БІОХІМІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ТА АКТИВНІСТЬ ЕНЗИМІВ СИРОВАТКИ КРОВІ КУРЕЙ ЗА ВПЛИВУ ВЕЛИЧИНИ УГРУПУВАННЯ

  • Юлія Василівна Осадча Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0003-4126-2456
Ключові слова: кури-несучки, щільність утримання, хронічний стрес, глюкоза, креатинін, активність ензимів

Анотація

Представлено результати вивчення фізіологічних змін в організмі курей, зумовлених зміною величини їх угрупування на основі аналізу параметрів клінічної біохімії сироватки крові. Для цього у умовах сучасного комплексу з виробництва харчових яєць сформували 4 групи курей, кожну з яких утримували в окремому пташнику-аналогу за площею та устаткуванням, обладнаному 12-ярусними клітковими батареями, розмір кліток в яких різнився. Величина угрупування курей у кожній клітці 1-ї групи складала 93 гол., 2-ї – 52 гол., 3-ї – 17 гол. та 4-ї – 9 гол. У віці 52 тижні у курей кожної групи відбирали по 30 проб крові та визначали біохімічні параметри та активність ензимів в її сироватці. Виявлено, що зменшення величини угрупування курей за утримання їх в клітках багатоярусних батарей від 93 до 52 гол супроводжується лише підвищення активності лактатдегідрогенази на 14,4 % в межах фізіологічної норми. За зменшення величини угрупування від 93 до 17 голів спостерігається підвищення рівня глюкози на 7,5 % та фосфору – на 89,2 % в межах фізіологічної норми, зниження співвідношення кальцію та фосфору на 30,0 %, підвищення активності аспартатамінотрансферази на 17,7 %, лужної фосфатази – на 94,4 %, гамма-глутамілтрансферази – на 17,8 % та лактатдегідрогенази – на 27,9 %. Зменшення величини угрупування курей від 93 до 9 гол супроводжується розвитком у них хронічного стресу, який проявлявся гіперглікемією з підвищенні рівня глюкози на 61,3 %, креатиніну – на 7,8 %, зниженням співвідношення кальцію та фосфору на 76,5 %, що підтверджується підвищенням активності лужної фосфатази на 107,4 %, а також аспартата-мінотрансферази – на 25,1 %, лактатдегідрогенази – на 59,6 % та гамма-глутамілтрансферази – на 25,7 %. Таким чином, основні наслідки хронічного стресу спричиненого утриманням курей угрупуваннями малих розмірів, відображаються в біохімічних параметрах сироватки їх крові, а саме в підвищенні вмісту глюкози, креатиніну, активності ензимів, а також порушенні співвідношення кальцію та фосфору.

