CURRENT STATE AND WAYS OF PIG PRODUCTION IN THE WORLD AND UKRAINE

Keywords: pig breeding, meat production, pig population, African swine fever, pork market

Abstract

The article examines the current state of the pig industry in Ukraine and in the world. The current level of development of pork production was also studied both in general - by individual producing countries, and in more detail - in Ukraine. The economic environment and state policy on pig breeding, meat production and the formation of the pork market in the country were covered. Focusing on the current situation, the article considers the trends and future development of domestic pig breeding. The paper sepa-rately identifies the main causes of problematic issues that are still relevant and destabilize the industry, hindering its development. In addition, the authors outlined ways out of today's crisis and outlined promising areas of work for pork producers in the future. The material for the study were the works of modern scientists, researchers and experts in the field of pig breeding, statistical collections and databases, which were summarized, analyzed, compared in terms of relevance of scientific views, pork production, changes in pig population, dynamics and structure of market indicators. It has been established that pig farming in the world is recovering from the temporary crisis caused by the global spread of African swine fever and the COVID-19 pandemic. World pork production is char-acterized by rising both volumes and prices of products, being in a state of highly competitive struggle, transformation of technolo-gies, innovative progress. At the same time, the pig industry in Ukraine is in a state of slight stabilization after a long deep decline and slow adaptation to dynamic changes in internal and external macroeconomic, competitive and epizootic environment, new tech-nologies, new requirements for product quality and ways of managing and changing consumer sentiment. We believe that the nec-essary steps to resuscitate and intensify the pig industry in Ukraine should begin with strengthening investment and innovation, revival of breeding and modernization of agricultural enterprises and households in technical, technological, sanitary, environmental aspects of the industry integration process.

References

1. Бабаєв О. Ю. Економічна ефективність реконструкції свинарських ферм і комплексів як важливий напрям під-вищення прибутковості виробництва м'яса свиней. Бізнесінформ. Eкономіка сільського господарства і АПК, 2013. Вип. 2, С. 150–155. https://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2013-2_0-pages-150_155.pdf
2. Бабенко М. Стало відомо, чому в 2021 році Україну очікує масове закриття свинокомплексів. Agronews: Головні аграрні новини. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://agronews.ua/news/chomu-v-2021-rotsi-ukrainu-ochikuie-masove-zakryvaiutsia-svynokompleksy/ (дата звернення 29.08.2021 p.).
3. Бабенко М. З 2021 року в Україні масово закриватимуться неефективні свинокомплекси. Agro.polat.com. [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу: https://agropolit.com/news/16439-z-2021-roku-v-ukrayini-masovo-zakrivatimutsya-neefektivni-svinokompleksi (дата звернення 29.08.2021 p.).
4. Баськов О. Виклики та перспективи для свинарства: репортаж із форуму «Свиноферма майбутнього». Kur-kul.com Онлайн асистент фермера. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://kurkul.com/spetsproekty/479-vikliki-ta-perspektivi-dlya-svinarstva-reportaj-iz-forumu-svinoferma-maybutnogo (дата звернення 29.08.2021p.).
5. Бондарська О. Cвинарство 2021: факти та очікування. XIII Міжнародний конгрес «Прибуткове свинарство». [Електронний ресурс]. – Режим доступу. https://fex.net/uk/s/peykt6v (дата звернення 29.08.2021 p.).
6. Бричко А. М. Основні тенденції виробництва та збуту продукції свинарства на вітчизняному ринку основні тен-денції виробництва та збуту продукції свинарства на вітчизняному ринку. Економіка та управління підприємствами. Східна Європа: Економіка, бізнес та управління, 2017. Вип. 1(06), C. 32–35. http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/6_2017/07.pdf
7. Вектори економічного розвитку. Національна економічна стратегія 2030. [Електронний ресурс]. – Режим дос-тупу: https://nes2030.org.ua/ (дата звернення 29.08.2021 р.)
