АЛЬТЕРНАТИВНІ МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ ПТИЦІ

Ключові слова: птиця, пробіотики, пребіотики, профілактика, інфекція

Анотація

У статті наведено результати аналітичної роботи даних наукових публікацій, звітів продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), Європейського управління з безпеки харчових продуктів (ESFA) щодо ефективності застосування альтернативних методів профілактики інфекційних хвороб птиці. Однією з найбільших актуальних проблем світі є набута резистентність мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів, що в свою чергу спричиняє значні економічні збитки за рахунок низької ефективності терапевтичних заходів. У зв’язку із загальною тенденцією відмови від використання антибіотиків все більшої актуальності набуває застосування нових методів контролю бактеріозів птиці. Пошук альтернативи антибіотикам активізує застосування ефективних, натуральних, безпечних та економічно ефективних засобів захисту макроорганізму від патогенних збудників. Застосування екологічно-безпечних препаратів здійснюється за критеріями ефективного захисту організму птиці від патогенних та умовно-патогенних збудників, натуральності і безпечності препарату, отримання екологічно безпечної продукції тваринництва вільної від залишків токсичних речовин, антибактеріальних препаратів та економічної ефективності проведених заходів. Альтернативні методи профілактики інфекційних хвороб птиці реалізуються на основі застосування екологічно безпечних препаратів (пробіотиків, пребіотиків, еубіотиків). Пробіотичні культури мікроорганізмів проявляють антагоністичні властивості відносно до певних штамів патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, здатні продукувати речовини, що стимулюють ріст корисних мікроорганізмів кишечника, покращують конверсію корму та підвищують показники продуктивності. Пребіотики створюють умови для розмноження корисних мікроорганізмів кишечника та адсорбують патогени кишкового мікробіому. Застосування ферментів, пробіотиків, пребіотиків, синбіотиків та фітобіотиків в процесі вирощування птиці показали позитивні результати за рахунок підвищення їх продуктивності та отримання якісної і безпечної продукції птахівництва. Дані препарати є ефективними засобами профілактики і лікування захворювань інфекційної етіології через стимуляцію неспецифічного імунітету, корекцію дисбактеріозів при стресах, а також як альтернативу антибіотикам.

Посилання

1. Abbas, A, Rizvi, F. and Hussain, S. (2021). Immuno-modulatory effects of Lactobacillus in Salmonella Gallinarum infected broiler chicks. Pak J Sci 73(1):77.
2. Adhikari B., Kwon Y.M. (2017). Characterization of the culturable subpopulations of Lactobacillus in the chicken intestinal tract as a resource for probiotic development. Front. Microbiol. 8:1389.
3. Adnan, Mehmood, Muhammad, Nawaz, Masood, Rabbani and Muhammad, Hassan Mushtaq (2023). Probiotic Effect of Limosilactobacillus fermentum on Growth Performance and Competitive Exclusion of Salmonella Gallinarum in Poultry. Pak Vet J, 2023, 43(4): 659-664
4. Alonso, S., Carmen Castro, M. and Berdasco, M. (2019). Isolation and partial characterization of lactic acid bacteria from the gut microbiota of marine fishes for potential application as probiotics in aquaculture. Probiotics Antimicrob Proteins 11:569-579. Al-Razem F, Al-Aloul H, Ishnaiwer M, et al., 2022. Isolation and partial characterization of Salmonella Gallinarum bacteriophage. Saudi J Biol Sci 29(5):3308-3312.
5. Al-Qazzaz, M.F.A., Ismail, D., Akit, H., and Idris, L.H. (2016). Effect of using insect larvae meal as a complete protein source on quality and productivity characteristics of laying hens. Rev. Bras. De Zootec. 45:518–523.
6. Andino, A. and Hanning, I. (2015). Salmonella enterica: survival, colonization, and virulence differences among serovars. Sci World J :2015:1-16.
7. Anonymous, 2018. Fowl typhoid and pullorum disease. OIE Terrestial Manual. Chapter. 3(2):719-735.
8. Asghar, S., Arif, M., and Nawaz, M. (2016). Selection, characterisation and evaluation of potential probiotic Lactobacillus spp. isolated from poultry droppings. Benef Microbes 7(1):35-44.
9. Aziz, N.H., Khidhir,,Z., Hama, Z.O., and Mustafa, N. (2020). Influence of probiotic (Miaclost) supplementation on carcass yield, chemical composition and meat quality of broiler chick. J. Appl. Poultry Prod. 11:9–12.
