ВПЛИВ УМОВ ЕМБРІОНАЛЬНОГО РОСТУ ТА РОЗВИТКУ НА ФОРМУВАННЯ РУБЦЕВОЇ ФЕРМЕНТАЦІЇ У ТЕЛЯТ

Ключові слова: період, мікроорганізми, протозоа, телята, процеси

Анотація

Особливості процесів травлення у передшлунках жуйних тварин визначається наявністю симбіонтної мікрофлори та мікрофауни. Розщеплення компонентів корму у полі гастричних тварин забезпечують понад 150 видів бактерій та біля 60 різновидів протозоа. В процесі росту та розвитку тваринного організму формуються процеси рубцевого травлення, які залежать від значної кількості факторів. Важливе значення в цьому плані набувають питання щодо зрілості організму при народженні та наступного його формування. Нами встановлено, що формування процесів рубцевого травлення у період стабілізації росту та розвитку тваринного організму залежать від ступеня зрілості його при народженні. У 6-місячних тварин, вік яких вважається періодом стабілізації функцій органів травлення, рубцева ферментація мала наступні показники. Загальна кількість мікроорганізмів у вмісті рубця більше, виявилась у тварин з високим рівнем ембріонального звʼязку, в 1,07–1,02 рази та в 1,64–1,70 рази (р<0,01). Кількість Protozoa у рубці тварин першої групи до та після годівлі була більше, ніж у телят другої групи в 1,17–1,12 рази (р<0,05) та в 1,98–1,81 рази, ніж у тварин третьої групи (р<0,001). Рід у Entodinium в рубці тварин першої групи становить 51,68 %, у телят другої групи 59,53 % та 54,09 % у тварин третьої групи від загальної кількості Protozoa. Скоротлива діяльність рубця у телят першої групи в 1,13–1,16 рази більше, ніж у телят другої та в 1,24–1,18 рази більше, ніж у тварин третьої групи (р<0,05). Час утворення осаду найменше у тварин третьої , він виявився в 1,38–1,44 рази коротше, ніж у телят першої групи (р<0,01). Активність рубцевої мікрофлори тварин першої групи була в 1,51–1,38 рази (р<0,01) та 1,67–1,61 рази менше, ніж у телят другої та третьої групи. Активність інфузорій вірогідно більше виявилась у телят другої та третьої групи в 1,39–1,38 та в 1,67–1,61 рази (р<0,01).

