ПРОДУКТИВНІСТЬ ГІБРИДНИХ СВИНЕЙ АНГЛІЙСЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ ЗА СУХОЇ ТА КОМБІНОВАНОЇ СИСТЕМИ ГОДІВЛІ В УМОВАХ ІНДУСТРІАЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА
Анотація
В статті вивчались збереженість свиней, інтенсивність їх росту та оплату кому приростами від народження до реалізації на забій за сухої та комбінованої системи годівлі впродовж всього виробничого циклу. Матеріалом для дослідження були продуктивні показники гібридних свиней англійського походження, отриманих від поєднання свиноматок (♀ВБ×♂Л) та кнурів синтетичної лінії РІС-337 в умовах промислового комплексу, частину з яких вирощували та відгодовували за сухої системи годівлі від народження до забою, а іншу частину переводили після закінчення дорощування з сухої на рідку систему годівлі. Встановлено, що за однакової системи годівлі та утримання в підсисний період та під час дорощування не встановлено суттєвої різниці за інтенсивністю росту поросят, так і за оплатою корму приростами. Після переведення свиней дослідної групи з сухої годівлі під час дорощування на рідку систему під час відгодівлі, спричинило незначне, на 0,6% погіршення збереженості поголів'я свиней, але посприяло отриманню на 9,9% вищих середньодобових та абсолютних приростів, на 7,8% маси свиней по завершенню відгодівлі, коротшому на 5,3% віку досягнення маси 120 кг, покращенню на 2,9% конверсії корму та на 24,4% комплексного індексу відгодівельних якостей порівняно з аналогами яких залишили на сухій системі годівлі. Тварини у яких була незмінна суха годівля від народження до забою мали за цей період на 7,9% нижчу інтенсивність росту та абсолютні прирости, на кінець періоду досягли меншої на 7,8% живої маси, та виявили гіршу на 1,9% конверсію корму порівняно з аналогами, яких після дорощування перевели на рідку систему годівлі, тоді як за збереженості поросят суттєвої різниці не встановлено. Переведення поросят після дорощування на сухих кормах на відгодівлю з допомогою рідких кормосумішей не погіршило їх збереженість водночас посприяло підвищенню середньодобових та абсолютних приростів, маси свиней по завершенню відгодівлі, конверсії корму та скороченню періоду відгодівлі.
Посилання
2. Bergstrom, J. R., Tokach, M. D., Dritz, S. S., Nelssen, J. L., DeRouchey, J. M., Goodband, R. D. (2009). The effects of feeder design on growth performance and carcass characteristics of finishing pigs. J. Anim. Sci., 87(2), 183. URL: https://newprairiepress.org/cgi/viewcontent.cgi?article=7021&context=kaesrr
3. Braude, R., Rowell, J. (1967). Comparison of dry and wet feeding of growing pigs. The Journal of Agricultural Science, 68(3), 325–1330. https://doi.org/10.1017/S0021859600012818
4. Bruininx, E. M. A. M., Binnendijk, G. P., van der Peet-Schwering, C. M. C., Schrama, J. W., den Hartog, L. A., Everts, H., Beynen A. C. (2002). Effect of creep feed consumption on individual feed intake characteristicsand performance of group-housed weanling pigs. Journal of Animal Science, 80, 1413–141. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12078720/
5. Bublyk, O. (2021). Zmina hodivli svynei iz sukhoi na ridku zaoshchadzhuie do 12% kormiv [Changing pig feeding from dry to liquid saves up to 12% of feed]. Agrotimes. Animal husbandry. URL: https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/zmina-godivlisvinej-iz-suhoyi-na-ridku-zaoshchadzhue-do-12-kormiv/ (data zvernennia 06.04.2024) (in Ukrainian)
6. Campani, I., 2010. Dilution in liquid feed. Nutrition. URL: https://www.pig333.com/articles/dilution-in-liquid-feed_3110/(data zvernennia 06.04.2024)
7. Chae, B. J. (2000). Impacts of wet feeding of diets on growth and carcass traits in pigs. J. Appl. Anim. Res., 17, 81–96. URL: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/09712119.2000.9706293
