АНАЛІЗ СТІЙКОСТІ ДО АНТИБІОТИКІВ ЗБУДНИКА САЛЬМОНЕЛЬОЗУ, ВИДІЛЕНОГО ВІД ПТИЦІ

Ключові слова: Сальмонела; серотипування; чутливість до антибіотиків; безпека харчових продуктів

Анотація

Сальмонела є убіквітарним збудником, що викликає захворювання у людей і тварин. Сальмонельоз, як харчова токсикоінфекція, є соціальноекономічною проблемою беручи до уваги те, що споживання контамінованих збудником продуктів харчування призводить до спалаху захворювання людей. У всьому світі нетифозні сальмонели є поширеною причиною бактеріального ентериту у людей. В Україні щорічно реєструється приблизно 10 000 випадків захворювання людей на сальмонельоз, що становить 16-22 % випадків на 10 тис. населення за рік. Поширеність та серотипи сальмонели можуть значно відрізнятися між місцевостями, районами, регіонами та країнами, а отже, виділення та ідентифікація серотипів сальмонели, отриманих від людей і птиці, необхідна для розробки програми контролю цієї хвороби в даній області. Протягом чотирьох річного періоду дослідження відібрано 84 зразків м’яса від різних видів птиці. Проведена ідентифікація виділених збудників шляхом посіву на штучні середовища. Серотип збудника підтверджувався реакцією аглютинації на предметному склі. Визначено дві серогрупи сальмонел: серогрупа B (n=11) та серогрупа D (n=14), в які входили три серотипи сальмонел: S. typhimurium, S. enteritidis, S. galinarum. У досліджених зразках відсоток S. enteritidis виявився найвищім і становив 13,09. У м’ясі курей становила S. enteritidis 7,84%, S. typhimurium – 3,9 %. У м’ясі качок відсоток позитивних проб S. typhimurium і S. enteritidis виявився рівним 13,63, тоді як у м’ясі гусей таких було більше – 16,6% і 33,33% відповідно до названих сероваріантів збудника. Залежно від району де проводили відбір проб м’яса від птиці спостерігається певна різниця у рівні виділення збудника. У зразках, відібраних в Сумському районі, відсоток позитивних виявилися найвищім – 36,84. При аналізі наявності сальмонел в різних ланках їх циркуляції установлено високий показник патогену в птахопродуктах власного подвір’я (39,13%). Випробування антимікробної резистентності показало, що сальмонели, виділені із дослідних зразків м’яса, виявилися стійкими до хлорамфеніколу у 44,0% випадків, і були чутливими до іміпенем/циластатин та левофлоксацину. До того ж 24,0% штамів продемонстрували резистентні до де кількох препаратів.

