Амінокислотний склад молока здорових корів та хворих на кетоз
Анотація
Дефіцит білкового харчування є актуальним як до населення країн з сталим економічним розвитком так і до розвиваючих. Проблема якісного та безпечного харчування населення була і залишається не вирішеною в усьому світі. Отже питання збалансування раціонів для населення є одним із найбільш актуальним для створеної при Організації Об’єднаних Націй продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО). Дослідженню амінокислотного складу білків молока корів приділено значна кількість робіт. Наші дослідження та їх результати направленні на виявленні змін амінокислотного складу білків молока за захворювання корів на кетоз та оцінки харчової цінності молока. От же результати наших досліджень показують, що є зміни вмісту в сторону зменшення майже всіх амінокислоти і особливо не замінних які відіграють важливу роль у житті людини так як вони не синтезують ся в організмі. Так, за нашими даними вміст амінокислоти валін зменшений 22,6 %. Разом з тим бачимо що зменшився також вміст амінокислоти Фенілаланін на 10,1%. Амінокислота лейцин при захворюванні на кетоз знаходиться практично на одному рівні. Вміст незамінної амінокислоти ізолейцин за кетозу зменшився на 39,4%. Наші дослідження показують що кількість треоніну та метіоніну зменшена на 40,2 та 80,7 % відповідно. В білку молока корів є одна із амінокислот яка вважається напівнезамінною для людини, це - аргінін. При захворюванні на кетоз вміст аргініну зменшений на 33,3 %. Аналіз результатів дослідження вмісту замінних амінокислот показав що значна їх частина також має негативну тенденцію. Так, вміст таких амінокислот як пролін та гістідін зменшився на 20,9 та 22,3 % відповідно. Також на 4 та 13,2 % відповідно зменшився вміст таких амінокислот як гліцин та глютамінова кислота. Суттєве зменшення вмісту відзначили у таких амінокислот як лізин та тирозин на 40,8 та 69,5 %. Але нами також відмічено що вміст таких замінних амінокислот як серин та аспаргинова кислота збільшився на 10,5 та 9,5 % відповідно. Отже таке захворювання як кетоз корів призводить не тільки до зниження продуктивності а і до втрати біологічної цінності молока та вироблених із нього молочних продуктів.
Посилання
2. Bankovska, N.V. (2008), Hihiyenichna otsinka faktychnoho kharchuvannia dorosloho naselennia Ukrainy ta naukovi shliakhy optymizatsii [Hygienic assessment of actual nutrition of the adult population of Ukraine and scientific study ways to optimization]. Kandydatska dysertatsiia, Natsionalnyi medychnyi universytet imeni Bohomoltsia [Ph. D. Thesis, Bogomolets National Medical University], Kyiv, 16p.
3. Borshch, O.O. (2017). Influence of various litter materials and premises characteristics on the comfort and behavior of cows. Ukrainian Journal of Ecology. Vol. 7, no. (4), pp.529–535. Available at: https://doi.org/10.15421/2017_156
4. Borshh, O., Ruban, S. (2017). Intensy`vnist` vy`roshhuvannya krosbredny`x tely`cz` za rizny`x texnologij utry`mannya [Intensity of growth of crossbred heifers for different technologies of retention]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii [Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy]. 4, 63–66.
5. Borshh, O.O., Borshh, O.V. (2017). Vply`v rizny`x variantiv bezpry`vʼyaznogo utry`mannya koriv na vy`traty` obminnoyi energiyi v period ny`z`kotemperaturnogo navantazhennya [Influence of different variants of unbounded maintenance of cows on expenses of exchange energy during the period of low-temperature loading]. Naukovo-texnichny`j byuleten` IT NAAN [Scientific-technical bulletin NAAS]. 117, 7–14.
