ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ СВИНЕЙ НА ВІДГОДІВЛІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ АМІНОКИСЛОТНИХ ДОБАВОК В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОГО СВИНОКОМПЛЕКСУ

Ключові слова: відгодівельні якості, гібридні свині, перетравність білка, раціон, середньодобові прирости, конверсія корму

Анотація

З метою вивчення впливу різних рівнів і ступенів перетравності білка в раціоні з додаванням амінокислотної добавки на відгодівельні якості гібридних свиней було проведено експеримент з вивчення відгодівельних якостей гібридних свиней F1, отриманих шляхом схрещування двопородних свиноматок (ВБхЛ) з термінальними кнурами PIC-337. Експеримент проводився в умовах свинарського комплексу «Рябушківський бекон» у Сумській області. Було використано різні рівні та ступені перетравності білка в раціоні свиней. Дослідження охопило 6 груп по 20 голів, поділених за живою масою і статтю. Протягом зрівнювального періоду, який тривав 30 днів, всі свині отримували однаковий раціон. Після завершення цього періоду з кожної групи було вилучено по 5 тварин з надмірним або недостатнім приростом маси. Далі, протягом 16 днів, тварини продовжували споживати той самий корм з метою досягнення ваги 110 кг. На 47-й день відгодівлі свині були поділені на три групи за масою (58 кг, 66 кг і 77 кг) та утримувались по 15 голів у загонах з щілинною підлогою. Перша половина свиней отримувала корм з легкозасвоюваним протеїном, а друга – з важкозасвоюваним протеїном і кормовою добавкою AminoPro. У всіх групах протягом усього експерименту використовували сухий комбікорм власного виробництва, який виготовляли на основі БМВД із додаванням подрібнених інгредієнтів. Комбікорм роздавали вручну двічі на день у годівниці з перегородками, що дозволяли одночасне споживання корму 15 тваринами. Результати дослідження показали, що легковагові поросята, які споживали звичайний раціон з легкозасвоюваним протеїном, мали кінцеву масу на 2,10 кг або 1,56% більшу порівняно з тими, що отримували раціон з важкозасвоюваним протеїном та добавкою AminoPro. Свині із середньою початковою масою, що споживали звичайний корм, показали вищу масу на 2,60 кг або 1,84% порівняно з контрольною групою. Відмінностей у передзабійній масі свиней із найвищою початковою масою за різних раціонів не виявлено. Абсолютний приріст у свиней, що споживали корм із AminoPro, був на 4,60 кг або 6,03% вищим, порівняно з аналогами, що отримували звичайний корм. Середньодобові прирости також виявилися вищими у свиней середньої маси, які споживали корм із AminoPro, на 53 г або 6,04%. Вірогідної різниці за віком досягнення маси 100 кг між тваринами, які споживали звичайний і експериментальний корм, не виявлено. Свині з низькою початковою масою, що споживали звичайний корм, мали кращу конверсію корму на 0,07 кг на 1 кг приросту порівняно з аналогами на експериментальному раціоні. Середньовагові свині, що споживали експериментальний корм із важкозасвоюваним протеїном, мали нижчі витрати корму на 0,27 кг на 1 кг приросту порівняно з тваринами на звичайному раціоні. Вищий індекс відгодівельних якостей було встановлено у всіх групах свиней, які споживали експериментальний корм, незалежно від їхньої початкової маси. Крім того, спостерігалася висока кореляція між початковою і кінцевою масою відгодівлі та іншими показниками приросту. Дослідження виявило сильний прямий зв'язок між середньодобовим і абсолютним приростом, а також помірний прямий зв'язок між абсолютним і відносним приростом. Відносний приріст показав слабкий, але достовірний прямий зв'язок з віком досягнення живої маси 100 кг, тоді як абсолютний приріст мав помірний зворотний зв'язок із цим показником. Результати цього дослідження будуть корисні для свинарських комплексів, які прагнуть оптимізувати раціони годівлі, покращити середньодобові прирости та знизити витрати на корми, що важливо для підвищення рентабельності виробництва.

