УКРАЇНСЬКІЙ М’ЯСНІЙ ПОРОДІ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ – 30 РОКІВ: МИНУЛЕ І СУЧАСНЕ РОЗВИТКУ СЕЛЕКЦІЙНОГО ДОСЯГНЕННЯ
Анотація
Згідно Наказу № 211 від 30 липня 1993 року виповнюється 30 років з часу визначення нового селекційного досягнення у м’ясному скотарстві – української м’ясної породи великої рогатої худоби. Задля аналізу розвитку породи у часовій динаміці були використані дані кількісних та якісних показників за 20-річний період. У дослідження включені матеріали з чисельності племінних тварин, амплітуди живої маси та молочності корів, розвитку та віку відлучення молодняку, виходу телят. На початок 2022 року за даними Державного реєстру суб’єктів племінної справи у тваринництві українська м’ясна худоба представлена племінним заводом Дніпропетровської області зі загальним поголів’ям 455 голів, у тому числі 166 корів. Аналізом встановлено, що за досліджуваний період відбулося скорочення областей (з восьми до однієї), які займалися розведенням породи, племінних суб’єктів (з дев’яти до одного), а відповідно і тварин (з 3062 голів до 166 голів). Середня частка бугаїв-плідників у статево-віковій динаміці становить 1,4 %, корів – 39,7 %, бугайців – 20,5 % та ремонтних телиць 30,3 %. У м’ясному скотарстві частка української м’ясної породи не перевищувала 11,7 %, а на початок 2022 року становила лише 2,2 %. Про реалізацію генетичного потенціалу основних господарськи корисних ознак української м’ясної породи великої рогатої худоби можуть свідчити отримані максимальні значення показників продуктивності, а саме жива маса повновікових корів – 690 кг, молочність корів за першого і третього отелень – 277 кг та 280 кг, жива маса телиць і бугайців при народженні – 41 кг та 44 кг, середньодобовий приріст молодняку на підсисі та вирощуванні – понад 1 кг. Крім того, вихід телят на 100 корів знаходиться на рівні 90 %. Однією з складових ведення селекційної роботи у племінних стадах з породою є реалізація власних генетичних ресурсів. Так, за досліджуваний період було реалізовано 1299 бугайців та 472 телиці різних вікових груп.
Посилання
2. Bodnaruk, V. Ye., Zhmur, A. Y. (2013). Analiz henetychnoi minlyvosti ukrainskoi miasnoi porody velykoi rohatoi khudoby [Analysis of genetic variability of the Ukrainian meat breed of cattle]. Naukovyi visnyk LNAVM imeni S.Z. Hzhytskoho. Lviv. 15. no. 3(57). 3. рр. 3–7 (in Ukrainian).
3. Boiko, O. V., Demchuk, S. Yu. (2021). Fenotypova minlyvist oznak spermoproduktyvnosti buhaiv-plidnykiv riznoho napriamu produktyvnosti. [Phenotypic variability of sperm productivity traits of breeding bulls of different productivity directions]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. Kyiv. no. 62. рр. 130–135 DOI:https://doi.org/10.31073/abg.62.17 (in Ukrainian).
4. Dorotiuk, E. M., Hlotova, H. A. (1994). Holovenkivskyi zavodskyi typ ukrainskoi miasnoi porody velykoi rohatoi khudoby [Golovenkiv local type of Ukrainian meat breed of cattle]. Molochno-miasne skotarstvo. no. 85. рр. 38–43 (in Ukrainian).
5. Khalak, V. I., Hutyi, B. V., Denysiuk, O. V. (2022). Deiaki pokaznyky interieru ta produktyvnist molodniaku velykoi rohatoi khudoby miasnykh porid [Some indicators of interiority and productivity of young beef cattle]. Naukovyi visnyk LNAVM imeni S.Z. Hzhytskoho. Lviv. 24. no. 96. рр. 131–138. DOI:10.32718/nvlvet-a9618 (in Ukrainian).
6. Khmelnychyi, L. M., Salohub, A. M. (2012). Zabiini yakosti buhaitsiv spetsializovanykh miasnykh porid Sumskoho rehionu [Slaughter qualities of specialized beef cattle of the Sumy region]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. no. 78. 1:2. рр. 251-256 (in Ukrainian).
7. Kopylova, K. V., Shelov, A. V., Berezovskyi, O. V., Kopylov, K. V., Rossokha, V. I. (2013). Henetychna struktura riznykh porid velykoi rohatoi khudoby za molekuliarno-henetychnymy markeramy [Genetic structure of different breeds of cattle according to molecular genetic markers]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten IT NAAN. Kharkiv. no. 110. рр. 76–83 (in Ukrainian).
8. Kozyr, V. S., Gekkiev, A. D., Gogitidze, V. V. (2012). Fiziko-tehnologicheskie svojstva shkur bychkov myasnyh porod v usloviyah stepnoj zony Ukrainy [Physico-technological properties of the hides of bulls of meat breeds in the conditions of the steppe zone of Ukraine]. Visnik agrarnoyi nauki Prichornomor’ya. no. 7(70). 2:2. рр. 88–92 (in Ukrainian).
