ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАСІННЯ СОЇ ЯК СИРОВИНИ ОЛІЙНОГО ВИРОБНИЦТВА

Ключові слова: насіння, соя, розміри, густина, дроблення, сушіння, олія

Анотація

У статті наведено дослідження деяких геометричних та фізичних показників насіння сої та продуктів дроблення. Для досягнення мети поставленні наступні завдання: провести технологічну оцінку цілого насіння сої; здійснити дроблення насіння сої молотковою дробаркою та визначити показники продуктів дроблення (об’єм часточки та площа зовнішньої поверхні). Предметом досліджень було знеособлене насіння сої, що надходило на переробку на олієпресовий завод ТОВ «Відродження». Об’єкт дослідження – технологічні показники насіння сої та продуктів його дроблення молотковою дробаркою. Для визначення геометричних розмірів відібрали 60 насінин. Маса партії насіння сої для дроблення – 50 т. Для виходу більш однорідної крупної фракції за розміром, краще застосовувати механізми робота яких базується на принципах стиснення продукту – плющильні верстати. З організаційно-економічних міркувань довелося зупинити вибір на молотковій дробарці, що змонтована на виробничій базі ТОВ «Відродження». Продукти дроблення за допомогою сит із круглими отворами діаметрами 3,0 та 1,0 мм розподіляли на фракції та зважували. Середньоарифметичні значення цілого насіння сої: довжина – 8,48 мм, ширина – 5,45 мм, товщина – 4,4 мм. За результатами математичного аналізу відхилено нульову теорію нормального розподілення за геометричними розмірами. Площа зовнішньої поверхні насінини сої становить 117 мм2. Густина насінини – 1,33 г/см³. Більше половини зернової маси (58,6%) взагалі не дроблено або лише частково пошкоджено. Вихід основної фракції 1–3 мм становить 36,4%. Масова частка фракції розміром менше 1 мм, що може видалятися з відпрацьованими робочими газами з зерносушарки, у дробленому насінні сої становила 5%. Площа поверхні випаровування збільшується в три рази у фракції 1–3 мм та у 12 разів – фракції 0–1 мм.

Посилання

1. DSTU 3355-96 (1997) Produktsiia silskohospodarska roslynna. Metody vidboru prob u protsesi karantynnoho ohliadu ta ekspertyzy. [Agricultural plant products. Methods of sampling in the process of quarantine inspection and examination. Valid from 1997-07-01]. Kyiv: State standard Ukraine,. 5 p. [in Ukrainian].
2. DSTU 4964:2008 (2008) Soia. Tekhnichni umovy. [Soy. Specifications. Valid from 2010-07-01]. Kyiv: State standardUkraine, 4p. [in Ukrainian].
3. Fetisov V.S. (2018) Paket statystychnoho analizu danykh STATISTICA [Package of statistical analysis of data STATISTICA] Nizhyn, NDU im. M. Hoholia. 114. [in Ukrainian].
4. Haponiuk I.I. (2009) Udoskonalennia tekhnolohii sushinnia zerna [Improvement of grain drying technology] Odesa, «Polihraf»,. 182 р. [in Ukrainian].
5. HOST 13586.3-83 (1983) Zerno. Pravyla pryimannia i metody vidboru prob. [Grain. Methods for determining infestation and damage by pests. Valid from 1984-07-01]. Resolution of the State Committee of the USSR on Standards of 23-05-1983 [in Ukrainian].
6. Kopets K. Ye. (2016) Rozrobka ta obgruntuvannia parametriv prystroiu pidhotovky zeren soi do sushinnia. [Development and substantiation of the parameters of the device for preparing soybeans for drying]. Extended abstract of candidate’s thesis. Lviv: nats. ahrar. un-t. 20 p. [in Ukrainian].
7. Kostetska K.V., & Herasymchuk O. P. (2022) Pidvyshchennia yakosti soi fraktsionuvanniam nasinnia. [Improving soybean quality by seed fractionation]. Bulletin of Uman national university of horticulture, (Vol.1), 70–76. [in Ukrainian].
8. Martsun O.M, Osokina N.M, Yaniuk T.V., Yaroshenko V.V., & Tkachenko H.V. inventors. Sposib pidhotovky nasinnia soi droblenniam dlia vyluchennia olii ekstruziieiu z nastupnym presuvanniam[Method of preparation of soybean seeds by crushing for extracting oil by extrusion followed by pressing]. Ukrainian patent, no. 110506, 2016.
9. Ovsiannykova, L.K., & Lopatkin, V.H. (2017) Pidvyshchennia efektyvnosti ochyshchennia soi [Improving the efficiency of cleaning soybeans.]. Zbirnyk tez dopovidei 77 naukovoi konferentsii vykladachiv akademii ONAKhT (Vol. 77. 1), 30–32[in Ukrainian].
10. Sapelnikova Yu.S., & Tkachenko H.V. (2019) Sposib pidhotovky nasinnia soi dlia vyluchennia olii metodom sukhoi ekstruzii [Method of preparation of soybean seeds for oil extraction by dry extrusion method UNUS. Uman. (Vol. 4) 55–56 [in Ukrainian].
11. Sharon, M., Priya E., & Subhashini. S. (2016) Thin layer and deep bed drying basic theories and modelling: A review. Int. J. Agric. Eng. 18: 314–325.
12. Shatskyi, V.V., Demianenko, D.V., & Chaplynskyi A.P. (2015) Zminy fizyko-mekhanichnykh vlastyvostei zernovykh materialiv v protsesi teplovoi obrobky. [Changes in physical and mechanical properties of grain materials during heat treatment.] Tavri State Agro-Technological University. Тechnical sciences, (Vol. 15. 4), 47–52. [in Ukrainian].
13. Tsyz K.Ie., & Kirchuk R.V. (2012) Doslidzhennia protsesu ta poshuk shliakhiv intensyfikatsii sushinnia nasinnia soi. [Studying the process and finding ways to intensify the drying of soybean seeds.] Design, production and operation of agricultural machines (Vol. 42. 2) Kirovohrad: KNTU. 75–78. [in Ukrainian].
14. Tsyz K.Ie., Kirchuk R.V., & Zabrodotska L.Iu. (2013) Vyznachennia vplyvu deformatsii obolonky nasinyny soi na intensyvnist sushinnia [Determining the effect of soybean seed coat deformation on drying intensity]: Agricultural machinery (Vol. 25) – Lutsk NTU. 160–165. [in Ukrainian].
Опубліковано
2024-07-19
Як цитувати
Піддубний, В. А., Осокіна, Н. М., & Ткаченко, Г. В. (2024). ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ НАСІННЯ СОЇ ЯК СИРОВИНИ ОЛІЙНОГО ВИРОБНИЦТВА. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (2 (56), 60-66. https://doi.org/10.32782/msnau.2024.2.8