БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ СИРОВАТКИ КРОВІ ТА ЇХ АСОЦІАТИВНИЙ ЗВ'ЯЗОК З ВІДГОДІВЕЛЬНИМИ І М’ЯСНИМИ ЯКОСТЯМИ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ РІЗНОЇ ВНУТРІПОРОДНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ЗА ІНДЕКСОМ ТАЙЛЕРА

Ключові слова: молодняк свиней, біохімічні показники сироватки крові, відгодівельні та м’ясні якості, індекс, мін-ливість, кореляція

Анотація

В статті наведено результати досліджень біохімічних показників сироватки крові відгодівельних та м’ясних яко-стей молодняку свиней різної внутріпородної диференціації за індексом Тайлера, а також розраховано рівень кореляцій-них зв’язків між ознаками та економічну ефективність результатів досліджень. Дослідження проведено в агроформуван-нях Дніпропетровської області, м’ясокомбінаті «Джаз», науково-дослідному центрі біобезпеки і екологічного контролю ресурсів АПК Дніпровського державного аграрно-економічного університету та лабораторії тваринництва ДУ Інститут зернових культур НААН. Об’єктом дослідження був молодняк свиней великої білої породи. Умови годівлі та утримання тварин піддослідних груп були ідентичними і відповідали зоотехнічним нормам. Оцінку молодняку свиней за відгодівель-ними і м’ясними якостями проводили з урахуванням наступних показників: середньодобовий приріст живої маси за період контрольної відгодівлі, г; вік досягнення живої маси 100 кг, діб; товщина шпику на рівні 6-7 грудних хребців, мм; довжина охолодженої туші, см; довжина беконної половини охолодженої півтуші, см (Методики оцінки кнурів і свиноматок за якіс-тю потомства…, 2005). Економічну ефективність результатів досліджень (Методика определения экономической эф-фективности…, 1983) та біометричну обробку одержаних даних (Лакін, 1990) проводили за загальноприйнятими мето-диками. Силу кореляційних зв’язків між ознаками визначали за шкалою Чеддока (Сидорова та ін., 2003). Встановлено, що біохімічні показники сироватки крові молодняку свиней піддослідної групи відповідають фізіологічній нормі клінічно здоро-вих тварин. Різниця між групами за вмістом загального білка становить 5,51-4,72 %, вмістом сечовини – 14,48-18,32 %, вмістом азоту сечовини – 13,87-18,76 % та концентрацією креатинину – 10,39-2,50 %. Молодняк свиней підконтрольно-го стада за віком досягнення живої маси 100 кг, товщиною шпику на рівні 6-7 грудних хребців та довжиною охолодженої туші, згідно діючої Інструкції з бонітування свиней переважають мінімальні вимоги до класу еліта в середньому на 14,38 %. З урахуванням внутріпородної диференціації молодняку свиней великої білої породи за індексом Тайлера встановлено, що тварини І групи вірогідно переважали ровесників ІІ та ІІІ груп за середньодобовим приростом живої маси за період контрольної відгодівлі (на 7,35 – 11,49 %), віком досягнення живої маси 100 кг (на 3,54 – 6,33 %), товщиною шпику на рівні 6-7 грудних хребців (на 11,90 – 20,25 % ). Коефіцієнт парної кореляції між біохімічними показниками сироватки крові, відгодівельними і м’ясними якостями молодняку свиней великої білої породи коливається у межах від межах від –0,608 до +0,750. Використання молодняку свиней І групи (індекс Тайлера коливається у межах від 155,30 до 182,36 балів) забезпе-чує одержання додаткової продукції на рівні +6,03 %, а її вартість дорівнює 273,30 грн./гол.