Посилання

1. Ahlborn, N. G., Montoya, C. A., Roy, D., Roy, N. C., Stroebinger, N., Ye, A., Samuelsson, L. M., Moughan, P. J., McNabb, W. C. (2023). Differences in small intestinal apparent amino acid digestibility of raw bovine, caprine, and ovine milk are explained by gastric amino acid retention in piglets as an infant model. Frontiers in nutrition, 10, 1226638. https://doi.org/10.3389/fnut.2023.1226638
2. Cappelaere, L., Le Cour Grandmaison, J., Martin, N., Lambert, W. (2021). Amino Acid Supplementation to Reduce Environmental Impacts of Broiler and Pig Production: A Review. Frontiers in veterinary science, 8, 689259. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.689259
3. Cônsolo, N. R. B., Silva, J. D., Buarque, V. L. M., Higuera-Padilla, A., Barbosa, L. C. G. S., Zawadzki, A., Colnago, L. A., Netto, A. S., Gerrard, D. E., Silva, S. L. (2020). Selection for Growth and Precocity Alters Muscle Metabolism in Nellore Cattle. Metabolites, 10(2), 58. https://doi.org/10.3390/metabo10020058
4. Council Directive, (2010). 86/609/EEC of 24 November 1986 on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the Member States regarding the protection of animals used for experimental and other scientific purposes. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://www.animallaw.info/statute/eu-research-council-directive-86609eec-regarding-protection-animals-used-experimental-and (data zvernennia 20.10.2024)
5. Dilger, A.C., Chen, X., Honegger, L.T. et al. The potential for gene-editing to increase muscle growth in pigs: experiences with editing myostatin. CABI Agric Biosci 3, 36 (2022). https://doi.org/10.1186/s43170-022-00106-6
6. Duarte, M.E., Parnsen, W., Zhang, S. (2024). Low crude protein formulation with supplemental amino acids for its impacts on intestinal health and growth performance of growing-finishing pigs. J Animal Sci Biotechnol 15, 55. https://doi.org/10.1186/s40104-024-01015-6
7. Durkin, I., Dadic, M., Brkic, D., Lukic, B., Kusec, G., Mikolin, M. (2012). influence of gender and slaughter weight on meat quality traits of heavy pigs. Acta Agric Slov., 3, 211–4. https://doi.org/10.1139/ cjas-2017-0032
8. Ellis, M., Avery, P. J. (1994). The influence of heavy slaughter weights on growth and carcass characteristics of pigs. British Society of Animal Production, 5, 569. https://doi.org/10.1017/S030822960001864X
9. Esteves, L. A. C., Monteiro, A. N. T. R., Sitanaka, N. Y., Oliveira, P. C., Castilha, L. D., Paula, V. R. C., Pozza, P. C. (2021). The Reduction of Crude Protein with the Supplementation of Amino Acids in the Diet Reduces the Environmental Impact of Growing Pigs Production Evaluated through Life Cycle Assessment. Sustainability, 13, 4815. https://doi.org/10.3390/su13094815
10. Hu, N., Shen, Z., Pan, L., Qin, G., Zhao, Y., Bao, N. (2022). Effects of protein content and the inclusion of protein sources with different amino acid release dynamics on the nitrogen utilization of weaned piglets. Animal bioscience, 35(2), 260–271. https://doi.org/10.5713/ab.21.0142
11. Huting, A. M. S., Sakkas, P., Wellock, I. (2018). Once small always small? To what extent morphometric characteristics and post-weaning starter regime affect pig lifetime growth performance. Porc Health Manag., 4, 21. https://doi.org/10.1186/s40813-018-0098-1
12. Khmelnychyi, L. M., Vecherka, V. V., Shpetnyi, M. B., Bordunova, O. H., Pavlenko, Yu. M., Opara, V. O. (2020). Vidhodivelni ta zabiini yakosti svynei riznykh vahovykh katehorii doroshchenykh u stankakh na polimernii ta betonnii pidlozi [Fattening and slaughter qualities of pigs of different weight categories reared in machines on polymer and concrete floors]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, 1 (40), 1–9. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.1.1 [in Ukrainian]
13. Kramarenko, S. S., Lugovou, S. I., Lykhach, A. V., Kramarenko O. S. (2019). Analiz biometrychnykh danykh u rozvedenni ta selektsii tvaryn [Analysis of biometric data in animal breeding and selection]. Mykolauiv: MNAU, 211. [in Ukrainian]
14. Langyan, S., Yadava, P., Khan, F. N., Dar, Z. A., Singh, R., Kumar, A. (2022). Sustaining Protein Nutrition Through Plant-Based Foods. Frontiers in nutrition, 8, 772573. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.772573
