ОЦІНКА ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ ТА ЇХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЗАЛЕЖНО ВІД ПЕРІОДУ ЛАКТАЦІЇ

Ключові слова: корова, якісний склад молока, надій, період лактації, мінливість, взаємозв’язок, українська чорно-ряба молочна поро-да.

Анотація

Представлено результати оцінки впливу періоду лактації на мінливість ознак молочної продуктивності корів-первісток української чорно-рябої молочної породи. Було визначено добовий надій, вміст жиру, білка, сухий знежирений молочний залишок та густину молока. У обстежених корів пік надою припадає на третій місяць лактації. Максимальне значення показника  густини молока спостерігається на 3-4 місяцях лактації, мінімальна – на 1 місяці. За два перших місяці лактації первісток отримують четверту частину, за три – біля 40% загальної молочної продукції за 305 днів лактації, що підвищує надійність відбору тварин за зазначені 2-3 її перші місяці. Вміст в молоці сухого знежиреного молочного залишку змінювався упродовж лактації криволінійно: його середнє значення на 1-3 місяцях склало 8,47; на 4-7 – 8,22 і на 8-10 – 8,56%. Що стосується густини молока, то цей показник виявився досить стабільним і коливався по місяцях лактації в межах 27,4-28,3 Ао.. Встановлено зв’язок між надоєм та якісними характеристиками молока. Найнадійнішим для відбору корів за надоєм є період на 3-9 місяцях лактації, за вмістом жиру в молоці – 1-3 місяць, білка – 2-4, сухим знежиреним молочним залишком – 5-7, густиною молока – 1-3 місяці. Низькоінформативними для прогнозування якісних параметрів молока за 305 днів є показники, отримані за останні 3-4 місяці лактації. Проведено також обрахунок рівня зв’язку між ознаками за перші два, три місяці лактації, а також за всю лактацію (10 місяців). Аналіз цих результатів свідчить також про те, що оцінка корів-первісток за перші 60 днів лактації є досить надійною для їх об’єктивного відбору. Достовірність коефіцієнтів кореляції між ознаками молочної продуктивності, отриманими за 10 місяців лактації знижується від першого до останнього, що ще раз підтверджує доцільність проведення оцінки генетичного потенціалу корів на початкових стадіях лактації, які детермінуються, в основному, біологічною домінантою збереження виду.

Посилання

1.Afanasenko, V. Y. and Fedota, O. M. 2015. Otsinka zminu yakisnogo skladu moloka koriv v zalejnosti vid period laktacii – Evaluation of changes of composition of the milk of cows depending on the period of lactation. Rozvedennya i genetuka tvarun [Breeding and genetics of animals]. 49: 63–68.
2.Bahtijarova, O. V. 2000. Vliyanie usloviy kormleniya na harakter laktatsionnuh krivyh – Influence of feeding conditions on the nature of the lactation curves of first-calf heifers. Izvestija Akademii agrarnyh nauk Respubliki Belarus'.3: 66–69.
3.V Ukraini pochav diyatu novuy standart yacosti moloka – A new milk quality standard has come into force in Ukraine: URL :https://agravery.com/uk/posts/show/v-ukraini-pocav-diati-novij-standart-akosti-moloka/
4. Yemcev, V. I. 2020.Stan ta perspektuvu rozvutky runky moloka v Ykraini – Situation and prospects of the development of the milk and dairy products in Ukraine. Fundamental and applied research in the modern world.Boston, USA 18–20 November 2020. 498-505.
5.Zubchenko, V. V. 2011. Yakist' moloka yak osnovnuy chinnuk zabezpechennya konkurentospromozhnosti produktsiyi – The quality of the milk as the main factor ensuring the competitiveness of products. Visnyk ahrarnoyi nauky.[Bulletin of agricultural science]. 4: 79–82.
6.Koval'chuk, T. I. 2014. Yakisnyy sklad moloka koriv riznykh porid – Quality of cows ofdifferent breeds. Tvarynnytstvo Ukrayini [Livestock of Ukraine]. 3–4: 8–10.
7.Loginov, Zh. G., Rakhmatulina, N. R. And Ulimbashev, A. M. 2008. Pokazatel' postoyanstva laktatsii kak priznak pri kompleksnoy otsenke plemennoy tsennosti korov – Indicator of constancy of lactation as a sign at a complex estimation of breeding value of cows. Zootekhniya [Zootechnics]. 10: 4–7.
8. Pelechatuy, M. S. and Omelkovich, S. P. 2010. Molochna prodyctivnost' koriv ukrayins'koyi chorno-ryaboi molochnoyi porodu riznyh vyrobnychnih typiv – Milking capacity of Ukrainian black-and-white dairy cows of various production types. Naukovyy visnyk Natsional'noho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny [Scientific Bulletin of the National University of bioresources and nature management of Ukraine]. 138: 98–106.
9. Plohinskiy, N. A. 1969. Rukovodstvo po biometrii dlya zootexnikov –Biometrics guide for zootechnicians. Moskva: Kolos. 256.
10. Problemy yakisnogo gpytnogo moloka riznyh tovarovyrobnykiv – Problems of drinking milk quality of different producers. I. V. Dontsova, L. I. Girhyak, V. T. Lebedynyts', M. P. Bodak. Visnyk L'vivs'koyi komertsiynoyi akademii. Seriya tovaroznavcha [Bulletin of the Lviv Commercial Academy. Commodity series]. 12: 102–107.
11. Tyvonchuk, S. V. and Tyvonchuk Y. O. 2014. Svitovyy rynok moloka I molochnuh prodyktiv: osoblyvosti formuvannya ta tendentsii rozvytku – World market of milk and dairy products: features of formation and development trends. Visnyk agrarnoyi nauki Prichornomor'ya [Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea Coast]. 2 (78): 7–64.
12. Trotsenco, Z. G. 2015. Osnovni napryamy pidvuschennya produktyvnosti stada velykoyi rogatoyi hudoby ukrayins'koyi chorno-ryaboi molochnoyi porodu. Visnyk agrarnoyi nauki [Bulletin of Agrarian Science]. 70–73.
13. Toledo-Alvarado, Н. Cecchinato, A. and Bittante, G. Fertility traits of Holstein, Brown Swiss, Simmental, and Alpine Grey cows are differently affected by herd productivity and milk yield of individual cows. Journal of Dairy Science. 2017. Vol. 100. Is. 10. P. 8220–8231.
14. Variation of milk, fat, protein, and somatic cells for dairy cattle /M.M.Schutz, L.B.Hansen, G.R.Steuernagel, A.L.Kuck / Journal of Dairy Science. 1990.Vol. 73. Is. 2.P. 484–493.
15. Wright, J. A., Rook, A. F. and Wood, P. D. P. The responses in milk solids-not-fat and protein contents to improved feeding of cows receiving winter-stall diets and underfed for varying period. Journal of Dairy Science. 1974. Vol. 41. Is. 2. P. 155–164.
Опубліковано
2021-05-31
Як цитувати
Омелькович , С., Шуляр , А., & Шуляр , А. (2021). ОЦІНКА ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ МОЛОКА КОРІВ ТА ЇХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЗАЛЕЖНО ВІД ПЕРІОДУ ЛАКТАЦІЇ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2 (45), 108-112. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.2.16