ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОКЛІМАТУ У ПРИМІЩЕННЯХ ДЛЯ УТРИМАННЯ СВИНЕЙ

Ключові слова: умови утримання, мікрофлора, поросята, аміак, сірководень, відносна вологість

Анотація

Дотримання оптимальних умов вирощування свиней є важливим, оскільки можуть виникнути захворювання інфекційної та неінфекційної етіології, зниження продуктивності та загибель. Особливо важливий підсисний період для поросят, коли тільки формується імунна система та захист слизових оболонок. Дослідження проводились у господарстві з вирощування свиней породи Велика біла + Ландрас ДП «ДГ Інституту сільського господарства Північного Сходу» НААН України у період січень-лютий 2021 року. Для дослідження циркулюючої мікрофлори проби отримували з робочих поверхонь у цеху опоросу, дорощування та відгодівлі. Мікроорганізми у повітрі досліджували методом седиментації на чашки Петрі. Від поросят кожної виробничої групи відбирали зразки фекальних мас та змиви зі слизових оболонок. Для ідентифікації мікроорганізмів використовували елективні середовища (Phenol Red Broth Base), тести «Bergey’s Mannual of Systematics Bacteriology» та смужки «Himedia Laboratories Prv. Limited». Також у проводили порівняльні дослідження мікроклімату в цеху опоросу з різними конструкціями підлоги. В результаті проведених досліджень встановлено, що склад мікрофлори у кожному цеху залежав від вікової групи свиней. Так у цеху опоросу та дорощування більший відсоток мікроорганізмів складали : E. coli, S. aureus та Clostridium spp.; у цеху відгодівлі – E. faecium, E. faecalis, Streptococcus spp. та Yersinia. Дослідженнями було встановлено, що у з віком тварин збільшується кількість асоційованої мікрофлори у приміщенні, яка представлена не значним відсотком бактерій та мікроскопічних грибків. Через не значний відсоток представників асоційована мікрофлора не може викликати захворювання у свиней, однак вона впливає на загальну мікробну забрудненість у приміщенні. Визначено, що у приміщенні з решітчастою підлогою була вища температура на 18,18 %, при цьому відносна вологість повітря була достовірно нижча на 29,11%, порівняно до свинарника з бетонною підлогою (p≤0,05). Дослідженнями доведено, що були нижче рівень аміаку на 28,4 % (p≤0,05); вміст сірководню – на 51,6 %; загальна мікробна забрудненість – на 35,48 % (p≤0,05) у приміщенні з решітчастою підлогою. За результатами дослідження мікроклімату можна зробити висновок, що більш комфортні умови утримання для свиноматок з підсисними поросятами у приміщенні, яке облаштоване решітчастими підлогами з автоматичним видаленням гною та обігрівом. Перспективою подальших досліджень у цьому напрямку є визначення впливу негативних факторів мікроклімату на продуктивність свиней.