6. Danshy`n, V.O. (2016). Ocinka pleminnoyi cinnosti bugayiv-plidny`kiv molochny`x porid [Estimation of breeding value of bulls-breeders of dairy breeds]. Zbirny`k naukovy`x pracz` BNAU [Collection of scientific works of BNAU]. Ser. «Texnologiya vy`robny`cztva i pererobky` produkciyi tvary`nny`cztva» [Sir. "Technology of production and processing of livestock products"], 2 (126), 110–116. (in Ukrainian)
7. Dezetter, C. (2015). Inbreding and Crossbreeding parameters for production and fertility traits in Holstein, Montbeliearde and Normande cows. Journal оf Dairy Science. 98, 4904–4913. DOI: https://doi.org/ 10.3168/jds.2014-8386
8. Ferris, C.P., Heins, B.J., Buckley, F. (2014) Crossbreeding in Dairy Cattle: Pros and Cons. WCDS Advances in Dairy Technology. 26, 223–243.
9. Heins, B.J., Hansen, L.B. (2012). Short communication: Fertility, somatic cell score, and production of Normande × Holstein, Montbéliarde × Holstein, and Scandinavian Red × Holstein crossbreds versus pure Holsteins during their first 5 lactations. Journal of Dairy Science, 95, 2, 918-924. DOI: https://doi.org/10.3168/jds.2011-4523
10. Heins, B.J., Hansen, L.B., De Vries, A. (2012). Survival, lifetime production, and profitability of crossbreds of Holstein with Normande, Montbéliarde, and Scandinavian Red compared to pure Holstein cows. Journal of Dairy Science. 95, 1011–1021. DOI: https://doi.org/ 10.3168/jds.2011-4525.
11. Hulich, M.P. (2011). Balanced diet and healthy lifestyle − key factors maintaining the health of the population [Zbalansovane kharchuvannia ta zdorovyi sposib zhyttia - kliuchovi faktory zberezhennia zdorovia naselennia]. Problemy starenyia y dolholetyia [problems of aging and longevity], 2, 128−132. (in Russian)
12. Kuzin A.I, Zakrepina E.N. (1997). Vplyv leikemii na produktyvnist koriv ta yakist moloka [Influence of leukemia on cow productivity and milk quality]. Veterinarna miditsina [Veterinary medicine], 2, 19-21.
13. Ministry of Health of Ukraine (1999). Normy fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy znakhodiatsia v osnovnykh kharchovykh rechovynakh ta enerhii [Norms of physiology necessities of population of Ukraine are in basic food substances and energy], available at: www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html. (in Ukrainian)
14. Ruban, S.Yu. (2016). Krosbry`dy`ng yak element vy`sokoprodukty`vnogo molochnogo skotarstva [Crossbreeding as an element of high-yield dairy cattle breeding]. Biologiia tvaryn [Animal biology]. 18, 2, 94–104. (in Ukrainian)
15. Ruban, S.Yu. (2017). Suchasni texnologiyi vy`robny`cztva moloka (osobly`vosti ekspluataciyi, texnologichni rishennya, eskizni proekty`) [Modern milk production technologies (features of exploitation, technological solutions, sketch designs)]. Kharkiv, 172 p. (in Ukrainian)
16. Sklyar, O.I, Gerun, I.V, Kirichek, L.V (2018). Hoduvannia koriv yak odyn iz faktoriv ketozu ta vplyv na yakist ta bezpeku moloka [Feeding cows as one of the factors of ketosis and the impact on the quality and safety of milk] visnyk SNAU [Bulletin of Sumy National Agrarian University], 1 (42), 251-254. (in Ukrainian)
17. Tsimbalista, N.V. and Davydenko, N.V. (2008). “The mill of the actual village population is alimen-tatively reinforced”, Problemy kharchuvannia, 1−2, 32−35.
18. Tyshkivska, N.V (2014). Vplyv kilkosti somatychnykh klityn u molotsi koriv na pokaznyky yoho bilkovoho skladu [Influence of the number of somatic cells in milk of cows on the indicators of its protein composition]. Visnyk Bilotserkiv. derzhavnyi ahrarniy Universytet [Visnyk Bilotserkiv. state agrarian University, 1, 251-254. (in Ukrainian)
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.