Посилання

1. Campler, М., Munksgaard, L., & Jense, M. B. (2015). The effect of housing on calving behavior and calf vitality in Holstein and Jersey dairy cows. J. Dairy Sci., 98., Р. 1709–1804.
2. Chase, C. (2021). Practical immunology and beef and dairy v protocols: starting from ground zero–what, when and how, in proceedings. Am. Assoc. Bov. Pract. Recent Graduate Conference; Р. 10–18.
3. Dinan, T. G., Stanton, C ., & Cryan, J. F. (2013). Psychobiotics: a novel class of psychotropic. Biol. Psychiatry. – Vol. 74, № 10. – P. 720–726. https://doi.org/biopsych.2013.05.001
4. Dinan, T. G., & Cryan, J. F. (2013). Melancholic microbes: a link between gut microbiota and depression. Neurogastroenterology. Motility. – Vol. 25, № 9. – P. 713–719. https://doi.org/10.1111/nmo.12198
5. Gibson, G. R., & Liu, C. (2019). Dynamic alterations in yak rumen bacteria community and metabolome characteristics in response to feed type. Frontiers in Microbiology. – Vol. 10. – Art. 1116. https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.01116
6. Glassner, K. L., & Abraham, B. P. (2020). Quigley The microbiome and inflammatory bowel disease. J. of Allergy a. Clinical Immunology. – Vol. 145, № 1. – P. 16–27. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2019.11.003
7. Kambur, M. D., Zamazii, A. A., & Kolechko, A. V., Ostapenko, S. V. (2018). Vplyv proteinovoho zabezpechennia tvaryn na rubtsevu fermentatsiiu ta produktyvnist.[Effect of animal protein supply on ruminal fermentation and performance]
Naukovo-praktychnyi zhurnal: Veterynariia, tekhnolohii tvarynnytstva ta pryrodokorystuvannia.– Vyp. № 1.– S. 108–109. [in Ukrainian].
8. Kambur, M. D., Zamazii, A. A., Kolechko, A. V. (2018). Rubtseva fermentatsiia ta rezystentnist orhanizmu teliat. [Cicatricial fermentation and resistance of the body of calves] Naukovo-tekhnichnyi biuleten NDTs biobezpeky ta ekolohichnoho kontroliu resursiv APK, T. 6. № 2. [in Ukrainian].
9. Kambur, M. D., Zamazii, A. A., Kolechko, A.V. (2017). Dynamika vmistu amiaku v rubtsi teliat.[Dynamics of ammonia content in the rumen of calves] Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii. – № 3. – S. 59 – 62. [in Ukrainian].
10. Liu, H. (2019). Effect of dietary concentrate to forage ratio on growth performance, rumen fermentation and bacterial diversity of Tibetan sheep under barn feeding on the Qinghai-Tibetan plateau. Peer J. – Vol. 7. – Art. 7462. https:// doi.org/10.7717/peerj.7462
11. Marin, I. A. (2017). Microbiota alteration is associated with the development of stress-induced despair behavior. Sci. Rep. – Vol. 7. – Art. 43859. https://doi.org/10.1038/srep43859
12. Pitta, D. W. (2016). Metagenomic analysis of the rumen microbiome of steers with wheat-induced frothy bloat. Frontiers in Microbiology. – Vol. 7. – Art. 689. https://doi.org/10.3389/fmicb.2016.00689
13. Pitta, D. W. (2016). Metagenomic assessment of the functional potential of the rumen microbiome in Holstein dairy cows. Anaerobe. – Vol. 38. – P. 50–60. https://doi.org/10.1016/j.anaerobe.2015.12.003
14. Shreiner, A. B., Kao, J. Y., & Young, V. B. (2015). The gut microbiome in health and in disease. Current Opinion in Gastroenterology. – 2015. – Vol. 31, № 1. – P. 69–75. https://doi.org/10.1097/MOG.0000139
15. Trabi, E. В. (2019). Comparison of the rumen bacterial community, rumen fermentation and growth performance of fattening lambs fed lowgrain, pelleted or non-pelleted high grain total mixed ration. Animal Feed Science a. Technology. Vol. 253. P. 1–12. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2019.05.001
16. Yan, H., Baldridge, M. T., & King, K. Y. (2018). Hematopoiesis and the bacterial microbiome. Blood. Vol. 132, № 6. – P. 559 – 564. https://doi.org/10.1182/blood-2018-02-832519
17. Yan, H., Baldridge, M. T., & King, K. Y. (2018). Hematopoiesis and the bacterial microbiome. Blood. – Vol. 132, № 6. – P. 559–564. https://doi.org/10.1182/blood-2018-02-832519
18. Zheng, D., & Liwinski, T. (2020). Elinav Interaction between microbiota and immunity in health and disease. Cell Research. – Vol. 30, № 6. – P. 492–506. https://doi.org/10.1038/s41422-020-0332-7
19. Zitvogel, L. (2018). Cancer and the gut microbiota: an unexpected link. Science Translational Medicine. Vol. 7, № 271. – P. 271. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.3010473
Опубліковано
2023-12-27
Як цитувати
Демидко, О. С. (2023). ВПЛИВ УМОВ ЕМБРІОНАЛЬНОГО РОСТУ ТА РОЗВИТКУ НА ФОРМУВАННЯ РУБЦЕВОЇ ФЕРМЕНТАЦІЇ У ТЕЛЯТ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (4(63), 3-8. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.4.1