КОНФОРМАЦІЯ ТУШ ПОМІСНИХ БУГАЙЦІВ ТА ЇЇ ЗВ’ЯЗОК З ЯКІСНИМИ ОЗНАКАМИ ЯЛОВИЧИНИ

Ключові слова: забійна (маса) туші, мармуровість яловичини, жир-полив, колір м’язової та жирової тканин

Анотація

Відповідно до системи EUROP передбачено оцінювання великої рогатої худоби під час реалізації на м’ясо за м’ясністю (конформацією) туш, ступенем розвитку підшкірного жиру-поливу. Це має велике значення для розвитку міжнародного, у тому числі і в Україні, класифікації туш, отриманих від тварин різного напрямку продуктивності. У статті наведено результати оцінювання у помісних бугайців української чорно-рябої та голштинської порід кореляції між забійними, морфологічними та технологічними ознаками туш і їх конформацією (м’ясистістю), яку використовують у стандартах ЄС та інших країн світу. Актуальність роботи полягала у визначенні необхідності застосування конформації туш як критерію оцінювання ознак забою бугайців цих генотипів у віці від 20 до 22 місяців. Дослідження провели на 26 тушах помісних тварин у фермерському господарстві (ФГ) «Журавушка» Броварського району Київської області. Відразу після забою тварин згідно з світовими методиками оцінили конформацію туш і покриття їх жиром, колір м’язової і жирової тканин, мармуровість м’яса, площу «м’язового вічка». Виявлено, що з конформацією туш у тварин вірогідно корелює розвиток жиру-поливу під шкірою (r=0,565; Р>0,99), клас мармуровості (r=0,399; Р>0,95), кількість м’язової тканини другого сорту (r=0,566; Р>0,99), кісток (r=0,608; Р>0,999) та сухожилок і зв’язок (r=0,419; Р>0,95). Проявляється тенденція до зворотнього зв’язку між конформацією туш і вмістом у них жирової тканини (r=-0,306), позитивної з масою тварин після голодування (r=0,193), забійною масою (r=0,213), товщиною жиру-поливу (r=0,344), кольором м’язової тканини (r=0,201), вмістом м’язової тканини у туші (r=0,255). Між конформацією (м’ясистістю) туш і вмістом у ній м’язової тканини вищого і першого сортів, площею «м’язового вічка» кореляційний зв’язок відсутній. За конформацією (м’ясистістю) туш можливо прогнозувати у ній вміст м’язової тканини другого сорту і кісток, сухожилок і зв’язок та мармуровість яловичини і розвиток жиру-поливу.