8. Войтенко С. Л., Васильєва О. О., Бейдик Н. М. Вишневський Л. В., Оцінка розвитку та продуктивності свинома-ток в умовах племінних господарств України. Науково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2016. Вип. 115, С. 41–46. http://animal.kharkov.ua/archiv/ntb/NTB%20115_.pdf
9. Волощук В. М. Стан і перспективи розвитку галузі свинарства. Вісник аграрної науки. 2014. Вип. 2, С. 17-20. http://nbuv.gov.ua/UJRN/vaan_2014_2_6.
10. Вос, M., Внесок Hypor Maxter у екостабільність. Hypor Maxter. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.hypor.com/uk/news/hypor-maxter-and-its-contribution-sustainability-uk/ (дата звернення 29.08.2021 p.).
11. Галайда М. О. Економічна ефективність свинарства та потенційні можливості його розвитку. Магістерсська ро-бота. Тернопільский НАУ. 2017. С. 111. http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/16432/1/ЕФАПм-21%20%20Галайда%20М.%20Економічна%20ефективність%20свинарства%20та%20потенційні%20можливості%20його%20розвитку%20.pdf
12. Глобальний ринок свинини: підсумки липня. Асосціація «Свинарів України». [Електронний ресурс]. – Режим дос-тупу: http://asu.pigua.info/uk/news/959/?type=asu (дата звернення 29.08.2021 p.).
13. Гнатишин Л. Б. Проблеми ефективного розвитку свинарства України. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2019. Вип. 4, С. 80–84. http://nbuv.gov.ua/UJRN/drep_2019_4_16.
14. Гнатишин Л. Б. Тенденції галузі свинарства в організаційній структурі аграрного виробництва. Інфраструктура ринку. 2019. Вип. 33, С. 160–165 http://nbuv.gov.ua/UJRN/ifrctr_2019_33_25
15. Гончар Т. І., Тегляй О. М. Привабливість галузі свинарства в Україні для інвестиційних ресурсів. Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. 2011. Вип. 19, С. 302–308. http://dspace.kntu.kr.ua/jspui/bitstream/123456789/195/1/53.pdf
16. Грищенко Н. П. Розвиток свинарства в Україні. Науковий журнал «Тваринництво та технології харчових про-дуктів». 2017. Вип. 271, С. 16–23. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Tekhnologiya/article/view/10066/8932
17. Демчук В., Родак Н. ТОП-15 свинокомплексів України в 2019 р. Асосціація «Свинарів України». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://latifundist.com/rating/top-15-svinokompleksov-ukrainy-v-2019-g (дата звернення 29.08.2021 p.).
18. Жукорський О. М., Никифорук О. В. Галузь свинарства - реальна та прогнозована загроза для довкілля. Агрое-кологічний журнал. 2013. Вип. 3, С. 102–107. http://nbuv.gov.ua/UJRN/agrog_2013_3_21.
19. Збарський В. К., Шпак О. О., Cвинарство — ключова галузь у сільському господарстві України. Агросвіт. 2016. Вип. 21, С. 8–14. http://www.agrosvit.info/pdf/21_2016/3.pdf
20. Ібатуллін М. І., Кормозабезпечення, як основа ефективного свинарства в Україні. Економічна наука. Економiка та держава. 2017. Вип. 10, С. 13–16. http://www.economy.in.ua/pdf/10_2017/5.pdf
21. Калашнікова Т. В. Інституційні засади сталого розвитку свинарства в Україні Екологічні та соціальні аспекти роз-витку економіки в умовах євроінтеграції: Матеріали VІІІ-ї Всеукраїнської наук.-практ. конф. Миколаїв, 2021, С. 14–16. http://repository.hneu.edu.ua/bitstream/123456789/25345/1/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%BD_%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D0%A2.%20%D0%A2%D0%B5%D0%B7%D0%B8%20%D0%9C%D0%9D%D0%90%D0%A3.pdf
22. Калінчик М. В., Калінчик С. М. Алєксєєнко І. М. Сучасні тенденції, стан та перспективи виробництва свинини в Україні. Агросвіт. 2015. Вип. 3–4, С. 31–39, http://www.agrosvit.info/pdf/3-4_2015/7.pdf
