ОЦІНКА ВПЛИВУ ЖИВЛЕННЯ, ПРОГРАМНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ГОДІВЛІ НА СКЛАД МОЛОКА КОРІВ: ЛІТЕРАТУРНИЙ ОГЛЯД
Анотація
Стаття присвячена дослідженню впливу живлення на склад молока корів на фермах, а також молочних підприємствах, які практикують повно-змішані раціони або використовують пасовищне утримання корів. Більшість господарств і фермерів, які займаються виробництвом молока, як правило, приділяють більше уваги надою молока, ніж компонентам молока свого стада. Однак споживачі та компанії, що виробляють молочну продукцію, та купують молоко на молочних фермах, більше зацікавлені в молочних компонентах, ніж у надоях молока. Слід зазначити, що виробництво молока з високим відсотком таких компонентів як жир та білок, як правило, більш прибуткове при його реалізації, ніж виробництво молоко з низьким відсотком зазначених компонентів. Проблеми якості молока більшості молочних фермерських господарств зумовлені неправильною годівлею тварин, яка в свою чергу впливає на склад молока. Тому недостатнє знання взаємозв'язку між живленням молочних корів та компонентами молока призводить до отримання низькоякісного молока з низьким рівнем молочних компонентів, та зниження рентабельності галузі молочного скотарства. Встановлено, що живлення впливає на кількість виробленого молока. Це дослідження свідчить, що живлення також впливає на компоненти молока. Слід практикувати такі стратегії годівлі, які забезпечують виробництво максимальної кількості молока високої споживчої якості. Будь-які зміни у загальному раціоні тварин у будь-який час повинні бути належним чином відкориговані та оцінені щодо їх впливу на компоненти молока молочних корів як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі для виробництва високоякісних молочних продуктів.
Посилання
2. Bauman D. E., Griinari J. M. (2003), Nutritional regulation of milk fat synthesis. Ann. Rev. Nutr. 23. 203-227.
3. Bequette B. J., Backwell F. R. C., Crompton L. A. (1998), Current concepts of amino acid and protein metabolism in the mammary gland of the lactating ruminant. J. Dairy Sci. 81 (9). pp. 2540-2559.
4. Berner L. A. (1993), Roundable discussion on milk fat, dairy foods, coronary heart disease risk. J. Nutr 123. pp. 1175-1184.
5. Bruckermaier M., Ontsouka E., Blum W. (2004), Fractionized milk composition in dairy cows with subclinical mastitis. Vet. Med. Czech 49. pp. 283-290.
6. Cant J. P., DePeters E. J., Baldwin R. L. (1991), Mammary amino acid utilization in dairy cows fed fat and its relationship to milk protein depression. J. Dairy Sci. 72. pp. 3327-3335.
7. Casper D. P., Schingoethe D. J. (1989), Model to describe and alleviate milk protein depression in early lactation cows fed a high fat diet. J. Dairy Sci. 72. pp. 3327-3335.
8. Closa S. J. (2004), Mineral nutrient content in cow milk and dairy products. Argentina. pp 124-137.
9. DePeters E. J., Cant J. P. (1992), Nutritional factors influencing the nitrogen composition of bovine milk: A review. J. Dairy Sci. 75. pp. 2043-2070.
10. Dixon L. B., Ernst N. D. (2001), Choose a diet that is low in saturated fat and cholesterol and moderate in total fat: Subtle changes to a familiar message. J. Nutr. 131. pp. 510-526.
11. Emery R. S. (1978), Feeding for increased milk protein. J. Dairy Sci. 61. pp. 825-828.
12. Gabriella A., Varga I., Virginia A. (2005), Managing Nutrition for Optimal Milk Components. Pensylvania State University.
13. Haug A., Hostmark A. T., Harstad O. M. (2007), Bovine milk in human nutrition-A review. Lipids Health Dis
14. Jelen P., Lutz S. (1998), Functional milk and dairy products. Pages 357-380 in Functional Foods: Biochemical and Processing Aspects. Vol. 1. G. Mazza, J. Shi, and M. Le Maguer, ed. CRC Press, Boca Raton, FL. pp. 357-380
15. Jenkins T. C. (1998), Fatty acid composition of milk from Holstein cows fed oleamide or high- oleic canola oil. J. Dairy Sci. 81. pp. 794-800.
16. Mansbridge R. J., Blake J. S. (1997), Nutritional factors affecting the fatty acid c515omposition of bovine milk. Br J Nutr 78. pp. 37-47.
17. Mentin R. L., Cook N. B. (2006), Short Communication: Feed bunk utilization in dairy cows housed in penswith either two or three rows of free stalls. J. Dairy Sci. 89. pp. 134-138.
18. Neitz M. Hm., Robertson N. H. (1991), Composition of milk and factors that influence it.
Directorate of Agricultural Information, Department of Agriculture. Pretoria.
19. Nyman A. K., Emanuelson U., Gustafsson A. H., Waller K. P. (2009), Management practices associated with udder health of first- parity dairy cows in early lactation. J. Dairy Sci. 88. pp. 138-149.
20. Ouweltjes W., Beerda B., Windig J. J., Calus M. P., Veerkamp R. F (2007), Effects of management and genetics on udder health and milk composition in dairy cows. J. Dairy Sci. 90. pp. 229-38.
21. Peticlerc D., Lacassse P., Girard C. L., Boetttcher P. J., Block E. (2000), Genetic, nutritional, endocrine support of milk synthesis in dairy cows. J. Animal Sci. 78. pp. 59-77.
22. Tyasi T. L., Gxasheka M., Tlabela C. P. (2015), Assessing the effect of nutrition on milk composition of dairy cows: A review. Int. J. Curr. Sci. 17. pp. 56-63.
23. Vasupen K., Yuangklang C., Sarnklong C., Wongsuthavas S., Mitchaothai J., Srenanul P. (2006), Effects of total mixed ration on voluntary feed. J. Dairy Sci. 84. pp. 2231.