Рубцева ферментація у овець за умов згодовування кукурудзяного силосу різної якості. (друге повідомлення)

Ключові слова: вівці, кукурудзяний силос, рубцева ферментація, активність

Анотація

Результати проведених досліджень свідчать, що показники рубцевої ферментації овець залежать від рівня подрібнення кукурудзи на силос, який згодовували тваринам.  Необхідно вказати, що протеолітична активність мікроорганізмів рубця овець в обох балансових дослідах була на рівні від 2,28±0,32 до 2,34±0,18 пр. од. Значною виявилась целюлозолітична активність мікроорганізмів вмістимого рубця у овець під час першого балансового досліду (11,98±0,42 – 12,12±0,38 %) і не відрізнялась від такої активності у овець під час другого балансового досліду (12,02±0,66 – 12,56±0,44%). Згодовування у дослідному періоді вівцям силосу з кукурудзи молочно-воскової стиглості зерна позитивно вплинуло на активність мікроорганізмів рубця. Так, амілолітична активність мікроорганізмів рубця у тварин першої групи (силос з величиною подрібнення 0,4 - 1,0 см) становила 0,92±0,06 ум. ам. од. У овець другої групи (силос з величиною подрібнення 1,0 - 2,0см) даний показник був 1,26 раза (р< 0,01), а третьої групи (силос з величиною подрібнення 2,0 – 3,0 см) в 1,07 раза вище даного показника у тварин першої групи. Згодовування дослідним тваринам силосу з кукурудзи воскової стиглості зерна також сприяло підвищенню активності мікроорганізмів рубця. Амілолітична активність у овець першої дослідної групи становила 0,90±0,08 ум. ам. од., що в 1,17 раза менше даного показника тварин другої групи і було на 4,65 % більше, ніж у тварин третьої групи. В той же час, протеолітична активність мікроорганізмів рубця у тварин  другої групи була в 1,09 раза менше, ніж у тварин другої групи під час першого балансового досліду, що свідчить про фізіологічність силосу отриманого з кукурудзи молочно-воскової стиглості зерна. Вищезазначене підтверджується наступними даними. Рівень загального азоту у вмістимому рубця тварин під час першого балансового досліду виявся в 1,08, в 1,18, в 1,11 раза більше (р<0,05), ніж у тварин, яким згодовували силос з кукурудзи воскової стиглості зерна.

Посилання

1. Kambur, M.D. & Zamazzi, A.A. (2009). Fiziolohiia laktatsii i travlennia. [Physiology of lactation and digestion. Textbook ]. Sumy: Kozatsky Val Publishing House, 230 p. [in Ukrainian].
2. Kambur, M.D., Zamazzi, A.A. & Matviichuk D.M. (2018). Znachennia hemostazu v orhanizmi tvaryn. [The value of hemostasis in the body of animals]. Biolohiya tvaryn [Animal biology], 20, №4, 108. [in Ukrainian]
3. Kambur, M.D. & Zamazzi, A.A. (2018). Proteolitychna aktyvnist mikroorhanizmiv v protsesi formuvannia rubtsevoho travlennia u teliat. [Proteolytic activity of microorganisms in the formation of scarring in calves]. Biolohiya tvaryn [Animal biology], 20, №4, 103. [in Ukrainian]
4. Kambur, M.D., Zamazzi, A.A. & Marenko N.M. (2017). Pokaznyky rezystentnosti orhanizmu yahniat. [Indicators of resistance of the lambs` bodies]. Materialy naukovo - praktychnoi konferentsii vykladachiv, studentiv ta aspirantiv Sumskoho NAU [Materials of scientific - practical conference of teachers, students and postgraduate students of SNAU], Vyp. 3, II, 105. [in Ukrainian].
5. Kambur, M.D., Zamazzi, A.A. & Pikhtirova A.V. (2016). Aminokyslotnyi sklad miasa ta moloka ovets za umov korektsii makro- mikroelementnoho zhyvlennia. [Amino acid composition of meat and milk of sheep under conditions of correction of macronutrient]. Visnyk Sumsʹkoho NAU [Bulletin of Sumy NAU], № 11 (39), 55 - 60. [in Ukrainian].
6. Tilley S.M., Terry R.A. (1963). A two stage technigue fo the in vitro digestation of forage crope. J. Brit. Grassland. Soc., № 18, 104, 39.
7. Janovych V.H. (2000). Biolohichni osnovy transformatsii pozhyvnykh rechovyn u zhuinykh tvaryn. [Biological basis of nutrient transformation in ruminants]. Lviv: V-vo "Triada plius" [The publishing house "Triada plus" ], 384 s. [in Ukrainian]
Опубліковано
2019-12-24
Як цитувати
Камбур , М., & Замазій, А. (2019). Рубцева ферментація у овець за умов згодовування кукурудзяного силосу різної якості. (друге повідомлення). Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (4 (47), 3-7. https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2019.4.1