ПРОДУКТИВНІСТЬ МОЛОДНЯКУ КЛАРІЄВОГО СОМА (CLARIAS GARIEPINUS) ЗА ВИКОРИСТАННЯ КОМБІКОРМУ З РІЗНИМИ РІВНЯМИ ФЕРМЕНТОВАНОГО СОЄВОГО ШРОТУ ЕР500
Анотація
У статті висвітлені питання впливу згодовування комбікормів з різним рівнем заміни рибного борошна ферментованим соєвим шротом ЕР500 на живу масу та середньодобові прирости молоді кларієвого сома (Clarias gariepinus). Експериментальні дослідження проводились на базі кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного Національного університету біоресурсів і природокористування України. Було проведено науково-господарський дослід за методом груп аналогів тривалістю 56 днів, який був поділений на 4 підперіоди тривалістю 14 днів кожний. Для досліду було відібрано 600 голів молодняку кларієвого сома середньою масою 25 грам та сформовано за методом аналогів шість груп по 100 голів в кожній – контрольну та 5 дослідних. Годівлю молодняку кларієвого сома проводили комбікормом, який відрізнався рівнями введенням ферментованого соєвого шроту. Так, комбікорм контрольної групи в своєму складі мав 36% рибного борошна без додавання ферментованого соєвого шроту ЕР500, тоді як в комбікормі 2 групи вміст рибного борошна був знижений до 26 % та додано 10% ферментованого соєвого шроту ЕР500. В комбікормі для 3 групи продовжено зниження рівня рибного борошна до 21 % та збільшено рівень ферментованого соєвого шроту ЕР500 до 15 %. Спрямувавши зусилля на 100 % заміну рибного борошна комбікорми 4, 5 та 6 групи характеризується 16 %, 11 % та 0 % вмісту цього інгредієнту, тоді як ферментованого соєвого шроту ЕР500 в цих групах було 20 %, 25 % та 36 % відповідно. Зважування на 42 день досліду показало, що молодь кларієвого сома другої та третьої груп випереджали контроль за рівнем живої маси на 1,0 % та 1,6 % відповідно. Жива маса риб четвертої групи була вірогідно вищою за контроль на 2,2 % (р≤0,05). П’ята та шоста групи також вірогідно випереджали контроль на 2,5 % (р≤0,05) та 2,6 % (р≤0,05) відповідно. Заключне зважування у 56 день дослідження показало перевагу четвертої, п’ятої та шостої дослідних груп. Жива маса риб цих груп була вірогідно вищою від контролю на 3,1 % (р≤0,05) у четвертій групі, на 3,5 % (р≤0,01) у п’ятій та на 3,9 % (p≤0,01) вищою у шостій групах. Аналіз середньодобового приросту за увесь період вирощування показав, вірогідну різницю за цим показником у риб четвертої дослідної групи які перевищували контроль на 3,6 % (р≤0,05). Середньодобовий приріст в п’ятій та шостій дослідних групах також був вірогідно вищими за контрольну групу 3,9 % (р≤0,01) та 4,3 % (р≤0,01) відповідно.
Посилання
2. Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2014). State of world fisheries and aquaculture 2014: Opportunities and challenges. Food & Agriculture Organization of the United Nations.
3. Fuentes-Quesada, J. P., Viana, M. T., Rombenso, A. N., Guerrero-Rentería, Y., Nomura-Solís, M., Gomez-Calle, V., Lazo, J. P., & Mata-Sotres, J. A. (2018). Enteritis induction by soybean meal in Totoaba macdonaldi diets: Effects on growth performance, digestive capacity, immune response and distal intestine integrity. Aquaculture, 495, 78–89. https://doi. org/10.1016/j.aquaculture.2018.05.025
4. He, M., Yu, Y., Li, X., Poolsawat, L., Yang, P., Bian, Y., Guo, Z., & Leng, X. (2020). An evaluation of replacing fish meal with fermented soybean meal in the diets of largemouth bass ( Micropterus salmoides ): Growth, nutrition utilization and intestinal histology. Aquaculture Research, 51(10), 4302–4314. https://doi.org/10.1111/are.14774
5. Hossain, S., Koshio, S., Ishikawa, M., Yokoyama, S., Sony, N. M., Islam, J., Maekawa, M., & Fujieda, T. (2018). Substitution of dietary fishmeal by soybean meal with inosine administration influences growth, digestibility, immunity, stress resistance and gut morphology of juvenile amberjack Seriola dumerili. Aquaculture, 488, 174–188. https://doi.org/10.1016/j. aquaculture.2018.01.037
6. Lilleeng, E., Frøystad, M. K., Vekterud, K., Valen, E. C., & Krogdahl, Å. (2007). Comparison of intestinal gene expression in Atlantic cod (Gadus morhua) fed standard fish meal or soybean meal by means of suppression subtractive hybridization and real-time PCR. Aquaculture, 267(1-4), 269–283. https://doi.org/10.1016/ j.aquaculture.2007.01.048
7. National Research Council (U.S.). Committee on the Nutrient Requirements of Fish and Shrimp. (2011). Nutrient requirements of fish and shrimp. National Academies Press.
8. Shiu, Y.-L., Hsieh, S.-L., Guei, W.-C., Tsai, Y.-T., Chiu, C.-H., & Liu, C.-H. (2013). UsingBacillus subtilisE20-fermented soybean meal as replacement for fish meal in the diet of orange-spotted grouper (Epinephelus coioides, Hamilton). Aquaculture Research, 46(6), 1403–1416. https://doi.org/10.1111/are.12294
9. The state of world fisheries and aquaculture 2022. (2022). FAO. https://doi.org/10.4060/cc0461en
10. Taher, S., Romano, N., Arshad, A., Ebrahimi, M., Teh, J. C., Ng, W.-K., & Kumar, V. (2017). Assessing the feasibility of dietary soybean meal replacement for fishmeal to the swimming crab, Portunus pelagicus, juveniles. Aquaculture, 469, 88–94. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2016.11.036
11. Wang, L., Zhou, H., He, R., Xu, W., Mai, K., & He, G. (2016). Effects of soybean meal fermentation by lactobacillus plantarum P8 on growth, immune responses, and intestinal morphology in juvenile turbot (scophthalmus maximus L.). Aquaculture, 464, 87–94. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2016.06.026
12. Zakaria, M. K., Kari, Z. A., Van Doan, H., Kabir, M. A., Che Harun, H., Mohamad Sukri, S. A., Goh, K. W., Wee, W., Khoo, M. I., & Wei, L. S. (2022). Fermented soybean meal (FSBM) in african catfish (clarias gariepinus) diets: Effects on growth performance, fish gut microbiota analysis, blood haematology, and liver morphology. Life, 12(11), 1851. https://doi. org/10.3390/life12111851
13. Zhang, J.-X., Guo, L.-Y., Feng, L., Jiang, W.-D., Kuang, S.-Y., Liu, Y., Hu, K., Jiang, J., Li, S.-H., Tang, L., & Zhou, X.-Q. (2013). Soybean β-Conglycinin Induces Inflammation and Oxidation and Causes Dysfunction of Intestinal Digestion and Absorption in Fish. PLoS ONE, 8(3), Стаття e58115. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0058115