ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ЯЄЦЬ М'ЯСО-ЯЄЧНИХ КУРЕЙ РІЗНОГО ГЕНЕЗИСУ
Анотація
Досліджено широкий комплекс морфологічних ознак яєць курей вихідної материнської форми, нащадків першого-другого поколінь, створеної синтетичної популяції у ході проведення досліджень з вивчення ефективності схрещування півнів імпортних м'ясних кросів із м'ясо-яєчними самками вітчизняної селекції. Якісні показники яєць у кількості 30 штук від кожної генотипової групи курей визначали у віці 30 тижнів. У курей вихідної материнської форми такі ознаки як маса яєць, діаметри яєць та жовтку, висота жовтку, маса та відносна доля жовтку були вірогідно більшими як порівняти з нащадками першої генерації. Тоді як, у гібридів першого покоління висота білка, індекс білка та його маса характеризувалися вищими значеннями за порівняння з курми вихідної материнської форми. У нащадків другого покоління, батьками яких були півні кросу „Кобб-500”, маса яєць та білка були більшими за порівняння з ровесницями, для отримання яких використовували самців кросу „Росс-308”. У м'ясо-яєчних курей вихідної форми індекс форми більший на 2,11-2,86 % (P>0,95-0,99) порівняно з гібридами F2. Маса яєць, їх довжина та ширина, індекс форми характеризувалися слабкою мінливістю (2,46-9,06 %) й у нащадків F2, у більшості випадків, були більшими, ніж у м'ясо-яєчних курей вітчизняної селекції. За висотою й індексу білка значної відмінності між птицею різних груп F2 не встановлено. За масою жовтку вірогідної різниці між курми різного генезису F2 не досягнуто. На масу жовтку генотип вплинув на 12,96 % (P<0,001). Якісні показники жовтку мали слабкі коефіцієнти мінливості (3,26-10,01 %) й у гібридних курей F2 були дещо більшими, ніж у м’ясо-яєчних субпопуляції „К”. У м'ясо-яєчної птиці вихідної материнської форми маса шкаралупи більша на 0,47-0,59 г (P>0,99-0,999) порівняно з потомками другого покоління. У курей створеної синтетичної популяції більша маса яєць визначила відповідно і вищі значення деяких морфологічних ознак. Відмічено вірогідні відмінності з птицею інших генотипових груп за подовжнім діаметром яєць, індексом форми, абсолютною масою білка, індексом жовтку, масою жовтку, долею шкаралупи.
Посилання
2. Djadichkina L. Kachestvo jaic – zalog uspeshnoj inkubacii. Pticevodstvo. 2008. №3. рр. 21-23.
3. Djadichkina L. Kachestvo jaic – zalog uspeshnoj inkubacii. Suchasne ptaxivny`cztvo. 2008. №7-8 (68-69). рр. 39-42.
4. Stanishevskaja O. Povyshenie kachestva inkubacionnyh jaic. Pticevodstvo. 2008. №9. S. 15-17.
5. Shtele A. L. Kurinoe jajco: vchera, segodnja, zavtra. M.: Agrobiznescentr, 2004. 196 р.
6. Fisinin V. I., Egorova A. V., Elizarov E. S. Rezervy povyshenija vyhoda mjasa ot mjasnyh kur metodami plemennoj raboty: metodicheskie rekomendacii. Sergiev Posad, 2005. 47 р.
7. Kavtarashvili A. Sh. Kak upravljat' massoj jaic v promyshlennom pticevodstve. Efekty`vne ptaxivny`cztvo. 2008. №4(40). S. 38-40.
8. Bondarenko Yu. V., Xvosty`k V. P. Pokrashhennya produkty`vnosti m'yaso-yayechny`x kurej vitchy`znyanoyi selekciyi. Visny`k SNAU. Seriya „Tvary`nny`cztvo”. 2020. Vy`pusk 2(41). рр. 29-32.
9. Prokudina N. A., Artemenko A. B., Ogurcova N. S. Metody biologicheskogo kontrolja v inkubacii. Har'kov: OOO "NTMT", 2006. 107 s.
10. Borodaj V. P., Ponomarenko N. P., Mel`ny`k V. V. Yakist` i bezpeka xarchovy`x yayecz`. Suchasne ptaxivny`cztvo. 2006. №11. рр. 11-13.
11. Prokudina N. Yakist` perepely`ny`x yayecz`. Nashe ptaxivny`cztvo. 2020. #6. S. 22-23.
12. Djadichkina L. F., Pozdnjakova N. S., Krivopishin I. P. Posobie po biologicheskomu kontrolju pri inkubacii jaic sel'skohozjajstvennoj pticy. Sergiev Posad, 1992. 57 р.
13. Kovalenko G., Stepanenko I. Shlyaxy` pidvy`shhennya yakosti kuryachy`x yayecz`. Propozy`ciya. 2005. №6. рр. 122-123.
14. Statnik I. Ya., Konoval L. M., Kovalenko G. T. Porivnyal`ny`j analiz yakosti yayecz` bat`kivs`kogo stada krosu "Xaj Lajn W36" v pochatkovy`j period yajcekladky`. Ptaxivny`cztvo. 2008. Vy`p. 61. рр. 162-175.
15. Podstryeshny`j O. P., Kovalenko G. T., Borodaj V. P. Xaraktery`sty`ka yakosti inkubacijny`x yayecz` kurej krosiv „Xajseks bily`j” i „Xajseks kory`chnevy`j”. Suchasne ptaxivny`cztvo. 2007. №10–11. рр. 8-12.