МІНЛИВІСТЬ ТА РІВЕНЬ КОРЕЛЯЦІЙНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ М’ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ ТА ДЕЯКИХ БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ СИРОВАТКИ КРОВІ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ВЕЛИКОЇ БІЛОЇ ПОРОДИ

Ключові слова: молодняк свиней, сироватка крові, вміст загального білка, аспартатамінотрансфераза (АсАТ), аланінамінотранс-фераза (АлАТ), лужна фосфатаза, найдовший м’яз спини, фізико-хімічні властивості, мінливість, кореляція.

Анотація

В статті наведено результати досліджень біохімічних показників сироватки крові та фізико-хімічних властивостей м’язової тканини молодняку свиней великої білої породи, визначено ступінь їх мінливості та розраховано рівень кореляційних зв’язків між  ознаками. Дослідження проведено в ТОВ «АФ «Дзержинець» Дніпропетровської області, ТОВ «Глобінський м’ясокомбінат», лабораторії зоохіманалізу Інституту свинарства і АПВ НААН, науково-дослідному центрі біобезпеки і екологічного контролю ресурсів АПК Дніпровського державного аграрно-економічного університету та лабораторії тваринництва ДУ Інститут зернових культур НААН. Робота виконана згідно програми наукових досліджень НААН №30 «Свинарство». Контрольну відгодівлю молодняку свиней проводили в умовах господарства згідно «Методики оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства в умовах племінних заводів і племінних репродукторів» (Березовський, Хатько, 2005). У сироватці крові 5-місячних тварин визначали вміст загального білку (г/л), активність аспартатамінотрансферази (АсАТ), (ммоль/год/л), аланінамінотрансферази (АлАТ), (ммоль/год/л) та лужної фосфатази (од/л) (Влізло та ін., 2012). Фізико-хімічні властивості найдовшого м’яза спини (m. longissimus dorsi) досліджували з урахуванням наступних показників: «активна кислотність (рН) через 24 години після забою, одиниць кислотності», «ніжність, с», «інтенсивність забарвлення, одиниць екст. × 1000», «вологоутримуюча здатність, %» «втрати при термічній обробці, %», (Методические рекомендации по …, 1987, Поливода, Стробыкина, Любецкий, 1977). Біометричну обробку одержаного матеріалу проводили за методиками Лакіна (1990) з використанням програмованого  модуля «Аналіз даних» в Microsoft Excel. Встановлено, що біохімічні показники сироватки крові (вміст загального білка, активність аспартатамінотрансферази (АсАТ), аланінамінотрансферази (АлАТ) та лужної фосфатази у молодняку свиней великої білої породи відповідають фізіологічній нормі клінічно здорових тварин. Згідно класифікації Поливоди (1976), кількість зразків категорії «висока якість» за показником «ніжність, с» становить 8,33 %., «волого утримуюча здатність, %»  - 8,33 %,  «інтенсивність забарвлення, одиниць екст. × 1000» - 20,83 %. Достовірні зв’язки встановлено між наступними парами ознак: активність аспартатамінотрансферази (АсАТ) × активність аланінамінотрансферази (АлАТ) (r=+0,405), ніжність × вологоутримуюча здатність (r=+0,400), ніжність × інтенсивність забарвлення (r= –0,365), вологоутримуюча здатність × втрати при термічній обробці (r= –0,416), активність аланінамінотрансферази (АлАТ)  × активна кислотність (рН) через 24 години після забою (r=+0,446), активність лужної фосфатази × інтенсивність забарвлення (r= –0,543). З метою раннього прогнозування якісного складу м’язової тканини молодняку свиней великої білої породи за активною кислотністю (рН) через 24 години після забою (од. кислотності) та інтенсивність забарвлення (од. екс. × 1000) пропонуємо використовувати наступні біологічні маркери активність аланінамінотрансферази (АлАТ) та активність лужної фосфатази.