Посилання

1. Acheson, R. J., Woerner, D. R., Walenciak, C. E., Colle, M. J., & Bass, P. D. (2018). Distribution of marbling throughout the M. longissimus thoracis et lumborum of beef carcasses using an instrument-grading system. Meat and Muscle Biology, 2(1), 303 – 308. https://doi.org/10.22175/mmb2018.04.0005
2. Bonny, S. P. F., Pethick, D. W., Legrand, I., Wierzbicki, J., Allen, P., Farmer, L. J., Polkinghorne, R.J., Hocquette, J.-F., & Gardner, G. E. (2016). European conformation and fat scores have no relationship with eating quality. Animal, 10(6), 996 – 1006. https://doi.org/10.1017/S1751731115002839
3. Cantarero-Aparicio, M. Á., Angón, E., González-Esquivel, C., Peña, F., Caballero-Villalobos, J., Ryan, E. G., & Perea, J. M. (2024). Carcass and Meat Quality Traits in Female Lidia Cattle Slaughtered at Different Ages. Animals, 14(6), 850 – 864. https://doi.org/10.3390/ani14060850.
4. Commission Regulation (EC). 2008. Commission Regulation (EC) No 1249/2008 of 10 December 2008 laying down detailed rules on the implementation of the Community scales for the classification of beef, pig and sheep carcasses and the reporting of prices thereof https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/9716803a-8887-4956-9877-629031ec7723/language-en 23.11.2018.
5. da Silva Rodrigues Mendes, N., Rodrigues Silva, R., Ferreira de Oliveira, T., Ellies-Oury, M. P., Hocquette, J. F., & Chriki, S. (2023). Does transport stress have any effect on carcass quality of Nellore cattle (Bos taurus indicus) in Brazil?–A Case Study1. Translational Animal Science, 8, 1 – 11. https://doi.org/10.1093/tas/txad134.
6. Eriksson, S., Ask-Gullstrand, P., Fikse, W. F., Jonsson, E., Eriksson, J. Å., Stålhammar, H., Wallenbeck, А., & Hessle, A. (2020). Different beef breed sires used for crossbreeding with Swedish dairy cows-effects on calving performance and carcass traits. Livestock Science, 232, 103902 – 103910. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.103902.
7. Heggli, A., Alvseike, O., Bjerke, F., Gangsei, L. E., Kongsro, J., Røe, M., & Vinje, H. (2023). Carcase grading reflects the variation in beef yield–a multivariate method for exploring the relationship between beef yield and carcase traits. Animal, 17(6), 100854 – 100863. https://doi.org/10.1016/j.animal.2023.100854.
8. Janiszewski, P., Borzuta, K., Lisiak, D., Grześkowiak, E., & Powałowski, K. (2018). Meat quality of beef from young bull carcases varying in conformation or fatness according to the EUROP classification system. Italian Journal of Animal Science, 17(2), 289 – 293. https://doi.org/10.1080/1828051X.2017.1398054
9. János, T., Natasa, F., Salah, K. A., & Márton, S. (2023). Selection possibilities for frame size in Limousin and blonde d’Aquitaine candidate bulls. Natural Resources and Sustainable Development, 13(1), 49 – 60. doi: 10.31924/nrsd.v13i1.117.
10. JMGA. Beef carcass grading standart. Japan meat grading association. – (2000). Tokyo, Japan. https://twinwoodcattle.com/sites/default/files/publications/2017-06/TWRA120_Japan_Beef_Carcass_Grading_Standard.pdf.
11. Jung, S., Nam, K. C., Lee, K. H., Kim, J. J., & Jo, C. (2013). Meat quality traits of Longissimus dorsi muscle from carcasses of Hanwoo steers at different yield grades. Food Science of Animal Resources, 33(3), 305 – 316. doi http://dx.do.org/10.5851/kosfa.2013.33.3.305.
12. Kause, A., Mikkola, L., Strandén, I., & Sirkko, K. (2015). Genetic parameters for carcass weight, conformation and fat in five beef cattle breeds. Animal, 9(1), 35 – 42. doi:10.1017/S1751731114001992
13. Keele, J. W., Foraker, B. A., Boldt, R., Kemp, C., Kuehn, L. A., & Woerner, D. R. (2024). Genetic parameters for carcass traits of progeny of beef bulls mated to dairy cows. Journal of Animal Science, https://doi.org/10.1093/jas/skae075.
14. Kelava Ugarković, N., Kućar, J., Prpić, Z., Ivanković, A., & Konjačić, M. (2024). The rib-eye area in cattle determined by different methods. Conference: 59th Croatian & 19th International Symposium on Agriculture. 11 – 16. doi:10.13140/RG.2.2.17095.88486.
15. Klymenko, M. M., Vinnikova, L. H., Bereza, I. H., Honcharov, H. I., Pasichnyi, V. M., Bal-Prylypko, L. V., Kyshenko, I. I., Busha O. O., & Tkachenko, K. D. (2006). Tekhnolohiia miasa ta miasnykh produktiv. [Technology of meat and meat products]. Kyiv: «Vyshcha osvita» (in Ukrainian).
16. Kostusiak, P., Slósarz, J., Gołębiewski, M., Sakowski, T., & Puppel, K. (2023). Relationship between Beef Quality and Bull Breed. Animals, 13(16), 2603 – 2619. https://doi.org/10.3390/ani13162603.
