ДИНАМІКА ЗМІН ЖИВОЇ МАСИ, ВИТРАТ КОРМУ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ ХІРУРГІЧНО Й ІМУНОЛОГІЧНО КАСТРОВАНИХ САМЦІВ СВИНЕЙ
Анотація
Метою досліджень було встановити залежність інтенсивності росту самців свиней та дослідити економічний ефект від застосування методів хірургічної та імунної кастрації в умовах індустріального свинарського комплексу й оцінити економічну ефективність виробництва свинини за використання різних способів кастрації. Встановлено, що під час підсисного періоду різниця між хірургічно та імунологічно кастрованими самцями свиней в інтенсивності росту склала менше одного відсотка, тоді як в період дорощування вона зросла до 3,8%, а в перший період відгодівлі збільшилась до 6,6%, тоді як в його заключній фазі знизилась до 4,2%. За абсолютними приростами вона становила в підсисний період 0,04 кг, за період дорощування 1,2кг, в перший період відгодівлі 2,5 кг, а в заключній її фазі 2,4 кг. За середньою живою масою на початок і на кінець підсисного періоду різниця була незмінною і склала всього 0,8%, тоді як по завершенню періоду дорощування вона сягнула 4,3%, на кінець першого періоду відгодівлі становила 5,6%, та на кінець останнього йог періоду склала 4,9%. Доведено, що при проведені імунокастрації кнурців порівняно з хірургічною кастрацією за сухого типу годівлі відбулося підвищення середньодобових приростів на дорощуванні на 5,21% та на відгодівлі на 10,11%, абсолютних приростів на дорощуванні на 18,46% й на відгодівлі на 5,30%, зростання живої маси тварин по завершенню відгодівлі на 7,40%, покращення конверсії корму на дорощуванні на 1,48%, на відгодівлі на 4,33% та на 5,04% від народження до забою. Водночас імунокастровані самці свиней спожили за життя більше на 2,54 % кормів, вартість яких була на 5,07% вищою порівняно з хірургічними кастратами, а з врахуванням вартості вакцинації на 8,84%. Тоді як вартість кормів і вакцини в розрахунку на 1 кг приросту виявилась лише на 1,27% вищою у імунокастрованих тварин порівняно з хірургічно кастрованими аналогами.
Посилання
2. Batorek-Lukač, N., Dubois, S., Noblet, J., Čandek–Potokar, M., Labussière, E. (2016). Effect of high dietary fat content on heat production and lipid and protein deposition in growing immunocastrated male pigs. Animal, 10, 1941–1948. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731116000719
3. Bee, G., Chevillon, P., Bonneau, M. (2015). Entire male pig production in Europe. Animal Production Science, 55, 1347–1359. https://www.publish.csiro.au/an/pdf/AN15279
4. Bonneau, M., Weiler, U. (2019). Pros and cons of alternatives to piglet castration: Welfare, boar taint and other meat quality traits. Animals, 9, 884. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6912452/
5. Bünger, B., Schrader, L., Schrade, H., Zacharias, B. (2015). Agonistic behaviour, skin lesions and activity pattern of entire male, female and castrated male finishing pigs. Applied Animal Behaviour Science, 171, 64–68. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159115002270
6. Caldara, F., Moi, M., dos Santos, L. (2013). Carcass Characteristics and Qualitative Attributes of Pork from Immunocastrated Animals. Animal Bioscience, 26(11), 1630–1636. https://doi.org/10.5713/ajas.2013.13160
7. Čandek-Potokar, M., Škrlep, M., Batorek Lukač, N. (2015). Raising entire males or immunocastrates – Outlook on meat quality. Procedia Food Science, 5, 30–33. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211601X1500098X
8. Čandek-Potokar, M., Škrlep, M., Zamaratskaia, G. (2017). Immunocastration as Alternative to Surgical Castration in Pigs. In (Ed.), Theriogenology. IntechOpen. https://doi.org/10.5772/intechopen.68650
