Ознаки продуктивності молодняку свиней великої білої породи та їх зв'язок з вмістом сечовини та активністю деяких ферментів сироватки крові
Анотація
Наведено результати досліджень відгодівельних та м’ясних якостей молодняку свиней великої білої породи, деяких біохімічних показників сироватки крові (вміст сечовини, активність аспартатамінотрансферази (АсАТ), активність аланінамінотрансферази (АлАТ), а також розраховано економічну ефективність результатів досліджень. Дослідження проведено в СТОВ «Дружба – Казначеївка» Дніпропетровської області, у Науково-дослідному центрі біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, м’ясокомбінаті «Джаз» та лабораторії тваринництва Державної установи Інститут зернових культур НААН України. Робота виконана згідно програми наукових досліджень НААН України №30 «Інноваційні технології племінного, промислового та органічного виробництва продукції свинарства» («Свинарство»), номер державної реєстрації 0116U001247. Об’єктом дослідження був молодняк свиней великої білої породи. Оцінку тварин за відгодівельними і м’ясними якостями проводили з урахуванням наступних показників: середньодобовий приріст живої маси за період контрольної відгодівлі, г, вік досягнення живої маси 100 кг, діб, товщина шпику на рівні 6–7 грудних хребців, мм, довжина охолодженої туші, cм, довжина беконної половини охолодженої півтуші, см (М. Д. Березовський, І. В. Хатько, 2005). Комплексну оцінку молодняку свиней за відгодівельними і м’ясними якостями розраховували за індексом Б. Тайлера (П. А. Ващенко, 2019), біометричні показники – за методиками Г. Ф. Лакіна (1990). Економічну ефективність результатів досліджень розраховували за загальноприйнятою методикою (Методика определения экономической …, 1983). Встановлено, що вміст сечовини, активність аспартатамінотрансферази (АсАТ) та аланінамінотрансферази (АлАТ) у сироватці крові молодняку свиней піддослідної групи відповідає фізіологічній нормі клінічно здорових тварин і дорівнюють 4,77±0,576 моль/л, 68,11±6,445 од/л та 44,22±3,209 од/л відповідно. За віком досягнення живої маси 100 кг (діб), товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців (мм) та довжиною охолодженої туші (см) тварини зазначеної виробничої групи та породи відповідають І класу та класу «еліта». Максимальними показниками «середньодобовий приріст живої маси за період контрольної відгодівлі, кг», «довжина охолодженої туші, см», «довжина беконної половини охолодженої туші, см» та мінімальними значеннями «вік досягнення живої маси 100 кг, днів» і «товщина шпику на рівні 6-7 грудних хребців, мм» характеризуються тварини, у яких комплексний індекс відгодівельних та м’ясних якостей (індекс Б.Тайлера) коливається у межах від 157,68 до 182,36 балів. Кількість достовірних зв’язків між біохімічними показниками сироватки крові, відгодівельними та м’ясними якостями молодняку свиней великої білої породи дорівнює 26,67 %. Вартість додаткової продукції, яку одержують від молодняку свиней з індексом Б. Тайлера 157,68 – 182,36 балів дорівнює +1732,04 грн./гол.
Посилання
2. Krasnoshchok O.O. 2020. Formuvannya produktyvnosti sviney u zalezhnosti vid metodiv rozvytku ta intensyvnosti rostu: avtoref. dys. na zdobuttya nauk. stupenya kand. s.-h. nauk: spets. 06.02.01 «Rozvedennya ta selektsiya tvaryn». [Formation of productivity of pigs depending on methods of development and intensity of growth] Poltava, 23 p.
3. Bazhov G.M., Komlatskiy V.I. 1989. Biotekhnologiya intensivnogo svinovodstva. [Biotechnology of intensive pig breeding]. Moskva: Rosagropromizdat, 269 р.
4. Bazhov G. M., Stepanova O. V., Kryshtop Ye. A. 2012. Vzaimosvyaz' produktivnykh kachestv sviney s pokazatelyami funktsional'noy aktivnosti vazhneyshikh sistem organizma. [The relationship of the productive qualities of pigs with indicators of the functional activity of the most important systems of the body] Nauchnyy zhurnal KubGAU. № 77 (03). http://ej.kubagro.ru/2012/03/pdf/61.pdf.
5. Inter’yer sil’s’kohospodars’kykh tvaryn. 2009. [Interior of farm animals] J.Z. Siratsky and others. Kyiv: Vycsha shkola, 280 p.