8. Cherniev, V. (2019). Tvarynnytstvo. Hodivlia nasukho [Animal husbandry. Feed dry]. Alternatyva URL: https://alt-ua.com/blog/tvarinnictvo-godivlya-nasukho (data zvernennia 06.04.2024) (in Ukrainian)
9. Christiansen, M. G., Pedersen, M. L. M. (2017): Erfaringer med brug af mælkeerstatning til pattegrise fra 10 sobesætninger. SEGES Svineproduktion, Den rullende Afprøvning. Erfaring nr.1708 [Experiences with the use of milk replacer for piglets from 10 sow herds. SEGES Pig production, The rolling Trial. Experience no. 1708]. URL: https://svineproduktion.dk/publikationer/kilder/lu_erfa/2017/1708 (data zvernennia 06.04.2024) (In Danish)
10. Collins, C. L., Morrision, R. S., Smits, R. J., Henman, D. J., Dunshea, F. R., Pluske, J. R. (2013). Interactions between piglet weaning age and dietary creep feed composition on lifetime growth performance. Animal production Science, 53, 1025–1032. URL: https://www.researchgate.net/publication/277376415_Interactions_between_piglet_weaning_age_and_dietary_creep_feed_composition_on_lifetime_growth_performance
11. Danvet. (2018). Produktivitet hos slagtegrise i forhold til fodring [Productivity of fattening pigs in relation to feeding]. URL: https://danvet.com/research/produktivitet-hos-slagtegrise-i-forhold-til-fodring/ (data zvernennia 06.04.2024) (In Danish)
12. Gonyou, H. W. Lou, Z. (2000). Effects of eating space and availability of water in feeders on productivity and eating behavior of grower/finisher pigs. J. Anim., Sci. 78, 865–870. https://doi.org/10.2527/2000.784865x
13. Hansen, C. (2021). Landsgennemsnit for produktivitet i produktion af grise i 2020, Notat nr. 2115, SEGES Svineproduktion [National average for productivity in the production of pigs in 2020, Note no. 2115, SEGES Pig Production]. URL: https://svineproduktion.dk/publikationer/kilder/notater/2021/2115 (data zvernennia 06.04.2024) (In Danish)
14. Hryshchenko, N. P. (2014). Udoskonalennia tekhnolohichnykh pryiomiv vidhodivli molodniaku svynei [Improvement of technological methods of fattening young pigs]. Dysertatsiia kandydata s.-h. Nauk [Dissertation of the candidate of agriculture science]. Kyiv, 142. URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?Z21ID=&I21DBN=EC&P21DBN=EC&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=fullwebr&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=A=&S-21COLORTERMS=1&S21STR=%D0%93%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20%D0%9D$ (in Ukrainian)
15. Hurst, D., Clarke, L., Lean, I. J. (2008). Effect of liquid feeding at different water-to-feed ratios on the growth performance of growing-finishing pigs. Animal, 2(9), 1297–1302. URL: https://www.cambridge.org/core/journals/animal/article/effect-of-liquid-feeding-at-different-watertofeed-ratios-on-the-growth-performance-of-growingfinishing-pigs/2B52301F062962D7FDE81947958948E8
16. Jo, Y. Y., Choi, M. J., Chung, W. L., Hong, J. S., Lim, J. S., Kim, Y. Y. (2021). Effects of feed form and particle size on growth performance, nutrient digestibility, carcass characteristics, and gastric health in growing-finishing pigs. Animal bioscience, 34(6), 1061–1069. https://doi.org/10.5713/ab.20.0777
17. Kjeldsen, N. J., Pedersen, M. L. M., Sommer, H. M. (2021). Foderstrategien til pattegrise påvirker tilvæksten mere end fravænningsalderen. a seges Gris, Den rullende Afprøvning [The feeding strategy for piglets affects growth more than the weaning age. a seges Gris, The Rolling Trial]. URL: https://svineproduktion.dk/publikationer/kilder/lu_medd/2021/1240#:~:text=1240-,Foderstrategien%20til%20pattegrise%20p%C3%A5virker%20tilv%C3%A6ksten%20mere%20end%20frav%C3%A6nningsalderen,fire%20eller%20fem%20ugers%20alder. (data zvernennia 06.04.2024) (In Danish)
