Ефективність використання довготривалої відносно високої і низкої температури на показники росту та якість м'яса бройлерів
Анотація
Метою наших досліджень було вивчення впливу довготривалих відносно високих та низьких температур на показники росту та якість м’яса курчат-бройлерів. Експеримент проводився в Юньнаньській академії тваринництва, для визначення якості м'яса використовували лабораторії Хенаньського науково-технічного інституту. Всього у експерименті було використано 240 здорових курчат одноденного віку випадковим чином розподілених на три групи: групу високої температури, групу низької температури та контрольну групу. Результати експерименту підтверджують, що при низьких температурах, коли споживання енергії твариною зменшується, це призводить до втрати ваги, що ми й спостерігаємо у низькотемпературній групі де середньодобовий приріст маси тіла був значно нижчим, ніж у контрольній групі (Р<0,05). Було встановлено, що у низькотемпературній групі стрес значно збільшив показники смертності бройлерів, так у віці 42 днів у низькотемпературній групі смертність бройлерів була вищою, ніж у контрольній групі на 71,4%. Серед усіх оцінених груп за вмістом ненасичених жирних кислот SFA, PUFA, MUFA та EFA у грудному м’язі бройлерів найнижчий вміст був у групі з низькою температурою, ніж у контрольній групі, на 48,3%, 46,9%, 51,5 % та 43,9% відповідно. Дослідження показали, що вплив високих температур вище 30°C спричиняє порушення поведінки та фізіології птиці, що призводить до зниження продуктивності бройлерів. Встановлено, що бройлери у віці 35-40 днів які зазнали стресу при температурі 31°C мали зниження показників продуктивності та імунітету. Кількість спожитого корму та швидкість росту бройлерів при температурі 35°C зменшились на 13% та 32%, ніж при температурі 20°C. Результати досліджень показали, що: ① відносно висока та низька температура протягом тривалого часу знижує показники приросту живої маси та підвищує показник смертності бройлерів, а довготривала відносно низька температура знижує ефективність показників забою. ② Відносно високі та низькі температури протягом тривалого періоду часу знижують рівень серину, гліцину, SFA, PUFA, USFA, EFA та MUFA у грудних м’язах бройлерів, що негативно впливає на якість м’яса. ③ Тривала відносно низька температура має більший негативний вплив на бройлерів, ніж довготривала відносно висока температура. Результати наших досліджень дають теоретичну основу для точного встановлення температури середовища розведення бройлерів, поліпшення якості продукції, максимізації продуктивності виробництва та збільшення економічних вигод птахоферми.
Посилання
DOI:10.3969/j.issn.1006-267x.2014.10.024
2. Wang Mi, Dong Shunyi, Yang Jiancheng, et al. Application status and development prospects of taurine in poultry in-dustry[J]. China National Poultry, 2007, 29(7), р. 51-53.
DOI: 10.3969/j.issn.1004-6364.2007.07.021
3. Li Lijuan, Wang An, Lu Yan. The effect of cold stress on growth performance, immunity and antioxidant functions of broilers[J]. China Feed, 2009(17), р.42-43.
DOI:10.3969/j.issn.1004-3314.2009.17.013
4. Liao Man, Cheng Qiang, Li Yehan, et al. Effects of trilactide on production performance, antioxidant capacity and en-ergy metabolism of cold-stressed broilers[J]. China National Poultry, 2016, (02), р. 18-24 . DOI:10.16372/j.issn.1004-6364.2016.02.005
5. Hu Chunhong, Zhang Minhong, Feng Jinghai, et al. Effects of partial heat stimulation on resting behavior, physiology and production performance of broilers[J]. Journal of Animal Nutrition, 2015, 27(7), р. 2070-2076. DOI:10.3969/j.issn.1006-267x.2015.07.012
6. Zuo J, Xu M, Abdullahi Y A, et al. Constant heat stress reduces skeletal muscle protein deposition in broilers [J]. J Sci Food Agric, 2015. 95(2). р.429-436. DOI:10.1002/jsfa.6749
7. Deaton J.W., Reece F.N., Lott B.D. Effect of differing temperature cycles on broiler performance [J]. Poult Sci, 1984. v. 63. р.612-615. DOI:10.3382/ps.0630612
8. Leeson S., Summers J.D., Caston L.J. Responses of broilers to feed restriction or diet dilution in the finisher period [J].Poult Sci, 1992. v.71. р. 2056-2064. DOI:10.3382/ps.0712056
9. Olanrewaju H. A., Purswell J. L., Collier S. D., et al. Effect of ambient temperature and light intensity on growth per-formance and carcass characteristics of heavy broiler chickens at 56 days of age [J]. Poult Sci, 2010. 10(9). р.1241-1244. DOI:10.3923/ijps.2010.720.725
10. Su Yingying. The effect of intermittent cold stimulation on broiler performance, meat quality, immunity and antioxi-dant function [D]. Harbin: Northeast Agricultural University, 2014. DOI:10.7666/d.Y2620843
11. Xi Pengbin, Jiang Zongyong, Lin Yingcai, et al. Research progress in chicken meat quality evaluation methods [J]. Chinese Journal of Animal Nutrition, 2006.(S1). р.347-352.
12. Wang Mingyuan. Research on the slaughter performance and meat quality of Yunnan yellow cattle fed with silage banana stems and leaves[D]. Kunming: Yunnan Agricultural University, 2015.
13. Huang. C., Jiao. H., Song. Z., et al. Heat stress impairs mitochondria functions and induces oxidative injury in broiler chickens [J]. J Anim Sci, 2015. 93(5). р. 2144-2153.DOI:10.2527/jas.2014-8739
14. Bou R., Guardiola F., Tres A., et al. Effect of dietary fish oil, alpha-tocopheryl acetate, and zinc supplementation on the composition and consumer acceptability of chicken meat.[J]. Poultry ence, 2004. 83(2). р. 282. DOI:10.1093/ps/83.2.282