ГЕМАТОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ СВИНЕЙ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНОЇ СОЇ В РАЦІОНІ
Анотація
У світової науки є достатньо даних, що свідчать про існування потенційних і реальних біологічних ризиків під час комерційного використання трансгенних кормів. В експериментальних дослідженнях на лабораторних та сільськогосподарських тваринах було виявлено негативний вплив генетично модифікованих кормів на морфо- функціональний стан їх органів і систем організму, репродуктивну функцію, імунний статус, біохімічні показники крові та сечі. Метою даної роботи було проведення аналізу морфологічних і біохімічних показників крові молодняку свиней за використання в їх раціонах різних високобілкових кормів – макухи соняшникової з люпином вузьколистим та генетично модифікованої екструдованої повножирової сої. Експериментальні дослідження проведені на території фізіологічного двору Інституту в умовах ІІІ зони радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Для цього сформовано 2 групи молодняку свиней по 7 голів у кожній : І група (контрольна) – згодовували зерносуміш №1 з люпином вузьколистим (безалкалоїдним) і макухою соняшниковою; ІІ група (дослідна) – отримувала зерносуміш №2 з генетично модифікованою соєю. Морфологічні дослідження крові проведені з використанням гематологічного аналізатора Abacus Vet 5, а біохімічні – напівавтоматичного б/х аналізатора Cherm 7, реактиви DAC. За результатами гематологічних досліджень встановлено, що основні показники крові у свиней обох піддослідних груп знаходились в межах фізіологічної норми, за виключенням перевищення верхньої межі норми по сегментоядерних нейтрофілах, холестерину, АЛТ і АСТ. Водночас за використання для годівлі молодняку свиней зерносуміші, до складу якої входило 10 % (за масою) генетично модифікованої сої, в крові тварин спостерігається збільшення вмісту загального білку на 15,6 %, гемоглобіну – на 12,7 %, тромбоцитів – у 2,1 рази і тромбокриту – на 0,07 % абсолютних (Р>0,95-0,999). При цьому в крові тварин дослідної групи відносно контролю зменшується кількість еритроцитів на 17,4 %, лейкоцитів – 27,2, K – 29,3 і Cl – на 10,0 % (Р>0,95-0,99).
Посилання
2. Eissa, M. I., El-Sherbiny, M.A., Ibrahim, A.M., Abdelsladik, A., Mohamed, M.M., & El-Halawany, M.S. (2019). Biochemical and Histopathological studies on female and male Wistar rats fed on genetically modified soybean meals (Roundup Ready). The Journal of Basic and Applied Zoology, vol. 80, no. 54, 12 p. DOI:https://doi.org/10.1186/s41936-019-0114-2
3. Herman, R. A., Ekmay, R. D., Schafer, B. W., Brandon, P. S., Fast, J., Papineni, S., Shan, G., & Juberg, D.R. (2018). Food and feed safety of DAS-44406-6 herbicide-tolerant soybean. Regulatory Toxicology and Pharmacolody, vol. 94, pp. 70–74. DOI:https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2018.01.016
4. Hilbeck, A., Meier, M., Rombke, J., Jänsch ,S., Teichmann, H., & Tappeser, B. (2011). Environmental risk assessment of genetically modified plants – concepts and controversies. Environmental Sciences Europe, vol. 23, pp.1–13. DOI: https://doi.org/10.1186/2190-4715-23-13
5. Ibatullin, I. I., Zhukorsky, O. M., 2017. Metodolohiya ta orhanizatsiya naukovykh doslidzhen’ u tvarynnytstvi: posibnyk [ Methodology and organization of scientific research in animal husbandry: manual]. Kyiv : Ahrarna nauka, 328 (in Ukrainian).
6. ISAAA Brief 55-2019: Executive Summary (2020). Biotech Crops Drive Socio-Economic Development and Sustainable Environment in the New Frontier. URL: https://www.isaaa.org/resources/publication/briefs/55/executivesumm/de fault.asp
7. Kulyk, Y. M., Kulyk, M. F., Khimich, O. V., Obertyukh, Yu. V., and Vlasenko, V. V., 2015. Zhodovuvannya porosyatam henetychno modyfikovanoyi soyi vprodovzh rr’okh pokolin’ vyklykaye vidsutnist’ statevoho potyahu v knuriv [Feeding genetically modified soybeans to piglets for three generations causes a lack of sex drive in boars]. Ahrarna nauka ta kharchovi tekhnolohiyi, no. 1(90), pp. 25–36. (in Ukrainian).
8. Kucheryavy, V.P., 2015. Vplyv novoyi kormovoyi dobavky na pokaznyky krovi molodnyaku svyney na vyroshchuvanni [The effect of a new feed additive on the blood parameters of young pigs in cultivation]. Naukovyy visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Hzhytsʹkoho, vol. 17, no. 3 63), pp. 354–358. (in Ukrainian).