9. Claus, R., Weiler, U., Herzog, A. (1994). Physiological aspects of androstenone and skatole formation in the boar – A review with experimental data. Meat Science, 38, 289–305. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/030917409490118X
10. Coleman, G., Rohlf, V., Toukhsati, S.R., Blache, D. (2018). Public attitudes predict community behaviours relevant to the pork industry. Animal Production Science, 58, 416. https://www.publish.csiro.au/an/pdf/AN16776
11. Cronin, G.M., Dunshea, F.R., Butler, K.L., McCauley, I., Barnett, J.L., Hemsworth, P.H. (2003). The effects of immuno– and surgical castration on the behaviour and consequently growth of group–housed, male finisher pigs. Applied Animal Behaviour Science, 81, 111–126. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159102002563
12. De Briyne, N., Berg, C., Blaha, T., Temple, D. (2016). Pig castration: Will the EU manage to ban pig castration by 2018? Porcine Health Management, 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28405455/
13. De Roest, K., Montanari, C., Fowler, T., Baltussen, W. (2009). Resource efficiency and economic implications of alternatives to surgical castration without anaesthesia. Animal, 3, 1522–1531. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22444985/
14. Di Pasquale, J., Nannoni, E., Sardi, L., Rubini, G., Salvatore, R., Bartoli, L., Adinolfi, F., Martelli, G. (2019). Towards the abandonment of surgical castration in pigs: How is immunocastration perceived by Italian consumers? Animals, 9, 198. https://www.mdpi.com/2076–2615/9/5/198#:~:text=Overall%2C%20immunocastration%20is%20perceived%20in,immunocastrated%20pigs%20(%2B18.7%25).
15. Dunshea, F.R., Allison, J.R.D., Bertram, M., Boler, D.D., Brossard, L., Campbell, R., Crane, J.P., Hennessy, D.P., Huber, L., De Lange, C., Ferguson, N., Matzat, P., McKeith, F., Moraes, P.J.U., Mullan, B.P., Noblet, J., Quiniou, N., Tokach, M. (2013). The effect of immunization against GnRF on nutrient requirements of male pigs: A review. Animal, 7, 1769–1778. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731113001407
16. Feddern, V., Neis, A.J.L., Costa, F.A.D., Gressler, V., Costa, O.A.D., de Lima, G.J.M.M. (2019). Immunological castration of swine improves performance, cutting yields and leanness. XXI ENAAL e VII Congresso Latino–Americano de Analistas de Alimentos, Brasil. https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205951/1/final9079.pdf
17. Fredriksen, B., Font, I.F.M., Lundstrom, K., Migdal, W., Prunier, A., Tuyttens, F.A., Bonneau, M. (2009). Practice on castration of piglets in Europe. Animal, 3, 1480–1487. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731109004674
18. Gregory, N.G., Grandin, T. (1998). Animal Welfare and Meat Science. CABI Pub.: Wallingford, UK. http://higiene.unex.es/Bibliogr/LegisAli/Gregory_81.pdf (data zvernennia 02.07.2024)
19. Grunert, K.G., Sonntag, W., Glanz–Chanos, V., Forum, S. (2018). Consumer interest in environmental impact, safety, health and animal welfare aspects of modern pig production: Results of a cross–national choice experiment. Meat Science, 137, 123–129. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174017309725
20. Koknaroglu, H., Akunal, T. (2013). Animal welfare: An animal science approach. Meat Science, 95, 821–827. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174013001526
21. Kuberka, L., Cozzens, T., Mezoughem, C. (2024). Livestock and Poultry: World Markets and Trade. [Elektronnyi resurs] Rezhym dostupu: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf (data zvernennia 02.07.2024)
