ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ДЕЗІНФЕКТАНТІВ НА ОСНОВІ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН НА ШКАРАЛУПУ ЯЄЦЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПТИЦІ

Ключові слова: технологія, породи, інкубація, дезінфікуючі речовини, шкаралупа

Анотація

В роботі представлені результати вивчення дії дезінфектантів, основою яких є хімічні речовини, на структуру та властивості шкаралупи яєць сільськогосподарської птиці. Розглянуті дезінфекуючі властивості та вплив на шкаралупу та шкаралупні оболонки яєць сільськогосподарської птиці препаратів, що створені на основі альдегідовмісних речовин, сполук на основі перекису водню та речовин, що мають в основі надоцтову кислоту. Використання дезінфікуючих речовин, які не впливають на якість шкаралупи інкубаційних яєць та позитивно діють на розвиток ембріонів сільськогосподарської птиці є актуальним питанням у птахівництві. В роботі використовували інкубаційні яйця курей леггорн білий. Для експериментів формували вісім груп по 144 яєць в кожній. Перед закладкою на інкубацію яйця обробляли розчинами речовин та препаратів: формальдегідом, глютаральдегідом, метацидом, препаратами Virkon - S (KRKA, Словенія), CID – 20 з додаванням надоцтової кислоти (НОК), VIROCID з НОК, CID - 20, НОК та рослинні екстракти, VIROCID, НОК та рослинні екстракти. Зразки шкаралупи аналізували за допомогою растрової електронної мікроскопії на приладі РЕММА-102 відразу після висихання розчинів та після вилуплення курчат. Обробка яєць сільськогосподарської птиці дезінфікуючими речовинами є однією з головних вимог інкубації. Проте використання дезінфектантів, що мають відмінні бактерицидні та фунгіцидні властивості, не завжди призводять до бажаного результату. Зокрема препарати, що створені на основі хімічних речовин, таких як альдегідовмісткі сполуки, знижують захисну дію кутикули та мають канцерогенні властивості щодо персоналу птахофабрик. Препарати на основі пероксидів мають токсичну дію на ембріони, що розвиваються, та деструктивну активність щодо біокерамічного шару шкаралупи. Для пом’якшення негативного впливу препаратів, до складу яких входять дані речовини, рекомендовано додавати рослинні екстракти

Посилання

1. Alekseyev F. F., Asriyan M. A., Bel'chenko N. B. (1991) Promyshlennoye ptitsevodstvo [Industrial poultry farming]. M.: Agropromizdat, 544 (in Russian).
2. Bordunova O.H., Chernyavsʹka T.O., Chivanov V.D. (2007). Prohnozuvannya yakosti inkubatsiynykh yayetsʹ [Forecasting the quality of hatching eggs]. Visnyk ahrarnoyinauky, №6, 53-58 (in Ukrainian).
3. Bordunova O. H., Popsuy V.V., Astrakhantseva O.H. (2009). Nanodezinfektant ХХІ storichchya: fundamentalʹni i prykladni aspekty vykorystannya u ptakhivnytstvi [Nanodezinfectant of the XXI century: fundamental and applied aspects of use in poultry farming]. Ptakhivnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb., Vyp. 62, Kharkiv: IP UAAN, 6-8 (in Ukrainian).
4. Il'ina A.V., Kulikov S.N., Chalenko G.I., Gerasimova N.G., Varlamov V.P. (2008). Polucheniye i issledovaniye mono-sakharidnykh proizvodnykh nizkomolekulyarnogo khitozana [Obtaining and research of monosaccharide derivatives of low molecular weight chitosan]. Prikladnaya Biokhimiyai Mikrobiologiya, T. 44, № 5, 606-614 (in Russian).
5. Karatayev A.M., Sakhatskyy N.Y., Bezrukavaya Y.YU. (2004). Novyy dezynfektant shyrokoho spectra deystvyya [A new broad-spectrum disinfectant]. Ptakhivnytstvo: mizh vid. temat. nauk. zb. Instytut ptakhivnytstva UAAN. Kharkiv, Vyp. 53, 572(in Ukrainian).
6. Tret'yakova A.D. (1988). Veterinarnyye preparaty: spravochnik [Veterinary drugs: a reference book]. M. :Kolos, 346 (in Russian).
7. Brake, J., Walsh, T.J., Benton, C.E. Jr., Petitte, J.N., Meijerhof, R., Peñalva, G. 1997. Egg handling and storage. Poult. Sci. Issue (76). P. 144-151.
8. Cheng M. Visible-light-assisted degradation of dye pollutants over Fe(III)-loaded resin in the presence of H2O2 at neutral pH values / M. Cheng, Ma J. Li, Y. Huang, J. Zhao [et al.] // Environ. Sci. Technol. – 2004.-38.-Р. 1569 –1575.
9. Chii Shang. Repression of photoreactivation and dark repair of coliform bacteria by TiO2-modified UV-C disinfection / Chii Shang, Lok Man Cheung, Chiu-Man Ho, Minzhen Zeng // Applied Catalysis B: Environmental.- 2009.-V. 89, Issues 3-4.- P.- 536-542.
10. Elmezayyen, A.S. and Reicha, F.M. (2015). Preparation of Chitosan Copper Complexes: Molecular Dynamic Studies of Chitosanand Chitosan Copper Complexes. Open Journal of Applied Sciences, 5, 415-427.
11. Hernandez-Hernandez A. Identification of some active proteins in the process of hen eggshell formation / A. Hernandez-Hernandez, J. Gomez-Morales, A. B. Rodrіguez-Navarro, J. Gautron [et al.] // Cryst. Growth Des. - 2008. -V.8.-P.-4330-4339.
12. Herruzo R. Efficacy of a new peracetic acid-based disinfectant agent (‘Adaspor® ready to use’) / R. Herruzo, M.J. Vizcaino, I. Herruzo // Journal of Hospital Infection, Volume 74, Issue 2, February 2010, Pages 192-193
13. Merianos J. J. (2001). Surface-Active Agents. Disinfection, sterilization and preservation. Ed. by S.S. Block. New York: Lippincott Williams & Wilkins, 283-321.
14. Russel A. D. (2001) Principles of Antimicrobial activity and resistance. Part II: Fundamental Principles of Activity. Disinfection, sterilization and preservation. Ed. by S.S. Block. New - York: Lippincott Williams & Wilkins, 31-57.
15. Samuel P. Davis (ed.) (2011). Chitosan: Manufacture, Properties, and Usage. Nova Science Publishers, 507
16. Xian De li (2009). Effect of combination of chitosan coating and irradiation on physicochemical and functional properties of chicken egg during room-temperature storage. Radiation Physics and Chemistry, Vol. 78,Is. 7-8, 589-591.
Опубліковано
2022-01-06
Як цитувати
Петренко, Г. О., & Бордунова, О. Г. (2022). ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ДЕЗІНФЕКТАНТІВ НА ОСНОВІ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН НА ШКАРАЛУПУ ЯЄЦЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПТИЦІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (4 (47), 119-124. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.4.20