9. Kozyr, V. S. (2016). Kachestvo shkur bychkov myasnyh i kombinirovannyh porod v usloviyah stepnoj zony Ukrainy [The quality of the skins of bulls of meat and combined breeds in the conditions of the steppe zone of Ukraine]. Rozvedennya i genetika tvarin. no. 51. рр. 73–78 (in Ukrainian).
10. Kruhliak, A. P. (2017). Bank henetychnykh resursiv – osnova stvorennia, rozvytku novykh ta zberezhennia malochyselnykh porid [The bank of genetic resources is the basis for the creation, development of new and preservation of small breeds]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. no. 53. рр. 43–50 (in Ukrainian).
11. Kruk, O. (2015). Miasna produktyvnist bychkiv ukrainskoi miasnoi porody [Meat productivity of steers of the Ukrainian meat breed of cattle]. Tvarynnytstvo Ukrainy. 2015. no. 1-2. рр. 5–8 (in Ukrainian).
12. Nakaz № 211 vid 30.07.1993 roku Ministerstva silskoho hospodarstva i prodovolstva Ukrainy «Pro vyvedennia ukrainskoi miasnoi porody velykoi rohatoi khudoby» [About the breeding of the Ukrainian meat breed of cattle]. 13. (in Ukrainian).
13. Nosevych, D. K. (2017). Henotypovi parametry doboru koriv ukrainskoi miasnoi porody [Genotypic parameters of selection of Ukrainian meat breed of cattle]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia “Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva”. Kyiv. no. 271. рр. 126–133 (in Ukrainian).
14. Pochukalin, A. Ye. (2022). Stan tvarynnytstva Ukrainy: monitorynh za 2021 rik [The state of livestock breeding in Ukraine: monitoring for 2021]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. Kyiv. no. 64. рр. 69–83. DOI: https://doi.org/10.31073/ abg.64.07 (in Ukrainian).
15. Pochukalin, A. Ye., Reznikova, Yu. M., Priyma, S. V. (2015). Comparative characteristics of domestic beef breeds and their initial genotypes by economical valuable traits. Rozvedennia i henetyka tvaryn. no. 49. рр. 134–140 (in Ukrainian).
16. Siratskyi, I. Z., Fedorovych, Ie. I., Huziev, I. V., Boiko, O. V., Fedorovych, V. V. (2009). Spermoproduktyvnist buhaivplidnykiv riznykh miasnykh porid Ukrainy [Sperm productivity of breeder bulls of different meat breeds of Ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo». no. 10(16). 2009. рр. 104–107 (in Ukrainian).
17. Speka, S. S., Shalovylo, S. H., Boiko, A. O. (2011). Stan haluzi miasnoho skotarstva ta obgruntuvannia dotsilnosti stvorennia krupnoho typu v poliskii miasnii porodi [The state of the meat cattle breeding industry and justification of the feasibility of creating a large type in the Polish meat breed]. Naukovyi visnyk LNAVM imeni S. Z. Hzhytskoho. Lviv. 13. no. 4(50). 3. рр. 301–305 (in Ukrainian).
18. Suprun, I. O., Dovha, O. O. (2021). Dynamika pleminnoho miasnoho skotarstva v Ukraini [Dynamics of tribal meat cattle breeding in Ukraine]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo». 2021. no. 1(44) рр. 92–97 DOI: https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.1.13 (in Ukrainian).
19. Sydorenko, O. V. (2014). Kharakterystyka henetychnoho materialu plidnykiv velykoi rohatoi khudoby, yakyi zberihaietsia u banku henetychnykh resursiv tvaryn IRHT NAAN [Characteristics of the genetic material of cattle breeders stored in the bank of animal genetic resources of the IRGT of the National Academy of Sciences]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia «Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva». no. 202. рр. 71–77 (in Ukrainian).
20. Tokar, Yu. I. (2016). Miasna produktyvnist buhaitsiv za riznoi shvydkosti rostu [Meat productivity of bulls at different growth rates]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia “Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva”. Kyiv. no. 250. рр. 195–200 (in Ukrainian).
21. Uhnivenko, A. M. (2016). Morfolohichnyi sklad piv tush buhaitsiv ukrainskoi miasnoi porody za anatomichnymy chastynamy [Morphological composition of half-carcasses of the Ukrainian meat breed bulls by anatomical parts]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia “Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva”. Kyiv. no. 236. рр. 295–299 (in Ukrainian).
22. Uhnivenko, A. M. (2018). Zberezhenist miasnykh teliat na osnovi faktory, shcho vplyvaiut na nei [Conservation of meat calves based on factors affecting it]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia “Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva”. Kyiv. no. 289. рр. 71–76 (in Ukrainian).
23. Uhnivenko, A. M., Kruk, O. P. (2016). Otsiniuvannia miasnoi produktyvnosti buhaitsiv zalezhno vid viku pered zaboiem [Evaluation of meat productivity of bulls depending on the age before slaughter]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia “Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva”. Kyiv. no. 236. рр. 354–361 (in Ukrainian).
24. Zubets, M. V., Dorotiuk, E. M. (1994). Ukrainska miasna poroda velykoi rohatoi khudoby [Ukrainian meat breed of cattle]. Visnyk ahrarnoi nauky. no. 5. рр. 49–60 (in Ukrainian).