. Birta H. O., Burhu Yu.H. (2012). Miaso-salna produktyvnist pomisnykh svynei [Meat and fat productivity of domestic pigs] Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. Poltava, Vol. 3, 91-95, (in Ukrainian).
2. Fediaieva A. S. (2018). Vidhodivlia svynei pry vykorystanni riznykh henotypiv v umovakh promyslovoho vyrobnytstva [Pig fattening using different genotypes in industrial production conditions]/ Naukovo-tekhnichnyi biuleten NDTs biobezpeky ta ekolohichnoho kontroliu resursiv APK, Vol. 1, 57–60. (in Ukrainian).
3. Huang, Y.H., Lee, Y.P., Yang, T.S. and Roan, S.W. (2003). Effects of Sire Breed on the Subsequent Reproductive Performances of Landrace Sows. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, Vol.16 (4), p. 7.
4. Khalak V. I., Hutyi B. V., Stadnytska O. I. (2019). Vidhodivelni ta miasni yakosti molodniaku svynei riznoho pokhodzhennia ta intensyvnosti formuvannia u rannomu ontohenezi [Feeding and meat qualities of young pigs of different origin and intensity of formation in early ontogeny] Naukovyi visnyk LNUVMB imeni S.Z. Gzhytskoho. Seriia: Silskohospodarski nauky, Lviv, Vol. 21(91), (in Ukrainian). 10–15.
5. Knecht, D., Srodon, S. and Duziński, K. (2015). Breed on selected reproductive performance parameters of sows. Arch. Anim. Breed, Vol. 58, pp. 49–56.
6. Koroban M. P., Lykhach V. Ya. (2023). Vidhodivelni yakosti molodniaku svynei suchasnykh henotypiv za riznykh vahovykh kondytsii v umovakh promyslovoi tekhnolohii [Feeding qualities of young pigs of modern genotypes under different weight conditions under conditions of industrial technology] Podilskyi visnyk: silske hospodarstvo, tekhnika, ekonomika. Vol. 41, 26-32. (in Ukrainian)
7. Lazarevich A.N., Efimova L.V., Ivanova O.V., (2017). Effectiveness analysis of crossbreding the hybrid sows with thoroughbred and terminal sires. In the World of Scientific Discoveries, Series B. Vol 2. рр.16-32.
8. Lykhach V. Ya., Faustov R. V., Shebanin P. O., Lykhach A. V., Lenkov L. H. (2022). Pidvyshchennia produktyvnosti svynei za vykorystannia suchasnoho henofondu ta innovatsiinykh tekhnolohichnykh rishen: monohrafiia [Increasing the productivity of pigs through the use of modern gene pool and innovative technological solutions]. Mykolaiv: Ilion, (in Ukrainian)
9. Lykhach V. Ya., Lykhach A. V. (2021). Vidhodivelni ta miasni yakosti vnutrishnoporidnoho typu svynei porody diurok ukrainskoi selektsii «Stepovyi» za riznykh metodiv rozvedennia i vahovykh kondytsii [The fattening and meat qualities of intrabreed type pigs of the Durok breed of the Ukrainian selection "Steppovy" according to different methods of breeding and weight conditions]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN. Vol. 125, 121-130. (in Ukrainian)
10. Mykhalko O. H., Povod M. H., Kokhana L. D., Plechko O. S., (2020). Vidhodivelni ta zabiini yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoi intensyvnosti rostu na vidhodivli. [Fattening and slaughtering qualities of pigs of Irish origin at different intensities of growth in fattening]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Tvarynnytstvo, SNAU. Vol. 4, 50–58. (in Ukrainian)
11. Nechmilov V. M., Povod M. H. (2018). Vidhodivelna produktyvnist svynei za riznykh terminiv doroshchuvannia ta vykorystannia sukhoho i ridkoho typiv hodivli [Feeding productivity of pigs at different periods of rearing and use of dry and liquid types of feed] Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: «Tvarynnytstvo», SNAU. Vol. 7(35), 328–355. (in Ukrainian)
12. Pidpala T.V. (2006). Selektsiia silskohospodarskykh tvaryn. [Breeding of farm animals]. Mykolaiv: Vydavnychyi viddil MDAU, (in Ukrainian).
13. Povod M. H. (2014). Vplyv tekhnolohichnykh osoblyvostei na vidhodivelni pokaznyky svynei [The influence of technological features on fattening indicators of pigs]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: «Tvarynnytstvo». SNAU, Vol. 2(25), 30–36. (in Ukrainian)
14. Rybalko V. P. (2006). Tendentsii i napriamy rozvytku svynarstva [Trends and directions of development of pig farming]. Efektyvne tvarynnytstvo. Kyiv, Vol. 7, 7–11. (in Ukrainian)
15. Shcherban T. V., Vashchenko P. A. (2015). Vidhodivelni, zabiini i miaso-salni yakosti svynei myrhorodskoi porody ta yii pomisei [Fattening, slaughter and meat and fat qualities of pigs of the Myrhorod breed and its crossbreeds]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, Mykolaiv, Vol. 2(2), (in Ukrainian). 112-119.
16. Šprysl M., Čítek J., Stupka R. (2012). The significance of the effects influencing the reproductive performance in pigs. Re-search in pig breeding. Vol. 6(1), P. 54-58.
17. Sundruma, A., Aragona, A., Schulze-Langenhorstb, C., Bütferingb, L., Henningc, M. and Stalljohannb, G. (2011). Effects of feeding strategies, genotypes, sex, and birth weight on carcass and meat quality traits under organic pig production conditions. NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences. Vol. 58, pp. 163-172.
18. Topikha V.S., Lykhach V.Ia., Lykhach A.V. (2012). Yakisni pokaznyky miasosalnoi produktsii molodniaku svynei porody landras za riznykh metodiv rozvedennia [Qualitative indicators of meat-sucking production of young landrace pigs under different breeding methods]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. Mykolaiv, Vol. 4(70), 157–162. (in Ukrainian).
19. Vashchenko O.V. (2021). Efektyvnist vykorystannia svynei zarubizhnoi selektsii u skhreshchuvanni z vitchyznianymy porodamy i typamy [The effectiveness of the use of pigs of foreign selection in crossing with domestic breeds and types]. avtoref. dys. kand. s.-h. nauk: 06.02.01. s. Chubynske Kyivskoi oblasti, (in Ukrainian).
20. Voloshchuk V.M., Bankovska I.B., Hryshchenko S.M., Hryshchenko N.P. (2015). Vplyv umov hodivli na zabiini ta miaso-salni yakosti molodniaku svynei [Influence of feeding conditions on slaughter and meat and fat quality of young pigs] Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk. Poltava, Vol. 67, 185–190. (in Ukrainian).
Опубліковано
2024-07-23
Як цитувати
Бургу, Ю. Г., Котова, З. Я., Гнітій, Н. В., Оліферчук, С. В., & Олефір, В. О. (2024). ВІДГОДІВЕЛЬНІ ТА ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ ПРИ ЧИСТОПОРОДНОМУ РОЗВЕДЕННІ ТА СХРЕЩУВАННІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 25-29. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.2.4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають