ТРИВАЛІСТЬ ЛАКТАЦІЙНОГО ПЕРІОДУ ТА ФІЗІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ КОРІВ ГОЛШТИНСЬКОЇ ПОРОДИ

Ключові слова: удій, корова, лактація, молоко, фізіологічна активність організму

Анотація

Характеризуючи продуктивні якості голштинських корів необхідно відмітити явне зростання надою корів від першої до четвертої лактації, а вже на пятій лактації спостерігається незначне зниження удою. Так, для корів третьої лактації були вже не характерні удої до 9000 кг молока. У цей же час у тварин четвертої та п’ятої лактацій також не спостерігалися удої до 9000 кг, але й більше 10000 кг за 305 діб лактації те ж не було. У проведених дослідженнях тривалість лактаційного періоду у різновікових корів значно відхилялась від нормативного показника, який становить 305 діб, тобто 10 місяців. Таким чином, навіть за стимуляції синхронізації овуляції на яєчниках корів тривалість лактації перебільшує нормативні показники. Особливо тривалий лактаційний період у неадаптованих первісток, який перевищує норму на 42,9 %. Проте з віком корів лактаційний період хоча і перевищує норму, та все ж помітне незначне його скорочення. Встановлено, що зростання надою корів відбувається від першої до четвертої лактації, а вже на п’ятій лактації спостерігається незначне його зниження, що вказує на деяке фізіологічне виснаження організму. Також про  це свідчать показники відношення величини удою до їх живої маси. Так, у голштинських тварин четвертої та п’ятої лактацій відзначається найвищі показники як удою за 305 діб, так і фізіологічної активності організму. За цей період на кілограм живої маси корів приходилося відповідно 15,0 та 16,0 кг секретованого молока, тоді як у тварин першої та другої лактацій цей показник був меншим відповідно на 14,3 і 11,8 %. Близькі та найменші значення  показників молочного жиру та білка мали тварини І і ІІІ (контрольної) груп відповідно у першу та третю лактації відповідно 0,5 кг молочного жиру та 0,4 кг молочного білка на одиницю живої маси. Ці значення поступалися показникам коровам ІІ, IV і V груп відповідно у другу, четверту та п’яту, які, в свою чергу, секретували 0,6 кг молочного жиру та 0,5 кг молочного білка на кілограм живої маси. Реалізація генетичного потенціалу голштинськими коровами не є стабільно запрограмованою, оскільки залежить від індивідуальної реакції на умови експлуатації. На фізіологічне виснаження організму за інтенсивної технології експлуатації вказує те, що рівень молочної продуктивності у корів від першого до четвертого отелення зростає, після чого дещо знижується.

Посилання

1. Barabanshhikov, N.V., 1990. Molochnoe delo [Dairy business]. M.: Agropromizdat.
2. Tverdohleb, G.V., 2006. Himija i fizika moloka i molochnyh produktov [Chemistry and Physics of Milk and Dairy Products]. M.: Deli print.
3. Cunnigham, E.P., 2004. Grossbreedingstrutegies in cattle populations. Zeist. Proceedings of the Working Simposium of Breed Evaluation and Grossing Experiments with Farm Animals Research institute for Animals Husbandry Schooneord, рр. 107 – 127.
4. Samorukov, J.О., 2013. O porodah v molochnom skotovodstve [About breeds in dairy cattle breeding]. Molochnoe i mjasnoe skotovodstvo, no. 1, pp. 21 – 23.
5. Donnik, I. M., 2013. Vlijanie inbridinga na molochnuju produktivnost', kachestvo moloka i vosproizvoditel'nuju sposobnost' korov [The effect of inbreeding on milk production, milk quality and cow reproduction]. Agrarnyj vestnik Urala, no. 5 (111), pp. 15 – 19.
6. Campbell J.R., Maral R.T., 1980. Proizvodstvo moloka [Milk production]. Тranslaed from English by M.N. Barabanshhikov and others. M.: Kolos.
7. Kirovych, N. O., Sevastianov, O. H., 2011. Tryvalist embrionalnoho periodu rozvytku ta molochna produk-tyvnist koriv [Duration of embryonic development period and dairy productivity of cows]. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria, issue 58, pp. 40 – 45.
8. Kosilov, V. I., 2012. Vosproizvoditel'naja funkcija chistoporodnyh i pomesnyh matok[Reproductive function of purebred and crossbred queens]. Izvestija Orenburgskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. no. 5 (37), pp. 83–85.
9. Sorensen, L. H., 2013. Genetic parameters for fertility measurements in Holstein heifers: The activity tag Heatime makes a difference. Acta agr. scand. Sect. A. no. 4, pp 169–174.
Опубліковано
2019-07-01
Як цитувати
Гуцуляк , Г. (2019). ТРИВАЛІСТЬ ЛАКТАЦІЙНОГО ПЕРІОДУ ТА ФІЗІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ КОРІВ ГОЛШТИНСЬКОЇ ПОРОДИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (1-2(36-37), 54-57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2019.1-2.8