ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА МОЛОЧНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ БУРОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ ЗА β-КАЗЕЇНОМ
Анотація
В останні роки суттєво зросли вимоги до якості молочної продукції, що у свою чергу вимагає використання в селекції генетичних маркерів і пошуку їхнього зв'язку з молочною продуктивністю тварин. Дослідження впливу генотипу корів української бурої молочної породи за бета-казеїном на показники їхньої молочної продуктивності проводили в племінному заводі Державного підприємства «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН» Сумського району, Сумської області на поголів’ї української бурої молочної породи. Визначення поліморфізму гена бета-казеїну проводили в генетичній лабораторії Інституту фізіології ім. Богомольця НАН. Молочну продуктивність визначали за щомісячними контрольними доїннями. Вміст жиру та білку в молоці визначали у лабораторії Інституту тваринництва НААН на обладнанні фірми Bently. Тварини з генотипом А1А2 та А2А2 становили майже 90% досліджуваного поголів’я. За результатами досліджень нами встановлено, що тварини з бажаним генотипом А2А2 не поступаються за величиною надою тваринам з гетерозиготним генотипом А1А2 та гомозиготним – А1А1 як за першою, третьою, так і кращою лактаціями. За першою та кращою лактацією за вмістом жиру в молоці тварини з генотипом А2А2 поступалися тваринам інших досліджуваних генотипів, а за вмістом білка в молоці переважали їх. За кількістю молочного жиру корови з бажаним генотипом А2А2 поступалися тваринам з іншими генотипами за першою лактацією, але переважали їх за кількістю молочного білка. За кращою лактацією тварини з генотипом А2А2 переважали інших як за кількістю молочного жиру так і білка. Отримані результати підтверджують раніше отримані нами результати, що використання бугаїв-плідників з генотипом бета-казеїну А2А2 має покращувати господарсько-корисні ознаки нащадків, порівняно з бугаями інших генотипів (А1А2 та А1А1). Це буде сприяти підтриманню бажаного рівня молочної продуктивності та якості молока.
Посилання
2. Amalfitano, N., Cipolat-Gotet, C., Cecchinato, A., Malacarne, M., Summer, A. and Bittante, G., 2018. Milk protein fractions strongly affect the patterns of coagulation, curd firming, and syneresis. J. Dairy Sci., issue 102, pp. 2903–2917.
3. Kostyunina, O. V., 2005. Molekulyarnaya diagnstika geneticheskogo polimorfizma osnovny`kh molochny`kh belkov i ikh svyaz` s tekhnologicheskimi svojstvami moloka. Abstractof Ph. D. dissertation. Dubroviczy.
4. Miluchová, M., Gábor, M., Candrák, J., Trakovická, A. and Candráková, K., 2018. Association of HindIII-polymorphism in kappa-casein gene with milk, fat and protein yield in holstein cattle. Acta Biochimica Polonica. issue 65, No 3, pp. 403–407.
5. Zepeda-Batista, J., Saavedra-Jiménez, A., Ruíz-Flores, А., Núñez-Domínguez, R. and Ramírez-Valverde, L., 2017. Potential influence of κ-casein and β-lactoglobulin genes in genetic association studies of milk quality traits. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, issue. 30, No. 12, pp. 1684-1688.
6. Molee, A., Poompramun, C. and Mernkrathoke Р., 2015. Effect of casein genes - beta-LGB, DGAT1, GH, and LHR - on milk production and milk composition traits in crossbred Holsteins. Genetics and Molecular Research, issue 14, № 1, pp. 2561-2571.
7. Fürst, B., 2018. Schwarzenbacher, H. Genetische Charakterisierung der Milcheiwei ß varianten beim Pinzgauer-Rind. Wien.
8. Henrique do Nascimento Rangel, A., Cavalcanti Sales, D., Antas Urbano, S., Geraldo Bezerra Galvãojúnior, J., César de Andrade Neto, J. and de Souza Macêdo, C., 2016. Lactose intolerance and cow’s milk protein allergy. Food Science and Technology, issue. 36(2), pp. 179-187.
9. Heck, J. M. L., Schennink, A., van Valenberg, H. J. F., Bovenhuis, H., Visker, M. H. P. W., van Arendonk, J. A. M. and van Hooijdonk, A. C. M., 2009. Effects of milk protein variants on the protein composition of bovine milk. Journal of Dairy Science. issue 92, No. 3, pp. 1192–1202.
10. Parashar, A. and Saini, R., 2015. A1 milk and its controversy-areview. International Journal of Bioassays. issue 4., №12, pp. 4611-4619.
11. Kononova, L.V., Sy`chova, O.V. and Omarova, R.S., 2016. Neoby`knovennoe korov`e moloko [Extraordinary cow's milk]. Molochnaya reka, issue 3(63), pp. 62-64.
12. Kuz`menko, N.B. and Kuzina, A.N., 2016. Rol` beta-kazeina v pitanii detej pervy`kh let zhizni [The role of beta-casein in the nutrition of children in the first years of life]. Lechashhij vrach, issue 01/16, pp.75-80.
13. Vallas, M., Kaart T.,Värv, S., Pärna, K., Jõudu, I., Viinalass, H. and Pärna, E. Composite β-κ-casein genotypes and their effect on composition and coagulation of milk from Estonian Holstein cows. J. Dairy Sci, issue 95, pp. 6760–6769.
14. Ganguly, I., Kumar, S., Gaur, G., Singh, U., Kumar, A., Kumar, S., Mann, S. and Sharma, A., 2013. Status of β-casein (CSN2) Polymorphism in Frieswal (HF X Sahiwal Crossbred) Cattle. International Journal of Biotechnology and Bioengineering Research, issue. 4, pp. 6760–6769.
15. Ladyka, V. I., Skliarenko, Yu. I. and Pavlenko Yu. M., 2020. Kharakterystyka henetychnoi struktury za henom β-kazeinu plidnykiv, dopushchenykh do vykorystannia v Ukraini u 2020 rotsi [Characteristics of the genetic structure of the β-casein gene of broods approved for use in Ukraine in 2020]. Tekhnolohiia vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvaryn, issue 1, pp. 39-45.