ПОКАЗНИКИ ВІДТВОРЕННЯ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ПІДКИСЛЮВАЧІВ ЗА МІКОТОКСИКОЗІВ
Анотація
Відтворення корів є одним із найважливіших показників функціонування тваринницького підприємства. При згодовуванні кормів, що містять велику кількість мікотоксинів, зокрема зеараленону та деоксиніваленолу здатність корів до відтворення знижується через процеси дегенерації, апоптозу та організації в органах статевої системи та некротичних процесів у печінці та нирках. Метою досліджень було встановити вплив підкислювачів на основі органічних кислот на корекцію показників відтворення у корів та порівняти із такими у хворих тварин. Отримано дані про дисбаланс показників кальцію, зокрема його зниження до 1,75±0,64 ммоль/л, фосфору до 1,03±0,27 ммоль/л та підвищення магнію до 1,12±0,19 ммоль/л. Встановлено токсичні стани на основі підвищення рівня АСТ до 154,26±5,57 та АЛТ до 58,88. Встановлено підвищення естрадіолу до 12,85±0,62 нг/мл після згодовування кормів, що містять зеараленон. В той же час після застосування підкислювачів на основі органічних кислот естрадіол знижувався до 6,73±0,53 нг/мл і наближався до реферативних показників – 5,49±0,29 нг/мл. Досліджено динаміку прогестерону та лютеїнізуючого гормонів, що мали тенденцію до підвищення, тоді як у хворих тварин рівень цих гормонів залишався низьким. Застосування підкислювачів сприяло відновленню відтворної здатності у корів і забезпечило запліднюваність корів після 1-го отелу до 80,39%, 81,82% – корови 3-5 років та 69,39% – корів старших 5 років. Встановлено скорочення тривалості післяродового періоду до 34,8±1,33 доби, тривалості сервіс-періоду до 57,37±2,84 доби, індексу осіменіння до 2,8 у корів, яким застосовували підкислювач. Досліджено позитивний вплив застосування підкислювача перед використанням схем синхронізації. Отримано вагітних корів після 1-го отелу 56,67%, 46,88% – 3-5 отел, 41,38% – корів старшої вікової групи при застосуванні 7-ми денної схеми стимуляції. Аналогічно, 56,0% – корови 1-го отелу, 40,74% – корови 3-5 отел та 40,0% – корів старшої вікової групи при застосуванні синхронізації за схемою пресінх. Застосування підкислювачів сприяло підвищенню показників відтворення у корів.
Посилання
2. Barański, W., Gajęcka, M., Zielonka, Ł., Mróz, M., Onyszek, E., Przybyłowicz, K. E., Nowicki, A., Babuchowski, A., & Gajęcki, M. T. (2021). Occurrence of Zearalenone and Its Metabolites in the Blood of High-Yielding Dairy Cows at Selected Collection Sites in Various Disease States. Toxins, 13(7), 446. https://doi.org/10.3390/toxins13070446
3. Barbato, O., Menchetti, L., Brecchia, G., & Barile, V. L. (2022). Using Pregnancy-Associated Glycoproteins (PAGs) to Improve Reproductive Management: From Dairy Cows to Other Dairy Livestock. Animals : an open access journal from MDPI, 12(16), 2033. https://doi.org/10.3390/ani12162033
4. Becker-Algeri, T. A., Castagnaro, D., de Bortoli, K., de Souza, C., Drunkler, D. A., & Badiale-Furlong, E. (2016). Mycotoxins in Bovine Milk and Dairy Products: A Review. Journal of food science, 81(3), R544–R552. https://doi.org/10.1111/1750-3841.13204
5. Changwa, R., De Boevre, M., De Saeger, S., & Njobeh, P. B. (2021). Feed-Based Multi-Mycotoxin Occurrence in Smallholder Dairy Farming Systems of South Africa: The Case of Limpopo and Free State. Toxins, 13(2), 166. https://doi.org/10.3390/toxins13020166
6. Chen, X., Su, X., Li, J., Yang, Y., Wang, P., Yan, F., Yao, J., & Wu, S. (2021). Real-time monitoring of ruminal microbiota reveals their roles in dairy goats during subacute ruminal acidosis. NPJ biofilms and microbiomes, 7(1), 45. https://doi. org/10.1038/s41522-021-00215-6
7. Debevere, S., Cools, A., Baere, S., Haesaert, G., Rychlik, M., Croubels, S., & Fievez, V. (2020). In Vitro Rumen Simulations Show a Reduced Disappearance of Deoxynivalenol, Nivalenol and Enniatin B at Conditions of Rumen Acidosis and Lower Microbial Activity. Toxins, 12(2), 101. https://doi.org/10.3390/toxins12020101