23. Кобернюк С. О. Стан ринку продукції свинарства в умовах економічної кризи. Економіка АПК. 2009., Вип. 5, С. 36–39. http://www.agrosvit.info/pdf/5_2009/7.pdf
24. Кобернюк С. О. Тенденції ринку продукції свинарства в Україні. Ефективна економіка. 2013. Вип. 5, Режим дос-тупу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2065
25. Коломієць С. М. Сучасний стан виробництва свинини в україні і за кордоном. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства. 2011. Вип. 108, С. 15–26. http://elar.tsatu.edu.ua/bitstream/123456789/2913/1/35_%D0%A1%D0%A3%D0%A7%D0%90%D0%A1%D0%9D%D0%98%D0%99%20%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%9D%20%D0%92%D0%98%D0%A0%D0%9E%D0%91%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%A2%D0%92%D0%90%20%D0%A1%D0%92%D0%98%D0%9D%D0%98%D0%9D%D0%98%20%D0%92%20%D0%A3%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%87%D0%9D%D0%86%20%D0%86%20%D0%97%D0%90%20%D0%9A%D0%9E%D0%A0%D0%94%D0%9E%D0%9D%D0%9E%D0%9C.pdf
26. Козир В. С., Церенюк О. М., Акімов О. В., Бабіч М. Забійні якості молодняку свиней порід ландрас та уельс. Нау-ково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2020. Вип. 124, С. 97–104. DOI 10.32900/2312-8402-2020-124-97-104
27. Копитець Н. Г., Волошин В. М. Сучасний стан та тенденції ринку м’яса. Економіка АПК. 2020. Вип. 6, С. 59. http://eapk.org.ua/sites/default/files/eapk/2020/06/ekonomikaapk_2020_6_p_59_67.pdf
28. Копитець Н. Г. Сучасний стан та тенденції розвитку ринку свинини в Україні. Економіка АПК. 2018. Вип. 11, С. 44. https://doi.org/10.32317/2221-1055.201811044
29. Король О. Ринок свинини: дорогі корми стали викликом 2020 року Аграрне інформаційне агенство Agravery. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://agravery.com/uk/posts/show/rinok-svinini-dorogi-kormi-stali-viklikom-2020-roku (дата звернення 29.08.2021 p.).
30. Ксьонз І. М., Хандкарян І. М. Африканська чума свиней - реальна загроза галузі свинарства в Україні. Свинарс-тво. 2017. Вип. 69, С. 188–195. http://nbuv.gov.ua/UJRN/svun_2017_69_25.
31. Лимар В. О., Волощук В. М., Хатько І. В., Підтереба О. І. Прогресивні технології у свинарстві та їх переваги. Свинарство, 2012. Вип. 60, С. 8–11. http://www.irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/svun_2012_60_4.pdf
32. Лоза А. Галузь у розрізі: піки і спади свинарства. PigUA.info: Свинарство в Україні та світі. [Електронний ре-сурс]. – Режим доступу: http://pigua.info/uk/post/galuz-u-rozrizi-piki-i-spadi-svinarstva (дата звернення 24.08.2021 р.)
33. Мазуренко О. В. Розвиток інноваційно-орієнтованого свинарства: концептуальний підхід. Економіка АПК. 2015. Вип. 4, С. 71–76. http://eapk.org.ua/sites/default/files/eapk/15_04_71-76.pdf
34. Маслак О. М. Свинарство - традиції та прибутковий бізнес. Агробізнес сьогодні. 2016. Вип. 15-16. http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7831-svynarstvo-tradytsii-ta-prybutkovyi-biznes.html
35. Менькач С. О. Напрями вдосконалення виробництва продукції свинарства (стан питання). Зоотехнія. 2013. Вип. 34, Т. 5, С. 111–116 http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/viewFile/2883/2822
36. Минів Р. М. Перспективи розвитку свинарства в сільськогосподарських підприємствах. Науковий вісник Львівсь-кого національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Серія : Харчові техно-логії. 2016. Вип. 1(4), Т. 18, С. 207–212. http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2016_18_1(4)__38.
37. Міллер E. Новий погляд на економічні показники продуктивності свинарства. Hypor Maxter. [Електронний ре-сурс]. – Режим доступу: https://www.hypor.com/uk/news/new-perspective-economic-swine-performance-uk/ (дата звернення 24.08.2121 р.)
