СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО СВИНАРСТВА
Анотація
Свинарство є важливою галуззю національної економіки, що забезпечує населення продуктами харчування, переробну промисловість – сировиною, а також сприяє створенню необхідних державних резервів тваринницької продукції, інтенсивному використанню земельних ресурсів. Проте, фактичний стан галузі нині не відповідає її потенційним можливостям і потребує додаткової уваги з боку держави, практиків, науковців. Отже, метою досліджень було оцінити сучасний стан та визначити тенденції розвитку вітчизняного свинарства, як стратегічно важливої галузі у загальній структурі сільськогосподарського виробництва України. Чисельність свиней в Україні з 2009 по 2020 рр. змінювалася по-різному, до основних причин суттєвого скорочення поголів’я свиней в країні слід віднести: диспаритет цін на сільськогосподарську та промислову продукцію; зростання цін на корми; неспроможність більшості вітчизняних товаровиробників застосовувати новітні технології утримання та відгодівлі свиней; ліквідація спеціалізованих свинарських господарств (до 300 свиноматок); насичення вітчизняного ринку сировиною іноземного виробництва; скорочення обсягів державної підтримки; ускладнення епізоотологічної ситуації (АЧС); скрутне економічне положення пересічних українців. Впродовж проаналізованих років, найменше було вироблено свинини за 2020 рік, де основною причиною цього явища були несприятливі погодні умови, світова та державна економічна криза, спричинена масовою пандемією коронавірусу COVID-19. Цей показник свідчить, що більше ніж 70% свинини в Україні виробляється екстенсивно, тобто при тому ж поголів’ї свиней в країнах ЄС, Канаді, Бразилії, США буде вироблено, і виробляється на 70% свинини більше. На сучасному етапі в Україні ставиться завдання радикально відродити галузь свинарства та перевести її на індустріальну технологію, а також добитися того, щоб вона могла давати дешеву, високоякісну та конкурентоспроможну продукцію. Для цього наша країна має необхідний племінний генофонд та племінну базу свиней, володіє родючими землями для формування відповідної кормової бази, а також висококваліфікованим потенціалом науковців і виробничників для раціонального ведення галузі свинарства. Перспективами розвитку галузі свинарства є: збільшення кількості поголів’я свиней в усіх категорій господарств країни до 11678,9 тис. голів; зниження конверсії корму до 2,5-3,2 кг, зниження віку забою тварин до 165-170 днів; отримання від свиноматки за рік 25-28 «ділових» поросят; збереження локальних вітчизняних порід.
Посилання
2. Analiz i prohnoz koniunktury svitovykh rynkiv produktsii tvarynnytstva [Analysis and forecast of world livestock markets] / [Shpychak, O. M., Lupenko, Y. O., Prysiazhniuk, M. V. at al]; za red. O. M. Shpychaka. K. : NNC «IAE», 2012. 250 p.
3. Analiz potochnoi koniunktury i prohnoz rynkiv tvarynnytskoi produktsii v Ukraini ta sviti : monohrafiia [Analysis of the current situation and forecast of livestock markets in Ukraine and the world: monograph] / Shpychak, O.M. at al. K. : NNС «IAE», 2015. 392 р. (in Ukrainian).
4. Babenko M. Svynarstvo 2021 – prohraty ne mozhna vyhraty [Pig breeding 2021 - you can't win to lose]. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://agronews.ua/news/stalo-vidomo-chomu-ukrainski-svynari-prohraiut-na-svitovomu-rynku/
5. Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy: stat. zb. [Balances and consumption of basic foodstuffs by the population of Ukraine: statistical collection] / za red. O. M. Prokopenko. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. K., 2018. 59 p.
6. Bondarska O. Hlobalnyi rynok svynyny [Global pork market]. Prybutkove svynarstvo. 2015. №4(28). P. 26-30.
7. Bryk M. M. Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku haluzi tvarynnytstva v Ukraini. Ekonomichnyi analiz, [S.l.], v. 28, n. 4, p. 331-337, hru. 2018. ISSN 2219-4649 [Current state and prospects of livestock development in Ukraine. Economic analysis]. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://www.econa.org.ua/index.php/econa/article/view/1649/6565656727. doi:http://dx.doi.org/10.35774/econa2018.04.331.
8. Vyklyky ta perspektyvy dlia svynarstva [Challenges and prospects for pig breeding]. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: https://kurkul.com/spetsproekty/479-vikliki-ta-perspektivi-dlya-svinarstva-reportaj-iz-forumu-svinoferma-maybutnogo.
9. Hnatiuk S. A. Rezultaty i perspektyvy roboty hospodarstv korporatsii «Tvarynprom» [Results and prospects of work of farms of corporation «Tvarinprom»]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. Mykolaiv, 2015. V. 2(84). Р. 15–22.
10. Hryshchenko N.P. Rozvytok svynarstva v Ukraini [Development of pig breeding in Ukraine]. Naukovyi zhurnal «Tvarynnytstvo ta tekhnolohii kharchovykh produktiv», [S.l.], n. 271, 2019. P. 16-23.
11. Demchak I. M. Monitorynh stanu haluzi tvarynnytstva ta rynkiv miaso-molochnoi produktsii za sichen-berezen 2013 roku v tsyfrakh, hrafikakh, diahramakh [Monitoring of the production of meat and dairy products for the current year 2013 in numbers, graphs, diagrams] / [I. M. Demchak, O. V. Senn, D. M. Mykytiuk, O. L. Chyzhevskyi]. K. : NDI «Ukrahroprpomproduktyvnist», 2013. 47 p.
12. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy [State Statistics Service of Ukraine]. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http://www.ukrstat.gov.ua/
13. Ibatullin M. I. Orhanizatsiino-ekonomichni zasady realizatsii produktsii svynarstva osobystymy selianskymy hospodarstvamy [Organizational and economic principles of sale of pig products by private farms]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. 2016. № 2. P. 34–36
14. Ivanov, S. S., Borodaenko, F. A., Topikha, V. S., Lykhach, V. Ya., 2015. Efektyvne vyrobnytstvo svynyny v umovakh SVK «Agrofirma «Mig-Servis-Agro» [Effective production of pork in the conditions of Agro Firm «Mig-Service-Agro»]. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria. Mykolaiv. V. 2 (84). T. 2. P. 78-86.
15. Kovach, Y. Y., Ilina, H. V. Efektyvnist svynarstva v umovakh sohodennia. Efektyvnist vykorystannia trudovykh i materialnykh resursiv u suchasnykh umovakh u svynarstvi. [The efficiency of pig breeding in today's conditions. Efficiency of use of labor and material resources in modern conditions in pig breeding] Produktyvnist ahropromyslovoho vyrobnytstva (ekonomichni nauky) : nauk.-prakt. zb. Ukrainskoho naukovo-doslidnoho instytutu. K. : NDI «Ukrahropromproduktyvnist», 2011. № 19. P. 55-57.
16. Lykhach, V. Ya., 2016. Obgruntuvannia, rozrobka ta vprovadzhennia intensyvno-tekhnolohichnykh rishen u svynarstvi : monohrafiia [Substantiation, development and implementation of intensive technological solutions in pig production: monograph]. Mykolaiv : MNAU. 227 p.
17. Loza, A. A., 2010. Slahaemыe uspekha otechestvennoho svynovodstva [Summaries of the success of domestic pig production]. Tvarynnytstvo sohodni. № 2. P. 18–20.
18. Osobennosty y perspektyvы razvytyia rыnka miasa y miasoproduktov [[Features and prospects of development of the market of meat and meat products]. [Эlektronnыi resurs]. – Rezhym dostupa: //www.meat. com.ua/pol/? id=4.
19. Osoblyvosti selektsiino-tekhnolohichnykh rishen ta orhanizatsiinykh form u suchasnomu svynarstvi [Features of selection and technological solutions and organizational forms in modern pig breeding] / V. M. Voloshchuk, I. V. Khatko, O. I. Pidtereba ta in. Svynarstvo. Mizhvid. temat. nauk. zb. Poltava, 2012. V. 61. P. 3-8.
20. Rybalko, V. P., 2010. Problemy proyzvodstva svynyny v stranakh SNH [Problems of pork production in the CIS countries ]. Svynovodstvo. № 7. P. 48–49.
21.Svynarstvo : monohrafiia [Pig farming: a monograph] / [V. M. Voloshchuk, V. P. Rybalko, M. D. Berezovskyi ta in.]. K. : Ahrarna nauka, 2014. 587 p.
22. Tekhnolohichni innovatsii u svynarstvi : monohrafiia [Technological innovations in pig breeding: monograph] / V. Ya. Lykhach, A. V. Lykhach. Kyiv : FOP Yamchynskyi O.V., 2020. 290 s., 101 tabl., 65 rys.
23. Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii svynarstva : navchalnyi posibnyk [Technology of pig production: a textbook] / [V. S. Topikha, V. Ya. Lykhach, S. I. Luhovyi, H. I. Kalynychenko, O. A. Koval, R. O. Trybrat]. Mykolaiv : MDAU, 2012. 453 p.
24. Tuchkova A. Ukrainske svynarstvo: rozvyvaty, ne mozhna pokynuty [Ukrainian pig breeding: to develop, it is impossible to leave]. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http://pigua.info/uk/pigmarket/88/
25. Ukrayntsy potrebliaiut seichas v piat raz menshe miasa, chem pry USSR [Ukrainians now consume five times less meat than in the USSR]. [Эlektronnыi resurs]. – Rezhym dostupa: http://www.20minut.ua/news/71619.
26. Ukraina posidaie 85-e mistse v sviti za spozhyvanniam miasa na dushu naselennia [Ukraine ranks 85th in the world in terms of meat consumption per capita]. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http://shuvar.com/index.php?mod=news&cmd=details&id=620
27. Ukraina u 2014 rotsi narostyla vyrobnytstvo vsiiei produktsii tvarynnytstva – Derzhstat [In 2014, Ukraine increased production of all livestock products - State Statistics Service]. [Elektronnyi resurs]. – Rezhym dostupu: http: // ua.korrespondent.net/ business/economics/3318808
28. Shpychak O. M., Bodnar O. V., Pashko S. O. Tsinova sytuatsiia na rynkakh produktsii tvarynnytstva v Ukraini [Price situation in the markets of livestock products in Ukraine]. Kyiv : NNC «IAE», 2017. 52 p.
29. Shust O. A. Ekonomichni zasady vyrobnytstva ta realizatsii produktsii svynarstva v silskohospodarskykh pidpryiemstvakh [Economic principles of production and sale of pig products in agricultural enterprises]. Stalyi rozvytok ekonomiky. 2011. №1(4). P. 276–280.
30. Management of innovative technologies creation of bio-products: monograph / V. Lykhach, A. Lykhach, M. Duczmal, M. Janicki, M. Ohiienko, A. Obozna, O. Kucher, R. Faustov. Opole-Kyiv, 2020. 223 p. 85 tab. Fig. 14.