17. Kruk, O. P., & Uhnivenko A. M. (2024). Ploshcha «miazovoho vichka» m. longissimus dorsi buhaitsiv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody ta yii zviazok z yakisnymy oznakamy yalovychyny. [The area of the «muscle eye» m. longissimus dorsi of bulls of the Ukrainian Black-and-White dairy breed and its relationship with the quality traits of beef]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 135(2), 151 – 158. (in Ukrainian). doi https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.135.2.19.
18. Macedo, F. (2023). International beef evaluation for Carcass traits. Interbull Bulletin. 59 (26 – 27), 197 – 201.
19. Mehtiö, T., Pitkänen, T., Leino, A. M., Mäntysaari, E. A., Kempe, R., Negussie, E., & Lidauer, M. H. (2021). Genetic analyses of metabolic body weight, carcass weight and body conformation traits in Nordic dairy cattle. Animal, 15(12), 100398. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100398
20. Muizniece, I., & Kairisa, D. (2021). Slaughter Results, Meat Chemical Composition and pH of Aberdinangus, Hereford and Limousin bulls. Rural Sustainability Research, 46(341), 13 – 21. doi: https://doi.org/10.2478/plua-2021-0013.
21. Nakaz za № 290 vid 06 serpnia 2004 r. «Pro zatverdzhennia instruktsii z otsinky knuriv i svynomatok za yakistiu potomstva v umovakh spetsializovanykh kontrolno-vyprobuvalnykh stantsii». [«On approval of the instruction for evaluation of boars and sows for the quality of offspring in the conditions of specialized testing stations»]. (in Ukrainian). https://zakononline.com.ua/documents/show/250143___250208.
22. Nogalski, Z., Pogorzelska-Przybyłek, P., Sobczuk-Szul, M., & Purwin, C. (2019). The effect of carcase conformation and fat cover scores (EUROP system) on the quality of meat from young bulls. Italian Journal of Animal Science, 18(1), 1 – 6. doi:10.1080/1828051X.2018.1549513
23. Osadcha Yu.V. (2021). Matematychni metody v biolohii. [Mathematical methods in biology]. Kyiv: TsP «Komprynt» (in Ukrainian).
24. Ozdemir, V. F., Kocyigit, R., Yanar, M., Aydin, R., Diler, A., Palangi, V., & Lackner, M. (2024). An investigation of slaughter weight and muscle type effects on carcass fatty acid profiles and meat textural characteristics of young Holstein Friesian bulls. Heliyon, 1 – 14. doi:https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e2731
25. Pascoal, L. L., Lobato, J. F. P., Restle, J., Vaz, F. N., Vaz, R. Z., & Menezes, L. F. G. D. (2010). Beef cuts yield of steer carcasses graded according to conformation and weight. Revista Brasileira de Zootecnia, 39, 1363 – 1371.
26. Pritchard, T. C., Wall, E., & Coffey, M. P. (2021). Genetic parameters for carcase measurements and age at slaughter in commercial cattle. Animal, Vol. 15(2), 100090 – 100097. https://doi.org/10.1016/j.animal.2020.100090.
27. Rutherford, N. H., Gordon, A. W., Arnott, G., & Lively, F. O. (2020). The effect of beef production system on the health, performance, carcass characteristics, and meat quality of Holstein Bulls. Animals, 10(10), 1922 – 1935. https://doi.org/10.3390/ani10101922.
28. Santos, D., Monteiro, M. J., Voss, H. P., Komora, N., Teixeira, P., & Pintado, M. (2021). The most important attributes of beef sensory quality and production variables that can affect it: A review. Livestock Science, 250, 104573. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104573.
29. Ugnivenko, A., Kos, N., Nosevych, D., Mushtruk, M., Slobodyanyuk, N., Zasukha, Y., Otchenashko, V., Chumachenko, I., Gryshchenko, S., & Snizhko, O. (2022). The yield of adipose tissue and by-products in the course of the slaughter of inbred and outbred bulls of the Ukrainian beef breed. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 307 – 319. https://doi.org/10.5219/1758
30. Ugnivenko, A., Kruk, O., Nosevych, D., Antoniuk, T., Kryzhova, Y., Gruntovskyi, M., Prokopenko, N., Yemtcev, V., Kharsika, I., & Nesterenko, N. (2023). The expressiveness of meat forms of cattle depending on the content of adipose tissue under the skin and between the muscles. Рotravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 997 – 1008. doi: 10.5219/1869.
31. Ugnivenko, A., Nosevych, D., Antoniuk, T., Chumachenko, I., Ivaniuta, A., Slobodyanyuk, N., Kryzhova, Y., Rozbytska, T., Gruntovskyi, M., & Marchyshyna, Y. (2022а). Manifestation of living and post-slaughter traits of productivity in inbred and outbred bull calves of Ukrainian meat cattle breed. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 356 – 366. https://doi.org/10.5219/1769.
Опубліковано
2024-07-23
Як цитувати
Крук, О. П., & Угнівенко, А. М. (2024). КОНФОРМАЦІЯ ТУШ ПОМІСНИХ БУГАЙЦІВ ТА ЇЇ ЗВ’ЯЗОК З ЯКІСНИМИ ОЗНАКАМИ ЯЛОВИЧИНИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 76-82. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.2.11