ФІЗІОЛОГІЧНА ФУНКЦІЯ ОЛІГОМЕРНОЇ ІЗОМАЛЬТОЗИ ТА ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ В КОРМОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
Анотація
У представленій оглядовій статті висвітлено результати сучасних досліджень, присвячених розробці та застосуванню фітогенних добавок у годівлі сільськогосподарських тварин та птиці. Особливу увагу приділено аналізу ефективності фітогенних добавок як альтернативи антибіотикам, спрямованим на зміцнення здоров'я тварин, підвищення їх продуктивності та поліпшення якості м’ясної сировини. Матеріали статті слугують основою для аналітичного узагальнення сучасних підходів до вирішення проблеми зменшення використання антибіотиків у тваринництві та птахівництві, що має важливе значення для забезпечення безпеки харчових продуктів і збереження екологічної рівноваги. На сьогодні олігосахарид ізомальтози є перспективною зеленою кормовою добавкою, здатною замінити антибіотики завдяки своїм унікальним біологічним властивостям. Ізомальтулоза як кормова добавка може сприяти зростанню біфідобактерій у кишковому тракті, пригнічувати розмноження «Escherichia coli», що, згідно з нашими дослідженнями, позитивно впливає на покращення роботи кишківника та поліпшує його внутрішнє бактеріальне середовище, при цьому відзначається зміцнення здоров’я тварин. Також, ізомальтоза сприяє зміцненню імунної системи тварин, стимулюючи ріст корисної мікрофлори в кишківнику. Вона підтримує здоров'я травної системи, знижуючи ризик розвитку інфекційних захворювань. Крім того, ця добавка є екологічно чистою та не спричиняє формування резистентності до антибіотиків, що робить її безпечною як для тварин, так і для споживачів їхньої продукції. Крім того, використання ізомальтози спрямованим на зменшення використання хімічних препаратів у тваринництві, забезпечуючи підвищення якості продукції та безпеку для кінцевого споживача. Впровадження ізомальтози у тваринництво є важливим кроком до сталого розвитку галузі птахівництва. Застосування ізомальтози як кормової добавки при вирощуванні птиці відповідає сучасним екологічним стандартам та сприяє підвищенню якості продукції без шкоди для навколишнього середовища. Також у даній статті основну увагу приділено фізіологічній функції ізомальтулози, її унікальним властивостям та перспективам використання в комбікормовій промисловості. Розглядаються її вплив на обмін речовин, здатність забезпечувати тварин енергією протягом тривалого часу, а також роль у підтриманні здорової мікрофлори кишківника. Окремо акцентується на можливості використання ізомальтулози як ефективної складової для створення високоякісних і безпечних кормів, що відповідають сучасним стандартам у тваринництві.
Посилання
2. DING Bole, CAI Weirong, WEN Zhiying, YUE Danwei, ZHU Ying, LI Jingjing. (2020). Preparation and isolation of yam oligosaccharides and its proliferation effect on five probiotics strains [J]. Food and Fermentation Industries, 2020, 46(24): 74–79. https://doi.org/10.13995/j.cnki.11-1802/ts.024526
3. Tymczyszyn E.E., Santos M.I., Costa M.C., A. and Gómez-Zavaglia A. (2014). History, synthesis, properties, applications and regulatory issues of prebiotic oligos Illanes accharides. Publisher: Research Signpost, T.C. 37/661 (2), Fort P.O., Trivandrum-695 023 Kerala, India (pp. 127–154)
4. Fawen Dai, Shiwei Zhao, Xia Huang, Hang Yu. (2024). Effects of dietary fat sources on growth performance, lipid metabolism and intestinal health of weaned piglets. Journal of Applied Animal Research. 52(1) 2024, VOL. 52, Nо. 1, 2384417. DOI: 10.1080/09712119.2024.2384417
5. Gormley, A., Jang, K. B., Garavito-Duarte, Y., Deng, Z., & Kim, S. W. (2024). Impacts of Maternal Nutrition on Sow Performance and Potential Positive Effects on Piglet Performance. Animals, 14(13), 1858. https://doi.org/10.3390/ani14131858
6. H. REHMAN, W. VAHJEN, A. KOHL-PARISINI, A. IJAZ and J. ZENTEK. (2009). Influence of fermentable carbohydrates on the intestinal bacteria and enteropathogens in broilers. Worlds Poultry Science Journal.2009, 65(1):75–89. DOI: 10.1017/S0043933909000063
7. Hayakawa T, Masuda T, Kurosawa D, Tsukahara T. (2016). Dietary administration of probiotics to sows and/or their neonates improves the reproductive performance, incidence of post-weaning diarrhea and histopathological parameters in the intestine of weaned piglets. Anim Sci J. 2016 Dec; 87(12):1501–1510. doi: 10.1111/asj.12565. Epub 2016 Mar 28. PMID: 27018090.
