М'ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ОВЕЦЬ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ПОРОДНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ
Анотація
Вівчарство – значне джерело виробництва м'яса. Так, частка баранини в м'ясному балансі країни займає від 5-6,5%, а в окремих регіонах країни, де вона є необхідним продуктом для приготування національних блюд, досягає 30% і більш. Успішний розвиток вівчарства значною мірою залежить від врахування біологічних особливостей овець, які, на відміну від інших жуйних, здатні споживати значно більше видів рослин. Вони невибагливі до кормів, досить ефективно використовують поживні післяукісні залишки, а також залишкову рослинність пасовищ після випасання на них інших видів тварин. Забійний вихід, як одна з основних господарсько-корисних ознак при селекції на підвищення м'ясної продуктивності, варіював у групах від 44,2 до 44,9%. Використання промислового схрещування вівцематок породи меринос і баранів дорпер сприяє підвищенню м'ясної продуктивності помісних ягнят по відношенню до чистопородних мериносів цього стада. У помісних баранчиків площа «м'язового вічка» порівняно з чистопородними однолітками була вищою на 18,9%. Отримані результати свідчать про більш високі м'ясні переваги і кращу якість туш ягнят помісної групи. М'ясо помісей виявилося на момент забою більш зрілим – коефіцієнт стиглості становить 43,59%, що вище на 1,24, ніж в контролі. За кількістю відкладеного в туші протеїну відзначено збільшення його вмісту у помісних тварин. Маса відрубів I сорту в абсолютному та відносному співвідношенні найбільшою була у тушах двопородних баранчиків. Перевага молодняку 2 групи з цього показника становило 16,8%. М'ясні якості тварин визначає і співвідношення тканин у туші. У процесі вивчення морфологічного складу туш було виявлено чітка різниця між баранчиками піддослідних груп. У тушах помісних баранчиків вміст м'якоті становило 11,4 кг, що вище порівняно з контрольною групою на 1,5 кг або 15,1%.
Посилання
2. Balassе, M. Tornero K., & Fabr M. (2020). Sezonnist narodzhennia ovets u mynulykh stadakh [Seasonality of sheep birth in past herds]. Biolohichna ta kulturna spadshchyna neolitychnoi Yevropy, no. 7. P. 1-2. [in Ukrainian].
3. Bezhenar, I.M. (2015). Udoskonalennia rehionalnoho rozmishchennia ta struktury vyrobnytstva produktsii vivcharstva na osnovi yii dyversyfikatsii [Improvement of regional placement and production structure of sheep farming products based on its diversification]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky. no 5. P. 104-110. [in Ukrainian].
4. Bezhenar, I.M. (2021). Otsinka rozvytku haluzi vivcharstva [Assessment of the development of the sheep breeding industry]. Ekonomika APK, no. 2. P. 25-38. [in Ukrainian].
5. Boiko, N.V., Kosova, N.O., Korkh, I.V, & Riazanov, P.O. (2013). Rehionalni osoblyvosti tendentsii rozvytku haluzi vivcharstva ta vyrobnytstva vovny v Ukraini. [Regional features of development trends in the field of sheep breeding and wool production in Ukraine]. Visnyk Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu. no. 1(31). P. 93–98. [in Ukrainian].
6. Burhu, Yu.H. (2011). Tovaroznavcha kharakterystyka produktsii vivcharstva [Commodity characteristics of sheep breeding products]. monohrafiia. Poltava: RVV PUET. P.126. [in Ukrainian].
7. Burkata, V.P. (2006). Vivcharstvo Ukrainy.[Sheep breeding of Ukraine], K.: Ahrarna nauka, P. 614. [in Ukrainian].
8. Busenko, O.T., Skotsyk, V.Ie., & Matsenko, M.I. (2013). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva [Production technology of animal husbandry products]. Pidruchnyk. K.: Ahrarna osvita, P. 492. [in Ukrainian].
9. Ibatullin, I.I., Paba,t V.O., & Turynskyi, V.M. (2014). Stan i shliakhy pidvyshchennia eksportnoho potentsialu haluzi vivcharstva Ukrainy [The state and ways of increasing the export potential of the Ukrainian sheep-breeding industry]. Ekonomika APK, P. 13-23. [in Ukrainian].
10. Kaletnik, H.M., Kulyk, M.F, Petrychenko, V.F., & Khorishka, V.D. (2007). Osnovy perspektyvnykh tekhnolohii vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva [Basics of promising technologies for the production of animal husbandry products]: navch. posib. Vinnytsia, P. 583. [in Ukrainian].
11. Kalynychenko, H.I., Topikha, V.S. (2017). Tendentsii rozvytku selektsiinopleminnoi roboty u vivcharstvi [Trends in the development of breeding work in sheep breeding]. Visnyk Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarnoekonomichnoho universytetu, V. 1. P.17-21. [in Ukrainian].
