ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВ ЕКСТРАКТУ ASTRAGALUS ТА ЕКСТРАКТУ GLYCYRRHIZA НА ПРОДУКТИВНІСТЬ БРОЙЛЕРІВ, РІВЕНЬ МЕТАБОЛІЗМУ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ТА ЯКІСТЬ М’ЯСА

Ключові слова: продуктивність, швидкість обміну поживних речовин, індекс органів, якість м’яса, вирощування, технології, курча, бройлери, птахівництво

Анотація

Метою наших досліджень було вивчити вплив екстракту astragalus та екстракту glycyrrhiza на продуктивність бройлерів, швидкість метаболізму поживних речовин, індекс внутрішніх органів та якість м’яса. Експеримент був прове-дений в Юньнаньській академії тваринництва, для визначення якості м’яса використовували лабораторії науково-технічного інституту у місті Хенань. Всього в експерименті було використано 360 здорових 1-денних курчат-бройлерів, які були випадковим чином поділені на три групи, кожна з яких мала 6 повторів, і кожна по 20 курчат у групі. Дослідження показало, що додавання полісахаридів astragalus до раціону птиці може значно збільшити ADFI (середньодобове спожи-вання корму) та покращити FCR (коефіцієнт конверсії корму) (P <0,05). Швидкість метаболізму поживних речовин є важливим показником для вимірювання травлення та засвоєння поживних речовин тваринами. Його рівень безпосередньо впливає на показники росту тварин, а також відображає харчову цінність раціону. Це дослідження показало, що додаван-ня до раціону екстракту astragalus та екстракту glycyrrhiza збільшує швидкість метаболізму сирого білку (Р <0,05), але має низку ефективність на швидкість метаболізму енергії, сирого жиру, кальцію та фосфору. Відносна вага таких орга-нів як тимус, селезінки та показник бурсального індексу може певною мірою відображати загальну імунну функцію органі-зму. Вважається, що великий індекс імунних органів вказує на те, що імунні органи добре розвинені, а імунітет організму високий. Дослідження показало, що додавання 0,2% або 0,3% екстракту astragalus значно збільшило індекс тимусу та індекс бурси бройлерів (Р <0,05), а індекс селезінки мав тенденцію до зростання. Показник РН м’язів, сила заклякання та вологоутримуюча здатність є показниками для оцінки фізичних та хімічних властивостей якості м’яса. Це дослідження показало, що додавання до раціону екстракту astragalus та екстракту glycyrrhiza суттєво впливає на показник рН курки. У порівнянні з групою антибіотиків показник рН значно збільшився (Р <0,05), при цьому рН комбінованої групи значно знизився (Р <0,05), для інших показників відмінностей не було (Р> 0,05). Вміст жирних кислот у м’язах є показником для оцінки харчової цінності якості м’яса. Жирна кислота є важливою хімічною речовиною, що входить до складу жиру, а також є важливим фактором, що впливає на смак м’яса. Це дослідження показало, що додавання до раціону екстракту astragalus та екстракту glycyrrhiza збільшувало вміст SFA, USFA, MUFA, PUFA та EFA у м’язах, що свідчить про те, що додавання екстракту astragalus та glycyrrhiza за цих умови досліджень суттєво покращує показники свіжості м’яса, але при цьому не вплинули на смак м’яса. Таким чином, додавання до раціону 300 мг/кг екстракту astragalus та 150 мг/кг екстракту glycyrrhiza може покращити продуктивність та імунну функцію бройлерів та свіжість курячого м’яса, а також може використовуватися як замінник антибіотиків у птахівництві.