Посилання

1. Berezovskiy N. D. and Onishchenko A. A., 2007. Inter'yernyye pokazateli produktivnosti chistoporodnykh i gibridnykh sviney. [Interior indicators of productivity of purebred and hybrid pigs]. Sovremennyye problemy intensifikatsii proizvodstva svininy: sb. nauch. trudov. Ul'yanovskaya gosudarstvennaya s.-kh. akademiya. Ul'yanovsk,. volume 1: Razvedeniye, selektsiya, genetika i vosproizvodstvo sviney. рр. 313–315.
2. Furata S. and Hashimoto T., 1995. Partification and properties of 3 – hydroxyacyl coenzyme a dehydrohenese – binding protein from rat liver mitochondria. L. Of biochemistry. T. 118. no. 4. pp. 810–818.
3. Khalak V. I. Fermenty syrovatky krovi molodnyaku svyney ta yikh zv'yazok z yakisnymy pokaznykamy svynyny. 2014. [Enzymes of blood serum of young pigs and their relationship with the quality of pork]. Stratehichni napryamky staloho vyrobnytstva silskohospodarskoyi produktsiyi na suchasnomu etapi rozvytku ahrarnoho kompleksu Ukrayiny: tezy Vseukrayinskoyi nauk.-prakt. konf. molodykh vchenykh i spetsialistiv. pp. 83–86
4. Khalak V., Gutyj B., Bordun O., Ilchenko M., Horchanok A. Effect of blood serum enzymes on meat qualities of piglet productivity. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. № 10 (1). Р. 158-161. (doi: 10.15421/2020_25).
5. Khalak, V., Horchanok, A., Kuzmenko, O., Lytvyshchenko, L., Lieshchova, M., Кalinichenko, A., Liskovich, V. and Zagoruy, L., 2020. Protein metabolism, physicochemical properties and chemical composition of muscle tissue in Large White weaners. Ukrainian Journal of Ecology, 10(4), 127-131. doi: 10.15421/ 2020_ 179.
6. Eydrigevich Ye. V. and Rayevskaya V. V. 1966. Inter'yer sel'skokhozyaystvennykh zhivotnykh [Interior of agricultural animals] Moskva: Kolos, 207.
7. Berezovskyy M. D. and Khatko I. V., 2005. Metodyky otsinky knuriv i svynomatok za yakistyu potomstva v umovakh pleminnykh zavodiv i pleminnykh reproduktoriv [Methods of evaluation of boars and sows by the quality of offspring in the conditions of breeding plants and breeding breeders] Suchasni metodyky doslidzhenʹ u svynarstvi. рр. 32-37.
8. Vlizlo V. V., Fedoruk, R. S. and Ratych I. B ta in. 2012. Laboratorni metody doslidzhen u biolohiyi, tvarynnytstvi ta veterynarniy medytsyni [Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine] Lviv, 767.
9. Levchenko ta in. Veterynarna klinichna biokhimiya 2002 [Veterinary clinical biochemistry] Bila Tserkva, 400.
10. . Metodicheskiye rekomendatsii po otsenke myasnoy produktivnosti, kachestva myasa i podkozhnogo zhira sviney. 1987.[Guidelines for assessing meat productivity, quality of meat and subcutaneous fat of pigs]. Moskva,. (Protokol OZH VASKHNIL №10 ot 26.09.1986). 64 р.
11. Polivoda A. M., Strobykina R. V. and Lyubetskiy M. D., 1977. Metodika otsenki kachestva produktsii uboya u sviney. [Methodology for assessing the quality of products slaughter in pigs]. Metodiki issledovaniy po svinovodstvu. Khar'kov, рр. 48−56.
12. Polivoda A. M., Strobykina R. V. and Lyubetskiy M. D., 1977.Research methods for pig breeding. Kharkov, рр. 48−56.
13. Bankovska I. B. and Kanyuka O. Yu., 2011. Metodychni pidkhody i pryntsypy ekspres - otsinky yakosti svynyny [Methodical approaches and principles of express - quality assessment of pork ] Tavriyskyy naukovyy visnyk: Zbirnyk naukovykh prats KHDAU. Vol. 76., issue. 2. рр. 219–221
14. Sidorova A. V., Leonova N. V. and Masich L. A. 2003.Praktikum po teorii statistiki : Workshop on the theory of statistics Uchebnoye posobiye / A. V. Sidorova, N. V. Leonova, L. A. Masich [i dr.]. Donetsk : Don. nats. un-t., 252.
15. . Plokhinskiy N. A. Rukovodstvo po biometrii dlya zootekhnikov. 1969.[A guide to biometrics for zootechnicians]. M. Kolos, 256.
16. Polyvoda A. M. Otsinka yakosti svynyny za fizyko-khimichnymy pokaznykamy. 1976. Evaluation of pork quality by physical and chemical parameters Svynarstvo, issue 24. рр. 57-62.
Опубліковано
2020-11-30
Як цитувати
Халак , В. (2020). МІНЛИВІСТЬ ТА РІВЕНЬ КОРЕЛЯЦІЙНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ М’ЯЗОВОЇ ТКАНИНИ ТА ДЕЯКИХ БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ СИРОВАТКИ КРОВІ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ВЕЛИКОЇ БІЛОЇ ПОРОДИ . Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (42), 77-81. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.13