12. Klymenko, M.M., Vinnikova L.H., Bereza I.H., & Honcharov H.I. (2006). Tekhnolohiia mʼiasa ta mʼiasnykh produktiv [Technology of meat and meat products]. K.: Vyshcha osvita, P. 638. [in Ukrainian].
13. Korbych, N.M., Husiev, I.O. (2021). Vik ta pokaznyky produktyvnosti vivtsematok tavriiskoho typu askaniiskoi tonkorunnoi porody [Age and performance indicators of ewes of the Taurian type of the Askanian thin-fleece breed]. Zbirnyk naukovykh prats KhDAU. V 3. P. 7-10. [in Ukrainian].
14. Kytaieva, A.P., Bezaltychna, O.O. (2016). Problemy suchasnoho rozvytku vivcharstva [Problems of the modern development of sheep breeding]. Tvarynnytstvo Ukrainy, no. 1-2. P. 2-4. [in Ukrainian].
15. Papakina, N., Sarana, A. (2020). Osoblyvosti kompleksnoi otsinky ovets tavriiskoho typu askaniiskoi tonkorunnoi porody [Peculiarities of comprehensive assessment of Taurian type sheep of Askanian thin-fleece breed] Kherson DVNZ KhDAU. V. 11. P. 3-4. [in Ukrainian].
16. Paraniak, N.M., Stapai, P.V., I. A. Makar, & Havryliak, V.V. (2005). Produktyvni yakosti pomisei pershoho pokolinnia vid skhreshchuvannia mistsevykh napivtonkorunnykh matok z baranamy porody suffolk [Productive qualities of first-generation hybrids from crossing local semi-fine wool ewes with Suffolk rams]. Vivcharstvo: Mizhvidomchyi temat. nauk. zbirnyk. Kherson, V. 31-32. P. 153- 155. [in Ukrainian].
17. Pokhyl, V., Pokhyl, O., Linskyi, O., & Holynska, O. (2018). Promyslove skhreshchuvannia u vivcharstvi za uchasti porody sharole [Industrial crossbreeding in sheep breeding with the participation of the Charolais breed]. Naukovyi visnyk NUBiP Ukrainy. Seriia: Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. P. 148-157. [in Ukrainian].
18. Pomitun, I.A., 2000. Selektsiini metody pidvyshchennia konkurentospromozhnosti porid ovets u rehioni Lisostepu i Polissia [Breeding methods of increasing the competitiveness of sheep breeds in the region of the Forest Steppe and Polissia]. Visnyk ahrarnoi nauky, no. 2. P. 104–105. [in Ukrainian].
19. Slavkova, O.P., Kovalova, O.M. (2017). Perspektyvy rozvytku vivcharstva. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky [Prospects for the development of sheep breeding. Global and national economic problems]. V. 19. P. 101-106. [in Ukrainian].
20. Sukharlov, V.O., Derevianko, O.P., 2003. Vivcharstvo [Sheep breeding]. Kharkiv: Espada, P. 256. [in Ukrainian].
21. Suprun, I.O., Hetia, A.A., & Fychak, V.M. (2021). Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku vivcharstva v Ukraini [The current state and prospects for the development of sheep breeding in Ukraine]. Zbirnyk naukovykh prats «Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva». no 2. P. 21–31. [in Ukrainian].
22. Susharnyk, Ya. A. (2021). Analiz suchasnoho stanu rynku vivcharstva [Analysis of the current state of the sheep breeding market]. Zbirnyk naukovykh prats Odeskoho natsionalnoho ekonomichnoho universytetu. no. 9-10. P. 286-287. [in Ukrainian].
23. Vdovychenko, Yu.V, Zharuk, P.H., (2019). Henetychni resursy ovets v Ukraini [Genetic resources of sheep in Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauku, no. 5 (794). P. 38–44. [in Ukrainian].
24. Vdovychenko, Yu.V., Iovenko, V.M., Zharuk, P.H., Kudryk, N.A., & Zharuk, L.V. (2016). The state and scientific support of the sheep breeding industry in Ukraine [The state and scientific support of the sheep breeding industry in Ukraine] Naukovyi visnyk "Askaniia-Nova", no. 9. P. 3-16. [in Ukrainian].
25. Vdovychenko, Yu.V., Zharuk P.H. (2013). Stan ta perspektyvy rozvytku haluzi vivcharstva Ukrainy [The state and prospects of the development of the sheep breeding industry in Ukraine]. Visnyk Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu, no 1 (31). P. 135–138. [in Ukrainian].
26. Zaruba, K. V., Drozd, S. L (2017). Rezultaty vykorystannia miasnykh henotypiv na vivtsematkakh askaniiskoi tonkorunnoi porody [The results of the use of meat genotypes on ewes of the Askanian thin-fleece breed]. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia: Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, no. 171. P. 15-21. [in Ukrainian].
27. Zharuk, L. V., Koval, T. S., & Kozak, O. A. (2020). Rozvytok svitovoho rynku produktsii vivcharstva. [Development of the world market of sheep breeding products]. Ekonomika APK, no 8. P. 60-71. [in Ukrainian].