ОСОБЛИВОСТІ МОРФОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВИМ’Я У КОРІВ-ПЕРВІСТОК БУРИХ ПОРІД
Анотація
Останні роки у молочному скотарстві значна увага приділяється покращенню якісних показників продукції тваринництва. Це в першу чергу стосується продукції молочного скотарства. Перспектива вступу до ЄС і збільшення експорту в ці країни вимагають від вітчизняних виробників переходу на їх стандарти. Вим’я худоби має велике значення для отримання такої продукції. Тому нами було вивчені морфологічні показники вим’я бурих порід в умовах ТДВ «Маяк» Сумського району. Це є одним з профільних господарств по розведенню лебединської і бурої молочної породи. Тварини бурої молочної породи вірогідно переважали аналогів лебединської породи за обхватом вимені на 11,1 см (11,3%, Р>0,999). Найменша довжина вимені також спостерігалась у корів-первісток лебединської породи – 32,4 см, з перевагою у бурої молочної на 2,4 см (Р>0,99). За шириною вимені корови-первістки бурої молочної породи також переважали аналогів лебединської породи. Середній діаметр дійок піддослідних корів-первісток бурих порід знаходився у межах 2,31 – 2,68 см. Існуюче доїльне обладнання може забезпечувати видоювання корів з діаметром дійки у верхній частині до 30 мм. Відстань між передніми дійками у дослідних тварин коливалось в межах 13,5 до 14,2 см. При цьому бажаною є відстань від 10 до 20 см. Відстань задніх дійок складає 51,1 – 55,6% від відстані передніх. Так, за обхватом вимені 0,8 – 15,7%, за довжиною 1,1%, за шириною – 0,6%, за глибиною передньої частки – 3,2 – 13,7%, довжиною передньої дійки – 6,4 – 11,0%, діаметром передньої дійки 4,4 – 33,3% корів-первісток бурої породи окремих бурих не відповідають мінімальним вимогам машинного доїння. Основним методом, який найчастіше використовується при вдосконаленні молочних і комбінованих порід худоби – це чистопородне розведення. Він заснований на закономірностях спадковості і мінливості основних господарськи корисних ознак, завдяки яким і займаються розведенням молочної худоби. В селекційній роботі по покращенню морфологічних ознак вим’я є позитивним те що між більшістю ознак існують позитивні кореляційні зв’язки. Нами встановлений зв‘язок між обхватом вимені (r = +0,415 – +0,425), глибиною передньої частки вимені (r = +0,279 – +0,354), відстанню між передніми дійками (r = +0,233 – +0,328), відстанню від схилу до переднього краю вимені ( r= +0,335 – +0,346) і разовим надоєм при середніх ступенях вірогідності (Р>0,95, Р>0,99) в залежності від породних особливостей.
Посилання
2. Bila O. (2004). Osoblyvosti morfolohichnykh oznak vymeni pervistok chervonoi molochnoi porody [Peculiarities of morphological features of the udder of first-borns of the red dairy breed]. Visnyk Cherkaskoho instytutu ahropromyslovoho vyrobnytstva. 4, 36 – 41. (in Ukrainian).
3. Barabash V. (2002). Etolohichni aspekty navchannia koriv mashynnomu doinniu [Ethological aspects of training cows for machine milking]. Rozvedennia i henetyka tvaryn. 36, 22 – 23. (in Ukrainian).
4. Kotendzhy H., Levchenko І. & Serdiuk М. (2005). Otsinka buhaiv-plidnykiv buroho molochnoho typu za prydatnistiu yikh dochok do promyslovoi tekhnolohii [Evaluation of breeder bulls of the brown milk type according to the suitability of their daughters for industrial technology]. Visnyk Sumskoho NAU. 9-10, 86 -94. (in Ukrainian).
5. Ladyka V., Kotendzhy H. & Rubtsov I. (2007). Ukrainska bura molochna poroda [Ukrainian brown dairy breed]. Tvarynnytstvo Ukrainy. 2, 37 – 40. (in Ukrainian).
6. Ladyka, V., Khmelnychyi L. & Salohub А. (2010). Spoluchna minlyvist statei eksterieru koriv z molochnoiu produktyvnistiu [Correlating variability of the sexes of the exterior of cows with milk productivity]. Zbirnyk naukovykh prats Bilotserkivskoho NAU. 3 (72), 9–11. (in Ukrainian).
7. Ladyka, V. I. Khmelnychyi L., Vechorka V. & Khmelnychyi S. (2017). Stan ta perspektyva selektsii buroi khudoby sumskoho rehionu za molochnoiu produktyvnistiu ta eksteriernym typom [State and perspective of brown cattle breeding in the Sumy region according to milk productivity and exterior type]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. 7 (33), 3 -17. (in Ukrainian).
8. Polupan Yu. & Koval T. (2006). Morfolohichni osoblyvosti vymia koriv ukrainskoi chervonoi molochnoi porody [Morphological features of the udder of cows of the Ukrainian red dairy breed]. Visnyk ahrarnoi nauky. 1, 23 – 28. (in Ukrainian).
9. Khmelnychyi L. (2007). Otsinka eksterieru tvaryn v systemi selektsii molochnoi khudoby : monohrafiia [Evaluation of the exterior of animals in the dairy cattle breeding system: monograph]. Mriia-1” TOV, 260. 3 -17. (in Ukrainian).
10. Yashchuk T., Skaliuk I. & Tykhonova B. (2013). Udoskonalennia tekhniky doinnia – zaporuka produktyvnoho dovholittia koriv ta pokrashchennia yakosti moloka [Improvement of milking technique is the key to productive longevity of cows and improvement of milk quality.] Ukrainskyi ahrarnyi zhurnal, 6. 44. (in Ukrainian).
11. Petrekova L. (2002). Free fatty acids ratio inmilk, factors which affect their concentrationand possibilities their determination. Problematika prvovyroby mleka XXVI, Medlov, Milcom a. s., Praha, 26. 30. (іn Czech).
12. Tokar K. & Teger S. (2008). Themicrobiological quality of raw milk introducing the two days milk collecting system. ActaAgric, 92. 61–74. (іn Czech).