Посилання

1. Abatcha, M.G.; Effarizah, M.E.; Rusul, G. Prevalence. (2018). Antimicrobial resistance, resistance genes and class 1 integrons of salmonella serovars in leafy vegetables, chicken carcasses and related processing environments in malaysian fresh food Markets. Food control, 91, 170–180. DOI:10.1016/j.foodcont.2018.02.039
2. Abd-Elghany, S.M.; Sallam, K.I.; Abd-Elkhalek, A.; Tamura, T. Occurrence. (2015). Genetic Characterization and Antimicrobial Resistance of Salmonella isolated from chicken meat and giblets. Epidemiol. infect. 143, 997–1003 DOI:10.1017/S0950268814001708.
3. Amajoud, N.; Bouchrif, B.; El Maadoudi, M.; Skalli Senhaji, N.; Karraouan, B.; El Harsal, A.; El Abrini, J. (2017). Prevalence, serotype distribution, and antimicrobial resistance of Salmonella isolated from food products in Morocco. J. Infect. Dev. Ctries. 11, 136–142. doi: 10.3855/jidc.8026.
4. Awang, M.S.; Bustami, Y.; Hamzah, H.H.; Zambry, N.S.; Najib, M.A.; Khalid, M.F.; Aziah, I.; Manaf, S.A. (2021). Advancement in Salmonella detection methods: from conventional to electrochemical-based sensing detection. biosensors. 11, 346. doi: 10.3390/bios11090346.
5. EFSA (European Food Safety Authority); ECDC (European Centre for disease prevention and control). (2017). The European Union Summary report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2015. EFSA J. 15, 4694. https://doi.org/10.5281/zenodo.4557180
6. Ehuwa, O.; Jaiswal, A.K.; Jaiswal, S. (2022) Salmonella. Food safety and food handling practices. Foods. 10, 907. https://doi.org/10.3390/foods10050907.
7. Ferrari, R.G.; Rosario, D.K.A.; Cunha-Neto, A.; Mano, S.B.; Figueiredo, E.E.S.; Conte-Junior, C.A. (2019). Worldwide epidemiology of Salmonella serovars in animal-based foods: A Meta-Analysis. Appl. Environ. Microbiol. 85, e00591-19. doi: 10.1128/AEM.00591-19.
8. Hong, Y.P.; Chen, Y.T.; Wang, Y.W.; Chen, B.H.; Teng, R.H.; Chen, Y.S.; Chiou, C.S. (2021). Integrative and conjugative element-mediated azithromycin resistance in multidrug-resistant Salmonella enterica serovar Albany. Antimicrob. Agents Chemother. 65, e02634-20. doi:10.1128/AAC.02634-20.
9. Hobbs, R.J.; Thomas, C.A.; Halliwell, J.; Gwenin, C.D. (2019). Rapid detection of botulinum neurotoxins-a Review. Toxins. 11, 418. doi:10.3390/toxins11070418.
10. Hosseini, S.; Vázquez-Villegas, P.; Rito-Palomares, M.; Martinez-Chapa, S.O. (2018). Advantages, disadvantages and modifications of conventional ELISA. In Enzyme-Llinked Immunosorbent Assay (ELISA); springerbrief in applied sciences and technology; Springer: Singapore. pp. 67–115. ISBN 978-981-10-6765-5. DOI:10.1007/978-981-10-6766-2_5.
11. Khalid, T.; Hdaifeh, A.; Federighi, M.; Cummins, E.; Boue, G.; Guillou, S.; Tesson, V. (2020). Review of quantitative microbial risk assessment in poultry meat: the central position of consumer behavior. Foods 9, 1661. https://doi.org/10.3390/foods9111661.
12. Mengistu, G.; Dejenu, G.; Tesema, C.; Arega, B.; Awoke, T.; Alemu, K.; Moges, F. (2020). Epidemiology of streptomycin resistant Salmonella from humans and animals in Ethiopia: A systematic review and meta-analysis. PLoS ONE. 15, e0244057. doi:10.1371/journal.pone.0244057.
13. Murakami K., Maeda-Mitani E., Onozuka D., Noda T., Sera N., Kimura H., Fujimoto S., Murakami S. (2017). Simultaneous oral administration of Salmonella infantis and S. typhimurium in chicks. Ir. Vet. J. 70, 27. doi:10.1186/s13620-017-0105-x.
14. Paniel, N.; Noguer, T. (2019). Detection of Salmonellaьin food matrices, from conventional methods to recent aptamer-sensing technologies. Foods. 8, 371. doi:10.3390/foods8090371.
15. Park, M.; Britton, D.; Daley, W.; McMurray, G.; Navaei, M.; Samoylov, A.; Usher, C.; Xu, J. (2022). Atificial intelligence, sensors, robots, and transportation systems drive an innovative future for poultry broiler and breeder management. Anim Front. 12, 40–48. DOI:10.1093/af/vfac001
16. Raji, M.A.; Kazeem, H.M.; Magyigbe, K.A.; Ahmed, A.O.; Lawal, D.N.; Raufu, I.A. (2021). Salmonella serovars, antibiotic resistance, and virulence factors isolated from intestinal content of slaughtered chickens and ready-to-eat chicken gizzards in the Ilorin metropolis, Kwara state, Nigeria. Int. J. Food Sci. 8872137. doi:10.1155/2021/8872137.
17. Wang, M.; Zhang, Y.; Tian, F.; Liu, X.; Du, S.; Ren, G. (2021). Overview of rapid detection methods for Salmonella in foods: progress and challenges. Foods. 10, 2402. doi:10.3390/foods10102402
18. Wong, Y.P.; Othman, S.; Lau, Y.L.; Radu, S.; Chee, H.Y. (2018). Loop-Mediated isothermal amplification (LAMP): a versatile technique for detection of microorganisms. J. Appl. Microbiol. 124, 626–643. https://doi.org/10.1111/jam.13647.
19. Salama, R.I.; Said, N.M. A (2019). Comparative study of the typhidot (dot-eia) versus widal test in diagnosis of typhoid fever among Egyptian patients. Open J. Gastroenterol. 09, 91–98. DOI:10.4236/ojgas.2019.96011.
20. Singh, Y.; Saxena, A.; Kumar, R.; Saxena, M.K. (2018). Virulence system of Salmonella with special reference to Salmonella enterica; Intech open limited: London, UK, pp. 41–53. DOI: 10.5772/intechopen.77210.
21. Sun, T.; Liu, Y.; Qin, X.; Aspridou, Z.; Zheng, J.; Wang, X.; Li, Z.; Dong, Q. (2021). The prevalence and epidemiology of Salmonella in retail raw poultry meat in China: A systematic review and meta-analysis. Foods. 10, 2757. doi:10.3390/foods10112757.
22. Yang, X.; Huang, J.; Zhang, Y.; Liu, S.; Chen, L.; Xiao, C.; Zeng, H.; Wei, X.; Gu, Q.; Li, Y. (2020). prevalence, abundance, serovars and antimicrobial resistance of salmonella isolated from retail raw poultry meat in China. Sci Total Environ. 713, 136385. doi: 10.1016/j.scitotenv.2019.136385.
23. Yang, X.; Wu, Q.; Zhang, J.; Huang, J.; Chen, L.; Wu, S.; Zeng, H.; Wang, J.; Chen, M.; Wu, H. (2019). Prevalence, bacterial load, and antimicrobial resistance of Salmonella serovars isolated from retail meat and meat products in China. Front. Microbiol. 10, 2121. doi:10.3389/fmicb.2019.02121.
24. Yang, Q.; Domesle, K.J.; Ge, B. (2018). Loop-Mediated isothermal amplification for Salmonella detection in food and feed: current applications and future directions. Foodborne Pathog. Dis. 15, 309–331. doi: 10.1089/fpd.2018.2445.
25. Zakaria, Z.; Hassan, L.; Sharif, Z.; Ahmad, N.; Mohd Ali, R.; Amir Husin, S.; Mohamed Sohaimi, N.; Abu Bakar, S.; Garba, B. (2022). Virulence gene profile, antimicrobial resistance and multilocus sequence typing of Salmonella enterica subsp. enterica serovar enteritidis from chickens and chicken products. Animals. 12, 97. doi:10.3390/ani12010097.
Опубліковано
2023-06-06
Як цитувати
Лівощенко, Л. П., & Лівощенко, Є. М. (2023). АНАЛІЗ СТІЙКОСТІ ДО АНТИБІОТИКІВ ЗБУДНИКА САЛЬМОНЕЛЬОЗУ, ВИДІЛЕНОГО ВІД ПТИЦІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (1(60), 57-62. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2023.1.10