38. Місюк М. В., Сушарник Я. А. Аналіз сучасного стану функціонування галузі. Інноваційна економіка. 2016. Вип. 7–8, С. 28–35. http://nbuv.gov.ua/UJRN/inek_2016_7-8_6.
39. Панкєєв С. П. Технологічні аспекти виробництва свинини в умовах сільськогосподарських підприємств України. Рriority directions of science and technology development. Abstracts of VII International Scientific and Practical Conference Kyiv, Ukraine 21-23 March 2021. pp. 53–60. https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2021/03/priority-directions-of-science-and-technology-development-21-23.03.21.pdf
40. Підгорний В. А. Підвищення ефективності виробництва продукції свинарства у сільськогосподарських підприєм-ствах: дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук. Віннниця, 2020, с. 79. https://vsau.org/assets/images/content/nauka/specrady/dysertaciya-pidgornyi.pdf
41. Підгорний А. В. Пріоритетні напрями підвищення ефективності виробництва продукції свинарства у сільськогос-подарських підприємствах. Економіка та управління АПК. 2019. Вип. 1, С. 50–64. http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecupapk_2019_1_7.
42. Прогноз ОЕСР-ФАО щодо розвитку свинарства у світі до 2030 року. MeatNews. Головні новини м’ясної галузі. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://meatnews.com.ua/top/2672/prognoz-oon-shhodo-rozvytku-svynarstva-u-sviti-do-2030-roku/ (дата звернення 29.08.2021 p.)
43. Родіна О. В. Аналіз стану виробництва свинини в Україні та Дніпропетровській області. Економіка та управлін-ня підприємствами. 2016. Вип. 11, С. 490–493, http://global-national.in.ua/archive/11-2016/103.pdf
44. Самойлик Ю. В. Стратегічні напрямки розвитку свинарства в Україні. Інноваційна економіка. 2021. Вип. 1–2(86), С. 20–27. http://inneco.org/index.php/innecoua/article/download/714/787
45. Секторальна стратегія свинарства 2020-2025. Асосціація «Свинарів України». 34 С. [Електронний ресурс]. – Ре-жим доступу: http://asu.pigua.info/userfiles/doc/Секторальна%20стратегія%20свинарства%202020-2025.pdf (дата звернення 29.08.2021 p.).
46. Сосновська О. О. Стан та напрями інноваційного розвитку свинарства. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Економічні науки. 2013. Вип. 2(7), Т. 1, С. 257–63. https://www.pdaa.edu.ua/sites/default/files/nppdaa/7.1/257.pdf
47. Сурай П. Современные тенденции развития свиноводства в мире. Экономика и менеджмент. 2012. Вип. 9, С. 10–20, http://www.feedfood.com.ua/download/Pig_perspectgive_2012aa.pdf
48. Сушарник Я. А. Аналітичний огляд сучасного стану функціонування галузі свинарства. Економічна наука. Еко-номiка та держава. 2021. Вип. 7, С. 52–56. https://doi.org/10.32702/23066806.2021.7.52
49. Статистичний бюллетень «Виробництво продукції тваринництва за видами», 2021 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2021/sg/vpt/arh_vpt2021_u.html (дата звернення 29.08.2021 р.)
50. Статистичний збірник «Тваринництво України», 2020 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/Arhiv_u/07/Arch_tvar_zb.htm (дата звернення 29.08.2021 р.)