18. Kravchenko, O. O., Holov, V. O. (2013). Porivnialna kharakterystyka sukhoho ta ridkoho sposobiv hodivli svynei [Comparative characteristics of dry and liquid methods of feeding pigs]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria [Herald of Agrarian Science of the Black Sea Region], 4 (75), 116–120. URL: https://visnyk.mnau.edu.ua/statti/2013/n75v4r2013t2c1kravchenko.pdf (in Ukrainian)
19. Kremez, M. I. (2024). Vse nove tse rozvytok [Everything new is development]. URL: https://agrotimes.ua/interview/globynskyj-svynokompleks-uviv-v-ekspluatacziyu-novyj-vidgodivelnyk/ (data zvernennia 06.04.2024) (in Ukrainian)
20. Kushnerenko, V. H. (2022). Riidka Hodivlia svynei u porivnianni z hodivleiu tradytsiinymy kombikormamy [Liquid feeding of pigs in comparison with feeding with traditional compound feed]. Tavriiskyi naukovyi visnyk [Taurian scientific bulletin], 125, 152–154. URL: https://www.tnv-agro.ksauniv.ks.ua/archives/125_2022/21.pdf (in Ukrainian)
21. Ladyka, V. I., Khmelnychiy, L. M., Povod, M. G. (2023). Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+, 244. (in Ukrainian)
22. Lawlor, P., O’ Meara, F. (2018). Comparison of dry, wet/dry and wet feeding for finisher pigs. Teagasc Agriculture and Food Development Authority report. URL: https://www.teagasc.ie/publications/2018/comparison-of-dry-wetdry-and-wetfeeding-for-finisher-pigs.php (data zvernennia 06.04.2024)
23. Maton, A., Daelemans J. (1992). Third comparative study viz. the circular wet-feeder versus the dry-feed hopper for ad libitum feeding and general conclusions concerning wet feeding versus dry feeding of finishing pigs. Rev. Agr. (Brussels), 45, 531–539. URL: https://www.cabidigitallibrary.org/doi/full/10.5555/19921450795
24. Middelkoop, A., Choudhury, R., Gerrits, W. J. J., Kemp, B., Kleerebezem, M. Bolhuis, J. E. (2020). Effects of Creep Feed Provision on Behavior and Performance of Piglets Around Weaning. Frontiers in Veterinary Science, 7, 879. https://doi.org/10.3389/fvets.2020.520035
25. Mykhalko, O. G. (2020). Vidhodivelni yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoho typu hodivli [Feeding qualities of pigs of Irish origin under different types of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia "Tvarynnytstvo" [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series], 3(42), 51–57. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9 (in Ukrainian)
26. Mykhalko, O. G. (2021). Zalezhnist vidhodivelnykh yakostei svynei danskoho pokhodzhennia vid typu hodivli [Dependence of fattening qualities of pigs of Danish origin on the type of feeding]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo» [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 4(47), 99–108. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.17 (in Ukrainian)
27. Nyachoti, C. M., Zijlstra, R. T., de Lange, C. F. M., Patience, J. F. (2004). Voluntary feed intake in swine: A review of the main determining factors and potential approaches for accurate predictions. Can. J. Anim. Sci., 84, 549–566. URL: https://cdnsciencepub.com/doi/pdf/10.4141/A04-001
28. Nechmilov, V. M., Povod, M. G. (2018). Vidhodivelna produktyvnist svynei za riznykh terminiv doroshchuvannia ta vykorystannia sukhoho i ridkoho typiv hodivli [eeding productivity of pigs at different periods of rearing and use of dry and liquid types of feed]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo» [Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series "Livestock"], 7(35), 122–134. URL: http://repo.snau.edu.ua/handle/123456789/6610 (in Ukrainian)