8. Deka, R. P., Magnusson, U., Grace, D., Randolph, T. F., Shome, R., & Lindahl, J. F. (2021). Estimates of the Economic Cost Caused by Five Major Reproductive Problems in Dairy Animals in Assam and Bihar, India. Animals : an open access journal from MDPI, 11(11), 3116. https://doi.org/10.3390/ani11113116
9. Du, H. S., Wang, C., Wu, Z. Z., Zhang, G. W., Liu, Q., Guo, G., Huo, W. J., Zhang, Y. L., Pei, C. X., & Zhang, S. L. (2019). Effects of rumen-protected folic acid and rumen-protected sodium selenite supplementation on lactation performance, nutrient digestion, ruminal fermentation and blood metabolites in dairy cows. Journal of the science of food and agriculture, 99(13), 5826–5833. https://doi.org/10.1002/jsfa.9853
10. Gomaa, N., Elemiri, M., Hegazy, Y., Zeineldin, M., Nassif, M., Alcala-Canto, Y., Barbabosa-Pliego, A., Rivas-Caceres, R. R., & Abdelmegeid, M. (2022). Clinical and pathological examination of mycotoxicosis as an associated risk factor for colic in equine. Microbial pathogenesis, 163, 105377. https://doi.org/10.1016/j.micpath.2021.105377
11. González-Alvarez, M. E., McGuire, B. C., & Keating, A. F. (2021). Obesity alters the ovarian proteomic response to zearalenone exposure†. Biology of reproduction, 105(1), 278–289. https://doi.org/10.1093/biolre/ioab069
12. Han, X., Huangfu, B., Xu, T., Xu, W., Asakiya, C., Huang, K., & He, X. (2022). Research Progress of Safety of Zearalenone: A Review. Toxins, 14(6), 386. https://doi.org/10.3390/toxins14060386
13. Humer, E., Lucke, A., Harder, H., Metzler-Zebeli, B. U., Böhm, J., & Zebeli, Q. (2016). Effects of Citric and Lactic Acid on the Reduction of Deoxynivalenol and Its Derivatives in Feeds. Toxins, 8(10), 285. https://doi.org/10.3390/toxins8100285
14. Kemboi, D. C., Antonissen, G., Ochieng, P. E., Croubels, S., Okoth, S., Kangethe, E. K., Faas, J., Lindahl, J. F., & Gathumbi, J. K. (2020). A Review of the Impact of Mycotoxins on Dairy Cattle Health: Challenges for Food Safety and Dairy Production in Sub-Saharan Africa. Toxins, 12(4), 222. https://doi.org/10.3390/toxins12040222
15. Kemboi, D. C., Antonissen, G., Ochieng, P. E., Croubels, S., Okoth, S., Kangethe, E. K., Faas, J., Lindahl, J. F., & Gathumbi, J. K. (2020). A Review of the Impact of Mycotoxins on Dairy Cattle Health: Challenges for Food Safety and Dairy Production in Sub-Saharan Africa. Toxins, 12(4), 222. https://doi.org/10.3390/toxins12040222
16. Kim, D. H., Lee, I. H., Do, W. H., Nam, W. S., Li, H., Jang, H. S., & Lee, C. (2013). Incidence and levels of deoxynivalenol, fumonisins and zearalenone contaminants in animal feeds used in Korea in 2012. Toxins, 6(1), 20–32. https://doi.org/10.3390/toxins6010020
17. Kinkade, C. W., Rivera-Núñez, Z., Gorcyzca, L., Aleksunes, L. M., & Barrett, E. S. (2021). Impact of Fusarium-Derived Mycoestrogens on Female Reproduction: A Systematic Review. Toxins, 13(6), 373. https://doi.org/10.3390/toxins13060373
18. Knutsen, H. K., Alexander, J., Barregård, L., Bignami, M., Brüschweiler, B., Ceccatelli, S., Cottrill, B., Dinovi, M., Edler, L., Grasl-Kraupp, B., Hogstrand, C., Hoogenboom, L. R., Nebbia, C. S., Petersen, A., Rose, M., Roudot, A. C., Schwerdtle, T., Vleminckx, C., Vollmer, G., … Oswald, I. P. (2017). Risks for animal health related to the presence of zearalenone and its modified forms in feed. EFSA journal. European Food Safety Authority, 15(7), e04851. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4851
19. Li, Y., He, X., Yang, X., Huang, K., Luo, Y., Zhu, L., Li, Y., & Xu, W. (2015). Zinc inhibits the reproductive toxicity of Zearalenone in immortalized murine ovarian granular KK-1 cells. Scientific reports, 5, 14277. https://doi.org/10.1038/srep14277