51. Степасюк Л. М. Виробництво свинини в Україні: виклики сьогодення. Науковий вісник Ужгородського націона-льного університету. Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019. Вип. 27(2), С. 67–71. https://doi.org/10.32782/2413-9971/2019-27-34
52. Теслюк А. А. Сучасний стан свинарства в Херсонській області. Наукові доповіді НУБіП України. Тваринництво. 2017. Вип. 5(69), режим доступу https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/200353.pdf
53. Ушаков М. О., Панкєєв С. П. Технологія виробництва свинини в умовах свинарського підприємства товариства з обмеженою відповідальністю «Воронцовське». Науково-інформаційний вісник ХДАУ, 2019. Вип. 12, С. 142–146. http://dspace.ksau.kherson.ua/bitstream/handle/123456789/1518/%D0%A3%D1%88%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%20%D0%9C.%D0%9E.%2C%20%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%94%D1%94%D0%B2%20%D0%A1.%D0%9F..pdf?sequence=1&isAllowed=y
54. Х’южмас M. Екораціональність: вплив свинарства на довкілля. Hypor Maxter. [Електронний ресурс]. – Режим до-ступу: https://www.hypor.com/uk/news/environmental-sustainability-feedprint-pork-uk/ (дата звернення 29.08.2021 р.)
55. Церенюк О. М., Акімов О. В. Бабіч М., Кропівець-Доманська К. Аналіз відтворних якостей свиней породи ланд-рас та уельс в суб'єктах племінної справи України. Науково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2021, Вип. 125, С. 227–237. https://doi.org/10.32900/2312-8402-2021-125-227-237
56. Церенюк О. М. Розрахунок генетичного потенціалу продуктивності в свинарстві. Науково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2020. Вип. 123, С. 194–204. https://doi.org/10.32900/2312-8402-2020-123-194-204
57. Церенюк О. М. Відгодівельні ознаки молодняку свиней з різною стресостійкістю в період “кризи відлучення”. На-уково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2017. Вип. 118, С. 191–199. http://animal.kharkov.ua/archiv/ntb/NTB%20118.pdf
58. Церенюк О. М., Онищенко А. О. Напрямки подальшого удосконалення та раціонального використання українсь-кої м’ясної породи свиней. Науково-технічний бюлетень ІТ НААН. 2017. Вип. 117, С. 233–239. http://animal.kharkov.ua/archiv/ntb/NTB%20117.pdf
59. Шавалюк О., Попівняк Р. Свинарство як ефективна галузь продовольчого комплексу України. Вісник Львівсько-го національного аграрного університету. Серія : Економіка АПК. 2014. Вип. 21(1)б, С. 357–360. http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlnau_econ_2014_21(1)__67.
60. Якобчук В. П., Кравець І. В., Русак О. П. Інноваційний розвиток галузі свинарства. Монографія. Житомир: Вида-вництво ФОП Євенок О.О., 2012. С. 188. http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/2924/3/Innovatsiinyi_rozvytok_haluzi_svynarstva.pdf
61. Alarcón, L. V., Allepuz, A. and Mateu, E., 2021. Biosecurity in pig farms: a review. Porc Health Manag., issue 7,5 https://doi.org/10.1186/s40813-020-00181-z
62. Albernaz-Gonçalves, R., Olmos, G. and Hötzel, M. J., 2021. My pigs are ok, why change? – animal welfare accounts of pig farmers. Animal, issue 3, Vol. 15, 100154, https://doi.org/10.1016/j.animal.2020.100154.