29. Noblet, J., Fortune, H., Dupire, C., Dubois, S. (1993). Digestible, metabolisable and net energy values of 13 feedstuffs for growing pigs: effect of energy system. Livestock Prod. Sci., 42. 131–149. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/037784019390029J
30. O'Connell, N. E., Beattie, V. E., Weatherup, R. N. (2002). Influence of feeder type on the performance and behaviour of weaned pigs. Livestock Production Science 74(1), 13–17. URL: https://www.researchgate.net/publication/223875175_Influence_of_feeder_type_on_the_performance_and_behaviour_of_weaned_pigs
31. Patience, J. F., Rossoni-Serão, M. C., Gutiérrez, N. A. (2015). A review of feed efficiency in swine: biology and application. J. Anim. Sci. and Biotechnol, 6(1), 33. URL: https://jasbsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40104-015-0031-2
32. Pedersen, M. L. M., Nielsen, M. F., Christiansen, M. G. (2019). Foderstrategiens betydning for patteog smågrises tilvækst, når de bliver fodret via et minivådfoderanlæg. [The importance of the feeding strategy for the growth of weaners and piglets when they are fed via a mini wet feeding system.] Meddelelse nr. 1191, SEGES Svineproduktion, Den Rullende Afprøvning. URL: https://www.landbrugsinfo.dk/-/media/landbrugsinfo/public/5/d/b/tilsatning_palmitoleinsyre_til_malkeerstatning_meddelelse_1291.pdf (data zvernennia 06.04.2024) (In Danish)
33. Povod, M. G., Kravchenko, O. I., Nechmilov, V. M., Klindukhova, I. M. (2018). Vidhodivelni yakosti khirurhichnykh ta imunolohichnykh kastrativ za riznoho typu hodivli ta peredzabiinoi zhyvoi masy [Feeding qualities of surgical and immunological castrates under different types of feeding and pre-slaughter live weight]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo» 7(35), 135–139. URL: https://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/6612/1/13.pdf (in Ukrainian)
34. Povod, M. G., Mykhalko, O. G., Verbelchuk, T. V., Shcherbyna, O. V., Tishchenko, O. S. (2021). Zalezhnist vidhodivelnykh yakostei svynei amerykanskoho pokhodzhennia vid riznoho typu hodivli [Dependence of fattening qualities of pigs of American origin on different types of feed]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia «Tvarynnytstvo», 4(47), 125–133. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.21 (in Ukrainian)
35. Povod, M. G., Opara, V. O., Mykhalko, O. G., Povoznikov, M. H., Lykhach, V. Ya., Voshchenko, I. B., Hutyi, B. V., Moisei, I. S. (2022a). Efektyvnist vykorystannia vysokobilkovoho soniashnykovoho kontsentratu v hodivli svynei [Effectiveness of using high-protein sunflower concentrate in pig feed]. Naukovyi visnyk LNUVMB imeni S.Z. Gzhytskoho. Seriia: Silskohospodarski nauky, 25(97), https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9701 (in Ukrainian)
36. Povod, M. G., Tishchenko, O. S., Mykhalko, O. G., Verbelchuk, T. V., Verbelchuk, S. P., Shchenbyna, O. V., Kalinichenko, H. I. (2022b). Intensyvnist rostu ta vidhodivelni yakosti svynei za zminy typiv hodivli pid chas doroshchuvannia ta vidhodivli [Intensity of growth and fattening qualities of pigs due to changes in types of feeding during rearing and fattening]. Naukovyi visnyk LNUVMB imeni S.Z. Gzhytskoho. Seriia: Silskohospodarski nauky, 24(96), 50–60. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9607 (in Ukrainian)
37. Salata, I. (2021). Pig feeding systems: advantages and disadvantages. URL: https://pigua.info/uk/post/sistemigodivli-svinej-perevagi-ta-nedoliki (data zvernennia 06.04.2024) (in Ukrainian)
