ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ

  • Габріелла Олександрівна Бірта Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» http://orcid.org/0000-0001-6952-7554
  • Юрій Георгійович Бургу Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» http://orcid.org/0000-0003-0560-1203
  • Людмила Валеріївна Флока Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» http://orcid.org/0000-0001-5429-2924
  • Олена Олександрівна Горячова Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» http://orcid.org/0000-0002-0424-4198
  • Євгенія Вікторівна Хмельницька Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» http://orcid.org/0000-0002-2513-3032
Ключові слова: забій, якість, морфологічний склад, генотип, годівля, свинарство

Анотація

В статті досліджено забійні та м’ясо-сальні якості тварин різних генотипів. Було визначено наступні показники: передзабійна маса; забійна маса; забійний вихід; довжина напівтуші; товщина шпику; площа «м’язового вічка»; вихід м’яса і сала в туші, морфологічний склад туш, масу м’язової тканини. На основі одержаних експериментальних даних проведено дисперсійний аналіз впливу форм годівлі на забійні якості свиней. В середньому по досліду загальна дисперсія, що показує загальну мінливість ознаки при забої свиней живою масою 100 кг, коливалась від 0,93 у свиней миргородської породи до 1,01 у полтавської м’ясної породи. Найбільшою частка впливу форми годівлі на забійний вихід спостерігалась у свиней м’ясних генотипів, зокрема у полтавської м’ясної 84,9-88,8% та червоної білопоясої породи свиней 86,4-83,6%. Результати забою засвідчили перевагу м'ясних генотипів над представниками сальних і м'ясо-сальних порід за показниками забійного виходу, довжини напівтуші, товщини шпику та маси окосту. В сучасних умовах виробництва свинини відгодівля тварин потребує врахування певних проблем, пов’язаних із впливом умов утримання, повноцінної годівлі, статі та результативності виробництва – середньодобові прирости, товщину шпику, витрати корму на одиницю продукції. Відгодівлю свиней різної статі необхідно організовувати відповідно до їх потреби у поживних речовинах.

Посилання

Волощук В. М., Василів А.П. Відгодівельні, забійні та м’ясні якості підсвинків м’ясних порід. Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. 2013. Вип. 62. С. 8‒13.

Акімов С. Основні напрями подальшої роботи по вдосконаленню свиней полтавської та української м’ясних порід. Тваринництво України. №5. 2002 С.23-24.

Волощук В.М. Свинарство: монографія. Київ: Аграрна наука, 2014, 592 с.

Šprysl M., Čítek J., Stupka R. [et al.] The significance of the effects influencing the reproductive performance in pigs. Research in pig breeding. 2012. Vol. 6(1), P. 54-58.

Нарижна О.Л. Забійні якості чистопорідного та помісного молодняку, одержаного при поєднанні свиноматок великої білої породи з термінальними і чистопорідними кнурами різних генотипів. Свинарство: міжвідомчий тематичний науковий збірник Інституту свинарства і АПВ НААН. 2014. Вип. 65. С. 303‒307.

Huang, Y.H., Lee, Y.P., Yang, T.S. and Roan S.W., 2003. Effects of Sire Breed on the Subsequent Reproductive Performances of Landrace Sows. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, issue 16(4), p. 7. DOI: https://doi.org/10.5713/ajas.2003.489

Шебанін П. О. Технологічні та селекційно-генетичні фактори підвищення продуктивності свиней: автореф. дис. … канд. с.-г. наук: 06.02.04. Миколаїв, 2016. 26 с.

Knecht D., Srodon S. and Duziński K., 2015. Breed on selected reproductive performance parameters of sows. Arch. Anim. Breed, issue 58, pp. 49–56.

Lazarevich A. N., Efimova L. V., Ivanova O. V. Effectiveness analysis of crossbreding the hybrid sows with thoroughbred and terminal sires. In the World of Scientific Discoveries, Series B. 2017. № 2. Р. 16-32.

Ushakova S. Influence of boars of different breeds on reproductive qualities of sows in multipedigree crossbreeding. Visnyk Agrarnoi Nauky. 2016, issue. 94 (2). Р. 68-69.

Халак В., Ференц Л., Стадницька О. Відгодівельні та м’ясні якості молодняку свиней різних поєднань. Агробізнес сьогодні. 2016. № 14. С. 14‒15.

Рибалко В. П., Нагаєвич В. М. Створення популяції червоно-поясних свиней м’сного напрямку продуктивності. Вісник Полтавського державного сільськогосподарського інституту. №6. 2001. С.59-61.

Пелих В. Г., Ушакова С. В. Динаміка росту молодняку свиней різних генотипів. Науково-технічний бюлетень. 2016. № 115. С. 169-175.

Brent G. The Pigman's Handbook of Problem Solving. 2010. 192 с. (Crowood Press; 1 edition).

Zamaratskaia G., Rasmussenb M. K.. Immunocastration of male pigs – situation today. Procedia food science, vol. 5, 2015, pp. 324-327. DOI: https://doi.org/10.1016/j.profoo.2015.09.064.

Опубліковано
2022-01-05
Як цитувати
Бірта, Г. О., Бургу, Ю. Г., Флока, Л. В., Горячова, О. О., & Хмельницька, Є. В. (2022). ЗАБІЙНІ ЯКОСТІ СВИНЕЙ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 64-70. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.11