МОРФОЛОГІЧНИЙ СКЛАД ТУШ ІМУНОКАСТРОВАНИХ ТА НЕКАСТРОВАНИХ СВИНОК З А РІЗНОЇ ПЕРЕДЗАБІЙНОЇ ЖИВОЇ МАСИ

Ключові слова: свинка, імунна кастрація, обвалювання, морфологічний склад, кісткова тканина, м’язова тканина, жирова тканина, м'ясо-сальні якості свиней

Анотація

В статті проведено порівняльну оцінку морфологічного складу туш та співвідношення окремих тканин в ній у імунокастрованих і некастрованих свинок за різної передзабійної живої маси отриманих від помісних свиноматок ірландського ландраса та ірландського йоркшира і кнурів синтетичної лінії MaxGrо. Найбільший вміст м’яса у масі туші 71,8% мали некастровані свинки за передзабійної маси 110 кг, тоді як у інших піддослідних свинок цей показник становив 71,1%. Найбільшу частку жиру у туші 19,2%, мали імунокастровані свинки вагової категорії 130 кг, що на 0,2% більше порівняно з некастрованими свинками такої ж вагової категорії. Найменшу частку жирової тканини виявлено у тушах некастрованих тварин за передзабійної маси 110 кг, що достовірно на 0,8% менше ніж у їх імунокастрованих аналогів. За часткою кісток у тушах піддослідних тварин за обох вагових категорій помічено тенденцію незначного зменшення цього показника у імунокастрованих свинок. Так частка кісток у тушах некастрованих тварин за передзабійної живої маси 110 кг та 130 кг виявилась невірогідно більшою відповідно на 0,1% та 0,2% порівняно з їх імунокастрованими аналогами. Найкраще співвідношення м’яса до кісток мали імунокастровані тварини за передзабійнї живої маси 130 кг. Їх туші мали більше м’язової тканини ніж кісткової в 7,33 рази, що на 0,15 одиниць менше порівняно з їх некастрованими аналогами. У імуно-кастрованих та некастрованих свинок за вагової категорії 110 кг різниці за м'ясо-кістковим співвідношенням не виявлено. М'ясо-сальне співвідношення було кращим у некастрованих свинок за обох вагових категорій. Некастровані тварини за передзабійної маси 110 та 130 кг мали тенденцію до покращення цього співвідношення відповідно на 0,21 та на 0,04 одиниці порівняно з аналогами дослідної групи. Застосування імунної кастрації для свинок не несе в собі негативного впливу на морфологічний склад туш. Більшого впливу на морфологічний склад як некастрованих так і імунокастрованих свинок мала їх передзабійна жива маса. З її збільшенням знижувався вміст кісток та збільшувався вміст жиру, тоді як вміст м’язової тканини залишався практично стабільним.

Посилання

Волощук В. М. Теоретичне обґрунтування і створення конкурентоспроможних технологій виробництва свинини: моногр. Полтава, 2012. 348 с.

Гарт В. В., Гудилин И. И, Кочнев Н. И. Восприимчивость к стрессу свиней разных генотипов. Генетика, разведе-ние и селекция свиней. 1988. С. 97–100.

ИМПРОВАК. URL: https://vicgroup.ru/catalog/p/preparaty-dlyaimmunologicheskoj-kastratcii/improvak/

Коваленко В. П. Внедрение нових технологий производства свинины. Свиноводство. 2000. № 6. С. 13–14.

Михалко О.Г. Сучасний стан та шляхи розвитку свинарства в світі та Україні. Вісник Сумського національного аг-рарного університету, серія «Тваринництво», 2021, Вип. 3(46), С. 61-78. http://repo.snau.edu.ua/bitstream/123456789/9537/1/6.pdf

Повод М.Г., Михалко О.Г., Вдовіченко Ю.В., Нечмілов В.М., Морфологічний склад туш свиней за різного типу годі-влі, тривалості утримання на дорощувані та передзабійної живої маси. Збірник наукових праць міжнародної нуково-практичної конференції «Аграрна наука та харчові технології», Вінницький НАУ , Вип. 3 (102). Вінниця, 2018, С. 47-56.

Селекція сільськогосподарських тварин / Ю. Ф. Мельник [та ін.]; за ред. Ю. Ф. Мельника. Київ: Інтас, 2008. C. 49–54.