15. Ladyka, V. I., Khmelnychiy, L. M. & Povod, M. G. (2023). Tekhnolohiia vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv [Technology of production and processing of livestock products: a textbook for graduate students]. Odesa: Oldi+, 244. (іn Ukrainian)
16. Latorre, M. A., Lázaro, R., Valencia, D. G., Medel, P., Mateos, G. G. (2004). The effects of gender and slaughter weight on the growth performance, carcass traits, and meat quality characteristics of heavy pigs. J Anim Sci., 82, 526–33. https://doi.org/10.2527/2004.822526x
17. López-Vergé, S., Gasa, J., Temple, D. (2018). Strategies to improve the growth and homogeneity of growing-finishing pigs: feeder space and feeding management. Porc Health Manag., 4, 14. https://doi.org/10.1186/s40813-018-0090-9
18. Lykhach, V. Ya., Lykhach, A. V., Faustov, R. V., Kucher, O. O. (2021). Suchasnyi stan ta tendentsii rozvytku vitchyznianoho svynarstva [Current state and trends in the development of domestic pig farming]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, 1(44), 69–71. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.1.10 (іn Ukrainian)
19. Lykhach, V. Ya., Povod, M. G., Shpetny, M. B., Nechmilov, V. M., Lykhach, A. V., Mykhalko, O. G., Barkar, E. V., Lenkov, L. G., Kucher, O. O. (2023). Optymizatsiia tekhnolohichnykh rishen utrymannia ta hodivli svynei v umovakh promyslovoi tekhnolohii [Optimization of technological solutions for keeping and feeding pigs in conditions of industrial technology]: monograph. Mykolayiv: Ilion, 518. (іn Ukrainian)
20. Ma, X., Yu, M., Liu, Z., Deng, D., Cui, Y., Tian, Z., & Wang, G. (2020). Effect of amino acids and their derivatives on meat quality of finishing pigs. Journal of food science and technology, 57(2), 404–412. https://doi.org/10.1007/s13197-019-04077-x
21. Mykhalko, O. G. (2021a). Suchasnyi stan ta shliakhy rozvytku svynarstva v sviti ta Ukraini [The current state and ways of development of pig farming in the world and in Ukraine]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Livestock», 3, 60–77. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.9 [in Ukrainian]
22. Mykhalko, O. G. (2021b). Vidhodivelni yakosti svynei irlandskoho pokhodzhennia za riznoho typu hodivli [Feeding qualities of pigs of Irish origin under different types of feeding]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, 3, 51–56. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.3.9 [in Ukrainian]
23. Mykhalko, O. G. (2021c). Zalezhnist vid hodivelnykh yakostei svynei danskoho pokhodzhennia vid typu hodivli [Dependence of the feeding qualities of pigs of Danish origin on the type of feeding]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, 4(47), 99–108. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.17 [in Ukrainian]
24. Mykhalko, O. G., Levchenko, I. V. (2022). Stan svynarskoi haluzi Sumskoi oblasti [Stage of pig breeding at Sumy region]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Series «Livestock», 3(50), 18–30. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.3.3 (іn Ukrainian)
25. Peinado, J., Serrano, M. P., Nieto, M., Medel, P, Mateos, G. G. (2012). The effects of gender and castration of females on performance and carcass and meat quality of heavy pigs destined to the dry-cured industry. Meat Sci., 90(3), 715–20. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2011.11.001
26. Pomar, C., Andretta, I., Remus, A. (2021). Feeding Strategies to Reduce Nutrient Losses and Improve the Sustainability of Growing Pigs. Frontiers in veterinary science, 8, 742220. https://doi.org/10.3389/fvets.2021.742220
27. Povod, M. G., Kondratiuk, V. M., Lykhach, V. Ya., Mykhalko, O. G., Izhboldina, O. O., Povoznikov, M. G., Gutyi, B. V. (2022a). Efektyvnist vykorystannia innovatsiinykh proteinovykh komponentiv v hodivli svynei [Effectiveness of using innovative protein components in pig feeding]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, 2(49), 24–36. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2022.2.5 [in Ukrainian]