Посилання

1.Ao X. and Kim I H. 2020. Effects of Achyranthes bidentata polysaccharides on performance, immunity, antioxidant capaci-ty, and meat quality in Pekin ducks. Poultry Science, 99(10): 4884-4891.
2.Bai S, He C. and Zhang K. 2020.Effects of dietary inclusion of Radix Bupleuri and Radix Astragali extracts on the perfor-mance, intestinal inflammatory cytokines expression, and hepatic antioxidant capacity in broilers exposed to high temperature. Ani-mal Feed Science and Technology, 259: 114288.
3.Chen Jing, Yuan Mingyong. and Zheng Lingli. 2009. Study on the chemical constituents and pharmacological effects of Astragalus. Clinical Medicine Practice, (32): 2217-2219.
4.Diaz-Sanchez S, D'Souza D. and Biswas D. 2015. Botanical alternatives to antibiotics for use in organic poultry produc-tion. Poultry Science.
5.El-Hack M, Abdelnour S A. and Taha A E. 2019. Herbs as thermoregulatory agents in poultry: An overview[J]. Science of The Total Environment, 703:134399.
6.Farag M R. and Alagawany M. 2018. The role of Astragalus membranaceus as immunomodulator in poultry. World's Poul-try Science Journal, 75(1),pp.1-12.
7.Fu Daobin, Liao Chengshui, Lu Xia, Wang Xiaoli, Xin Ling, Xiao Yihang. and Song Xiangpeng. 2018. The effect of Glycyr-rhiza polysaccharide on the growth performance of mice and Salmonella typhimurium. Henan Agricultural Sciences, 47(06), pp. 139-143.
8.Gao Xu, Li Lifen. and Liu Binyu. 2010. Experimental study on the effects of Astragalus polysaccharides on the immune function of mice. Journal of Shanxi Datong University (Natural Science Edition), 26(04), pp.42-47.
9.Hafiz Furqan Iqbal, Muhammad Khalid Bashir, Muhammad Zafar Iqbal, Shahid-ur-Rehman, Muhammad Ashraf, Muham-mad Qamar Bilal. and M. Usman Bahar-e-Mustafa. 2020. EFFECT OF GLYCYRRHIZA (Glycyrrhiza glabra) EXTRACT ON GROWTH PERFORMANCE, CARCASS PARAMETERS AND HEMATOLOGY OF BROILERS. Pakistan Journal of Agricultural Sciences.
10.Hao Zhuang, Li Zhen, Huo Jinjin, Chu Yaocheng, Li Jiandong, Yu Xiaohong, Liu Fenghua. and Yin Peng. 2021Effects of Chinese wolfberry and Astragalus Extracts on growth performance, pork quality, and unsaturated fatty acid metabolism regulation in Tibetan fragrant pigs.[J]. Animal science journal = Nihon chikusan Gakkaiho,92(1), pp.35-46.
11.Hu C H, Zuo A Y. and Wang D G. 2011. Effects of broccoli stems and leaves meal on production performance and egg quality of laying hens. Animal Feed Science & Technology, 170(1-2), pp.117-121.
12.Kalantar M, Hosseini S M. and Yang L. 2017. Performance, Immune, and Carcass Characteristics of Broiler Chickens as Affected by Thyme and Glycyrrhiza or Enzyme Supplemented Diets. Open Journal of Animal Sciences, 2161-7627(2161-7597).
13.Li Shuyi. 2014.The effect of Astragalus polysaccharides on the immune function of mice[D]. Hebei Union University.
14.Luo Zonggang, Wang Ling, Yang Yuanxin, Rao Jun, Wang Guanjun. and Wei Baiyu. 2019/ The effect of Glycyrrhiza Extract on the growth performance, carcass traits and meat quality of finishing pigs. Journal of Sichuan Agricultural University, 37(02), pp.208-214.
15.Niu Zhuang. 2019.The effect of mugwort polysaccharides on growth performance and intestinal related indexes of broil-ers[D]. Inner Mongolia Agricultural University.
16.Park J H. and Kim I H. 2020. Effects of dietary Achyranthes japonica extract supplementation on the growth performance, total tract digestibility, cecal microflora, excreta noxious gas emission, and meat quality of broiler chickens - ScienceDirect. Poultry Science, 99( 1): pp.463-470.
17.Rashidi N, Khatibjoo A. and Taherpour K. 2020. Effects of Glycyrrhiza Extract, probiotic, toxin binder and poultry litter bi-ochar on performance, immune function, blood indices and liver histopathology of broilers exposed to aflatoxin-B 1. Poultry Science, 99( 11): pp.5896-5906.
18.Shan L, Ren L. and Zhu X. Immunomodulatory effect of γ-irradiated Astragalus polysaccharides on immunosuppressed broilers. Animal Science Journal, 90(5).
19.Shen, and Jing, Liu.2015. Dietary Astragalus polysaccharide alleviated immunological stress in broilers exposed to lipo-polysaccharide[J]. International Journal of Biological Macromolecules: Structure, Function and Interactions, 72: pp.624-632.
20. Sugiharto. 2016. Role of nutraceuticals in gut health and growth performance of poultry[J]. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 15( 2):pp.99-111.
21.Suresh G, Das R K. and Kaur Brar S. 2017. Alternatives to antibiotics in poultry feed: molecular perspectives[J]. Critical Reviews in Microbiology, pp.1-18.
