ОСНОВНИЙ КОРМ З ГІБРИДНОГО ОЗИМОГО ЖИТА: ЗАГОТІВЛЯ, ЯКІСТЬ ТА ВИКОРИСТАННЯ У ГОДІВЛІ МОЛОЧНИХ КОРІВ

  • Олег Шевчук директор ПП «Слободище» Бердичівського району Житомирської області
  • Ігор Ковальчук Поліський національний університет https://orcid.org/0000-0002-5775-4140
  • Микола Шиян зоотехнік ПП «Слободище» Бердичівського району Житомирської області
  • Ірина Ковальчук Поліський національний університет https://orcid.org/0000-0002-2421-7533
Ключові слова: озиме жито, технологічні операції, силос, годівля корів, основний корм, кетоз, високомолочна худоба, надій.

Анотація

Основним чинником зниження молочної продуктивності корів, тривалості їх господарського використання, репродуктивної функції є прямий вплив низки аліментарних факторів. Саме тому, в останні роки менеджмент молочних ферм спрямовує свою роботу на проведення оцінки якісних характеристик основних кормів (сіна, силосу, сінажу) для годівлі великої рогатої худоби. Варто зазначити, що нині прослідковується тенденція до застосування у практиці кормів, зокрема силосу, із злакових культур. Перспективним є виготовлення такого корму із озимого жита, завдяки його невибагливості до агротехніки (морозостійкість, ранній посів, інтенсивний розвиток), високій урожайності, стійкості до грибкових захворювань. Крім того, житній силос характеризується високим вмістом поживних речовин. Саме тому, основним завданням наших досліджень було вивчити систему заготівлі та провести оцінку ефективності використання як основного корму силосу із озимого жита у годівлі високопродуктивних молочних корів в умовах ПП «Слободище» Бердичівського району Житомирської області. Мета роботи полягала у вивченні впливу загально змішаного раціону різного складу на молочну продуктивність корів.  Нами подана технологічна схема із агротехніки гібридного озимого жита, заготівлі та приготування силосу. Встановлено, що за основними якісними показниками силос із гібридного озимого жита відповідає вимогам 1 класу (згідно ДСТУ 4782:2007). Для виконання виробничого досліду було залучено 520 голів корів голштинської і джерсейської порід. Тривалість досліду 60 діб із поділом на два періоди: 1-й використання силосу кукурудзяного, як основного корму (попереднього року заготівлі), 2-й застосування силосу кукурудзяного та раннього силосу із озимого жита. З’ясували, що при годівлі корів силосом із озимого жита, як основного корму, разом із кукурудзяним валове виробництво молока зросло на 197,86 ц, а в перерахунку на 4 % молоко на 131,43 ц, підвищилися середньодобові надої на 1 корову (+1,3; +0,89 кг) відповідно, тому його використання у вигляді основного корму є цілком обґрунтованим з огляду на менеджмент годівлі дійного стада та економічні показники виробництва молока.