38. Soares, J. A., Stein, H. H, Singh, V., Shurson, G., Pettigrew J.E. (2012). Amino acid digestibility of corn distillers dried grains with solubles, liquid condensed solubles, pulse dried thin stillage, and syrup balls fed to growing pigs. J. Anim. Sci.,90, 1255–1261. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22064734/
39. Stolyuk, V. (2023). Novi pidkhody v hodivli svynei [New approaches in pig feeding]. Agro-industrial portal. URL: https://apkua.net/articles/stockbreeding/godivlja_svynej.html (data zvernennia 06.04.2024) (in Ukrainian)
40. Sulabo, R. C., Jacela, M. D., Tokach, M. D., Dritz, S. S., Goodband, R. D., DeRouchey, J. M., Nelssen, J. L. (2010). Effetcs of lactation feed intake and creep feeding on sow and piglet performance. Journal of Animal Science, 88, 3145–3153. URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20495122/
41. Tishchenko, O., Luhovyi, S., Povod, M., Mykhalko, O., Verbelchuk, T., Verbelchuk, S., Koberniuk, V. (2023). The efficiency of raising piglets under different systems of their feeding. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 23(4), 841–855. URL: https://managementjournal.usamv.ro/index.php/scientific-papers/3527-the-efficiency-of-raising-piglets-under-different-systems-of-their-feeding
42. Tishchenko, O. S., Mykhalko, O. G., Myronenko, O. I., Kuzmenko, L. M., Panasova, T. H., Zhelizniak, I. M., Plechko, O. S. (2024). Rist, zberezhenist ta efektyvnist vidhodivli svynei za nezminnoi ta zminnoi system hodivli v pidsysnyi period, na doroshchuvanni ta vidhodivli [Growth, preservation and efficiency of fattening pigs under constant and variable feeding systems in the weaning period, during rearing and fattening]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu Seriia «Tvarynnytstvo» [Bulletin of the Sumy National Agrarian University Series "Livestock"], 1(56), 111–122. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.1.14 (in Ukrainian)
43. Van Winsen, R. L, Urlings, B. A. P., Lipman, L. J. A, Snijders, J. M. A., Keuzenkamp, D., Verheijden, J. H. M., Van Knapen, F. (2001). Effect of fermented feed on the microbial population of the gastrointestinal tracts of pigs. Appl Environ Microb., issue 67, pp. 3071–3076. https://doi.org/10.1128/AEM.67.7.3071-3076.2001
44. Vázquez, N. A., Barragán, H. B., Aguila,r N. C. V., Brenner, E. G., Dávila, F. S., Trejo, A. M., Ramírez, M. C. (2021). Effect of wet feeding of finishing pigs on production performance, carcass composition and meat quality. Rev Mex Cienc Pecu., 12(2), 370–385. https://doi.org/10.22319/rmcp.v12i2.5582
45. Vergauwen, H., Degroote, J., Prims, S., Wang, W., Fransen, E., De Smet, S., Casteleyn, C., Van Cruchten, S., Michiels, J., Van Ginneken, C. (2007). Artificial rearing influences the morphology, permeability and redox state of the gastrointestinal tract of low and normal birth weight piglets. Journal of Animal Science and Biotechnology, 8:30, 1–14. URL: https://jasbsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40104-017-0159-3
46. Zasukha, Yu. V., Hryshchenko, S. M., Hryshchenko, N. P. (2014). fektyvnist vykorystannia volohykh mishanokkombikormiv pry vidhodivli svynei [Effectiveness of using wet mixed fodder for fattening pigs]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia: Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva [Scientific Bulletin of the National University of Bioresources and Nature Conservation of Ukraine. Series: Technology of production and processing of livestock products], 202, 258–262. URL: http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C-21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=nvnau_tevppt_2014_202_45 (in Ukrainian)
47. Zoric, M., Johansson, S. E., Wallgren, P. (2015). Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porc Health Manag, 1, 14. https://doi.org/10.1186/s40813-015-0009-7