Посилання

1. Abrahamsson P., Tauson R. Effects of group size on performance, health and birds’ use of facilities in furnished cages for laying hens. Acta Agriculturae Scandinavica – Section A: Animal Science. 1997. Vol. 47. P. 254–260. DOI:10.1080/09064709709362394
2. Appleby M.C. Modification of laying hen cages to improve behavior. Poultry Science. 1998. Vol. 77. P. 1828–1832. DOI:10.1093/ps/77.12.1828
3. Appleby M.C., Walker A.W., Nicol C.J., Lindberg A.C., Freire R., Hughes B.O., Elson H.A. Development of furnished cages for laying hens. British Poultry Science. 2002. Vol. 43. P. 489–500. DOI:10.1080/0007166022000004390
4. Bas Rodenburg T., Koene P. The impact of group size on damaging behaviours, aggression, fear and stress in farm animals. Applied Animal Behaviour Science. 2007. Vol. 103(3–4). P. 205–214. DOI:10.1016/j.applanim.2006.05.024
5. Croney C.C., Newberry R.C. Group size and cognitive processes. Applied Animal Behaviour Science. 2007. Vol. 103(3–4). P. 215–228. DOI:10.1016/j.applanim.2006.05.023
6. Estevez I., Andersen I.-L., Nevdal E. Group size, density and social dynamics in farm animals. Applied Animal Behaviour Science. 2007. Vol. 103(3–4). P. 185–204. DOI:10.1016/j.applanim.2006.05.025
7. Guo Y.Y., Song Z.G., Jiao H.C., Song Q.Q., Lin H. The effect of group size and stocking density on the welfare and performance of hens housed in furnished cages during summer. Animal Welfare. 2012. Vol. 21. P. 41–49. DOI:10.7120/096272812799129501
8. Hetland H., Moe R.O., Tauson R., Lervik S., Svihus B. Effect of includingwhole oats into pellets on performance and plumage condition in laying henshoused in conventional and furnished cages. Acta Agriculturae Scandinavica – Section A: Animal Science. 2004. Vol. 54. P. 206–212. DOI:10.1080/09064700410010026
9. Infante M., Armani A., Mammi C., Fabbri A., Caprio, M. Impact of adrenal steroids on regulation of adipose tissue. Comprehensive Physiology. 2017. Vol. 7(4). P. 1425–1447. DOI:10.1002/cphy.c160037
10. Jiang W., Li Y., Sun J., Li L., Li J.W., Zhang C., Huang C., Yang J., Kong G.Y., Li Z.F. Spleen contributes to restraint stress induced changes in blood leukocytes distribution. Scientific Reports. 2017. Vol. 27(1). P. 6501. DOI:10.1038/s41598-017-06956-9
11. Keeling L.J., Estevez I., Newberry R.C., Correia M.G. Production-relatedtraits of layers reared in different sized flocks: The concept of problematicintermediate group sizes. Poultry Science. 2003. Vol. 82. P. 1393–1396. DOI:10.1093/ps/82.9.1393
12. Koronowicz A.A., Banks P., Szymczyk B., Leszczyńska T., Master A., Piasna E., Szczepański W., Domagała D., Kopeć A., Piątkowska E., Laidler P. Dietary conjugated linoleic acid affects blood parameters, liver morphology and expression of selected hepatic genes in laying hens. British Poultry Science. 2016. Vol. 57(5). P. 663–673. DOI:10.1080/00071668.2016.1192280
13. Kraus A., Zita L., Krunt O., Härtlová H., Chmelíková E. Determination of selected biochemical parameters in blood serum and egg quality of Czech and Slovak native hens depending on the housing system and hen age. Poultry Science. 2021. Vol. 100 (2). P. 1142–1153. DOI:10.1016/j.psj.2020.10.039
14. Liew P.X., Kubes P. The Neutrophil's Role During Health and Disease. Physiological Reviews. 2019. Vol. 99(2). P. 1223–1248. DOI:10.1152/physrev.00012.2018
15. Nwaigwe C.U., Ihedioha J.I., Shoyinka S.V., Nwaigwe C.O. Evaluation of the hematological and clinical biochemical markers of stress in broiler chickens. Veterinary World. 2020. Vol. 13(10). P. 2294–2300. DOI:10.14202/vetworld.2020.2294-2300
16. Olubodun J., Zulkifli I., Hair-Bejo M., Kasim A., Soleimani A.F. Physiological response of glutamine and glutamic acid supplemented broiler chickens to heat stress. European Poultry Science. 2015. Vol. 79. P. 1–12. DOI:10.1399/eps.2015.87
17. Ruiz-Jimenez F., Gruber E., Correa M., Crespo R. Comparison of portable and conventional laboratory analyzers for biochemical tests in chickens. Poultry Science. 2021. Vol. 100(2). P. 746–754. DOI:10.1016/j.psj.2020.11.060
18. Scanes C.G. Biology of stress in poultry with emphasis on glucocorticoids and the heterophil to lymphocyte ratio. Poultry Science. 2016. Vol. 95(9). P. 2208–2215. DOI:10.3382/ps/pew137
19. Shevchuk M., Stoyanovskyy V., Kolomiiets I. Technological stress in poultry. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences. 2018. Vol. 20(88). P. 63–68. DOI:10.32718/nvlvet8811.
20. Vits A., Weitzenburger D., Hamann H., Distl O. Production, egg quality,bone strength, claw length, and keel bone deformities of laying hens housed infurnished cages with different group sizes. Poultry Science. 2005. Vol. 84. P. 1511–1519. DOI:10.1093/ps/84.10.1511
21. Weimer S.L., Wideman R.F., Scanes C.G., Mauromoustakos A., Christensen K.D., Vizzier-Thaxton Y. An evaluation of methods for measuring stress in broiler chickens. Poultry Science. 2018. Vol. 97(10). P. 3381–3389. DOI:10.3382/ps/pey204
Опубліковано
2022-01-06
Як цитувати
Осадча, Ю. В. (2022). БІОХІМІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ТА АКТИВНІСТЬ ЕНЗИМІВ СИРОВАТКИ КРОВІ КУРЕЙ ЗА ВПЛИВУ ВЕЛИЧИНИ УГРУПУВАННЯ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 114-118. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.19