ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК МОЛОКА НА ЙОГО СИРОПРИДАТНІСТЬ

Ключові слова: молоко, сир, масова частка жиру, масова частка білку, згортання, згусток.

Анотація

Підвищення якості молочної сировини для виробництва молочних продуктів, в тому силі сирів є актуальним питанням. Дивлячись на те, що в Україні відбувається скорочення поголів’я молочної худоби, зростають ціни на енергоресурси, важливим фактором підвищення рентабельності молочного скотарства є підвищення якості молока. Насамперед це стосується підвищення вмісту білка в ньому та покращення технологічних властивостей. Для виконання поставленої мети, були проведені дослідження в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України», Сумського району на тваринах української бурої молочної породи та сумського внутрішньо породного типу української чорно-рябої молочної породи. Об’єктом дослідження були зразки молока від групи корів вище названих порід. Якісні показники молока досліджували за загальноприйнятими методиками. Фізико-хімічні показники – жир, білок, СЗМЗ, густину, визначали методом ультразвукової діагностики на аналізаторі якості молока “Екомілк” тип Milkana KAM 98-2A. Готовий сир зважували та досліджували на відповідність ДСТУ 4669:2006. “Сири напівтверді. Загальні технічні умови. В сирі, виробленому зі зразків молока відповідно до ДСТУ 4669:2006, визначали органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники. Вологу в готовому продукті визначали згідно з ГОСТ 3626-73, вміст кухонної солі – згідно з ГОСТ 3627-81, масову частку жиру в сирі – згідно з ГОСТ 5867-90, мікробіологічні показники – згідно з ГОСТ 9225-84. За результатами проведених досліджень встановлено, що тварини української чорно-рябої молочної породи поступалися за вмістом основних компонентів молока тваринам української бурої молочної породи. Також тваринам бурої худоби притаманні більш кращі технологічні показники у процесі виробництва напівтвердого сиру. Їм характерний менші час необхідний на згортання молокозсідальним ферментом, тривалість оброблення згустку, показник витрат молока на 1 кг виробленого сиру. Встановлений статистично значущий вплив окремих якісних показників молока на витрати при виробництві сиру. Вміст білка та казеїну в молоці високовірогідно та негативно корелювали з ним. Подібна тенденція характерна і вмісту сухого знежиреного молочного залишку. Вміст сухої речовини в молоці не мав статистично значущого зв’язку на показник витрати сировини при виробництві сиру. Відповідно селекційними заходами при підвищенні вмісту білка в молоці можна покращити його сиропридатність.

Посилання

1. Borshch, O.O., Ruban, S., Borshch, O.V., Malina, V., Fedorchenko, M., Kosior, L. Korol-Bezpala, L. (2021). Productivity, milk composition and reasons for leaving the herds of Ukrainian local cows and their crossbreeds with Brown Swiss and Montbeliarde breeds during five lactations, Roczniki Naukowe Zootechniki. 2021. issue 48 (2). pp. 205–216.
2. Dyman, T. M., Plivachuk, O. P., Nadtochii, S. O. (2017). Syroprydatnist moloka koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody z riznymy henotypamy alfa-laktalbuminu [Raw suitability of milk from cows of the Ukrainian black and spotted dairy breed with different genotypes of alpha-lactalbumin]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia : Tvarynnytstvo. issue 5(1), pp. 67–71. (in Ukrainian)
3. Ladyka, V. I., Nazarenko, Y. Pavlenko, Y. M. Opara, V. O. (2019). Determining the influence of the composition of milk from cows of different breeds on quality indicators for the dutch–type cheese. Eastern–europeen journal of enterprise technologies. issue 1/11 (97). pp. 23–33.
4. Liang, K. Zhao, Y., Han J., Liu P., Qiu J., Zhu D., Qin Y., Lu L. Wang X.(2118). Fatty acid composition, vitamin A content and oxidative stability of milk in China, Journal of Applied Animal Research. issue 46 (1). pp. 566–571.
5. Petrovska, I. R., Salyha, Yu. T., Vudmaska, I. V. (2022). Statystychni metody v biolohichnykh doslidzhenniakh: navchalno-metodychnyi posibnyk [Statistical methods in biological research: educational and methodological manual]. Kyiv : Ahrarna nauka, 2022. 172 s. (in Ukrainian)
6. Plivachuk, O. P., Dyman, T. M., Oblap, R. V. (2016). Syroprydatnist moloka koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody z riznymy henotypamy kapa-kazeinu, beta-laktohlobulinu ta prolaktynu [Raw suitability of milk from cows of the Ukrainian black-spotted dairy breed with different genotypes of kappa-casein, beta-lactoglobulin and prolactin]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva, issue 2 pp. 116-–121. (in Ukrainian)
7. Plivachuk, O. P., Dyman, T. M., Oblap, R. V. (2016). Syroprydatnist moloka koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody z riznymy henotypamy kapa-kazeinu, beta-laktohlobulinu ta prolaktynu [Raw suitability of milk from cows of the Ukrainian black and spotted dairy breed with different genotypes of kappa-casein, beta-lactoglobulin and prolactin]. Tekhnolohiia vyrobnytstva i pererobky produktsii tvarynnytstva : zbirnyk nauk. prats BNAU. issue. 2(129), pp. 116–121. (in Ukrainian)
8. Polieva, I. O., Korkh, I. V. (2021). Bilkovyi sklad ta pozhyvna tsinnist moloka koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody z riznymy henotypamy kapa-kazeinu (CSN3) [Protein composition and nutritional value of milk from cows of the Ukrainian black and spotted dairy breed with different kappa-casein genotypes (CSN3)]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu tvarynnytstva NAAN. issue 125. pp. 185–195. (in Ukrainian)
9. Polieva, I. O., Korkh, I. V. (2021). Tekhnolohichni vlastyvosti moloka koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody iz riznymy henotypamy kapa-kazeinu za vyhotovlennia syru kyslomolochnoho [Technological properties of milk from cows of the Ukrainian black and spotted dairy breed with different kappa-casein genotypes for the production of sour milk cheese]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu Seriia «Tvarynnytstvo». issue. 3(46). pp. 127–133. (in Ukrainian)
10. Prudnikov, V. H., Tarasova, T. O., Tarasov, M. A. (2021). Porivnialna kharakterystyka koriv riznykh porid za bilkovomolochnistiu ta yakistiu syru [Comparative characteristics of cows of different breeds according to milk protein content and cheese quality]. Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S. Z. Gzhytskoho. Tom 13 issue 2 (48) Chastyna 2, pp. 364–371. (in Ukrainian)
11. Ruban, S. Yu., Borshch, O. V., Borshch, O. O., Fedorchenko, M. M., (2022). Sklad ta syroprydatnist moloka koriv riznykh pored [The composition and syrupiness of the milk of cows of different breeds]. Tvarynnytstvo Stepu Ukrainy, issue 1(1). pp 56–61. (in Ukrainian)
Опубліковано
2023-06-16
Як цитувати
Чернявська, Т. О., & Самохіна, Є. А. (2023). ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЯКІСНИХ ХАРАКТЕРИСТИК МОЛОКА НА ЙОГО СИРОПРИДАТНІСТЬ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Тваринництво, (2), 63-66. https://doi.org/10.32782/bsnau.lvst.2023.2.10