Посилання

1. Assimakopoulos, S. F., Gogos, C., & Labropoulou-Karatza, C. (2011). Could antioxidants be the "magic pill" for cirrhosis-related complications? A pathophysiological appraisal. Medical hypotheses, 77(3), 419–423. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2011.05.034
2. Baxter, E. M., Rutherford, K. M. D., D'eath, R. B., Arnott, G., Turner, S. P., Sandøe, P., Moustsen, V. A., Thorup, F., Edwards, S. A., Lawrence, A. B. (2013). The welfare implications of large litter size in the domestic pig II: management factors. Animal Welfare, 22(2), 219-238. https://doi.org/10.7120/09627286.22.2.219
3. Butler, J. E., Rainard, P., Lippolis, J., Salmon, H., & Kacskovics, I. (2015). The Mammary Gland in Mucosal and Regional Immunity. Mucosal Immunology, 2269–2306. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-415847-4.00116-6
4. Correa-Fiz, F., Fraile, L., & Aragon, V. (2016). Piglet nasal microbiota at weaning may influence the development of Glässer's disease during the rearing period. BMC genomics, 17, 404. https://doi.org/10.1186/s12864-016-2700-8
5. Costa A. (2017). Ammonia Concentrations and Emissions from Finishing Pigs Reared in Different Growing Rooms. Journal of environmental quality, 46(2), 255–260. https://doi.org/10.2134/jeq2016.04.0134
6. Cui, J., Wu, F., Yang, X., Liu, T., Xia, X., Chang, X., Wang, H., Sun, L., Wei, Y., Jia, Z., Liu, S., Han, S., & Chen, B. (2021). Effect of gaseous hydrogen sulphide on growth performance and cecal microbial diversity of weaning pigs. Veterinary medicine and science, 7(2), 424–431. https://doi.org/10.1002/vms3.324
7. Hartung, T. (2010). Comparative analysis of the revised Directive 2010/63/EU for the protection of laboratory animals with its predecessor 86/609/EEC – a t4 report. ALTEX, 27(4), 285-303. doi: 10.14573/altex.2010.4.285
8. Huting, A., Middelkoop, A., Guan, X., & Molist, F. (2021). Using Nutritional Strategies to Shape the Gastro-Intestinal Tracts of Suckling and Weaned Piglets. Animals : an open access journal from MDPI, 11(2), 402. https://doi.org/10.3390/ani11020402
9. Klaaborg, J., Kristensen, A. R., & Brandt, P. (2019). The effect of pen environment on pen-mate directed behaviour prior to feeding in finisher pigs with intact tails. Livestock Science, 219, 35-39, https://doi.org/10.1016/j.livsci.2018.11.004
10. Kraemer, J. G., Ramette, A., Aebi, S., Oppliger, A., & Hilty, M. (2018). Influence of Pig Farming on the Human Nasal Microbiota: Key Role of Airborne Microbial Communities. Applied and environmental microbiology, 84(6), e02470-17. https://doi.org/10.1128/AEM.02470-17
11. Li, N., Huang, S., Jiang, L., Dai, Z., Li, T., Han, D., & Wang, J. (2019). Characterization of the Early Life Microbiota Development and Predominant Lactobacillus Species at Distinct Gut Segments of Low- and Normal-Birth-Weight Piglets. Frontiers in microbiology, 10, 797. https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00797
12. Liu, S., Ni, J. Q., Radcliffe, J. S., & Vonderohe, C. E. (2017). Mitigation of ammonia emissions from pig production using reduced dietary crude protein with amino acid supplementation. Bioresource technology, 233, 200–208. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2017.02.082
13. Michiels, A., Piepers, S., Ulens, T., Van Ransbeeck, N., Del Pozo Sacristán, R., Sierens, A., Haesebrouck, F., Demeyer, P., & Maes, D. (2015). Impact of particulate matter and ammonia on average daily weight gain, mortality and lung lesions in pigs. Preventive veterinary medicine, 121(1-2), 99–107. https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2015.06.011
14. Mukherjee, A., Garrels, W., Talluri, T. R., Tiedemann, D., Bősze, Z., Ivics, Z., & Kues, W. A. (2016). Expression of Active Fluorophore Proteins in the Milk of Transgenic Pigs Bypassing the Secretory Pathway. Scientific reports, 6, 24464. https://doi.org/10.1038/srep24464
15. Muns, R., Nuntapaitoon, M., & Tummaruk, P. (2016). Non-infectious causes of pre-weaning mortality in piglets. Livestock Science, 184, 46-57. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2015.11.025
16. Murphy, T., Cargill, C., Rutley, D., & Stott, P. (2012). Pig-shed air polluted by α-haemolytic cocci and ammonia causes subclinical disease and production losses. The Veterinary record, 171(5), 123. https://doi.org/10.1136/vr.100413
17. Oppliger, A., Moreillon, P., Charrière, N., Giddey, M., Morisset, D., & Sakwinska, O. (2012). Antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus strains acquired by pig farmers from pigs. Applied and environmental microbiology, 78(22), 8010–8014. https://doi.org/10.1128/AEM.01902-12
