ГЕНЕРАЦІЙНА ПОВТОРЮВАННІСТЬ ПЛЕМІННОЇ ЦІННОСТІ БУГАЇВ-ПЛІДНИКІВ ГОЛШТИНСЬКОЇ ПОРОДИ НІМЕЦЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ

Ключові слова: чорно-ряба порода, червоно-ряба порода, племінна цінність, геномна оцінка, бугай-плідник.

Анотація

Голштинські бугаї-плідники наявні в ТОВ «Українська генетична компанія» в кількості 26 голів оцінені двома методами: 1-й – геномна оцінка  (Він полягає в тому, що на великому поголів’ї  певної статевої групи (понад 10 тис. гол.) кожної породи відпрацьовується геномна карта розмірів і локалізації  нуклеотидів (чипів, маркерів), яка зіставляється з конкретними показниками господарськи корисних ознак цих тварин одержаних традиційним методом) і 2-й – метод ZW (племінна цінність бугая, одержана методом традиційної оцінки його за продуктивністю дочок). Геномну оцінку мають 8 бугаїв-плідників голштинської породи і 18 голштинів були оцінені за методикою ZW. Із ознак молочної продуктивності, за якими проводилась оцінка племінної цінності бугаїв плідників використовували: надій, вміст жиру і білку в молоці, кількість молочного жиру і білку. Оцінку генераційної повторюваності проводили за допомогою формули обчислення рангової кореляції. Геномна оцінка бугаїв обох голштинських порід за надоєм, вмістом білку і кількістю молочного білку виявилась кращою за своїх батьків (перебільшення у чорно-рябих складає 222 кг, 0,05%, 5 кг, а у червоно-рябих – 306кг, 0,1% і 17 кг відповідно). За кількістю молочного жиру у чорно-рябих бугаїв оцінка на 5 кг поступалася батькам, а у червоно-рябих була на 5 кг краща. При цьому за вмістом жиру в молоці результати оцінки батьків виявились на 0,02% кращими ніж у синів. Племінна цінність бугаїв чорно-рябої голштинської породи за надоєм і вмістом жиру виявилась кращою за своїх батьків (перебільшення складає 190 кг і 0,08%). За такими показниками, як вміст білку та кількість молочного жиру і білку у чорно-рябих бугаїв порівняно з батьками племінна цінність знижувалась на 0,32% і по 1 кг відповідно. Стосовно червоно-рябих голштинських бугаїв  спостерігається дещо інша картина. Сини підвищують свої племінні якості порівняно з батьками за надоєм, кількістю молочного жиру і вмістом білку на 209 кг, 6 кг і 0,06% відповідно, а зниження племінної цінності у них відбувається за вмістом жиру і кількістю молочного білку на 0,06% і 1 кг. Якщо порівняти результати оцінки племінної цінності отриманої різними методами, то треба зазначити, що при геномній оцінці різниця між батьками  і синами більш суттєва практично за всіма показниками у червоно-рябих голштинів. При цьому у бугаїв оцінених методом ZW різниця нижча і тільки за якісними ознаками спостерігається істотна різниця, що характерно для тварин чорно-рябої голштинської породи. Генераційна повторюваність геномних оцінок племінної цінності бугаїв-плідників голштинської породи порівняно з методом ZW, характеризується  більш широким розмахом величин за показниками молочної продуктивності. Так при геномній оцінці рангова кореляція (rs) в парах батько-син коливається в межах -0,96…0,98, а при оцінці методом ZW – в межах 0,17…0,94. Треба зазначити також, що при геномній оцінці найкращу повторюванність по всім дослідним показникам, за виключенням вмісту жиру, показали чорно-рябі голштинські бугаї, а при оцінці методом ZW – плідники червоно-рябої голштинської породи.

Посилання

1. Basovskyi M.Z., I.A. Rudyk, and V.P. Burkat, 1992. Vyroshchuvannia, otsinka i vykorystannia plidnykiv. Growing, evaluation and use of sires. K.: Urozhai, 216 (in Ukrainian).
2. Bashchenko M.I. andS.Iu. Ruban, 2011.Suchasni metody selektsii molochnoi khudoby –Modern methods of breeding of dairy cattle. Rozvedennia i henetyka tvaryn. K.: Ahrarna nauka. – Animal Breeding and Genetics. K.: Agrarian science. 45:3–7 (in Ukrainian).
3. Biriukova O.D. and K.V. Kopylova, 2012. Prykladni aspekty vykorystannia henomnoi selektsii v stadi ukrainskoi chervono-riaboi molochnoi porody. Applied aspects of genomic breeding using in herd of Ukrainian Red-and-White dairy breed. Zb. nauk. pracz. Podilskyi derzh. ahrar.-tekhn. un-t. State Agrarian and Engineering University in Podilya. 20:23-25. (in Ukrainian).
4. 2011. Henomna selektsiia u tvarynnytstvi: stan ta perspektyvy rozvytku: mater. Tvorchoi dyskusii (19 kvit. 2011 r.). Genomic selection in stockbreeding: status and development prospects. Rozvedennia i henetyka tvaryn. K.: Ahrarna nauka. – Animal Breeding and Genetics. K.: Agrarian science, 80 (in Ukrainian).
5. Kopylov K.V, 2009. Suchasni metody DNK-analizu v selektsiino-pleminnoi roboti – Modern methods of DNA analysis in selection and breeding work. Rozvedennia i henetyka tvaryn. – K.: Ahrarna nauka. Animal Breeding and Genetics. K.: Agrarian science. 43:178-186 (inUkrainian).
6. Basovskyi, N.Z., V.P. Burkat, V.Y. Vlasov, and V.P. Kovalenko, 1994. Krupnomasshtabnaia selektsyia v zhyvotnovodstve Large-scale selection in animal breeding. K.: PNA Ukrayna, 374(in Ukrainian).
7. Ladyka V., 2010. Henomna selektsiia u skotarstvi. Genomic selectionin cattle-breeding. Propozytsiia. Proposal. 8:128-130 (inUkrainian).
8. Plohinskiy N. A., 1969. Rukovodstvo po biometrii dlya zootehnikov. Biometrics guide for livestock specialists. M.: Kolos, 256 (in Russian).
9. Ruban, S.Iu. and O.I. Kostenko, 2010. Otsinka efektyvnosti zastosuvannia tradytsiinoi ta henomnoi skhem selektsii v molochnomu skotarstvi. The evaluation of efficiency of using the traditional and genomic schemes of selection in dairy cattle-breeding. Zb. nauk. pracz Bilotserk. nats. ahrar. un-tu. 3 (72):135-139 (in Ukrainian).
10. Melnyk, Yu.F., V.P. Kovalenko, and A.M. Uhnivenko, 2008. Selektsiia silskohospodarskykh tvaryn: pidruchnyk – Selection of farm animals: a textbook. K.: Intas, 445 (in Ukrainian).
11. EysnerF.F., 1986. Plemennaya rabota s molochnyim skotom. Breeding work with dairy cattle. M.: Agropromizdat, 184 (in Russian).
Опубліковано
2021-05-31
Як цитувати
Іванов , І., Мархайчук , Ю., & Щербина , О. (2021). ГЕНЕРАЦІЙНА ПОВТОРЮВАННІСТЬ ПЛЕМІННОЇ ЦІННОСТІ БУГАЇВ-ПЛІДНИКІВ ГОЛШТИНСЬКОЇ ПОРОДИ НІМЕЦЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2 (45), 83-87. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.2.12