22. Lundström, K., Matthews, K.R., Haugen, J.-E. (2009). Pig meat quality from entire males. Animal, 3, 1497–1507. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731109990693
23. McCauley, I.M., Watt, D., Suster, D., Kerton, J., Oliver, W.T., Harrell, R.J., Dunshea, F.R. (2003). A GnRF vaccine (Improvac) and porcine somatotropin (Reporcin) have synergistic effects upon growth performance in both boars and gilts. Australian Journal of Agricultural Research, 54, 11–20. https://doi.org/10.1071/AR02037
24. McGlone, J.J. (2013). The Future of Pork Production in the World: Towards Sustainable, Welfare–Positive Systems. Animals (Basel), 3, 401–415. https://doi.org/10.3390/ani3020401
25. Millet, S., Gielkens, K., De Brabander, D., Janssens, G.P.J. (2011). Considerations on the performance of immunocastrated male pigs. Animal, 5, 1119–1123. https://doi.org/10.1017/S1751731111000140
26. Morales, J.I., Serrano, M.P., Camara, L., Berrocoso, J.D., Lopez, J.P., Mateos, G.G. (2013). Growth performance and carcass quality of immunocastrated and surgically castrated pigs from crossbreds from Duroc and Pietrain sires. Journal of Animal Science, 91, 3955–3964. https://doi.org/10.2527/jas.2012–6068
27. Muniz, H.C.M., De Lima, E.S., Schneider, L.I., Klein, D.R., Da Rocha, L.T., Nörnberg, J.L., De Quadros, A.R.B., De Oliveira, V. (2021). Carcass characteristics and meat quality of male pigs submitted to surgical or immunological castration. Animal Science, An. Acad. Bras. Ciênc., 93 (4). https://doi.org/10.1590/0001–3765202120200130
28. Mykhalko, O., Povod, M., Sokolenko, V., Verbelchuk, S., Shuplyk, V., Shcherbatiuk, N., Melnyk, V., Zasukha, L. (2022). The influence of the castration method on meat cuts indicators of pig carcasses. Scientific Papers. Series "Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development", 22 (3), 451–458. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.22_3/Art48.pdf
29. Niemi, J.K., Ollila, A., Voutila, L., Valros, A., Oliviero, C., Heinonen, M., Peltoniemi, O. (2015). Economic aspects of immunocastration in the pigs. Animal Production, Animal Welfare and Protection of Animal Health. 25th Congress. Nordic view to sustainable rural development, June 16–18, 339–340. https://llufb.llu.lv/conference/NJF/NJF_2015_Proceedings_Latvia–339–340.pdf
30. Oskam, I.C., Lervik, S., Tajet, H., Dahl, E., Ropstad, E., Andresen, Ø. (2010). Differences in testosterone, androstenone, and skatole levels in plasma and fat between pubertal purebred Duroc and Landrace boars in response to human chorionic gonadotrophin stimulation. Theriogenology, 74, 1088–1098. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20580070/
31. Pérez-Ciria, L., Miana-Mena, F.J., Álvarez-Rodríguez, J., Latorre, M.A. (2022). Effect of Castration Type and Diet on Growth Performance, Serum Sex Hormones and Metabolites, and Carcass Quality of Heavy Male Pigs. Animals, 12, 1004. https://doi.org/10.3390/ani12081004
32. Potter, M.L., Tokach, L.M., Dritz, S.S., Henry, S.C., DeRouchey, J.M., Tokach, M.D., Goodband, R.D., Nelssen, J.L., Rowland, R.R., Hesse, R.A., Oberst, R., Anderson, J., Hays, M. (2012). Genetic line influences pig growth rate responses to vaccination for porcine circovirus type 2. Journal of Swine Health and Production, 20, 34–43. https://www.aasv.org/shap/issues/v20n1/v20n1p34.pdf
33. Povod, M., Lozynska, I., Samokhina, E. (2019b). Biological and economic aspects of immunological castration in comparison with traditional (surgical) method. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 25(2), 403–409. https://www.agrojournal.org/25/02–26.pdf