22.Wallace R J, Oleszek W. and Franz C. 2010. Dietary plant bioactives for poultry health and productivity[J]. British poultry science, 51(4): pp.461-487.
23.Wang Junli. 2010. Study on the effect of Astragalus polysaccharide on the immune performance and production perfor-mance of broilers. Yangzhou University.
24Wang Q, Wang X F. and Xing T. 2021. The combined impact of xylo-oligosaccharides and gamma-irradiated Astragalus polysaccharides on growth performance and intestinal mucosal barrier function of broilers. Poultry Science, 100(3): 100909.
25.Wang X, Shen J. and Li S. 2014. Sulfated Astragalus polysaccharide regulates the inflammatory reaction in LPS-infected broiler chicks. International Journal of Biological Macromolecules, 69, pp.146-150.
26.Wang X, Li Y. and Shen J. 2015. Effect of Astragalus polysaccharide and its sulfated derivative on growth performance and immune condition of lipopolysaccharide-treated broilers[J]. International journal of biological macromolecules, 76, pp.188-194.
27.Wang Yakai. 2013.The effect of Jerusalem artichoke extract on broiler performance, meat quality and immune organs. Henan University of Science and Technology. 28.Wang Yandong, Wang Jiamin, Wei Xiaoqun, and Wang Yingli. 2021.The effect of compound Astragalus granules on the quality of broiler chicken[J]. Feed Research, 44(04): pp.31-34.
29.Wang Zhixiang, Lu Mei, Qi Xin. and Ding Jinghua. 2006. Effects of Astragalus Extract on Growth, Immune Organ Devel-opment and Antioxidant Function of Broilers. Chinese Journal of Animal Husbandry, (17): pp.30-31.
30.Wu Hua, Zhang Hui. and Duan Qihui. 2010. The effect of Glycyrrhiza residue on the quality of grazing broiler chicken. Journal of Qinghai University (Natural Science Edition), 28(03): pp.58-61.
31.Wang Mingyuan. 2015. Study on the slaughter performance and meat quality of Yunnan yellow cattle fed with silage ba-nana stems and leaves. Kunming: Yunnan Agricultural University.
32.Xiang Jing. 2017. Research on the effect of glycyrrhiza miRNA on gene expression profile of human immune cells. Guangdong Pharmaceutical University.
33.Xu D. and Tian Y. 2015. Selenium and polysaccharides of atractylodes macrocephala koidz play different roles in improv-ing the immune response induced by heat stress in chickens. Biological trace element research, 168(1): pp.235-241.
34.Yin Decheng, Chen Zhili, Ma Youji, Wang Xia, Yan Xiaoyan. and An Xuejiao. 2021. The effects of adding different pro-portions of Astragalus by-products in diets on sheep slaughter performance, internal organ development and meat quality. Journal of Animal Nutrition: 1-11. http://kns.cnki.net/kcms/detail/11.5461.S.20210519.0957.060.html.
35.Yitbarek A, Echeverry H. and Munyaka P. 2015. Innate immune response of pullets fed diets supplemented with prebiot-ics and synbiotics - ScienceDirect. Poultry Science, 94( 8): pp.1802-1811.
36.Yue Yongbo, Yang Guohui. and Du Zhenlong. 2010. Effects of Astragalus Polysaccharides on Broiler Performance[J]. Northern Animal Husbandry,(16): pp.59-61.
37.Yusuf A, Sanpha K. and Yu X. 2016. Vaccination with Astragalus and Ginseng Polysaccharides Improves Immune Re-sponse of Chickens against H5N1 Avian Influenza Virus. Biomed Research International, 1510264. 38.Yuwei Zhang, Hailing Luo, Yong Chen, Leyan Yan, Yanfei Chang, Lijuan Jiao. and Kun Liu. 2013. Effects of liquorice extract on the pH value, temperature, drip loss, and meat color during aging of Longissimus dorsi muscle in Tan sheep[J]. Small Ruminant Re-search,113(1).
39. Zhang Bin. and Feng Tailan. 2014. 2014. Effects of Astragalus Polysaccharides on the Immune Function of Splenic Lymphocytes in Immunosuppressed Chickens. Animal and Poultry Industry,(12): pp.30-31.
40.Zhang C, Li C X. and Q. S. 2020. Effects of Glycyrrhiza polysaccharide in diet on growth performance, serum antioxidant capacity, and biochemistry of broilers. Poultry Science, 100(3).
41.Zhang Xiaojing, Shi Hongtao, Niu Xiangnan, Song Yuzhen, Tang Fayin, Bian Chuanzhou. and Qiao Hongxing. 2018. Ef-fects of fermented Astragalus-Glycyrrhiza water extract on growth performance, immune organ index and meat quality of 817 broil-ers. China Animal Husbandry and Veterinary Medicine, 45(04): pp.933-939.
Опубліковано
2021-10-12
Як цитувати
Цзао, І., Кисельов, О., & Лю, Ч. (2021). ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВ ЕКСТРАКТУ ASTRAGALUS ТА ЕКСТРАКТУ GLYCYRRHIZA НА ПРОДУКТИВНІСТЬ БРОЙЛЕРІВ, РІВЕНЬ МЕТАБОЛІЗМУ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ТА ЯКІСТЬ М’ЯСА. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (3 (46), 28-36. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.5