ТРАВМУВАННЯ І ЯКІСТЬ НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ПІД ЧАС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ЙОГО ПІДГОТОВЛЕННЯ

Ключові слова: насіння, якість, рух, швидкість, кути нахилу, сила, мікротравмування, технічні засоби

Анотація

У зв’язку із збільшенням кількості населення на нашій планеті у найближчі 20-30 років до 10 мільярдів осіб та погіршенням екологічного стану довкілля, тобто забруднення ґрунту, води, повітря, особливого значення набуває виробництво і забезпечення людей якісними продуктами харчування. Тому виробництво в Україні зерна в кількості 100 млн. тонн є важливим завданням державного значення. Для його виконання необхідною умовою є підготовлення неменше 2,5 млн тонн високоякісного насіння, що в значній мірі залежить від наявності технічних засобів і технологічних можливостей вітчизняної агроінженерної галузі. Головною метою досліджень ставиться отримання насіння високої якості за всіх технологічних процесів його підготовлення від збирання до сівби шляхом зниження макрота мікротравмування зернівок і вдосконалення оптимальних режимів роботи робочих органів різних технічних засобів, тобто конструкційних вдосконалень і модернізації. В результаті досліджень встановлено, що травмування насіння під час технологічного процесу його підготовлення залежить від кількості завантаження, властивостей компонентів, технічних характеристик технічних засобів і їх робочих органів, зокрема швидкості руху, обертання, кроку розміщення витків, діаметру, кута нахилу, матеріалу тощо. При нахилі витків шнекового транспортера під час протруювання більше 15°, а обертання маси в камері під час проходження процесу із швидкістю більше 6 рад. с-1 кількість травмованих зернівок збільшується. У перспективі подальшого дослідження впливу робочих органів різних технічних засобів за технологічних процесів підготовлення насіння високої якості, необхідне їх проведення у комплексі та взаємозв’язку.

Посилання

1. Vasilenko, P.M, Pogorely, L.V. (1985). Fundamentals of scientific research. Kyiv, Higher school. 266.
2. Golovach, I.V., Derevyanko, D.A., Derevyanko, O.D. (2017). Injury of seeds during drying by technical means. All-Ukrainian scientific and technical journal. VNAU. 1 (96). 78–82.
3. Gamayunova, V.V., Kasatkina, T.O. (2019). Influence of optimization of nutrition of spring barley on formation of grain quality in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Scientific Horizons. 10 (83), 3–12. doi: 10.33249/2663-2144-2019-83-10-3-12
4. Gadzovsky, G.L., Lemeshik, A.V., Novitskaya, N.V. (2019). Influence of injury on sowing qualities of seeds. For results II-th All-Ukrainian Scientific Internet Conference: Innovative technologies in crop production (May 15, 2019, Kamenets-Podolsky, Ukraine), 23.
5. Derevyanko, D.A., Derevyanko, O.D. (2020). Theory and experiments of injury and seed quality: a monograph. ZhNAEU. 559.
6. Derevjanko, D., Holovach, I., Bulgakov, V., Ihnatiev, Ye., Nozdrovický, L. (2020). Mathematical model of uniform cereal crops seeding using a double-disk coulter. Acta Technologica Agriculturae. 23 (4). 195-200. doi: 10247/ata-2020-0031
7. Zabrodin, V.P., Butenko, A.F., Sukhanova, M.V., Cheptsov, S.M. (2018). Investigation of the impact of a mechanical device on winter wheat seeds. Agricultural machines and technologies. 12 (2). 14–18. doi: 10.22314/2073-7599-2018-12-2-14-18
8. Pospelov, S.V., Pospelova, G.D. (2019). Evaluation of sowing qualities of echinacea seeds depending on their injury. ScienceRise. 2-3 (55-56). 25-30.
9. Mellmann, J., Weigler, F., Scaar, H. (2019). Research on procedural optimization and development of agricultural drying processes. Drying technology. 5. 569–578. doi: 10.1080/07373937.2018.1494186.
10. Orobinsky, V.I., Gievsky, A.M., Schwartz, A.A., Baskakov, I.V., Chernyshov, A.V. (2018). Improving the efficiency of apparatus of exact seeding of small-seeded crops. Journal of Fundamental and Applied Sciences. 10 (5S). 1226–1241. doi: 10.4314/jfas.v10i5s.103.
11. Bogatyreva, E.N., Seraya, T.M., Biryukova, O.M., Kirdun, T.M., Belyavskaya, Y.A. (2016). Factors for conversion of grain and seeds into by-products and the content of basic nutrients in by-products of agricultural crops in the Republic of Belarus. Soil science and agrochemistry. 2 (57). 78-89.
12. Pascoe, R.D., Fitzpatrick, R., Garratt, J.R. (2015). Pradiction of automated sorter performance utilising a Monte Carlo simulation of feed characteristics. Minerals Engineering. 72. 101–107. doi: 10.1016/j.mineng.2014.12.026.
13. Tarasenko, A.P., Orobinsky, V.I., Gievskiy, A.M., Sundev, A.A. (2009). Qualitative indicators of the Pektus seed cleaning plant. Bulletin of VGAU, 2 (21).
14. Tishchenko, L.N., Olshansky, P.P., Olshansky, S.V (2011). Vibroscreen separation of grain mixtures. Kharkiv, Ukraine: Miskdruk, 2011. 280.
Опубліковано
2022-12-10
Як цитувати
Дерев’янко, Д. А., Поліщук, В. М., Грудовий, Р. С., & Дерев’янко, О. Д. (2022). ТРАВМУВАННЯ І ЯКІСТЬ НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ПІД ЧАС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ЙОГО ПІДГОТОВЛЕННЯ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Механізація та автоматизація виробничих процесів, (2(48), 9-13. https://doi.org/10.32845/msnau.2022.2.2