ПОКРАЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ М'ЯСО-ЯЄЧНИХ КУРЕЙ ВІТЧИЗНЯНОЇ СЕЛЕКЦІЇ

Анотація

Робота виконана на м'ясо-яєчних курях вітчизняної селекції, племінна робота з якими проводилася в ДДСП НААН. За тривалого розведення «у собі» методами масової селекції господарсько корисні ознаки м'ясо-яєчних курей вітчизняної селекції дещо погіршилися. У зв’язку з цим  виникла нагальна необхідність покращення основних продуктивних ознак м'ясо-яєчних курей за схрещування з птицею високопродуктивних кросів закордонної селекції. Схрещування м'ясо-яєчних курей з півнями батьківської форми кросу „Кобб-500” суттєво збільшило живу масу гібридних нащадків F1, масу яєць в 52-тижневому віці курей, але зменшило несучість порівняно з вихідною базовою популяцією. Гібридизація м'ясо-яєчних курей з півнями кросу „Росс-308” збільшила тільки енергію росту молодняку F1 до 10-тижневого віку. Розведення гібридів F1 „у собі” та зворотне схрещування самок F1 з переярими півнями кросу „Кобб-500” сприяло підвищенню живої маси у нащадків F2, маси яєць, але при цьому знизило несучість на 7,7-10,1 яєць (або 8,19-11,03%) порівняно з вихідною материнською формою. Розведення „росівської” птиці F1 „у собі” та зворотне схрещування гібридних самок F1 з переярими півнями кросу „Росс-308” сприяло покращенню живої маси потомків F2 на 5,21-11,89%, несучості на 6,2-7,4 яєць порівняно з м'ясо-яєчними курьми базової популяції. При об’єднанні птиці різних генотипних груп було створено гетерогенну субпопуляцію, продуктивні ознаки якої поліпшилися у порівнянні з попередніми поколіннями (F9F11) птиці вихідної базової популяції. Порівняно з попередніми поколіннями збільшилася жива маса птиці в молодому (півників на 100-310 г, курочок – на 50-180 г) та дорослому віці (півнів на 130-730 г, курей на 150-650 г), маса яєць у різні вікові періоди,  несучість (на початкову несучку на 14,5-27,2 яєць, на середню - на 14,3-26,2 яєць), життєздатність  молодняку ( на 5,0-7,3%) і дорослого поголів’я (на 5,5-7,6%). Відтворні якості курей створеної гетерогенної популяції були добрими.

Посилання

1. Danylenko, V. P., 2007. Scientific and practical substantiation of methods for the formation of a highly productive herd of dairy cattle. Abstract of Ph.D. dissertation. Chubynske, Kyiv region.
2. Kalynka, A. K., Shpak, L. V. and Vdovychenko, Ju. V., 2011. Formuvannja stad m’jasnogo komologo symentala [Formation herds of meat hornless Simmental]. Visnyk agrarnoi' nauky, no. 8, pp. 34 – 38.
3. Lisnyj, V. A., Lisna, T. M. and Novyc'kyj, V. I., 2011. Efektyvnist' vykorystannja perspektyvnogo genofondu svynej u systemi gibrydyzacii [The efficiency of using perspective gene pool of pigs in the hybridization system]. Tavrijs'kyj naukovyj visnyk, issue 76(2), pp. 15 – 18.
4. Pohyl, V., Pohyl, O. and Gonchar, A., 2011. M’jasni porody ovec' u Prydniprov’i' [Meat breeds of sheep in the Dnieper region]. Tvarynnyctvo Ukrai'ny, no. 9, pp. 17 – 20.
5. Polupan., Ju. P., 2003. Genetychna determinacija efektyvnosti dovichnogo vykorystannja chorno-rjaboi' molochnoi' hudoby [Genetic determination of the effectiveness of lifetime use of Black-and-White dairy cattle]. Rozvedennja i genetyka tvaryn, issue 35, pp. 108 – 117.
6. Kosincev, Ju., Annenkova, М. and Annenkov, V., 2005. Autoseksnyj jaichnyj kross kur „Ptichnoe-2” [Autosex egg cross of chickens "Ptichnoe-2"]. Pticevodstvo, no. 7, pp. 2–3.
7. Bogatyr, V. P., 2004. Vplyv vvidnogo shreshhuvannja na vidtvorni jakosti materyns'koi' linii' kolorseksnogo krosu [Influence of introductory crossing on reproductive qualities of maternal line of color cross]. Ptahivnyctvo, issue 55. pp. 32 – 37.
8. Gal'pern, І., Sinichkin, V. and Slepuhin, V., 2009. Kletochnaja tehnologija soderzhanija mjasnyh krossov [Cell technology for keeping meat crosses]. Pticevodstvo, no. 6, pp. 22 – 23.
9. Mal'cev, A. B. and Dymkov, A. B., 2009. Priemy selekcii pri sozdanii linii porody kornish [Breeding techniques for creating a Cornish line]. In: Kharkov, Actual problems of modern poultry farming, materials of the X Ukrainian conf., Alyshta, September 15-18, Kharkov, рр. 236-240.
10. Rojter, Ja., 2010. Rol' genofonda v sozdanii novyh porod i krossov [The role of gene pool in the creation of new breeds and crosses]. Zhivotnovodstvo Rossii, no. 1, pp. 19 – 20.
11. Gadjuchko, O., Rjabokon', Ju. and Katerynych, O., 2006. Stresostijki linii' indykiv vitchyznjanoi' selekcii' [Stress-resistant lines of turkeys of domestic selection]. Ptahivnyctvo, issue 58, pp. 49 – 62.
12. Tuchemskij, L. I., Gladkova, G. V. and Emanujlova, Zh. V., 2009. Priemy selekcii linij autoseksnogo krossa mjasnyh kur „Smena7” [Breeding techniques for the line of autosex cross of meat chickens "Smena 7"]. In: Sergiev Posad, Advances in Modern Poultry: research and innovation, materials of the XVI VNAP., Sergiev Posad, pp. 64 – 66.
13. Prybuz'kyj, M., 2012. Krosy m’jasnoi' ptyci [Meatbird crosses]. Nashe ptahivnyctvo, no. 1, pp. 26 – 27.
14. Stepanenko, I. A., 2009. Harakterystyka genetychnyh resursiv ptyci u ptahogospodarstvah Ukrai'ny [Characteristics of poultry genetic resources in poultry farms of Ukraine]. Suchasne ptahivnyctvo, no. 8(81). pp. 5 – 9.
Опубліковано
2020-10-26
Як цитувати
Бондаренко , Ю., & Хвостик , В. (2020). ПОКРАЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ М’ЯСО-ЯЄЧНИХ КУРЕЙ ВІТЧИЗНЯНОЇ СЕЛЕКЦІЇ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2 (41), 29-32. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2020.2.5

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають