ВПЛИВ ЗБАЛАНСОВАНИХ РАЦІОНІВ ГОДІВЛІ НА МОЛОЧНУ ПРОДУКТИВНІСТЬКОРІВ, ОБМІН РЕЧОВИН ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ КОНВЕРСІЇ КОРМУ У МОЛОКО

Ключові слова: раціони, молочна продуктивність, корови, обмін речовин, ефективність, конверсія корму

Анотація

Виробничі дослідження щодо оцінки впливу збалансованих раціонів годівлі на молочну продуктивність корів, обмін речовин та ефективність перетворення кормів у молоко проводилось на поголів’ї української чорно-рябої породи ПСП «Новоселиця» Попільнянського району Житомирської області, у кількості 36 голів. Корови перебували у другому періоді лактації, середньодобове виробництво молока становило 13,9 кг з 4,1% жиру. У ході досліджень були оптимізовані раціон із найменшими витратами, використовуючи програмне забезпечення для балансування раціонів. Раціон був збалансова-ний за обмінною енергією, сирим протеїном, кальцієм та фосфором, відповідно із нормами годівлі для великої рогатої худоби. Збалансованими раціонами годували всіх експериментальних тварин протягом 30 днів, за винятком 15-денного періоду адаптації. Годівля корів збалансованими раціонами та поліпшення забезпечення кальцієм і фосфором позитивно вплинула на збільшення надою молока4% жирності на 0,7 кг/корову (P <0,05). Одночасно зменшилася вартість годівлі на 17,0%. Оптимізація раціонів дозволяє поліпшити обмінні процеси в організмі корів, аналогічні дослідження свідчать, що рівень вмісту в кровіімуноглобулінів та сечової кислоти значно збільшується, тоді як рівень азоту сечовини крові (BUN) знижується (Р<0,01) з 18,2 до 15,0 мг/дл. Також поліпшується конверсія кормів у молоко з 0,8 до 1,0. Дане дослідження свідчить про те, що збалансована годівля корів, після корекції раціонів відповідно до норм годівлі, покращує виробництво молока, поліпшує обмінні процеси в організмі та ефективність перетворення кормів у коріву виробничих умовах. Отже, годівля збалансованим раціоном молочних корів покращує використання поживних речовин, виробництво молока, мікроб-не забезпечення азотом та ефективність перетворення кормів в продукцію.