Старков А., Девин К., Пономарев Н. Влияние условий содержания на здоровье и продуктивность животных. Свиноводство. 2004. № 6. С. 30–33

Сучасні методики досліджень у свинарстві. Полтава, 2005. 228 с.

Эстрадиол. URL: https://helix.ru/kb/item/08-120

Bahelka, I. [et al.] 2007. The effect of sex and slaughter weight on intramuscular fat content and its relationship to carcass traits of pigs. Czech J. Animal Science. 52(5):122–129.

Batorek N, Čandek-Potokar M, Bonneau M, Van Milgen J. Meta-analysis of the eect of immunocastration on production performance, reproductive organs and boar taint com-pounds in pigs. Animal. 2012;6:1330-1338. DOI: 10.1017/S1751731112000146

Batorek N, Noblet J, Bonneau M, Čandek-Potokar M, Labussiere E. Efect of dietary net energy content on performance and lipid deposition in immunocastrated pigs. In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science; 26-30 August 2013; Nantes, France. Wageningen: Wageningen Academic Publishers; 2013. p. 560

Batorek N, Škrlep M, Prunier A, Louveau I, Noblet J, Bonneau M, Čandek-Potokar M. Efect of feed restriction on hormones, performance, carcass traits, and meat quality in immunocastrated pigs. Journal of Animal Science. 2012;90:4593-4603. DOI: 10.2527/jas2012-5330

Boyle L. A., Bjorklund L. Effects of fattening boars in mixed or single sex groups and split marketing on pig welfare // Anim. Welfare. 2007. Vol. 16. P. 259–262

Font-i-Furnols M, Gispert M, Soler J, Diaz M, Garcia-Regueiro JA, Diaz I, Pearce MC. Efect of vaccination against gonadotrophin-releasing factor on growth performance, carcass, meat and fat quality of male Duroc pigs for dry-cured ham production. Meat Science. 2012;91:148-154. DOI: 10.1016/j.meatsci.2012.01.008

Font-i-Furnols M, González J, Gispert M, Oliver MA, Hortós M, Pérez J, Guerrero L. Sensory characterization of meat from pigs vaccinated against gonadotropin releasing factor compared to meat from surgically castrated, entire male and female pigs. Meat Science. 2009;83:438-442. DOI: 10.1016/j.meatsci.2009.06.020

Levels of androstenone and skatole and the occurrence of boar taint in fat from young boars. URL: https://www.researchgate.net/publication/223892639_Levels_of_androstenоne_and_s katole_and_the_occurrence_of_boar_taint_in_fat_from_young_boars

Pinna A, Schivazappa C, Virgili R, Parolari G. Efect of vaccination against gonadotropin-releasing hormone (GnRH) in heavy male pigs for Italian typical dry-cured ham production. Meat Science. 2015;110:153-169. DOI: doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.07.002

Povod M., Kravchenko O., Getya A., Zhmailov V, Mykhalko O., Korzh O. And Kodak T., (2020). Influence of pre-killing living weight of the quality of carcass of hybrid pigs in the conditions of industrial pork production in Ukraine. Journal Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, Vol. 20 (4), pp. 431-437.

Samarakone T. S., Gonyou H. W. Productivity and aggression at grouping of grower-finisher pigs in large groups. Canadian Journal animal Science. 2008. Vol. 88. No 1. P. 9–17.

Škrlep M, Čandek-Potokar M, Batorek Lukač N, Prevolnik Povše M, Pugliese C, Labussiere E, Flores M. Comparison of entire male and immunocastrated pigs for dry-cured ham production under two salting regimes. Meat Science. 2016;111:27-36. DOI: 10.1016/j.meatsci.2015.08.010

Trefan L, Doeschl-Wilson A, Rooke JA, Terlouw C, Bünger L. Meta-analysis of efects of gender in combination with carcass weight and breed on pork quality. Journal of Animal Science. 2013;91:1480-1492. DOI: 10.2527/jas.2012-5200

Whittemore C. Feeding for lean times. Pig Farming. 1982. Vol. 30. P. 53–55.

Опубліковано
2022-01-05
Як цитувати
Андрєєва, Д. М., Повод, М. Г., Вербельчук, Т. В., & Вербельчук, С. П. (2022). МОРФОЛОГІЧНИЙ СКЛАД ТУШ ІМУНОКАСТРОВАНИХ ТА НЕКАСТРОВАНИХ СВИНОК З А РІЗНОЇ ПЕРЕДЗАБІЙНОЇ ЖИВОЇ МАСИ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 49-54. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.8