10. Bortoluzzi, C., Serpa Vieira B., de Paula Dorigam J.C., Menconi A., Sokale A., Doranalli K. and Applegate T.J. (2019). Bacillus subtilis DSM 32315 supplementation attenuates the effects of Clostridium perfringens challenge on the growth performance and intestinal microbiota of broiler chickens. Microorganisms. 7:71.
11. Buntyn, J., Schmidt, T., Nisbet, D., Callaway, T., Lewin, H., and Roberts, R. (2016). The role of direct-fed microbials in conventional livestock production. Annu. Rev. Anim. Biosci. 4:335–355.
12. Chen, C., Li, J, and Zhang, H. (2020). Effects of a probiotic on the growth performance, intestinal flora, and immune function of chicks infected with Salmonella pullorum. Poult Sci 99(11): 5316-5323.
13. Cui, X., Marshall, B., Shi, N., Chen, S.-Y., Rekaya R. and Liu H.-X. (2017). RNA-Seq analysis on chicken taste sensory organs: An ideal system to study organogenesis. Sci. Rep. 7:9131.
14. de Souza, O.F., Vecchi, B. and Gumina, E. (2022). Development and evaluation of a commercial direct-fed microbial (zymospore®) on the fecal microbiome and growth performance of broiler chickens under experimental challenge conditions. Animals 12(11):1436.
15. Dittoe, D.K., McDaniel, C.D., Tabler, T. and Kiess, A.S. (2018). Windrowing poultry litter after a broiler house has been sprinkled with water. J. Appl. Poult. Res. 27:1–15.
16. Dittoe, D.K., S.C. Ricke, and Kiess A.S. (2020). Chapter 1. Commercial poultry production and gut function – Historical perspective. Pages. 3–30 in Improving Gut Function in Poultry. S.C. Ricke, ed. Burleigh Dodd Publishing, Cambridge, UK.
17. Dos Santos, C.I., Campos, CD. and Nunes-Neto, WR. (2021). Genomic analysis of Limosilactobacillus fermentum ATCC 23271, a potential probiotic strain with anti-Candida activity. J Fungi 7(10):794.
18. El, Jeni, R., Dittoe, DK., and Olson, EG. (2021). Probiotics and potential applications for alternative poultry production systems. Poult Sci 100(7):101156.
19. El-Saadony, MT., Salem, HM., El-Tahan, AM. (2022). The control of poultry salmonellosis using organic agents: an updated overview. Poult Sci 101(4):101716.
20. FAO/WHO, 2002. Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization Working Group: Joint FAO/WHO Working Group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in Food.
21. Feye, K.M., Baxter, M.F.A., Tellez, G., Kogut, M.H. and Ricke, S.C. (2020). Influential factors on the composition of the conventionally raised broiler gastrointestinal microbiomes. Poult. Sci. 99:653–659.
22. Forte, C., Manuali, E., and Abbate, Y. (2018). Dietary Lactobacillus acidophilus positively influences growth performance, gut morphology, and gut microbiology in rurally reared chickens. Poult Sci 97(3), 930-936.
23. Gadde, U., Kim, W.H., Oh, S.T. and Lillehoj, H.S. (2017). Alternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed efficiency in poultry: a review. Anim. Health Res. Rev. 18:26–45.
24. Hai, D., Kong, L. and Lu, Z. (2021). Inhibitory effect of different chicken‐ derived lactic acid bacteria isolates on drug resistant Salmonella SE47 isolated from eggs. Lett Appl Microbiol 73(1): 54-63.
25. Hammershøj M., Johansen N.F. (2016). Review: the effect of grass and herbs in organic egg production on egg fatty acid composition, egg yolk colour and sensory properties. Livestock Sci. 194:37–43.
26. He, T., Long, S., Mahfuz, S., Wu D., Wang, X., Wei, X., Piao, X. (2019). Effects of probiotics as antibiotics substitutes on growth performance, serum biochemical parameters, intestinal morphology, and barrier function of broilers. Animals. 9:985–995.
27. Hedayati, M., Khalaji, S. and Manafi, M. (2022). Lactobacilli spp. and Zataria multiflora essence as antibiotic substituent on broiler health and performance parameters.