9. Kushnir, G. V., 2017. Analiz rezul’tativ doslidzhen’ roslynnoi syrovyny ta kormiv dlya tvaryn za 2016 rik na nayavnist’ henerychno modyfikovanykh roslyn [Analysis of the results of research on plant raw materials and animal feed for 2016 for the presence of genetically modified plants]. Naukovo-tekhnichnyy byuleten’ derzhavnoho naukovo-doslidnoho kontrol’noho instytutu veternarykh preparative ta kormovykh dobavok i Instututu biolohiyi tvarun, iss.18, no.1, pp. 86–90. (in Ukrainian).
10. Novakovska, V.Yu., 2020. Hematolohichnyy profilʹ krovi svyney za zhodovuvannya tselyulozoamilolitychnoyi dobavky [Hematological blood profile of pigs fed cellulose amylolytic supplement]. Tekhnolohiya vyrobnytstva i pererobky produktsiyi tvarynnytstva, no. 1, pp. 125–131. (in Ukrainian). DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9270-2020-157-1-125-131
11. Ogorodnyk, O. Z., 2002. Vplyv rivnya lizynu, metioninu i treoninu v ratsioni na obmin rechovyn ta vmist hormoniv u krovi svyney porody velyka bila kh landras [The influence of the level of lysine, methionine and threonine in the diet on metabolism and the content of hormones in the blood of pigs of the Great White x Landrace breed]. Avtoref. dys. na zdobuttya nauk. stupenya kand. s.-h. nauk: spets. 03.00.04 «Biokhimiya». Lʹviv, 2002. 16 p.
12. Omelchenko, N.M., 2020 Vplyv nanochastynok Arhentumu na hospodars’ki ta fizioloho-biokhimichni pokaznyky laktuyuchykh koriv pry tryvaliy hodivli tradytsiynoyu ta transhennoyu soyeyu [Effect of Argentum nanoparticles on economic and physiological and biochemical indicators of lactating cows during long-term feeding with traditional and transgenic soy]. Tvarynnytstvo ta technolohiyi kharchovykh produktiv, vol. 11, no.4, pp. 61–69. [in Ukrainian]. DOI: https://doi.org/10.31549/ animal2020.04.061
13. Papineni, S., Murray, J., Ricardo, E., Dunville, C., Sura, R., & Thomas, J. (2017). Evaluation of the safety of a genetically modified DAS-44406-6 soybean meal and hulls in a 90-day dietary toxicity study in rats. Food and Chemical Toxicology, vol. 109, pp. 245–252. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.08.048
14. Papineni, S., Passage, J.K., Ekmay, R.D., & Thomas, J. (2018). Evaluation of 30% DAS-44406-6 soybean meal in a subchronic rat toxicity study. Regulatory Toxicology and Pharmacolody, vol. 94, pp. 57–69. DOI: https://doi.org/10.1016/j. yrtph.2018.01.005
15. Pro zakhyst tvaryn vid zhorstokoho povodzhennya: Zakon Ukrayiny vid 21.02.2006 r. №3447-IV: stanom na 21 bereznya 2021 r. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3447-15 [On the protection of animals from cruel treatment: Law of Ukraine dated February 21, 2006 No. 3447-IV: as of March 21, 2021 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3447-15]
16. Smith, J. M. (2007). Genetic Roulette. The documented health risks of genetically engineered foods. Fairfield:Yes Books, 319.
17. Snell, C., Bernheim, A., Berge, J.-B., Kuntz, M., Pascal, G., Paris, A., & Ricroch, A.E. (2012). Assessment of the health impact of GM plant diets in long-term and multigenerational animal feeding trials: a literature review. Food and Chemical Toxicology, vol. 50, no. 3-4, pp.1134–1148. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.11/048
18. Swiatkiewicz, S., Swiatkiewicz, M., Arczewcka-Wlosek, A., & Jozefiak, D. (2014). Genetically modified feeds and their effect on the metabolic parameters of food-producing animals: a rewire of recent studies. Animal Feed Science and Nechnology, vol. 198, pp. 1–19. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2014.09.009
19. Zinoviev, S. G., 2014. Deyaki biokhimichni pokaznyky krovi svyney pry vykorystanni HM-soyi v yikh ratsionakh [Some biochemical indicators of the blood of pigs when using GM soybeans in their diets]. Biolohiya tvaryn, vol. 16, no. 1, pp. 76–82. (in Ukrainian).
20. Zinoviev, S. G., Semenov, S. O., Bindyug, O. A., and Bindyug, D. O., 2016. Bilkovyy profil’ krovi svyney za zhodovuvannya yim HM-soyi [Blood protein profile of pigs fed GM soybeans]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrayiny, no. 4(61), pp. 1–11. [in Ukrainian]. DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2016.04/027