ЗВ'ЯЗОК ХІМІЧНИХ ТА ФІЗИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ВОДИ З МОРФОЛОГІЧНИМИ ОЗНАКАМИ РАКІВ РІЗНИХ ВИДІВ
Анотація
Об’єктом досліджень була галузь аквакультури, а саме технологія вирощування раків в умовах замкнутого водопостачання. Були проведені дослідження по впливу температури, насичення кисню та кислотності води на морфологічні ознаки раків. Метою досліджень було визначення оптимального рівня кисню, температури та кислотності середовища, при якій спостерігаються найбільші прирости та найменші втрати поголів’я. Технологія промислового вирощування раків ще недостатньо розвинута. Вирощування товарного раку з визначенням оптимального рівню кисню є найважливішим елементом цієї технології. Вплив вмісту кисню при вирощуванні гідробіонтів має першочергове значення. При цьому рівень кисню тісно пов’язаний з температурою в установці замкнутого водопостачання. Зміна температурного режиму в допустимих межах не викликають значні зміни в процесі розвитку раків, проте, підвищення температури відповідно збільшує споживання кисню та активізує інші процеси метаболізму. Провівши дослідження отримано наступні результати: найкращою температурою для утримання всіх видів раків є 23-25°С. Зміна кислотності в межах 6-8 °Т не впливала на збільшення живої маси ракоподібних. Зміна апетиту, поведінки та приростів не спостерігалася в жодній групі. При зниженні рівня кисню до 5 мг/л. спостерігалося пригнічення апетиту та зменшення рухливості раків червоноклешневого виду, а на кінець другої доби 75% раків загинуло. У річкового широкопалого рака також було помічено кисневе голодування. Найкраще переніс зниження рівня кисню мармуровий рак, у якого спостерігалося не значне зменшенням приростів. Несприятливі умови кисневого середовища спровокували порівняно високу смертність особин. В кінцевому підсумку все це призвело до мінімальної біопродуктивності.
Посилання
2. Lawrence С., Jones С. Cherax. In: Biology of Freshwater Crayfish. / Ed. D.M.Holdich. UK, Oxford: Blackwell Science, 2002. pp. 635-670.
3. Xiaoxuan C., Zhixin W., Licai H. Effects of Water Temperature on Ingestion and Growth of Cherax quadricarinatus. Journal of Huazhong Agricultural.1995. (In Chinese with English Abstract).
4. Meade M.E., Doeller J.E., Kraus D.W., Wals S.A. Effects of temperature and salinity on weight gain, oxygen consumption rate, and growth efficiency in juvenile redclaw crayfish Cherax quadricarinatus. Journal of the World Aquaculture Society. 2002. Vol. 33,No. 2. pp. 188-198.
5. Сущеня Л.М. Интенсивность дыхания ракообразных. Киев: Наукова думка, 1972. 195 с.
6. Жигин А.В., Арыстангалиева В.А., Тырин Д.В., Ковачева Н.П. Определение оптимальной температуры и потребления кислорода при подращивании молоди австралийского красноклешневого рака. Природообустройство. 2017. №3.
С. 121–128.
7. Boon P.I. Organic matter degradation an dnutrient regenerationin Australian fresh waters. II. Spatial and temporal variation, andrelation with environ mental conditions. 1990. Archives Hydrobiolgie, 117:405-436.
8. Carolina T., Yanina P., Laura S. Effect of long term exposure to high temperature on survival, grow than dre productive parameters of the redclaw crayfish Cherax quadricarinatus. Aquaculture. 2010. Vol. 302. pp. 49–56.
9. Кузьмина И.А. Содержание растворенного кислорода в воде. Методические указания. НовГУ, Великий Новгород, 2007. 12 с.
10. Киреевский И.Р. Рыба и раки в домашнем пруду. Москва: АСТ 2007. 463с.
11. Бродський С.Я. Фауна України. Вищі раки. Річкові раки. Київ: Наукова думка. 1981. Том 26. Вип. 3. 212 с.
12. Gutekunst J., Andriantsoa R., Falckenhayn C. Clonal genome evolution and rapid invasive spread of the marbled cray-fish. Nature Ecology & Evolution, 2018, Vol. 2, pp. 567–573.