28. Khan, M., Anjum, AA., and Nawaz, M. (2019). Effect of newly characterized probiotic lactobacilli on weight gain, immunomodulation and gut microbiota of Campylobacter jejuni challenged broiler chicken. Pak Vet J 39(4):473-478.
29. Kulkarni, RR., Gaghan, C., and Gorrell, K. (2022). Probiotics as alternatives to antibiotics for the prevention and control of necrotic enteritis in chickens. Pathogens 11(6):692.
30. Li, Z., Wang, W., Liu, D. and Guo, Y. (2018). Effects of Lactobacillus acidophilus on the growth performance and intestinal health of broilers challenged with Clostridium perfringens. J. Anim. Sci. Biotechnol. 9:25.
31. Lokapirnasari, W.P., Pribadi, T.B., Al, Arif, A., Soeharsono, S., Hidanah, S., Harijani N., Najwan R., Huda K., Wardhani H.C.P. and Rahman N.F.N. (2019). Potency of probiotics Bifidobacterium spp. and Lactobacillus casei to improve growth performance and business analysis in organic laying hens. Vet. World. 12:860.
32. Lourenco, J. M., D. S. Seidel, and T. R. Callaway. 2019b. Antibiotics and gut function: historical and current perspectives. Pages 172–189 in S.C. Ricke, editor, Improving Gut Health in Poultry. Francis Dodds Science Publishing, Cambridge, UK.
33. Lourenco, J.M., Nunn, S.C., Lee, E., Dove, C.R., Callaway, T.R. and Azain M.J. (2020). Effect of supplemental protease on growth performance and excreta microbiome of broiler chicks. Microorganisms. 8:475.
34. Lourenco, J.M., Rothrock, M.J., Jr., Fluharty, F.L. and Callaway, T.R. (2019). The successional changes in the gut microbiome of pasture-raised chickens fed soy-containing and soy-free diets. Front. Sustain. Food Syst. 3:35.
35. Mehmood, A., Nawaz, M., Rabbani, M. (2023). In Vitro Characterization of Probiotic Potential of Limosilactobacillus fermentum against Salmonella Gallinarum Causing Fowl Typhoid. Animals 13(8):1284.
36. Mortada, M., Cosby, D.E., Shanmugasundaram, R. and Selvaraj R.K. (2020). In vivo and in vitro assessment of commercial probiotic and organic acid feed additives in broilers challenged with Campylobacter coli. J. Appl. Poult. Res. 29:435–446.
37. Mustafa, A., Nawaz, M., Rabbani, M. (2022). Characterization and evaluation of anti-Salmonella enteritidis activity of indigenous probiotic lactobacilli in mice. Open Life Sci 17(1):978-990.
38. Neveling, D.P., Ahire, J.J., Laubscher, W., Rautenbach, M. and Dicks, L.M. (2020). Genetic and phenotypic characteristics of a multi-strain probiotic for broilers. Curr. Microbiol.77:369–387.
39. Penha, RAC., Zancan, FT., Almeida, AMd (2018). Protection of chickens against fowl typhoid using field vaccine programs formulated with the live attenuated strain Salmonella Gallinarum ΔcobSΔcbiA. Arq Inst Biol 84:1-5.
40. Poole, T.L., Callaway, T.R., Norman, K.N., Scott, H.M., Loneragan, G.H., Ison, S.A., Beier, R.C., Harhay, D.M., Norby, B., and Nisbet, D.J. (2017). Transferability of antimicrobial resistance from multidrug-resistant Escherichia coli isolated from cattle in the USA to E. coli and Salmonella Newport recipients. J. Glob. Antimicrob. Resist.11:123–132.
41. Ramlucken, U., Ramchuran, S.O., Moonsamy, G., Lalloo, R., Thantsha, M.S., and Jansen van Rensburg, C. (2020). A novel Bacillus based multi-strain probiotic improves growth performance and intestinal properties of Clostridium perfringens challenged broilers. Poult. Sci. 99:331–341.
42. Rashid, S., Tahir, S. and Akhtar, T. (2023). Bacillus-based Probiotics: An antibiotic alternative for the treatment of salmonellosis in poultry. Pak Vet J 43(1):167-173.
43. Ricke, S.C. and Rothrock, M.J. (2020). Gastrointestinal microbiomes of broilers and layer hens in alternative production systems. Poult. Sci. 99:660–669.
44. Ricke, S.C., Lee S.I., Kim, S.A., Park, S.H. and Shi, Z. (2020). Prebiotics and the poultry gastrointestinal tract microbiome. Poult. Sci. 99:670–677.