Посилання

1. Saenko A.M., Grishina L.P., Oliynichenko E.K., Voloshchuk O.V., 2019. Zv’yazok henotypiv za lokusamy RYR 1, LEP 3469 T>C z vidhodivel’nymy i m’yasnymy yakostyamy svyney. [Relationship of genotypes by loci RYR 1, LEP 3469 T> C with fatten-ing and meat qualities of pigs]. Svynarstvo. Mizhvidomchyy tematychnyy naukovyy zbirnyk, issue 72, pp. 70-75.
2. Pogodaev V.A., Komlatsky G.V. 2014. Vosproizvoditel'nyye, otkormochnyye i myasnyye kachestva sviney datskoy selektsii [Reproductive, fattening and meat qualities of pigs of Danish selection]. Zootekhniya, іssue 6, pp. 5-7.
3. Oleinichenko E.K., Sarantseva N.V., Vovk V.A., Saenko A.M., Korinnoy S.N., Balatsky V.N. 2018. Vliyaniye polimorfizmov genov leptina i retseptora leptina na produktivne kachestva sviney krupnoy beloy porody. [Influence of polymorphisms of leptin and leptin receptor genes on the productivity of large white pigs]. Svinarstvo. Mízhvídomchiy tematichniy naukoviy zbírnik, іssue 71, рр. 83-92.
4. Bazhov G.M., Komlatskiy V.N. 1989. Biotekhnologiya intensivnogo svinovodstva. [Biotechnology of intensive pig breeding] – Moskva: Rossagropromizdat, 269 p.
5. Khalak, V., Gutyj, B., Bordun, O., Ilchenko, M., Horchanok, A. Effect of blood serum enzymes on meat qualities of piglet productivity. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10 (1). 158–161. doi: 10.15421/2020_25.
6. Khalak, V., Horchanok, A., Kuzmenko, O., Lytvyshchenko, L., Lieshchova, M., Кalinichenko, A., Liskovich, V., Zagoruy, L. Protein metabolism, physicochemical properties and chemical composition of muscle tissue in Large White weaners. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10 (4). 127–131. doi: 10.15421/ 2020_ 179
7. Tserenyuk O.M. 2009. Yakistʹ m’yaso-sal’noyi produktsiyi tvaryn iz riznoyu stresostiykistyu. [Quality of meat and fat prod-ucts of animals with different stress resistance]. Naukovo – tekhnichnyy byulletenʹ. Instytut tvarynnytstva NAAN, Kharkiv, No. 100, pp. 491–496.
8. Khalak V.I. 2015. Nekotoryye selektsionnyye priznaki sviney i ikh otsenka s ispol’zovaniye innovatsionnykh metodov. [Some breeding traits of pigs and their assessment using innovative methods]. Nauchnyy faktor v strategii innovatsionnogo razvitiya svinovodstva: sb. materialov XXII Mezhdunar. nauch.-prakt. konf. Grodno: GAU, pp. 140-145.
9. Voloshchuk V.M., Khalak V.I. 2015. Produktyvnist’ svyney riznoyi pleminnoyi tsinnosti ta klasiv rozpodilu za indeksamy O. Vanhena ta A. Sazera, Kh. Fredina. [Productivity of pigs of different breeding value and distribution classes according to the indices of O. Wangen and A. Sazer, H. Fredin], Svynarstvo. Mizhvidomchyy tematychnyy nauk. zb. Instytutu svynarstva i APV NAAN. Poltava, іssue 67, pp. 81–86.
10. Balatsky V. N., Bankovska I. В., Saienko A. M. Association between leptin receptor gene polymorphism and quality of both meat and back fat in large white pigs of ukrainian breeding // Agricultural Science and Practice. 2016. V. 3. No. 2. P. 42-48.
11. Bankovskaya I. B., Balatsky V. N., Buslik T. V. 2016. Svyaz' polimorfizma genov katepsinov CTSS, CTSL, CTSB, CTSK s pokazatelyami kachestva myasa i sala sviney ukrainskoy krupnoy beloy porody [Relationship of polymorphism of genes of cathep-sins CTSS, CTSL, CTSB, CTSK with indicators of quality of meat and fat of pigs of the Ukrainian large white breed], Aktual'nyye problemy intensivnogo razvitiya zhivotnovodstva. Gorki: BGSKhA, іssue. 19, рart 1, pp. 198-204.
12. Polymorphisms of the porcine cathepsins, growth hormone-releasing hormone and leptin receptor genes and their asso-ciation with meat quality traits in Ukrainian Large White breed / V. Balatsky [et al.] // Molecular Biology Reports. 2016. V. 43. P. 517-526. URL : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC4870287/
13. Novel SNPs and microsatellite polymorphisms in chosen candidate genes (MyoD, GHRHR, IGF1 and IGF2) and analysis of their association with carcass quality traits in pigs / M. Pierzchała [et al.] //Abstracts.: Proceedings of 29th International Confer-ence on Animal Genetics, Tokyo (Japan), 11–16 September, 2004. P. 139.
14. Berezovs’ky M.D., Khat’ko I.V. 2005. Metodyky otsinky knuriv i svynomatok za yakistyu potomstva v umovakh pleminnykh zavodiv i pleminnykh reproduktoriv. [Methods for assessing boars and sows for the quality of offspring in breeding plants and breeding breeders], Suchasni metodyky doslidzhenʹ u svynarstvi, Poltava, pp. 32–37.
15. Vashchenko P.A. Prohnozuvannya pleminnoyi tsinnosti svyney na osnovi liniynykh modeley selektsiynykh indeksiv ta DNK-markeriv: 2019. [Prediction of breeding value of pigs on the basis of linear models of selection indices and DNA markers] avtoref. dys.. na zdobuttya nauk. stupenya d-ra s.-h. nauk : spets. 06.02.01 «Rozvedennya ta selektsiya tvaryn». Mykolaiv, 43 p.
16. Simonyan G.A., Khisamutdinov F.F. 1995.Veterinarnaya gematologiya. [Veterinary hematology], Moskva, 256 p.
17. Laboratorni metody doslidzhen u biolohiyi, tvarynnytstvi ta veterynarniy medytsyni: dovidnyk 2012. / V. V. Vlizlo ta in.; za red. V. V. Vlizlo. [Laboratory research methods in biology, animal husbandry and veterinary medicine]. Lviv: SPOLOM, 767 p.
18. Praktikum po teorii statistiki 2003. Workshop on the theory of statistics / A. V. Sidorova et al. Donetsk: Don. nat. un-t., 252p.
19. Metodika opredeleniya ekonomicheskoy effektivnosti ispol'zovaniya v sel'skom khozyaystve rezul'tatov nauchno-issledovatel'skikh rabot, novoy tekhnologii, izobreteniy i ratsionalizatorskikh predlozheniy. 1983. [Methodology for determining the economic efficiency of the use in agriculture of the results of scientific research, new technology, inventions and rationalization pro-posals]. Moskva, VAIIPI,149 p.
20. Lakуn G.F. 1990. Biometriya [Biometrics]. Moscva: Vysshaya shkola, 352 p.
Опубліковано
2021-10-12
Як цитувати
Халак, В. І. (2021). БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ СИРОВАТКИ КРОВІ ТА ЇХ АСОЦІАТИВНИЙ ЗВ’ЯЗОК З ВІДГОДІВЕЛЬНИМИ І М’ЯСНИМИ ЯКОСТЯМИ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ РІЗНОЇ ВНУТРІПОРОДНОЇ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ЗА ІНДЕКСОМ ТАЙЛЕРА. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (46), 13-18. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.3