6. Lazarev V.M. Vzaimosvyaz' belkov krovi s produktivnymi kachestvami zhivotnykh. Sovremennyye plemennyye i produktivnyye kachestva zhivotnykh. 1992. [The relationship of blood proteins with the productive qualities of animals]. Saratov: Saratovskiy s-.kh. in-t, рр. 66–74.
7. Lykhach V. Ya. 2005. Hematolohichni pokaznyky svyney riznikh henotipiv. [Hematological parameters of pigs of different genotypes]. Ahrarnyy visnyk Prychornomor'ya, issue 31, рр. 91-92.
8. Negreeva A., Babushkin V. 2004. Dinamika biokhimicheskikh pokazateley krovi molodnyaka sviney pri skreshchivanii [Dynamics of biochemical parameters of the blood of young pigs when crossing]. Svynovodstvo, No. 6. pp. 3–7.
9. Khalak V. I. 2014. Fermenty syrovatky krovi molodnyaku svyney ta yikh zv'yazok z yakisnymy pokaznykamy svynyny.: [Enzymes of blood serum of young pigs and their relationship with quality indicators of pork] Stratehichni napryamky staloho vyrobnytstva silskohospodarskoyi produktsiyi na suchasnomu etapi rozvytku ahrarnoho kompleksu Ukrayiny tezy Vseukrayinskoyi nauk.-prakt. konf. molodykh vchenykh i spetsialistiv (m. Dnipropetrovsk, 22-23 travnya 2014 r.). Dnipropetrovsk: Aktsent, pp. 83–86.
10. Khalak V., Gutyj B., Bordun O., Ilchenko M., Horchanok A. Effect of blood serum enzymes on meat qualities of piglet productivity. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. № 10 (1). Р. 158-161. (doi: 10.15421/2020_25).
11. Khalak, V., Horchanok, A., Kuzmenko, O., Lytvyshchenko, L., Lieshchova, M., Кalinichenko, A., Liskovich, V., Zagoruy, L. Protein metabolism, physicochemical properties and chemical composition of muscle tissue in Large White weaners. Ukrainian Journal of Ecology, (2020), 10(4), 127-131. doi: 10.15421/ 2020_ 179.
12. Furata S., Hashimoto T. Partification and properties of 3 – hydroxyacyl coenzyme a dehydrohenese – binding protein from rat liver mitochondria. L. Of biochemistry. 1995. T. 118. № 4. pp. 810–818.
13. Berezovskyy M. D., Khatko I. V. 2005. Metodyky otsinky knuriv i svynomatok za yakistyu potomstva v umovakh pleminnykh zavodiv i pleminnykh reproduktoriv.[Methods for assessing boars and sows on the quality of offspring in breeding plants and breeding breeders] Suchasni metodyky doslidzhen u svynarstvi. Poltava, рр. 32–37.
14. Vashchenko P.A. 2019. Prohnozuvannya pleminnoyi tsinnosti svyney na osnovi liniynykh modeley selektsiynykh indeksiv ta DNK-markeriv [Prediction of breeding value of pigs on the basis of linear models of selection indices and DNA markers]: avtoref. dys. na zdobuttya nauk. stupenya d-ra s.-h. nauk : spets. 06.02.01 «Rozvedennya ta selektsiya tvaryn». Mykolaiv, 43 p.
15. Laboratorni metody doslidzhen u biolohiyi, tvarynnytstvi ta veterynarniy medytsyni [Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine]: dovidnyk / V. V. Vlizlo ta in.; za red. V. V. Vlizlo. Lviv: SPOLOM, 2012. 767 p.
16. Metodika opredeleniya ekonomicheskoy effektivnosti ispol'zovaniya v sel'skom khozyaystve rezul'tatov nauchno-issledovatel'skikh rabot, novoy tekhnologii, izobreteniy i ratsionalizatorskikh predlozheniy.1983. [Methodology for determining the economic efficiency of the use in agriculture of the results of scientific research, new technology, inventions and rationalization proposals] Moskva: VAIIPI, 149 p.
17. Praktikum po teorii statistiki: uchebnoye posobiye 2003. [Workshop on the theory of statistics] / A. V. Sidorova i dr. Donetsk: Don. nats. un-tet., 252 p.
18. Lakin G.F. 1990. Biometriya [Biometrics]. Moskva, 352 р.