28. Povod M., Vechorka V., Bordunova O., Trybrat R., Kravchenko O., Karatieieva O., Verbelchuk T., Verbelchuk S., Kalynychenko H., Onishenko L. (2022b). Effect of pre-slaughter weight and sex on the performance of irish landrace pig carcasses. Scientific Papers. Series "Management, Economic Engineering in Agriculture and rural development", 22(3), 589-598. https://managementjournal.usamv.ro/pdf/vol.22_3/Art62.pdf
29. Povod, M. G., Mykhalko, O. G., Verbelchuk, T. V., Shcherbyna, O. V., Tishchenko, O. S. (2021a). Zalezhnist vidhodivelnykh yakostei svynei amerykanskoho pokhodzhennia vid riznoho typu hodivli [Dependence of fattening qualities of pigs of American origin on different types of feeding]. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Livestock" series, 4(47), 125–133. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.21 [in Ukrainian]
30. Povod, M., Mykhalko, O., Kyselov, O., Opara, V., Andreychuk, V., Samokhina, Y. (2021b). Effects of various pre-slaughter weights on the physico-chemical qualities of pig meat. J Adv Vet Anim Res., 8(3), 521–533. https://doi.org/10.5455/javar.2021.h542
31. Rauw, W. M., Mayorga, E. J., Lei, S. M., Dekkers, J. C. M., Patience, J. F., Gabler, N. K., Lonergan, S. M., & Baumgard, L. H. (2017). Effects of Diet and Genetics on Growth Performance of Pigs in Response to Repeated Exposure to Heat Stress. Frontiers in genetics, 8, 155. https://doi.org/10.3389/fgene.2017.00155
32. Roth S. M. (2012). Genetic aspects of skeletal muscle strength and mass with relevance to sarcopenia. BoneKEy reports, 1, 58. https://doi.org/10.1038/bonekey.2012.58
33. Selle, P. H., de Paula Dorigam, J. C., Lemme, A., Chrystal, P. V., Liu, S. Y. (2020). Synthetic and Crystalline Amino Acids: Alternatives to Soybean Meal in Chicken-Meat Production. Animals: an open access journal from MDPI, 10(4), 729. https://doi.org/10.3390/ani10040729
34. Svarchevska, О. Z., Shved, O., Оhоrоdnyk, N. Z., Gubrii, Z. V., Butsyak, V. I. (2020). Influence of limiting amino acids on certain biochemical indicators in animals. CTAS, 3(2), 93-101. https://doi.org/10.23939/ctas2020.02.093
35. Suarez-Belloch, J., M. Sanz, M. Joy, and Latorre, M. (2013). Impact of increasing dietary energy level during the finishing period on growth performance, pork quality and fatty acid profile in heavy pigs. Meat Sci., 93, 796–801. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2012.12.006
36. Tishchenko, O. S., Mykhalko, O. G., Myronenko, O. I., Kuzmenko, L. M., Panasova, Т. G., Zhelizniak, I. M., Plechko, O. S. (2024). Rist, zberezhenist ta efektyvnist vidhodivli svynei za nezminnoi ta zminnoi system hodivli v pidsysnyi period, na doroshchuvanni ta vidhodivli [Growth, preservation and efficiency of pig fattening under constant and variable in the post-weaning period on rearing and fattening feeding systems]. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, (1), 111-121. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.1.14 [in Ukrainian]
37. Towers, L. (2016). Feed intake, growth, and feed conversion: What does it all mean? [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://www.thepigsite.com/articles/feed-intake-growth-and-feed-conversion-what-does-it-all-mean (data zvernennia 20.10.2024)
38. Van den Broeke, A., Leen, F., Aluw, A. M., Van Meensel, J., Millet, S. (2020). The effect of sex and slaughter weight on performance, carcass quality and gross margin, assessed on three commercial pig farms. Animal, 14(7), 1546–1554; https://doi.org/10.1017/S1751731119003033
39. Wu, F., Vierck, K. R., DeRouchey, J. M., O’Quinn, T. G., Tokach, M. D., Goodband, R. D., Dritz, S. S., Woodworth, J. C. (2017). A review of heavy weight market pigs: status of knowledge and future needs assessment. Anim. Sci., 1, 1–15 https://doi.org/10.2527/tas2016.0004
40. Zoric, M., Johansson, S. E., Wallgren, P. (2015). Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porcine Health Managem, 1, 14. https://doi.org/10.1186/s40813-015-0009-7
Опубліковано
2024-12-30
Як цитувати
Бутенко, Р. Ю., & Кисельов, О. Б. (2024). ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ СВИНЕЙ НА ВІДГОДІВЛІ ЗА ВИКОРИСТАННЯ АМІНОКИСЛОТНИХ ДОБАВОК В УМОВАХ ПРОМИСЛОВОГО СВИНОКОМПЛЕКСУ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4), 3-11. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2024.4.1

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають