ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ЯЄЦЬ М'ЯСО-ЯЄЧНИХ КУРЕЙ РІЗНОГО ГЕНЕЗИСУ

Ключові слова: м'ясо-яєчні кури, схрещування, якість яєць, морфологічні ознаки, білок, жовток, шкаралупа.

Анотація

Досліджено широкий комплекс морфологічних ознак яєць курей вихідної материнської форми, нащадків першого-другого поколінь, створеної синтетичної популяції у ході проведення досліджень з вивчення ефективності схрещування півнів імпортних м'ясних кросів із  м'ясо-яєчними самками вітчизняної селекції. Якісні показники яєць  у кількості 30 штук від кожної генотипової групи курей визначали у віці 30 тижнів. У курей вихідної материнської форми такі ознаки як маса яєць, діаметри яєць та жовтку, висота жовтку, маса та відносна доля жовтку були вірогідно більшими як порівняти з нащадками першої генерації. Тоді як, у гібридів першого покоління висота білка, індекс білка та його маса характеризувалися вищими значеннями за порівняння з курми вихідної материнської форми.   У нащадків другого покоління, батьками яких були півні кросу „Кобб-500”, маса яєць та білка були більшими за порівняння з ровесницями, для отримання яких використовували самців кросу „Росс-308”. У м'ясо-яєчних курей вихідної форми індекс форми більший на 2,11-2,86 % (P>0,95-0,99) порівняно з гібридами F2. Маса яєць, їх довжина та ширина, індекс форми характеризувалися слабкою мінливістю (2,46-9,06 %) й у нащадків F2, у більшості випадків, були більшими, ніж у м'ясо-яєчних курей вітчизняної селекції. За висотою й індексу білка значної відмінності між птицею різних груп F2 не встановлено. За масою жовтку вірогідної різниці між курми різного генезису F2 не досягнуто. На масу жовтку генотип вплинув на 12,96 % (P<0,001). Якісні показники жовтку мали слабкі коефіцієнти мінливості (3,26-10,01 %) й у гібридних курей F2 були дещо більшими, ніж у м’ясо-яєчних субпопуляції „К”. У м'ясо-яєчної птиці вихідної материнської форми маса шкаралупи більша на 0,47-0,59 г (P>0,99-0,999) порівняно з потомками другого покоління. У курей створеної синтетичної популяції більша маса яєць визначила відповідно і вищі значення деяких морфологічних ознак. Відмічено вірогідні відмінності з птицею інших генотипових груп за подовжнім діаметром яєць, індексом форми, абсолютною масою білка, індексом жовтку, масою жовтку, долею шкаралупи.

Посилання

1. Bezusova A., Hmel'nickaja T., Sappinen S. Selekcija na povyshenie vosproizvoditel'nyh kachestv pticy. Pticevodstvo. 2006. №11. S. 26-29.
2. Djadichkina L. Kachestvo jaic – zalog uspeshnoj inkubacii. Pticevodstvo. 2008. №3. рр. 21-23.
3. Djadichkina L. Kachestvo jaic – zalog uspeshnoj inkubacii. Suchasne ptaxivny`cztvo. 2008. №7-8 (68-69). рр. 39-42.
4. Stanishevskaja O. Povyshenie kachestva inkubacionnyh jaic. Pticevodstvo. 2008. №9. S. 15-17.
5. Shtele A. L. Kurinoe jajco: vchera, segodnja, zavtra. M.: Agrobiznescentr, 2004. 196 р.
6. Fisinin V. I., Egorova A. V., Elizarov E. S. Rezervy povyshenija vyhoda mjasa ot mjasnyh kur metodami plemennoj raboty: metodicheskie rekomendacii. Sergiev Posad, 2005. 47 р.
7. Kavtarashvili A. Sh. Kak upravljat' massoj jaic v promyshlennom pticevodstve. Efekty`vne ptaxivny`cztvo. 2008. №4(40). S. 38-40.
8. Bondarenko Yu. V., Xvosty`k V. P. Pokrashhennya produkty`vnosti m'yaso-yayechny`x kurej vitchy`znyanoyi selekciyi. Visny`k SNAU. Seriya „Tvary`nny`cztvo”. 2020. Vy`pusk 2(41). рр. 29-32.
9. Prokudina N. A., Artemenko A. B., Ogurcova N. S. Metody biologicheskogo kontrolja v inkubacii. Har'kov: OOO "NTMT", 2006. 107 s.
10. Borodaj V. P., Ponomarenko N. P., Mel`ny`k V. V. Yakist` i bezpeka xarchovy`x yayecz`. Suchasne ptaxivny`cztvo. 2006. №11. рр. 11-13.
11. Prokudina N. Yakist` perepely`ny`x yayecz`. Nashe ptaxivny`cztvo. 2020. #6. S. 22-23.
12. Djadichkina L. F., Pozdnjakova N. S., Krivopishin I. P. Posobie po biologicheskomu kontrolju pri inkubacii jaic sel'skohozjajstvennoj pticy. Sergiev Posad, 1992. 57 р.
13. Kovalenko G., Stepanenko I. Shlyaxy` pidvy`shhennya yakosti kuryachy`x yayecz`. Propozy`ciya. 2005. №6. рр. 122-123.
14. Statnik I. Ya., Konoval L. M., Kovalenko G. T. Porivnyal`ny`j analiz yakosti yayecz` bat`kivs`kogo stada krosu "Xaj Lajn W36" v pochatkovy`j period yajcekladky`. Ptaxivny`cztvo. 2008. Vy`p. 61. рр. 162-175.
15. Podstryeshny`j O. P., Kovalenko G. T., Borodaj V. P. Xaraktery`sty`ka yakosti inkubacijny`x yayecz` kurej krosiv „Xajseks bily`j” i „Xajseks kory`chnevy`j”. Suchasne ptaxivny`cztvo. 2007. №10–11. рр. 8-12.
Опубліковано
2020-12-25
Як цитувати
Хвостик , В., & Бондаренко , Ю. (2020). ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ЯЄЦЬ М’ЯСО-ЯЄЧНИХ КУРЕЙ РІЗНОГО ГЕНЕЗИСУ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4(43), 82-87. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.4.13

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають