ОБГРУНТУВАННЯ СХЕМИ КОМБІНОВАНОГО АГРЕГАТУ СІВБИ ПРОСАПНИХ КУЛЬТУР - Ярошенко, Павло Миколайович (Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, 2021)
В статті розглянуто питання комплектування комбінованого агрегату для сівби просапних культур та розгля-нуті продуктивності окремих агрегатів, що створюють комбінований. Застосування комбінованих агрегатів для обробітку ґрунту та посіву для одночасного виконання кількох операцій дозволяє підвищити якість робіт, забезпечує дружність сходів та знижує вартість операцій. Розрахунки підтвердили можливість комплектації агрегату шириною 8,1 та додаткового агрегату для внесення добрив. Це зменшить витрати на посів цукрових буряків. Розрахунки комбінованого агрегату підтвердили, що при ретельному підборі машин в агрегаті його продуктив-ність буде однаковою для всіх машин з одноразовою експлуатацією. Тобто твердження, що один із блоків знизить проду-ктивність іншого, є дещо надуманим. Зрозуміло, що існують інші типи комбінованих агрегатів, в яких не все так одно-значно, але можна стверджувати, що вибираючи машини в агрегаті, можна виконувати серію послідовних операцій без зниження продуктивності кожного.