Посилання

1. Bilous, A. 2018. Zhyto – alternatyvnyi hrubyi korm. [Rye is an alternative roughage]. Moloko i ferma № 3 (46). URL : http://milkua.info/uk/post/zito-alternativnij-grubij-korm
2. Bohdanov, H. O., Kandyba, V. M., Ibatullin, I. I. ta in., 2012. Teoriia i praktyka normovanoi hodivli velykoi rohatoi khudoby : monohrafiia.[Theory and practice of normalized feeding of cattle: a monograph.]. Za red. V. M. Kandyby, I. I. Ibatullina, V. I. Kostenka. Zhytomyr, PP «Ruta»,. 860 p.
3. Borshchenko, V. V., Riazantsev, O. V., 2018. Alternatyvni vydy hrubykh kormiv u hodivli vysokoproduktyvnykh koriv. [Alternative types of roughage in the feeding of highly productive cows]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva. Zb. n. prats tekhnolohichnoho fakultetu. Vypusk 8. ZhNAEU, pp. 182–185.
4. Vysotskyi, I. 2016. Zhytnii sinazh-optymalnyi inhrediient ratsionu dlia koriv. [Rye haylage is the optimal ingredient in the diet for cows]. Agroexpert. № 3 (92). URL : https://agroexpert.ua/zitnii-sinaz-optimalnii-ingredient-racionu-dla-koriv-0/
5. Hrynchuk, Y., Shemigon, O. and Vihor, M. 2021. Management of technological processes in animal husbandry: problems, probable ways of solution. Efektyvna ekonomika. [Online], vol. 1. URL : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8529 (Accessed 22 May 2021). DOI : 10.32702/2307-2105-2021.1.13.
6. Deiv Devis. 2017. Shcho my ne znaly pro zhyto. [What we didn't know about rye]. Agroexpert. № 4. URL : https://agroexpert.ua/shcho-my-ne-znaly-pro-zhyto/
7. Kovalchuk, I. V., Shyian, M. O. 2020. Tekhnolohiia zahotivli osnovnoho kormu ta yoho yakist dlia molochnoho stada PP «Slobodyshche» Berdychivskoho raionu Zhytomyrskoi oblasti. [The technology of procurement of basic feed and its quality for the dairy herd PE «Slobodyshche» Berdychiv district of Zhytomyr region.]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva : naukovo-teoretychnyi zbirnyk. PNU, Vyp. 14. pp.
8. Ovras, V. V. Ukraini nabuvaie populiarnosti hibrydne zhyto. [Hybrid rye is gaining popularity in Ukraine]. Ahroportal. URL : https://agroportal.ua/ua/news/ukraina/v-ukraine-priobretaet-populyarnost-gibridnaya-rozh/
9. Potinher bere uchast u naukovomu seminari. URL : https://www.poettinger.at/uk_ua/Newsroom/Artikel/9447/
10. Syrovatko, K. M. 2019. Zhytno-liutsernovyi sylos u povno zmishanomu ratsioni diinykh koriv. [Rye-alfalfa silage in a fully mixed diet of dairy cows]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohii. Vinnytskyi natsionalnyi ahrarnyi universytet. Vypusk 5 (108). Tom 2. pp. 38‒47.
11. Driehuis, F. 2013. Silage and the safety and quality of dairy foods: a review. Agricultural and Food Science, 22 (1), pp. 16–34. URL : https://doi.org/10.23986/afsci.6699. DOI : 10.23986/afsci.6699
12. Fedak, N., Dushara, I. 2019. Milk productivity of cows by using in rations during winter-stall period of maintenance vetch-barley silage. Scientific and Technical Bulletin оf State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder Additives аnd Institute of Animal Biology, 20 (2), pp. 60-66. URL : https://doi.org/10.36359/scivp.2019-20-2.08.
DOI : 10.36359/scivp.2019-20-2.08.
13. Miciński, J., Pogorzelska, J., Stempel, R., Maršálek, M. 2008. Comparison of the production efficiency of cows fedtotal mixed rations (TMR) containing two types of concentrated feed, determined by the direct surplus method. Journal of Agrobiology, 25 (2): pp. 185-193. URL : http://www.zf.jcu.cz/dokumenty/dokumenty-journal-of-agrobiology/2008-number 2/Micinski%20et%20al.%20(2008)%20-%201.pdf
14. Paterson, J. A., Belyea, R. L., Bowman, J. P., Kerley, M.S. and Williams, J. E. The Impact of Forage Quality and Supplementation Regimen on Ruminant Animal Intake and Performance. Forage Quality, Evaluation, and Utilization. URL : https://doi.org/10.2134/1994.foragequality.c2. DOI : 10.2134/1994.foragequality.c2
15. West, J. R., Ruark, M. D. and Shelley, K.B. 2020. Sustainable intensification of corn silage cropping systems with winter rye. Agronomy for Sustainable Development, Springer Verlag. 40 (2), 11 p. URL : https://doi.org/10.1007/s13593-020-00615-6. DOI : 10.1007/s13593-020-00615-6.
Опубліковано
2021-05-31
Як цитувати
Шевчук , О., Ковальчук , І., Шиян , М., & Ковальчук , І. (2021). ОСНОВНИЙ КОРМ З ГІБРИДНОГО ОЗИМОГО ЖИТА: ЗАГОТІВЛЯ, ЯКІСТЬ ТА ВИКОРИСТАННЯ У ГОДІВЛІ МОЛОЧНИХ КОРІВ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2 (45), 153-158. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.2.23