34. Povod, M.G., Mykhalko, O.G., Shpetniy, M.B., Zhizhka, S.V., Klindukhova, I.M., Nechmilov, V.M. (2018). Morfolohichnyi sklad tush svynei za riznoho sposobu kastratsii [Morphological composition of pig carcasses by different methods of castration] Scientific and Technical Bulletin IT NAAS, 119, 114–122. http://irbis–nbuv.gov.ua/cgi–bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Ntb_2018_119_17.pdf (in Ukrainian)
35. Povod, M.G., Shpetniy, M.B., Mykhalko, O.G., Zhizhka, S.V., Pelypenko, A.M., Mikhailik, V.O. (2019a). Intensyvnist rostu ta oplata kormu samtsiv svynei za riznoho sposobu kastratsii [Intensity of growth and feed efficiency of pigs under different methods of castration]. Bulletin of Sumy National Agrarian University. Series: Livestock, 4(39), 25–36. https://www.researchgate.net/publication/342370036_INTENSIVNIST_ROSTU_TA_OPLATA_KORMU_SAMCIV_SVINEJ_ZA_RIZNOGO_SPOSOBU_KASTRACII
36. Povod, M., Mykhalko, O., Gutyj, B., Borshchenko, V., Verbelchuk, T., Lavryniuk, O., Shostia, H., Shpyrna, I. (2024). Growth intensity and feeding efficiency of surgically and immunologically castrated male pigs on a liquid type of feeding. Scientifc Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 24(1), 799–810. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.24_1/volume_24_1_2024.pdf
37. Rueff, L., Mellencamp, M.A., Galina Pantoja, L. (2019). Performance of immunologically castrated pigs at a commercial demonstration farm over 3.5 years. Journal of Swine Health and Production, 27(6), 322–328. https://aasv.org/shap/issues/v27n6/v27n6p322.pdf
38. Samoilіuk, V.V., Bilyi, D.D., Koziy, M.S., Maslikov, S.M., Spitsina, T.L. (2021). Efektyvnist improvaku za promyslovoho vyrobnytstva svynyny Effectiveness of improvac during industrial pork production [Effectiveness of improvac during industrial pork production]. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 9(1), 3–9. https://doi.org/10.32819/2021.91001 (in Ukrainian)
39. Škrlep, M., Tomašević, I., Mörlein, D., Novaković, S., Egea, M., Garrido, M. D., Linares, M. B., Peñaranda, I., Aluwé, M., & Font-I-Furnols, M. (2020). The Use of Pork from Entire Male and Immunocastrated Pigs for Meat Products–An Overview with Recommendations. Animals : an open access journal from MDPI, 10(10), 1754. https://doi.org/10.3390/ani10101754
40. Sødring, M., Nafstad, O., Håseth, T.T. (2020). Change in Norwegian consumer attitudes towards piglet castration: Increased emphasis on animal welfare. Acta Veterinaria Scandinavica, 62, 22. https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028–020–00522–6
41. Tomasevic, I., Bahelka, I., Candek-Potokar, M., Čítek, J., Djeki´c, I., Kušec, I.D., Getya, A., Guerrero, L., Iordachescu, G., Ivanova, S., et al. (2020). Attitudes and beliefs of Eastern European consumers towards piglet castration and meat from castrated pigs. Meat Science, 160, 107965. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31669861/
42. von Borell, E., Baumgartner, J., Giershing, M., Jäggin, N., Prunier, A., Tuyttens, F.A.M., Edwards, S.A. (2009). Animal welfare implications of surgical castration and its alternatives in pigs. Animal, 3, 1488–1496. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731109004728
43. Xue, J., Dial, G.D., Holton, E.E., Vickers, Z., Squires, E.J., Lou, Y., Godbout, D., Morel, N. (1996). Breed differences in boar taint: relationship between tissue levels of boar taint compounds and sensory analysis of taint. Journal of Animal Science, 9, 2170–2177. https://doi.org/10.2527/1996.7492170x
44. Zamaratskaia, G., Squires, E.J. (2009). Biochemical, nutritional and genetic effects on boar taint in entire male pigs. Animal, 3, 1508–1521. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22444984/