63. Bidigare-Curtis, H., 2014. A New Approach to Ohio Pig Farming. Discussions, issue 10(3). http://www.inquiriesjournal.com/a?id=966
64. Carlsson-Kanyama, A. and González, A. D., 2009. Potential contributions of food consumption to climate change. Am J Clin Nutr., issue 89, pp.1074S–1709S. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.26736AA
65. De la Casa, E. L., 2017. Іntensive pig farming: ethical considerations. Agosto, pp. 1–8. https://ddd.uab.cat/pub/da/da_a2017v8n3/da_a2017v8n3a3.pdf
66. Di, Z., Xingxiang, W. and Zhigao, Z., 2017. Impacts of Small‐Scale Industrialized Swine Farming on Local Soil, Water and Crop Qualities in a Hilly Red Soil Region of Subtropical China. Int. J. Environ. Res. Public Health, issue 14, 1524. https://doi.org/10.3390/ijerph14121524
67. Divyalakshmi, D., 2017. Assessment of Microclimate and Gaseous Pollutants in Dairy and Pig Sheds in an Organized Farm. Indian Journal of Animal Sciences, issue 6, vol. 87, pp. 93–96. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20173227963
68. Gerber, P. J., Steinfeld, H., Henderson, B., Mottet, A., Opio, C. and Dijkman, J., 2013. Tackling Climate Change Through Livestock—A Global Assessment of Emissions and Mitigation Opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome: Available online: http://www.fao.org/3/a-i3437e.pdf
69. Maes, D., Dewulf, J., Piñeiro, C., Edwards, S. and Kyriazakis, I., 2019. A critical reflection on intensive pork production with an emphasis on animal health and welfare. Journal of animal science, issue 98, https://doi.org/10.1093/jas/skz362
70. OECD/FAO (2021), “OECD-FAO Agricultural Outlook”, OECD Agriculture statistics (database), veb-sait. URL: http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-data-en. (request date 29.08.2021)
71. Oh, S. and Whitley, N., 2011. Pork Production in China, Japan and South Korea. Anim Biosci.,isuue 24(11), pp. 1629–1636. https://doi.org/10.5713/ajas.2011.11155
72. Pomar, C. and Remus, A., 2019. Precision pig feeding: a breakthrough toward sustainability. Anim Front, issue 9, pp. 52–59 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6951959/
73. Rauw, W. M., Rydhmer, L., Kyriazakis, I., Øverland, M., Gilbert, H., Dekkers, J. C., Hermesch, S., Bouquet, A., Gómez Izquierdo, E., Louveau, I. and Gomez-Raya, L., 2020. Prospects for sustainability of pig production in relation to climate change and novel feed resources. Journal of the science of food and agriculture, issue 100(9), pp. 3575–3586. https://doi.org/10.1002/jsfa.10338
74. Renault, V., Humblet, M. F. and Moons, V., 2018. Rural veterinarian’s perception and practices in terms of biosecurity across three European countries. Transbound Emerg Dis. issue 65, pp. 183–93. https://doi.org/10.1111/tbed.12719
75. Scott, N. R., 2006. Impact of nanoscale technologies in animal management. The Netherlands: Wageningen Academic Publishers, WAAP Book of the Year, рр. 283–291. https://books.google.com.ua/books?hl=uk&lr=&id=vhHTDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA283&ots=VQEqz6JLoL&sig=eD9pAE2JO5dV-E9_C9Xe0x2p7KY&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
76. Samarin, G., Vasilyev, A., Tikhomirov, D., Normov, D., Pavlov, A., Kokunova, I., Solovieva, M. and Dvoretckii, L., 2021. The Environmental Impact of Pig Farming in International research conference on Challenges and Advances in Farming, Food Man-ufacturing, Agricultural Research and Education, KnE Life Sciences, pp. 932–941. https://doi.org/10.18502/kls.v0i0.9031
77. Shahbandeh, M., 2021. Number of pigs worldwide 2021, by country. Statista. Agriculture, Farming. veb-sait. URL: https://www.statista.com/statistics/263964/number-of-pigs-in-selected-countries/ (request date 29.08.2021)
78. Shi, J. C., Yu, X. Y., Zhang, M. K., Lu, S. G., Wu, W. H., Wu, J. J. and Xu, J. M., 2011. Potential risks of copper, zinc, and cadmium pollution due to pig manure application in a soil‐rice system under intensive farming: A case study of Nanhu, China. J. Environ. Qual., issue 40, pp. 1695–1704. https://doi.org/10.2134/jeq2010.0316
79. Thornton, P. K., 2010. Livestock production: recent trends, future prospects. Philos. Trans. R. Soc. Lond. B Biol. Sci., issue 365, pp. 2853–2867. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0134
80. Woonwong, Y., Do, D. and Thanawongnuwech, R., 2020. The Future of the Pig Industry After the Introduction of Afri-can Swine Fever into Asia. Animal Frontiers, issue 10, pp. 30–37. https://doi.org/10.1093/af/vfaa037
Published
2021-10-12
How to Cite
Mykhalko, O. H. (2021). CURRENT STATE AND WAYS OF PIG PRODUCTION IN THE WORLD AND UKRAINE. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Livestock, (3 (46), 61-77. https://doi.org/10.32845/bsnau.lvst.2021.3.9

Most read articles by the same author(s)