Посилання

1. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных : справ. пособие. 3-е издание перераб. и доп. под ред. А. П. Калашникова, и др. Москва, 2003. 456 с.
2. Baker L. D., Ferguson J. D., Chalupa W., Responses in urea and true protein of milk to different protein feeding schemes for dairy cattle. J. Dairy Sci. 1995. issue 78. рр. 2424-2434.
3. Bayat A., Shingfield K. J, Overview of nutritional strategies to lower enteric methane emissions in ruminants. In 'Proceeding of Maataloustieteen Paivat, Helsinki, Finland. 2012. pp. 1–7.
4. Castillo A. R., Kebreab E., Beever DE., Barbi J. H., Sutton J. D., Kirby H. C., France J. The effect of protein suppleme -tation on nitrogen utilisation in lactating dairy cows fed grass silage diets. J. Anim. Sci. 2001. issue 79. pp. 247-253.
5. Garg M. R., Sherasia P. L., Bhanderi B. M., Phondba B. T., Shelke S. K. and Makkar H.P.S. Effects of feeding nutri-?ionally balanced rations on animal productivity, feed conversion efficiency, feed nitrogen use efficiency, rumen microbial protein supply, parasitic load, immunity and enteric methane emissions of milking animals under field conditions. Anim. Feed Sci. Technol. 2013. issue 179. pp. 24-35.
6. Haldar S., Rai S. N. Effects of energy and mineral supplementation on nutrient digestibility and efficiency of milk production in lactating goats. Indian J. Anim. Nutr. 2003. issue 20, pp. 244-251.
7. Hawk P. B., Oser B. L., Summerson W. H. 1976. 'Physiological Chemistry.' 14th edn. (McGraw Hill Publishing Company Ltd.: London, UK).
8. Hennessy D. W., Nolan J. V. Nitrogen kinetics in cattle fed a mature subtropical grass hay with and without protein meal supplementation. Aust. J. Agric. Res. 1988. issue 39. pp. 1135-1150.
9. Hutjens M., Chase L. E., 2012. Interpreting milk urea nitrogen (MUN) values. Extension - America's research-based learning network. http://www.extension.org/
10. IAEA (1997). Estimation of rumen microbial protein production from purine derivatives in urine'. IAEA-TECDOC-945 (International Atomic Energy Agency, Vienna, Austria).
11. Khochare A. B., Kank V. D., Gadegaonkar G. M., Salunke S. C. Strategic supplementation of limiting nutrients to medium yielding dairy animals at field level. In Proceedings of VIIth Animal Nutrition Association Conference. 2010. p. 30 (Bhubaneswar, India).
12. Kiersztejn M. I., Chervu M., Smogorzewski G. Z., Fadda J. M., Alexiewicz and Massry S.G., On the mechanisms of impaired phagocytosis in phosphate depletion. J.Am. Soc. Nephrol. 1992. no. 2, pp. 1484-1489.
13. Kohn R. A., Dinneen M. M., Russek-Cohen E. Using blood urea nitrogen to predict nitrogen excretion and efficiency of nitrogen utilisation in cattle, sheep, goats, horses, pigs and rats. J. Anim. Sci. 2005. issue 83. pp. 879-889.
14. Makkar, H.P. S. and Chen, X.B. (2004). Estimation of microbial protein supply in ruminants using urinary purine derivatives. (IAEA-CN-110, Vienna, Austria).
15. Nocek J. E., Socha M. T., Tomlinson D. J. The effect of trace mineral fortification level and source on performance of dairy cattle. J. Dairy Sci. 2006. issue 89. pp. 2679-2693.
16. NRC (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th edn. (National Research Council, National Academy of Sciences: Washington, DC, USA).
17. Rahmatullah M., Boyde T. R. C. An improvement in determination of urea using diacetyl monoxine method with and without deproteinization. Clin. Chem. Acta. 1980. issue 107. pp. 3-9.
18. Shahjalal M. D., Bishwas M. A. A., Tareque A. M. M., Dohi H. Growth and carcass characteristics of goats given diets varying protein concentration and feeding level. Asian-Austral. J. Anim. Sci. 2000. issue 13, pp. 613-618.
19. Sherasia P. L., Phondba B. T., Hossain S. A., Patel B. P., Garg M.R. Impact of feeding balanced rations on milk production, methane emission, metabolites and feed conversion efficiency in lactating cows. Indian J. Anim. Res. 2016. issue 50 (4): 505-511
20. Butler W. R., Calaman J. J., Beam S. W. Plasma and milk urea nitrogen in relation to pregnancy rate in lactation dairy cattle. J. Anim. Sci. 1996. issue 74. pp. 858-865.
21. Spears J. W. Micronutrients and immune function in cattle. Proceedings Nutr. Soc. 2000. issue 59, pp. 587-594.
22. Wittenberg, K. Enteric methane emissions and mitigation opportunities for Canadian cattle production systems. 2008. http://www.vido.org/beefinfonet/otherareas/pdf/Ccb Methane emmissionsWittenburg.pdf.
Опубліковано
2021-10-12
Як цитувати
Борщенко, В. В., Лавринюк, О. О., Солоненко, Н. І., Солоненко, Є. Л., & Крисан, С. В. (2021). ВПЛИВ ЗБАЛАНСОВАНИХ РАЦІОНІВ ГОДІВЛІ НА МОЛОЧНУ ПРОДУКТИВНІСТЬКОРІВ, ОБМІН РЕЧОВИН ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ КОНВЕРСІЇ КОРМУ У МОЛОКО. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (46), 121-126. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.16