ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ ЯЄЦЬ ЗА ВВЕДЕННЯ БЖК У РАЦІОНИ ПТИЦІ
Анотація
Основними джерелами енергії для птиці є зернові корми, які не завжди задовольняють потребу птиці в достатній кількості обмінної енергії та протеїну. Тому новим напрямом у годівлі птиці стало використання білково-жирового концентрату, до складу якого входить 40 % жиру, 32 % протеїну та 4,2 % сирої клітковини. Тому мета наших досліджень була направлена на вивчення ефективності та встановлення оптимальної кількості введення БЖК у комбікорми курей-несучок. Для встановлення ефективності використання БЖК було проведено науковий дослід в умовах приватної виробничої фірми “Агроцентр”. Доведено, що при використанні білково-жирового концентрату в кількості 2 %, 3 % та 4 % замість аналогічної кількості соєвої макухи та соєвої олії, продуктивність птиці підвищилася до 10,1 %, а маса яєць збільшилася на 5,9 %. Дослідження, спрямовані на вивчення впливу кормової добавки на основі пальмового жиру привели і до підвищення енергетичної цінності яєць. Кури-несучки IV дослідної групи, яким до раціону вводили БЖК у кількості 4 %, енергетична цінність яєць була вище на 6,4 % порівняно з аналогами контрольної групи. Результати проведених наукових досліджень показали, що вміст вітамінів та загальних ліпідів у жовтку яєць дослідних груп були вищими та не виходили за межі фізіологічної норми. Вміст загальних ліпідів у жовтку яєць курей-несучок дослідних груп підвищився на 5,80-11,22 %, вміст етерифікованого холестеролу на 4,42-6,28 %.
Посилання
2. Дяченко Г.М., Кравченко Н.О. Біотехнологія у кормовиробництві: стан і перспективи розвитку. Сільськогосподарська мікробіологія. Чернігів, 2013. Вип. 11, С. 117-122.
3. Єгоров Б.В., Макаринська А.В., Ворона Н.В. Науково-практичне обґрунтування універсального комплексного збагачувача для сільськогосподарської птиці. Збірник тез доповідей 7 наукової конференції викладачів академії. Одесса, ОНАХТ. 2017. С 4 – 6.
4. Єгоров Б.В. Технологія виробництва комбікормів. Одеса: Друкарський дім, 2011.-448 с.
5. Проваторов Г.В., Ладика В.І., Боднарчук Л.В. Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: Суми: Університетська книга, 2009. 489 с.
6. Orischuk O., Tsap S., Ruban N., Khmeleva E. Use of feed additives on the palm fat base in feeding of laying hens. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Аграрна наука та харчові технології. 2017. Вип. 2(96), С. 67-72.
7. Цап С. В., Оріщук О. С. Вплив комплексних кормових добавок з введенням пальмового жиру на продуктивність та гістологічну будову печінки бройлерів. Збірник наукових праць БНАУ. 2015. Вип. №2 (120) , С. 165-168.
8. Anadyn A., Martonez-Larranaga M., Aranzazu-MartHnez M. Probiotics for animal nutrition in the European Union. Regulation and Safety Assessment. Regulatory Toxicology. Pharmacology, 2016. С. 45.
9. Orishchuk O.S., Tsap S.V., Chernenko O.M., Darmogray L.M., Chernenko O.I., Mykytiuk V.V. Environmental justification forusing of active yeast in laying hens diet. Ukrainian Journal of Ecology, 2019. issue 9(2), С .189-194.
10. Ravindran V. Feed enzymes: The science, practice, and metabolic realities. J. Poultry Science. 2013. Vol. 12. С. 19–24.
11. Bauchart-Thevret C. Sulfur amino acid deficiency upregulates intestinal methionine cycle activity and suppresses epithelial growth in neonatal pigs. American Journal of Physiology. Endocrinology and Metabolism. 2009. Vol 296. С. 1239–1250.
12. Лохов В., Монл М. Успешное птицеводство: роль пробиотиков. Сучасне птахівництво. 2012. № 1. С. 22–23.
13. Ланцева H. H., Швыдков А. Н. Актуальность биологического подхода к кормам для сельскохозяйственных животных. Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. 2011. № 6. С. 3−8.