8. Innamma N, Ngamwongsatit N, Kaeoket K. (2023). The effects of using multi-species probiotics in late-pregnant and lactating sows on milk quality and quantity, fecal microflora, and performance of their offspring. Vet World. 2023 Oct; 16(10):2055–2062. doi: 10.14202/vetworld.2023.2055-2062. Epub 2023 Oct 7. PMID: 38023266; PMCID: PMC10668563.
9. Ma, Y., Sun, Z., Zeng, Y., Hu, P., Sun, W., Liu, Y., Hu, H., Rao, Z., & Tang, Z. (2021). Isolation, Identification and Function of Pichia anomala AR and Its Effects on the Growth and Health of Weaned Pigs. Animals, 11(4), 1179. https://doi.org/10.3390/ani11041179
10. Mazur-Kuśnirek M, Lipiński K, Jørgensen JN, Hansen LHB, Antoszkiewicz Z, Zabielski R, Konieczka P. (2023). The Effect of a Bacillus-Based Probiotic on Sow and Piglet Performance in Two Production Cycles. Animals (Basel). 2023 Oct 10;13(20):3163. doi: 10.3390/ani13203163. PMID: 37893887; PMCID: PMC10603631.
11. Mizubuchi H, Yajima T, Aoi N, Tomita T, Yoshikai Y. (2005). Isomalto-oligosaccharides polarize Th1-like responses in intestinal and systemic immunity in mice. J Nutr. 2005 Dec; 135(12):2857–61. doi: 10.1093/jn/135.12.2857. PMID: 16317132.
12. Sandeep Kumar, Trisha Tissopi, Sarma Mutturi (2023).The successful synthesis of industrial isomaltooligosaccharides lies in the use of transglycosylating α-glucosidases: A review, Carbohydrate Polymer Technologies and Applications, Volume 5, 100325. https://doi.org/10.1016/j.carpta.2023.100325.
13. Tathiana Souza Martins Meyer, Ângelo Samir Melim Miguel, Daniel Ernesto Rodríguez Fernández and Gisela Maria Dellamora Ortiz (2015). Biotechnological Production of Oligosaccharides – Applications in the Food Industry. Food Production and Industry (pp. 25–78). http://dx.doi.org/10.5772/60934
14. Teruo Nakakuki (2002). Present Status and Future Prospects of Functional Oligosaccharide Development in Japan. Journal of Applied Glycoscience 74(7):1245–1251. DOI: 10.1351/pac200274071245
15. Thitaram SN, Chung CH, Day DF, Hinton A Jr, Bailey JS, Siragusa GR. (2005). Isomaltooligosaccharide increases cecal Bifidobacterium population in young broiler chickens. Poult Sci. 2005 Jul; 84(7):998–1003. doi: 10.1093/ps/84.7.998. PMID: 16050115.
16. Wang XX, Song PX, Wu H, Xue JX, Zhong X, Zhang LY. (2016). Effects of Graded Levels of Isomaltooligosaccharides on the Performance, Immune Function and Intestinal Status of Weaned Pigs. Asian-Australas J Anim Sci. 2016 Feb; 29(2):250–6. doi: 10.5713/ajas.15.0194. PMID: 26732450; PMCID: PMC4698705.
17. X. Wang, Y. Z. Farnell, E. D. Peebles, A. S. Kiess, K. G. S. Wamsley, and W. Zhai (2016). Effects of prebiotics, probiotics, and their combination on growth performance, small intestine morphology, and resident Lactobacillus of male broilers. Poultry Science 95(6). DOI: 10.3382/ps/pew030
18. XIAO J, MA Sorgog, ZHANG Yuan-yuan. (2022). Research Progress on the Roles of Functional Oligosaccharides and Sugar Alcohols in Promoting Intestinal Absorption of Minerals in Rats[J]. Animal Husbandry and Feed Science, 2022, 43(3): 59–63. https://journal30.magtechjournal.com/xmysl/EN/Y2022/V43/I3/59
19. Xu, T., Sun, R., Zhang, Y., Zhang, C., Wang, Y., Wang, Z. A., & Du, Y. (2022). Recent Research and Application Prospect of Functional Oligosaccharides on Intestinal Disease Treatment. Molecules, 27(21), 7622. https://doi.org/10.3390/molecules27217622
20. Ya-Jun Li, Guang-Yong Zhao, Wen Du, Tie-Jun Zhang (2009). Effect of dietary isomaltooligosaccharides on nutrient digestibility and concentration of glucose, insulin, cholesterol and triglycerides in serum of growing pigs[J].Animal Feed Science and Technology, Volume 151, Issues 3–4, 26 May 2009, Pages 312–315. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci. 2009.01.012
21. Zhang WF, Li DF, Lu WQ, Yi GF. (2003). Effects of isomalto-oligosaccharides on broiler performance and intestinal microflora. Poultry Science Volume 82, Issue 4, 1 April 2003, Pages 657–663. https://doi.org/10.1093/ps/82.4.657