PRODUCTIVITY AND QUALITY OF EGGS FOR THE INTRODUCTION OF BJK IN THE DIET OF BIRDS
Abstract
The main sources of energy for poultry are grain feeds, which do not always meet the bird's need for sufficient metabolic en-ergy and protein. Therefore, a new direction in poultry feeding was the use of protein-fat concentrate, which consists of 40% fat, 32% protein and 4.2% crude fiber. Therefore, the aim of our research was aimed at studying the effectiveness and establishing the opti-mal amount of BJK introduction into the feed of laying hens. To establish the effectiveness of the use of BJK, a scientific experiment was conducted in the conditions of a private production company "Agrocenter". It was proved that when using protein-fat concentrate in the amount of 2%, 3% and 4% instead of the same amount of soybean meal and soybean oil, poultry productivity increased to 10.1%, and egg weight increased by 5.9%. Studies aimed at studying the effects of feed additives based on palm oil have led to an increase in the energy value of eggs. Laying hens of the IV experimental group, which were introduced to the diet of BJK in the amount of 4%, the energy value of eggs was higher by 6.4% compared with the analogues of the control group. The results of scien-tific research showed that the content of vitamins and total lipids in the egg yolk of the experimental groups were higher and did not exceed the physiological norm. The content of total lipids in the yolk of laying hens of experimental groups increased by 5.80-11.22%, the content of esterified cholesterol by 4.42-6.28%.
References
2. Дяченко Г.М., Кравченко Н.О. Біотехнологія у кормовиробництві: стан і перспективи розвитку. Сільськогосподарська мікробіологія. Чернігів, 2013. Вип. 11, С. 117-122.
3. Єгоров Б.В., Макаринська А.В., Ворона Н.В. Науково-практичне обґрунтування універсального комплексного збагачувача для сільськогосподарської птиці. Збірник тез доповідей 7 наукової конференції викладачів академії. Одесса, ОНАХТ. 2017. С 4 – 6.
4. Єгоров Б.В. Технологія виробництва комбікормів. Одеса: Друкарський дім, 2011.-448 с.
5. Проваторов Г.В., Ладика В.І., Боднарчук Л.В. Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: Суми: Університетська книга, 2009. 489 с.
6. Orischuk O., Tsap S., Ruban N., Khmeleva E. Use of feed additives on the palm fat base in feeding of laying hens. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Аграрна наука та харчові технології. 2017. Вип. 2(96), С. 67-72.
7. Цап С. В., Оріщук О. С. Вплив комплексних кормових добавок з введенням пальмового жиру на продуктивність та гістологічну будову печінки бройлерів. Збірник наукових праць БНАУ. 2015. Вип. №2 (120) , С. 165-168.
8. Anadyn A., Martonez-Larranaga M., Aranzazu-MartHnez M. Probiotics for animal nutrition in the European Union. Regulation and Safety Assessment. Regulatory Toxicology. Pharmacology, 2016. С. 45.
9. Orishchuk O.S., Tsap S.V., Chernenko O.M., Darmogray L.M., Chernenko O.I., Mykytiuk V.V. Environmental justification forusing of active yeast in laying hens diet. Ukrainian Journal of Ecology, 2019. issue 9(2), С .189-194.
10. Ravindran V. Feed enzymes: The science, practice, and metabolic realities. J. Poultry Science. 2013. Vol. 12. С. 19–24.
11. Bauchart-Thevret C. Sulfur amino acid deficiency upregulates intestinal methionine cycle activity and suppresses epithelial growth in neonatal pigs. American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism. 2009. Vol 296. С. 1239–1250.
12. Лохов В., Монл М. Успешное птицеводство: роль пробиотиков. Сучасне птахівництво. 2012. № 1. С. 22–23.
13. Ланцева H. H., Швыдков А. Н. Актуальность биологического подхода к кормам для сельскохозяйственных животных. Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. 2011. № 6. С. 3−8.