20. Liu, Y. R., Du, H. S., Wu, Z. Z., Wang, C., Liu, Q., Guo, G., Huo, W. J., Zhang, Y. L., Pei, C. X., & Zhang, S. L. (2020). Branched-chain volatile fatty acids and folic acid accelerated the growth of Holstein dairy calves by stimulating nutrient digestion and rumen metabolism. Animal : an international journal of animal bioscience, 14(6), 1176–1183. https://doi.org/10.1017/S1751731119002969
21. Maragos C. M. (2020). Development and characterisation of a monoclonal antibody to detect the mycotoxin roquefortine C. Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment, 37(10), 1777–1790. https://doi.org/10.1080/19440049.2020.1781937
22. Mehdi, Y., & Dufrasne, I. (2016). Selenium in Cattle: A Review. Molecules (Basel, Switzerland), 21(4), 545. https://doi.org/10.3390/molecules21040545
23. Mróz, M., Gajęcka, M., Przybyłowicz, K. E., Sawicki, T., Lisieska-Żołnierczyk, S., Zielonka, Ł., & Gajęcki, M. T. (2022). The Effect of Low Doses of Zearalenone (ZEN) on the Bone Marrow Microenvironment and Haematological Parameters of Blood Plasma in Pre-Pubertal Gilts. Toxins, 14(2), 105. https://doi.org/10.3390/toxins14020105
24. Nowicki, A., Barański, W., Baryczka, A., & Janowski, T. (2017). OvSynch Protocol and its Modifications in the Reproduction Management of Dairy Cattle Herds – an Update. Journal of veterinary research, 61(3), 329–336. https://doi.org/10.1515/jvetres-2017-0043
25. Penagos-Tabares, F., Khiaosa-Ard, R., Schmidt, M., Bartl, E. M., Kehrer, J., Nagl, V., Faas, J., Sulyok, M., Krska, R., & Zebeli, Q. (2022). Cocktails of Mycotoxins, Phytoestrogens, and Other Secondary Metabolites in Diets of Dairy Cows in Austria: Inferences from Diet Composition and Geo-Climatic Factors. Toxins, 14(7), 493. https://doi.org/10.3390/toxins14070493
26. Penagos-Tabares, F., Khiaosa-Ard, R., Schmidt, M., Bartl, E. M., Kehrer, J., Nagl, V., Faas, J., Sulyok, M., Krska, R., & Zebeli, Q. (2022). Cocktails of Mycotoxins, Phytoestrogens, and Other Secondary Metabolites in Diets of Dairy Cows in Austria: Inferences from Diet Composition and Geo-Climatic Factors. Toxins, 14(7), 493. https://doi.org/10.3390/toxins14070493
27. Rieger, A., Meylan, M., Hauser, C., & Knubben-Schweizer, G. (2021). Eine Meta-Analyse zur Schätzung der wirtschaftlichen Einbussen durch Milch- und Reproduktionsverluste infolge boviner Paratuberkulose in der Schweiz [Metaanalysis to estimate the economic losses caused by reduced milk yield and reproductive performance associated with bovine paratuberculosis in Switzerland]. Schweizer Archiv fur Tierheilkunde, 164(11), 737–751. https://doi.org/10.17236/sat00324
28. Ropejko K, Twarużek M. Zearalenone and Its Metabolites-General Overview, Occurrence, and Toxicity. Toxins (Basel). 2021 Jan 6;13(1):35. https://doi.org/10.3390/toxins13010035 PMID: 33418872; PMCID: PMC7825134.
29. Shtina, I. E., Valina, S. L., Yambulatov, A. M., & Ustinovа, O. Y. (2019). Voprosy pitaniia, 88(1), 62–70. https://doi.org/10.24411/0042-8833-2019-10007
30. Thapa, A., Horgan, K. A., White, B., & Walls, D. (2021). Deoxynivalenol and Zearalenone-Synergistic or Antagonistic Agri-Food Chain Co-Contaminants?. Toxins, 13(8), 561. https://doi.org/10.3390/toxins13080561
31. Upadhaya, S. D., Sung, H. G., Lee, C. H., Lee, S. Y., Kim, S. W., Cho, K. J., & Ha, J. K. (2009). Comparative study on the aflatoxin B1 degradation ability of rumen fluid from Holstein steers and Korean native goats. Journal of veterinary science, 10(1), 29–34. https://doi.org/10.4142/jvs.2009.10.1.29
32. Visser, E. A., Moons, S. J., Timmermans, S. B. P. E., de Jong, H., Boltje, T. J., & Büll, C. (2021). Sialic acid O-acetylation: From biosynthesis to roles in health and disease. The Journal of biological chemistry, 297(2), 100906. https://doi.org/10.1016/j.jbc.2021.100906