45. Rodríguez-Sojo, MJ., Ruiz-Malagón, AJ., Rodríguez-Cabezas, ME. (2021). Limosilactobacillus fermentum CECT5716: mechanisms and therapeutic insights. Nutrients 13(3):1016.
46. Rothrock, M.J., Gibson, K.E., Micciche, A.C. and Ricke, S.C. (2019). Pastured poultry production in the united states: strategies to balance system sustainability and environmental impact. Front. Sustain. Food Syst. 3:74.
47. Shi, S., Zhou, D., Xu, Y. (2022). Effect of Lactobacillus reuteri S5 Intervention on intestinal microbiota composition of chickens challenged with Salmonella enteritidis. Animals 12(19):2528.
48. Shi, Z., Rothrock, M.J., Jr. and Ricke, S.C. (2019). Applications of microbiome analyses in alternative poultry broiler production systems. Front. Vet. Sci. ;6:157.
49. Sokale, A.O., Menconi, A., Mathis, G.F., Lumpkins, B., Sims, M.D., Whelan, R.A. and Doranalli, K. (2019). Effect of Bacillus subtilis DSM 32315 on the intestinal structural integrity and growth performance of broiler chickens under necrotic enteritis challenge. Poult. Sci.98:5392–5400.
50. Spickler, AR. (2019). Fowl typhoid and pullorum disease. http://www.cfsph.iastate.edu/diseaseInfo/factsheet. Wang M, Hu J, Yu H, et al., 2023. Lactobacillus fermentum 1.2133 display probiotic potential in vitro and protect against Salmonella pullorum in chicken of infection. Lett Appl Microbiol 76(1):ovac041.
51. Swaggerty, C.L., Callaway, T.R., Kogut, M.H., Piva, A. and Grilli, E. (2019). Modulation of the immune response to improve health and reduce foodborne pathogens in poultry. Microorganisms. 7:65.
52. Tarus, J., Rachuonyo, H., Omega, J. and Ochuodho, J. (2019). Assessment of aflatoxin levels in indigenous chicken tissues and eggs in Western Kenya. African J. Education, Sci. and Technol. 5:59–65.
53. US Egg and Poultry. 2020. US Hen Facts and Statistics for 2020. Accessed April 2021.
54. Vase-Khavari, K., Mortezavi, S.H., Rasouli, B., Khusro, A., Salem, A.Z.M. and Seidavi A. (2019). The effect of three tropical medicinal plants and superzist probiotic on growth performance, carcass characteristics, blood constitutes, immune response, and gut microflora of broiler. Trop. Anim. Health Prod. 51:33–42.
55. Wu, Y., Zhen, W., Geng, Y., Wang, Z. and Guo, Y. (2019). Pretreatment with probiotic Enterococcus faecium NCIMB 11181 ameliorates necrotic enteritis-induced intestinal barrier injury in broiler chickens. Sci. Rep. 9:10256–11061.
56. Yaşar, S., Okutan, İ. and Tosun, R. (2017). Testing novel eubiotic additives: its health and performance effects in commercially raised farm animals. Iğdır Univ. J. Inst. Sci. Tech. 7:297–308.
57. Yasmin, S., Nawaz, M. and Anjum, AA. (2019). Antibiotic susceptibility pattern of Salmonellae isolated from poultry from different Districts of Punjab, Pakistan. Pak Vet J 40:98-102.
58. Yazhini, P., Visha, P., Selvaraj, P., Vasanthakumar, P. and Chandran, V. (2018). Dietary encapsulated probiotic effect on broiler serum biochemical parameters. Vet. World. 11:1344–1348.
59. Zhou, C., Liang, J. and Jiang, W. (2020). The effect of a selected yeast fraction on the prevention of pullorum disease and fowl typhoid in commercial breeder chickens. Poult Sci 99(1):101-110.
60. Zhou, X., Kang, X., Zhou, K. (2022). A global dataset for prevalence of Salmonella Gallinarum between 1945 and 2021. Scientific Data 9(1):495-505.
Опубліковано
2024-06-19
Як цитувати
Касяненко, О., & Ш., Х. (2024). АЛЬТЕРНАТИВНІ МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ ПТИЦІ. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Ветеринарна медицина, (1(64), 3-10. https://doi.org/10.32782/bsnau.vet.2024.1.1