18. Rodríguez, J. M., Murphy, K., Stanton, C., Ross, R. P., Kober, O. I., Juge, N., Avershina, E., Rudi, K., Narbad, A., Jenmalm, M. C., Marchesi, J. R., & Collado, M. C. (2015). The composition of the gut microbiota throughout life, with an emphasis on early life. Microbial ecology in health and disease, 26, 26050. https://doi.org/10.3402/mehd.v26.26050
19. Schmidt, P. J., Cameron, E. S., Müller, K. M., & Emelko, M. B. (2022). Ensuring That Fundamentals of Quantitative Microbiology Are Reflected in Microbial Diversity Analyses Based on Next-Generation Sequencing. Frontiers in microbiology, 13, 728146. https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.728146
20. Shkromada O., Skliar O., Paliy A., Ulko L., Gerun I., Naumenko О., Ishchenko K., Kysterna O., Musiienko O., Paliy A., 2019. Development of measures to improve milk quality and safety during production. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3/11(99), 30-39. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2019.168762
21. Shkromada O., Skliar O., Pikhtirova A., Gerun I. (2019) Pathogens Transmission and Cytological Composition of Cow’s Milk // Acta Vet Eurasia № 45. P. 73-79 https://doi.org/10.26650/actavet.2019.19004
22. Shokralla, S., Spall, J. L., Gibson, J. F., & Hajibabaei, M. (2012). Next-generation sequencing technologies for environmental DNA research. Molecular ecology, 21(8), 1794–1805. https://doi.org/10.1111/j.1365-294X.2012.05538.x
23. Simitzis, P. E., Veis, D., Demiris, N., Charismiadou, M. A., Ayoutanti, A., & Deligeorgis, S. G. (2013). The effects of the light regimen imposed during lactation on the performance and behaviour of sows and their litters. Applied Animal Behaviour Science, 144(3-4), 116-120. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2013.01.014
24. Skok, J., & Škorjanc, D. (2013). Formation of teat order and estimation of piglets’ distribution along the mammary complex using mid-domain effect (MDE) model. Applied Animal Behaviour Science, 144(1-2), 39-45. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2012.11.014
25. Slifierz, M. J., Friendship, R. M., & Weese, J. S. (2015). Longitudinal study of the early-life fecal and nasal microbiotas of the domestic pig. BMC microbiology, 15(1), 184. https://doi.org/10.1186/s12866-015-0512-7
26. Szabo C. (2018). A timeline of hydrogen sulfide (H2S) research: From environmental toxin to biological mediator. Biochemical pharmacology, 149, 5–19. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2017.09.010
27. Ursinus, W. W., Van Reenen, C. G., Kemp, B., & Bolhuis, J. E. (2014). Tail biting behaviour and tail damage in pigs and the relationship with general behaviour: predicting the inevitable?. Applied Animal Behaviour Science, 156, 22-36. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2014.04.001
28. Vitali, M., Santacroce, E., Correa, F., Salvarani, C., Maramotti, F. P., Padalino, B., & Trevisi, P. (2020). On-Farm Welfare Assessment Protocol for Suckling Piglets: A Pilot Study. Animals : an open access journal from MDPI, 10(6), 1016. https://doi.org/10.3390/ani10061016
29. Wang, T., He, Q., Yao, W., Shao, Y., Li, J., & Huang, F. (2019). The Variation of Nasal Microbiota Caused by Low Levels of Gaseous Ammonia Exposure in Growing Pigs. Frontiers in microbiology, 10, 1083. https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.01083
30. Wardyn, S. E., Forshey, B. M., Farina, S. A., Kates, A. E., Nair, R., Quick, M. K., Wu, J. Y., Hanson, B. M., O'Malley, S. M., Shows, H. W., Heywood, E. M., Beane-Freeman, L. E., Lynch, C. F., Carrel, M., & Smith, T. C. (2015). Swine Farming Is a Risk Factor for Infection With and High Prevalence of Carriage of Multidrug-Resistant Staphylococcus aureus. Clinical infectious diseases : an official publication of the Infectious Diseases Society of America, 61(1), 59–66. https://doi.org/10.1093/cid/civ234
31. Xiong, Y., Tang, X., Meng, Q., & Zhang, H. (2016). Differential expression analysis of the broiler tracheal proteins responsible for the immune response and muscle contraction induced by high concentration of ammonia using iTRAQcoupled 2D LC-MS/MS. Science China. Life sciences, 59(11), 1166–1176. https://doi.org/10.1007/s11427-016-0202-8
Опубліковано
2022-06-29
Як цитувати
Шкромада, О. І., & Грек, Р. В. (2022). ДОСЛІДЖЕННЯ МІКРОКЛІМАТУ У ПРИМІЩЕННЯХ ДЛЯ УТРИМАННЯ СВИНЕЙ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (1 (56), 45-50. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2022.1.7